agaxxii Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Lipca 2012 Morderstwa również nie popieram, tak więc czy noże też mam usunąć ze sklepu ? To już wpadasz ze skrajności w skrajność Która to nie ma nic wspólnego z tematem :devil: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 4 Lipca 2012 Musimy sobie jasno odpowiedzieć co to jest 16-tka , 21 i wcześniejsze Obrót i Przetwórstwo Mięsne. Pytanie dalej aktualne - czy przepisy zawarte w nich, to wędliny z tradycją -czy przemysłówka .Gdy uporamy się z tym to temat będzie rozwiązany. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 4 Lipca 2012 Jeżeli były to Normy Państwowe, stworzone dla państwowych zakładów przetwórstwa mięsnego, to pytanie wydaje się czysto retoryczne. Oczywiście że tylko i wyłącznie przemysłówka stworzona z troską o to aby być jak najbliżej prawdziwych wędlin, bez papieru toaletowego w roli wypełniaczy. Czasy PRL-u miały też jak widać swoje dobre strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 4 Lipca 2012 czy przepisy zawarte w nich, to wędliny z tradycją -czy przemysłówka .Gdy uporamy się z tym to temat będzie rozwiązany. To jest odwieczny dylemat Dziadku bo to co dzisiaj jest standardem produkcyjnym nieakceptowalnym dla obecnych "tradycjonalistów" za 20-30 lat może być "tradycją" do której bedą dążyć bo być może zamiast wieprzowiny będzie w sklepach wieprzowa pasta proteinowa syntetyzowana z alg czy torfu o smaku wędzonki ... wtedy to na co dzisiaj psioczymy stanie sie nieosiągalnym starym tradycyjnym wyrobem zwanym "kiełabasą z marketu" ... Ewoluuje wszystko zmieniają się tradycje i standardy nie zawsze w kierunku który akceptujemy ale to są rzeczy na które mamy mizerny wpływ ... Czym jest 16-a 21-a pytasz ? w momencie kiedy powstawały były zbiorem przepisów branżowych unifikujących produkcję danych asortymentów tak wiec były "przemysłówką" ale ponieważ przepisy były praktycznie wolne od chemicznych wypełniaczy i uszlachetniaczy, konserwantów Exxx etc na tle dzisiejszych standardów branżowych tamte przepisy zasługują na miano tradycyjnych co nie oznacza że powstała z nich wędlina będzie mogła nosić takie miano ... moze niechcący uwędzi j ktoś w atmosie a nie w wiejskiej wędzarni i co wtedy czy dalej bedzie tradycyjna czy "spaskudzona postepem" ? Temat rzeka :rolleyes: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 4 Lipca 2012 Odzywają się głosy że tradycyjne wędliny - kiełbasy, są siekane , W związku z tym ustalmy co to jest siekanie i czym jest robione. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 4 Lipca 2012 , W związku z tym ustalmy co to jest siekanie i czym jest robione. Siekanie to cięcie na drobne kawałki.Może być przeprowadzone nożem lub tasakiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 4 Lipca 2012 [mod]Pokaż Pisu tą swoją sieczkarnię, lub nie wtrącaj swoich głupotek do tematu.[/mod] Na podstawie dostępnych materiałów stwierdzam że -siekanie mięsa na kiełbasy- czyli rozdrabnianie na małe kawałki, kawałeczki , odbywa się za pomocą noży, tasaków tych mniejszych - kuchennych i maszynek do mięsa. W związku z przyjęciem takiej definicji, sprzęt nowoczesny do rozdrabniania mięsa- maszynki ręczne czy z napędem, nie mają wpływu na określenie wyroby tradycyjne To jedno mamy ustalone . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 4 Lipca 2012 i maszynek do mięsa Tu mam inne zdanie.Maszynka do mięsa najpierw częściowo mięso miażdży a potem sieka i dlatego proces ten nazywa się mieleniem a nie siekaniem.Moim zdaniem siekanie odbywa się ręcznie z pomocą noża lub tasaka bez wstępnego miażdżenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 4 Lipca 2012 By doprowadzić do kompromisu , wklejam tekst z 1925r. K. W. W. - Krakowskie Wyroby Wędliniarskie.Z tego wynika że nazwa siekanie mięsa była przyjęta jako rozdrabnianie mięsa również przy pomocy maszynek do mięsa. My młodsi zawsze kojarzymy ze siekanie to rąbanie mięsa tasakiem, siekaczem czy nożem . Jeden tylko chce do tego używać sieczkarni. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 4 Lipca 2012 Cytat: JEŚLI TRADYCYJNE WĘDZENIE, TO I TRADYCYJNE RECEPTURY, A NIE NP. Z 16-STKI! Musimy sobie jasno odpowiedzieć co to jest 16-tka , 21 i wcześniejsze Obrót i Przetwórstwo Mięsne. Gdy znajdziemy na to odpowiedź nie będziemy pisać tak jak w cytacie . Wobec powyższego " po kiego grzyba" przytaczać przepisy, które nie są "tradycją"? Jak te przepisy sklasyfikować? Jeśli strona to wyrób wędlin sposobem domowym, to róbmy to w sposób domowy, a takowym jest również użycie DG, grzałki, czy blachy do obicia wędzarni w środku .... zaczynamy z lekka popadać w jakąś paranoję..... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 4 Lipca 2012 bazylwidzew, Nie popadajmy w jakąś nadmierną paranoję, gonitwę, totalny brak czasu. Wszystko da się zrobić, nie zajmujemy się narzekaniem przy napojach chłodzących, a powoli każdą robotą. Nie ma dużo pracy ani przy pszczołach, ani przy królikach. Chcesz wiedzieć z czym jest dużo pracy? – zrób ubój tucznika, wyczyść jelita, łapek nie wyrzuć, wyroby zrób wszystkie 4 rodzaje, mięso pokrój - w jeden dzień jako hobbysta, amator w dniu wolnym od pracy tzw. 1 dzień urlopu. Przeglądając przepisy z „16” są one według mnie, według tradycji polskiej, które są konkretne bez dodatków - ulepszaczy. Auto zabytkowe to takie które jest na chodzie i ma co najmniej 25lat. Zawarte przepisy w „16” też są zabytkowe ze względu na wiek – czas w jakim obowiązywały. Zanim trafiły one do tego zbioru, były już wcześniej używane i według nich robione wyroby. Zbiór ten powstał jak uważam po to, aby ten sam gatunek wyrobu na Śląsku, czy na Pomorzu był ten sam. czy należy przyjąć że tradycyjne? Myślę że tak, gdyż wykonanie zgodnie z nimi wyroby, są prezentowane na targach pod nazwą tradycyjne i wszyscy zachwycają się smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 Lipca 2012 y doprowadzić do kompromisu , wklejam tekst z 1925r. K. W. W. - Krakowskie Wyroby Wędliniarskie.Z tego wynika że nazwa siekanie mięsa była przyjęta jako rozdrabnianie mięsa również przy pomocy maszynek do mięsa. My młodsi zawsze kojarzymy ze siekanie to rąbanie mięsa tasakiem, siekaczem czy nożem . Jeden tylko chce do tego używać sieczkarni. Czyli szarpak " 3 nerki" też sieka..... okej... żeby potem nie było, że swoją "palcówkę" posiekałem sitkiem 3 nerki ... i zjebka zaraz.... :P Przeglądając przepisy z „16” są one według mnie, według tradycji polskiej, które są konkretne bez dodatków - ulepszaczy. Tak a sól z saletrą, czy whatever,... to nie ulepszacze.... ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Lipca 2012 Musimy sobie jasno odpowiedzieć co to jest 16-tka , 21 i wcześniejsze Obrót i Przetwórstwo Mięsne.Odpowiedz na to pytanie wtedy nie będziesz pisał Wobec powyższego " po kiego grzyba" przytaczać przepisy, które nie są "tradycją"? Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Lipca 2012 jEŚLI JUŻ, TO CYTUJMY CAŁOŚĆ WYPOWIEDZI, TAK? " Wobec powyższego " po kiego grzyba" przytaczać przepisy, które nie są "tradycją"? Jak te przepisy sklasyfikować? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Lipca 2012 Sam sobie odpowiedziałeś co to są za przepisy, to po co pytasz o klasyfikację. Czyli szarpak " 3 nerki" też sieka..... okej... żeby potem nie było, że swoją "palcówkę" posiekałem sitkiem 3 nerki Do mnie pretensja, czy do autora tej książki . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 4 Lipca 2012 Sam sobie odpowiedziałeś co to są za przepisy, to po co pytasz o klasyfikację. Cytat: Czyli szarpak " 3 nerki" też sieka..... okej... żeby potem nie było, że swoją "palcówkę" posiekałem sitkiem 3 nerki Do mnie pretensja, czy do autora tej książki . a wszystko zmierza do np. Borniaka.... o co kaman? czy wybieramy to co nam pasuje a potem dopasowujemy do reszty? W czasach wyrabiania 1wszej palcówy, nie mieliśmy maszynki i nadziewarki..... ktoś posiekał kosą , ktoś, przez oczko od klucza nabił w jelito .... Ps. przestańmy może za słówka się łapać... ??? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 5 Lipca 2012 Ciekawe kiedy wynaleziono maszynkę do mięsa. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 5 Lipca 2012 DZIADEK, W latach 1818-1820 KARL DRAIS wynalazł rower maszynkę do mielenia mięsa oraz maszynę do pisania.Pozdrawiam serdecznie :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 5 Lipca 2012 Ale chyba sie zaczelo od archimedesahttp://www.sp236gim61.neostrada.pl/fizyka/dlaczego5.html Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 5 Lipca 2012 Wczoraj nie mogłem znaleźć dokładnej daty wynalezienia maszynki wszędzie podaje się 19 wiek Można prosić o źródło tak dokładnej daty . Patrząc daty w których żył wynalazca na pewno jest to pierwsza połowa wieku . Dodając do tego dzieciństwo zdobywanie wykształcenia to by pasowało na lata 1815 -1830 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 5 Lipca 2012 Tak jak pisał karolszymczak :grin: : http://pl.wikipedia.org/wiki/Maszynka_do_mi%C4%99sa Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 5 Lipca 2012 Możemy już przyjąć że maszynka do mięsa ma ok 195 la.t W powszechnym użyciu zanim się znalazła to mogło minąć z 50 lat Jaką datę można przyjąć, określającą użycie saletry do mieszanki peklującej lub inaczej od kiedy zaczęto peklować mięsa na wyroby wędliniarskie w Polsce . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 5 Lipca 2012 Dzięki, ja myślę że można przyjąć że peklowanie mięs przy pomocy mieszanki azotanowej rozpoczęto na jako taką skalę jakieś 100 lat temu i były to początki, potwierdza to wydanie K.W.W. gdzie w przepisach szczegółowych ilość saletry w mieszance peklującej wygląda następująco. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 5 Lipca 2012 Mamy już cześć definicji określającej jak można robić tradycyjne wyroby . I tak 1. Rozdrabnianie mięsa odbywać może się przy pomocy noży ,tasaka czy maszynki . Nadziewanie przy pomocy rogu , maszynki z rurką - lejkiem, czy nadziewarki . Park maszynowy a więc mieszałki, kuter na których robimy kiełbasy nie dyskwalifikuje tych wyrobów. 2 Peklowanie mięs- Dawniej azotanowe, dzisiaj azotynowe . Ale chodzi o to samo nadanie koloru mięsu . Wiec też chyba jest to do przyjęcia. 3. Mięso - Na pewno z zwierząt rzeźnych -żadnego dodatku drobiu. Na pewno klasyfikacja mięsa dobór mięsa, rodzaj mięsa . Z mięsem możemy mieć kłopoty ,zmienił się tucz no i jakość mięsa popsuły krzyżówki tak mocno preferowane by uzyskać jak najwięcej chudego a przy tym wodnistego mięsa -czytaj PSE. Ale to już się zmienia zakłady mięsne nie chcą takiego mięsa wiec kombinują nowe krzyżówki.Więc mięso przyjmujemy jakie jest, nie mamy wyboru . Mamy już trzy punkty . Jakby ktoś nie zgadzał się że kiedyś nie prowadzono klasyfikacji to jest w błędzie - tylko inaczej ją nazywano - żyłkowanie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 5 Lipca 2012 W tradycyjnej wiejskiej kiełbasie nie ma ziela angielskiego.ale jak ktoś chce to może napchać czego dusza zapragnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7065-tradycja-kontra-nowoczesno%C5%9B%C4%87-przeniesione-z-tematu-tebe/page/5/#findComment-226519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.