Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A co nie?? woda, sól, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe; ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat - tylko woda pewnie jest ok a i to nie zawsze :D i do tego E635 - Niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i cierpiących na astmę. Rybonukleotyd disodowy może powodować zmiany skórne m.in. wysypkę i swędzenie, a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236734
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 227
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I zaś sie zaczyna.........Przecież nikt tego litrami nie pije....chyba... :rolleyes: , a od łyżeczki maggi jeszcze nikt nie umarł.... :mad:

Nie wiedziałeś einshel'u? :grin:

... :grin: :grin: :grin: Ale się domyślałEm :lol: Andusi'u :wink:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236747
Udostępnij na innych stronach

A co nie?? woda, sól, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe; ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat - tylko woda pewnie jest ok a i to nie zawsze :D i do tego E635 - Niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i cierpiących na astmę. Rybonukleotyd disodowy może powodować zmiany skórne m.in. wysypkę i swędzenie, a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju.

Jak sam napisałeś "może"

Tak zwany alkohol jest na pewno szkodliwy a jedni go piją a inni chleją.

Swoje przekonania do używania czegokolwiek proponowałbym zachować dla siebie. Mnie nie smakuje i nigdy już nie będę jadł tzw. "owoców morza" Mam taką fobię i już, a nikt mnie nie przekona do jedzenia np. żaby. Nie znaczy to, że inni nie mogą jeść tej przysłowiowej żaby. Powinniśmy pisać w sposób taki by nikogo do czegoś przekonywać lub odradzać na siłę jak np. Biedronkę.

Zresztą, jest takie przysłowie o polakach, coś o zawiści i jak jest dwóch to są trzy zdania na dowolny temat.

 

Wiesz, bardzo lubię powiedzenie Cejrowskiego "moje kiszki i nikomu nic do tego co i gdzie jem! A sanepid to sobie może.."

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236794
Udostępnij na innych stronach

Teraz wyrób babci pasztet drobiowo - wieprzowy 50/50%, Przy pasztecie to babcia ugotowała mięsa, włożyła do blaszek i piekła. Przy pieczeni z mięsa z udźca indyka i drugiej z mięsa z udek kurczaka to ja tylko zmieliłem mięsa, resztę babcia sama robiła.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236876
Udostępnij na innych stronach

:clap: :thumbsup: :clap: Sacun dla Babci... :smile: Widać ,że talent kulinarny posiada... :cool: Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236878
Udostępnij na innych stronach

A przepis na wykonanie tegoż pysznego pasztetu można otrzymać?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236885
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po 401 i 411 przyszedł czas na coś obiadowego a więc 606 - Risotto z wieprzowiną.

Surowiec

Kości wp 7-8 kg

Ryż - 1kg

Warzywa

Koncentrat pomidorowy

Przyprawy

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238756
Udostępnij na innych stronach

Przepis podałem tak jak to czyni jeden z naszych

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238762
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, tyle kg kości na niepozorne 9 słoiczków? :thumbsup: uwaga, żeby nie wybuchły od przeładowania smakiem :grin:

Możesz podać dokładniejszą recepturę czy też wykonanie? :)

606 - Risotto z wieprzowiną.

nie wiem kto wymyślał oznaczenia i nazwy do nich, ale przypuszczam, że nigdy nie jadł dobrego Risotto :blush: w Twoim wykonaniu ten rarytas w słoiczkach na pewno wymiata :)

Szczególnie interesuje mnie jak pozyskałeś esencję z kości :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238775
Udostępnij na innych stronach

Dziadku a czym rozdrabniałeś kości ? , bo na fotkach widzę ,że do słoików całe by nie weszły :grin:

 

Napisz jak CI to wyszło w smaku, i oczywiście jak można to daj przepis po ludzku.

 

Pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238778
Udostępnij na innych stronach

Po kolei opiszę. Za kości zapłaciłem 22zł wykroiłem z nich 2,154 kg mięsa . Następnie kości ugotowałem i z nich po obraniu uzyskałem 0,724 kg mięsa będzie na pasztet .

Dlaczego z kości mięso - smakosze wiedzą. Z gotowania kości miałem wywar do gotowania ryżu i warzyw . Mięso pokrojone w kostkę , podduszone, następnie dodany koncentrat pomidorowy, przyprawy i warzywa . Wszystko wymieszane z ugotowanym ryżem doprawione do smaku i do słoi . Wekowane 35 min

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238784
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Jutro święto mojej żony a wiec trochę wędlin zrobiłem . Maleńką wędzonkę z mięśnia półścięgnistego , dwie ala szynki z piersi indyka i polędwicę wp. wędzono - parzoną. A z kiełbas ze specjal mięsa kiełbasy- Parówko- kabanosy, serdelko- parówkową i kiełbasę specjal dziadka (speszoł)
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241048
Udostępnij na innych stronach

Wszystkiego Najlepszego proszę żonce pożyczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241057
Udostępnij na innych stronach

A z kiełbas ze specjal mięsa kiełbasy- Parówko- kabanosy, serdelko- parówkowa i kiełbasa specjal dziadka (speszoł)

Kiełbasy zrobione ze specjalnie dobranego mięsa wykazującego się cechą jednego z najbardziej smacznych z wieprzowiny. Mogę dodać że mięso jest tak dobre że przy serdelko- parówkowej woda pod koniec parzenia się zagotowała i nie przyniosło to żadnych ubocznych skutków

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241590
Udostępnij na innych stronach

Duże powiększenie . Żadnych zmian smakowych ,Smakowitość wspaniała. Osadzanie całą noc na balkonie. W nocy padało ,tak że nic kiełbasa się nie osuszyła.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241691
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy ,no może większość :grin: zamieszcza jeszcze do swoich wyrobów skład surowcowy.A Ty Dziadku nie? :sad: Może ktoś chciałby powtórzyć tą kiełbaskę a tu kiszka :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241693
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy zrobione ze specjalnie dobranego mięsa wykazującego się cechą jednego z najbardziej smacznych z wieprzowiny. Mogę dodać że mięso jest tak dobre że przy serdelko- parówkowej woda pod koniec parzenia się zagotowała i nie przyniosło to żadnych ubocznych skutków

Dziadku,

proszę się nie wymigiwać i podać z jakiego mięsa zrobiłeś te specjały :grin: .

Do mnie przyjeżdża 5 letnia wnuczka i oto jaki plan ustaliła:

1. Zrobienie parowek

2. Kabanosy

3. Kiełbasa podsuszna

4. Wyjazd po mleko do obory z głaskaniem cieląt

5. Zrobienie serów twarożkowych

6. Zrobienie wędzonych oscypków

Przysłowie o skorupce dobrze się tu sprawdza :lol:

Dlatego liczę Dziadku na zdradzenie niuansów doboru Twojego mięska mając na uwadze powyżse wyzwania :cool:

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241749
Udostępnij na innych stronach

EAnna- mięso wspaniałe, ale nie ma czym się chwalić bo to mięso z kości schabowych, cenowo wychodziło 7zł/kg. ale samemu trzeba je wytrybować z tych kości.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241764
Udostępnij na innych stronach

mięso z kości schabowych

a skąd klej?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241767
Udostępnij na innych stronach

Kochany Ty sobie nawet nie wyobrażasz, ile to mięso ma kleju na poprzedniej stronie tego tematu można obejrzeć kości i to mięso po wytrybowaniu
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241768
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak mi się utrwaliło, że mięśnie niepracujące mają tego kleju raczej mało.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241769
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.