piksiak Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Września 2012 A co nie?? woda, sól, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe; ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat - tylko woda pewnie jest ok a i to nie zawsze i do tego E635 - Niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i cierpiących na astmę. Rybonukleotyd disodowy może powodować zmiany skórne m.in. wysypkę i swędzenie, a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Września 2012 Ale , że co....? Maga...? :rolleyes:No tak! Ona negatywnie wpływa na zdrowie! Nie wiedziałeś einshel'u? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Września 2012 I zaś sie zaczyna.........Przecież nikt tego litrami nie pije....chyba... :rolleyes: , a od łyżeczki maggi jeszcze nikt nie umarł.... Nie wiedziałeś einshel'u? :grin: ... :grin: :grin: :grin: Ale się domyślałEm :lol: Andusi'u :wink: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Września 2012 A co nie?? woda, sól, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe; ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat - tylko woda pewnie jest ok a i to nie zawsze i do tego E635 - Niewskazany dla osób uczulonych na aspirynę i cierpiących na astmę. Rybonukleotyd disodowy może powodować zmiany skórne m.in. wysypkę i swędzenie, a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju. Jak sam napisałeś "może" Tak zwany alkohol jest na pewno szkodliwy a jedni go piją a inni chleją. Swoje przekonania do używania czegokolwiek proponowałbym zachować dla siebie. Mnie nie smakuje i nigdy już nie będę jadł tzw. "owoców morza" Mam taką fobię i już, a nikt mnie nie przekona do jedzenia np. żaby. Nie znaczy to, że inni nie mogą jeść tej przysłowiowej żaby. Powinniśmy pisać w sposób taki by nikogo do czegoś przekonywać lub odradzać na siłę jak np. Biedronkę. Zresztą, jest takie przysłowie o polakach, coś o zawiści i jak jest dwóch to są trzy zdania na dowolny temat. Wiesz, bardzo lubię powiedzenie Cejrowskiego "moje kiszki i nikomu nic do tego co i gdzie jem! A sanepid to sobie może.." Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Września 2012 Teraz wyrób babci pasztet drobiowo - wieprzowy 50/50%, Przy pasztecie to babcia ugotowała mięsa, włożyła do blaszek i piekła. Przy pieczeni z mięsa z udźca indyka i drugiej z mięsa z udek kurczaka to ja tylko zmieliłem mięsa, resztę babcia sama robiła. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Września 2012 :clap: :thumbsup: :clap: Sacun dla Babci... :smile: Widać ,że talent kulinarny posiada... Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Września 2012 A przepis na wykonanie tegoż pysznego pasztetu można otrzymać? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-236885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Września 2012 Po 401 i 411 przyszedł czas na coś obiadowego a więc 606 - Risotto z wieprzowiną. Surowiec Kości wp 7-8 kg Ryż - 1kg Warzywa Koncentrat pomidorowy Przyprawy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Września 2012 Przepis podałem tak jak to czyni jeden z naszych Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Września 2012 DZIADEK, tyle kg kości na niepozorne 9 słoiczków? :thumbsup: uwaga, żeby nie wybuchły od przeładowania smakiem :grin: Możesz podać dokładniejszą recepturę czy też wykonanie? 606 - Risotto z wieprzowiną.nie wiem kto wymyślał oznaczenia i nazwy do nich, ale przypuszczam, że nigdy nie jadł dobrego Risotto :blush: w Twoim wykonaniu ten rarytas w słoiczkach na pewno wymiata Szczególnie interesuje mnie jak pozyskałeś esencję z kości Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Września 2012 Dziadku a czym rozdrabniałeś kości ? , bo na fotkach widzę ,że do słoików całe by nie weszły :grin: Napisz jak CI to wyszło w smaku, i oczywiście jak można to daj przepis po ludzku. Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Września 2012 Po kolei opiszę. Za kości zapłaciłem 22zł wykroiłem z nich 2,154 kg mięsa . Następnie kości ugotowałem i z nich po obraniu uzyskałem 0,724 kg mięsa będzie na pasztet .Dlaczego z kości mięso - smakosze wiedzą. Z gotowania kości miałem wywar do gotowania ryżu i warzyw . Mięso pokrojone w kostkę , podduszone, następnie dodany koncentrat pomidorowy, przyprawy i warzywa . Wszystko wymieszane z ugotowanym ryżem doprawione do smaku i do słoi . Wekowane 35 min Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-238784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 2 Października 2012 Jutro święto mojej żony a wiec trochę wędlin zrobiłem . Maleńką wędzonkę z mięśnia półścięgnistego , dwie ala szynki z piersi indyka i polędwicę wp. wędzono - parzoną. A z kiełbas ze specjal mięsa kiełbasy- Parówko- kabanosy, serdelko- parówkową i kiełbasę specjal dziadka (speszoł) Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 2 Października 2012 DZIADEK, ale żonie sprawiłeś piękny prezent :thumbsup: :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 2 Października 2012 Wszystkiego Najlepszego proszę żonce pożyczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 2 Października 2012 Proszę dzwonic pod ten nr i pytac o słoiki. Telefon do tej hurtowni to 606984707 Są ok. cena rewelacja, wysyłają kurierem. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 5 Października 2012 A z kiełbas ze specjal mięsa kiełbasy- Parówko- kabanosy, serdelko- parówkowa i kiełbasa specjal dziadka (speszoł) Kiełbasy zrobione ze specjalnie dobranego mięsa wykazującego się cechą jednego z najbardziej smacznych z wieprzowiny. Mogę dodać że mięso jest tak dobre że przy serdelko- parówkowej woda pod koniec parzenia się zagotowała i nie przyniosło to żadnych ubocznych skutków Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 5 Października 2012 Dziurki jak w feralnej kiełbasie Pokemonka :wink: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 5 Października 2012 Duże powiększenie . Żadnych zmian smakowych ,Smakowitość wspaniała. Osadzanie całą noc na balkonie. W nocy padało ,tak że nic kiełbasa się nie osuszyła. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 5 Października 2012 Wszyscy ,no może większość :grin: zamieszcza jeszcze do swoich wyrobów skład surowcowy.A Ty Dziadku nie? :sad: Może ktoś chciałby powtórzyć tą kiełbaskę a tu kiszka :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 5 Października 2012 Kiełbasy zrobione ze specjalnie dobranego mięsa wykazującego się cechą jednego z najbardziej smacznych z wieprzowiny. Mogę dodać że mięso jest tak dobre że przy serdelko- parówkowej woda pod koniec parzenia się zagotowała i nie przyniosło to żadnych ubocznych skutkówDziadku, proszę się nie wymigiwać i podać z jakiego mięsa zrobiłeś te specjały :grin: . Do mnie przyjeżdża 5 letnia wnuczka i oto jaki plan ustaliła: 1. Zrobienie parowek 2. Kabanosy 3. Kiełbasa podsuszna 4. Wyjazd po mleko do obory z głaskaniem cieląt 5. Zrobienie serów twarożkowych 6. Zrobienie wędzonych oscypków Przysłowie o skorupce dobrze się tu sprawdza :lol: Dlatego liczę Dziadku na zdradzenie niuansów doboru Twojego mięska mając na uwadze powyżse wyzwania Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 5 Października 2012 EAnna- mięso wspaniałe, ale nie ma czym się chwalić bo to mięso z kości schabowych, cenowo wychodziło 7zł/kg. ale samemu trzeba je wytrybować z tych kości. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 5 Października 2012 mięso z kości schabowych a skąd klej? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 5 Października 2012 Kochany Ty sobie nawet nie wyobrażasz, ile to mięso ma kleju na poprzedniej stronie tego tematu można obejrzeć kości i to mięso po wytrybowaniu Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 5 Października 2012 Jakoś tak mi się utrwaliło, że mięśnie niepracujące mają tego kleju raczej mało. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/4/#findComment-241769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.