Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy tygodnie temu eksperymentalnie umieściłem w popiele cztery kiełbaski polskie surowe wędzone.


Dzisiaj jedną odkopałem i stwierdziłem że zamiast dojrzeć to ona wyschła, jedyna pociecha to to że podsuszyła się równo w całej objętości, pH - 5. Kiełbasa która zalega w lodówce dojrzewa ładnie, jest miękka , w smaku lepsza i w tej chwili pH - 4.


Zdjęcia przestawione :mad:

post-40896-0-61660600-1426186114_thumb.jpg

post-40896-0-37033500-1426186191_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-411705
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cztery tygodnie i cztery dni miała kiełbasa polska surowa przechowywana w popiele, zanim wylądowała na kanapkach dzisiejszego śniadania. Smak OK, ale zapach jakby "trącił myszką" - lekką starzyzną. To był najwyższy czas żeby ją skonsumować. PO świętach trzeba znowu zrobić świeżą partię.

post-40896-0-71967200-1427187539_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-415387
Udostępnij na innych stronach

Masz rację ziezielony, popiół wyciągnął z kiełbasy część wilgoci, fajnie że z całej objętości, ale sam też oddaje co widać po tych małych kraterkach, których na początku nie było. Popiołu nie wąchałem ale kiełbaska troszkę dawała starzyzną.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-415474
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj odwiedziła nas córka z mężem, byli na ŚW w Paryżu i przywieźli ojcu prezent - kiełbasę dojrzewającą.

Ja myślałem że moja k. polska trąci myszką, ale zmieniłem zdanie jak rozpakowałem tę francuską - rozszedł się zapach jakby stado myszy defekowało jednocześnie, smak nie powala. Jednak wolę "nie angielską, nie kreolską tylko naszą, naszą polską" :D .

post-40896-0-00129300-1428941270_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-419799
Udostępnij na innych stronach

Tak nie za bardzo kumam..... :)

Jak coś co nie pasuje ku nosu/nosowi to po co to paczyć/pakować do buzi?

 

 

 

Jednak wolę "nie angielską, nie kreolską tylko naszą, naszą polską" :D .

 

zaje wychodzą zwykłe/proste kiełbasy bez internacjonalistycznych nazewnictw/nomenklatur.... lub wysublimowanych smaków :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-419849
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Ostatnio przebywam na wsi, i tam postanowiłem zrobić po raz pierwszy ser Koryciński. Potrzebowałem do tego kefiru z bakteriami "Robiko" lub śmietany "President", przeleciałem wszystkie sklepy w Twardogórze i ich nie dostałem. Żona podpowiedziała że w lodówce stoi tygodniowa śmietana (już kwaśna) zbierana z wiejskiego mleka, która na pewno zawiera bakterie mlekowe. Zaryzykowałem. I oto co wyszło: ser po tygodniowym leżakowaniu w lodówce, niby smaczny, ale brak dziurek.

 

post-40896-0-55757700-1445265781_thumb.jpg

 

Czy ktoś wie jaki inny kefir można zastosować?

 

 

 

Edytowane przez EAnna
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451177
Udostępnij na innych stronach

 

 

ser po tygodniowym leżakowaniu w lodówce, niby smaczny, ale brak dziurek.

Bo ser koryciński powinien leżakować przez kilka pierwszych dni w temp. pokojowej.


Zakwas był jak najbardziej prawidłowy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451192
Udostępnij na innych stronach

Aaaa, tego nie wiedziałem, następny powinien już być z dziurkami.

Dziękuję EAnno za instrukcję , jakbyś mogła usunąć drugą fotkę to byłbym wdzięczny.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451207
Udostępnij na innych stronach

Zdublowana fotka usunięta.

Czas przetrzymania w temp. pokojowej zależy od aktywności bakterii.

Już w czasie wysalania powinien "napuchnąć".

Jeżeli nie jest to wyraźnie widoczne, ociekanie przeprowadzamy nadal w temp. pokojowej.

Jednak latem, już po 1,5 doby ser jest w zasadzie w stanie nadającym się do dojrzewalni. 

Temp. dojrzewalni to 12-15st.C. To jest to chłodne miejsce z przepisu.

Jeżeli już na starcie ser włożysz do lodówki 3-5st.C to nie dasz bakteriom szans.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451215
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zawsze chciałem ją zrobić.

Zawsze tz, od chwili kiedy żonka zaczęła kupować w markecie żeberka extra mięsne, a ja je peklowałem i wędziłem, służyły potem jako wkładka do zup takich jak kapuśniak, kartoflanka i inne. Ostatnio żona kupiła ok 5kg tych żeberek i je wytrybowała a ja pokroiłem w cząstki i zapeklowałem w ilości 17g/kg, razem z mięsem żeberek (3,7 kg) zapeklowałem warkocz i mizdrę z obrabianej polędwicy (790g), oraz podgardle w ilości 600g.

Po upływie 72 godz zmieliłem mięso żeberek na siatce 8mm, a resztę na 6mm, dodałem dwie nie zbyt duże główki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 3g/kg czarnego pieprzu, łyżeczkę czarnuszki oraz pół łyżeczki pieprzu cayen. Po wymieszaniu i dodaniu ok 300ml wody i ponownym dokładnym wymieszaniu nadziałem farsz w kiełbaśnice. Gotową kiełbasę powiesiłem na drążkach w celu obsadzenia po około dwóch godzinach do wędzarni, tam osuszanie i wędzenie gorącym dymem, z podpiekaniem ok 3,5 godz. Zdjęcie zrobiłem na drugi dzień, teraz wisi i obsycha. Kiełbasa b smaczna, żona twierdzi że bardzo tłusta, a ja że tylko tłusta

post-40896-0-96977500-1449576364_thumb.jpg

post-40896-0-31998200-1449577547_thumb.jpg

post-40896-0-94645400-1449578340_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-461267
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:  Lubię takie zwyczajne, bez namaszczenia podejście :clap:

PePe ważny to wpis bo wcześniej się zastanawiałem czy aby na pewno wisi kiełbasa ku podsuszeniu :laugh: :laugh: :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-461336
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Drugie podejście do sera Korycińskiego, tym razem z "dziureckami", dodałem słoiczek suszonych pomidorów w oleju oraz mielonego pieprzu. Niestety smak nas rozczarował, bardzo różnił się od spodziewanego. Po prostu spieprzyłem :laugh: . Ale drugie koty za płoty ;) .

post-40896-0-45340900-1453129825_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469400
Udostępnij na innych stronach

PePe jak nie jestes pewien smakow, polecam zrob bez niczego ser a kiedy jesz dodaj sobie ziola czy wlasnie takie papryki i poznasz smak wtedy bedziesz wiedzial czy nastepnym razem dodac do wyrobu wczesniej  dodatek jaki wybrales.

 Moze smak nie do konca taki jaki sie spodziewales, ale za to wyglad ladny  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469517
Udostępnij na innych stronach

Następne na pewno będą "gołe", przynajmniej do wiosny, poczekam na czosnek niedźwiedzi. A ten zapakowałem w folię i do lodówki, niech dojrzewa.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469538
Udostępnij na innych stronach

Ano to, że jest troszkę kwaśny, i nie wiem czy to zasługa pomidorów, czy braku płukania (soliłem z ręki). Za to ricotta wyszła wspaniała  - o smaku orzechowym. Ricotta wyszła dosłownie - razem z córką, która nas odwiedziła :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469590
Udostępnij na innych stronach

Ano to, że jest troszkę kwaśny, i nie wiem czy to zasługa pomidorów, czy braku płukania (soliłem z ręki). Za to ricotta wyszła wspaniała  - o smaku orzechowym. Ricotta wyszła dosłownie - razem z córką, która nas odwiedziła :D .

U mnie zawsze wszystko wychodzi z dziećmi, nawet czasami zdjęcia nie mogę zrobić . Muszę jakiś patent na to znaleźć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469593
Udostępnij na innych stronach

Ano to, że jest troszkę kwaśny, i nie wiem czy to zasługa pomidorów, czy braku płukania (soliłem z ręki). Za to ricotta wyszła wspaniała  - o smaku orzechowym. Ricotta wyszła dosłownie - razem z córką, która nas odwiedziła :D .

Pomidory z reguły są kwaśne, kiedyś robiłem z suszonymi z torebki i też mi nie smakował. Najlepszy korycin wychodzi z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego (tylko musi być taki prawdziwy) lub zwykły biały, ważne też ser musi mieć swoją słoność bo inaczej mdły będzie.

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469610
Udostępnij na innych stronach

według mnie za dużo nawaliłeś pomidorów - przypraw daje się z wyczuciem aby nie przykryły (zdominowały) smaku sera.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469614
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety smak nas rozczarował, bardzo różnił się od spodziewanego

 

Proponuję nabyć drogą kupna wędzoną makrelę i zblendować ją z tym serkiem dodając soli i pieprzu wyjdzie dobra "awanturka" ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469632
Udostępnij na innych stronach

Pokroj w kostke zalej oliwa ,bedzie zakaska do % :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469640
Udostępnij na innych stronach

Wystartowalem wczoraj tez z "Korycinem" i juz mialem dodac do gestwy swiezej natki pietruszki ale jednak sobie to ziele odpuscilem..

Kombinowal ktos z Was wlasnie z pietruszka..?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469650
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.