PePe Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Marca 2015 Trzy tygodnie temu eksperymentalnie umieściłem w popiele cztery kiełbaski polskie surowe wędzone.Dzisiaj jedną odkopałem i stwierdziłem że zamiast dojrzeć to ona wyschła, jedyna pociecha to to że podsuszyła się równo w całej objętości, pH - 5. Kiełbasa która zalega w lodówce dojrzewa ładnie, jest miękka , w smaku lepsza i w tej chwili pH - 4.Zdjęcia przestawione Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-411705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Marca 2015 Cztery tygodnie i cztery dni miała kiełbasa polska surowa przechowywana w popiele, zanim wylądowała na kanapkach dzisiejszego śniadania. Smak OK, ale zapach jakby "trącił myszką" - lekką starzyzną. To był najwyższy czas żeby ją skonsumować. PO świętach trzeba znowu zrobić świeżą partię. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-415387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Marca 2015 Akurat do wina z aronii Ten popiół jakiś wilgotnawy na oko może to "myszkuje"...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-415413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Marca 2015 Masz rację ziezielony, popiół wyciągnął z kiełbasy część wilgoci, fajnie że z całej objętości, ale sam też oddaje co widać po tych małych kraterkach, których na początku nie było. Popiołu nie wąchałem ale kiełbaska troszkę dawała starzyzną. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-415474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wczoraj odwiedziła nas córka z mężem, byli na ŚW w Paryżu i przywieźli ojcu prezent - kiełbasę dojrzewającą.Ja myślałem że moja k. polska trąci myszką, ale zmieniłem zdanie jak rozpakowałem tę francuską - rozszedł się zapach jakby stado myszy defekowało jednocześnie, smak nie powala. Jednak wolę "nie angielską, nie kreolską tylko naszą, naszą polską" . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-419799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Tak nie za bardzo kumam..... Jak coś co nie pasuje ku nosu/nosowi to po co to paczyć/pakować do buzi? Jednak wolę "nie angielską, nie kreolską tylko naszą, naszą polską" . zaje wychodzą zwykłe/proste kiełbasy bez internacjonalistycznych nazewnictw/nomenklatur.... lub wysublimowanych smaków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-419849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Ostatnio przebywam na wsi, i tam postanowiłem zrobić po raz pierwszy ser Koryciński. Potrzebowałem do tego kefiru z bakteriami "Robiko" lub śmietany "President", przeleciałem wszystkie sklepy w Twardogórze i ich nie dostałem. Żona podpowiedziała że w lodówce stoi tygodniowa śmietana (już kwaśna) zbierana z wiejskiego mleka, która na pewno zawiera bakterie mlekowe. Zaryzykowałem. I oto co wyszło: ser po tygodniowym leżakowaniu w lodówce, niby smaczny, ale brak dziurek. Czy ktoś wie jaki inny kefir można zastosować? Edytowane 19 Października 2015 przez EAnna Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Października 2015 ser po tygodniowym leżakowaniu w lodówce, niby smaczny, ale brak dziurek. Bo ser koryciński powinien leżakować przez kilka pierwszych dni w temp. pokojowej.Zakwas był jak najbardziej prawidłowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Października 2015 Aaaa, tego nie wiedziałem, następny powinien już być z dziurkami.Dziękuję EAnno za instrukcję , jakbyś mogła usunąć drugą fotkę to byłbym wdzięczny. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Października 2015 Zdublowana fotka usunięta.Czas przetrzymania w temp. pokojowej zależy od aktywności bakterii.Już w czasie wysalania powinien "napuchnąć".Jeżeli nie jest to wyraźnie widoczne, ociekanie przeprowadzamy nadal w temp. pokojowej.Jednak latem, już po 1,5 doby ser jest w zasadzie w stanie nadającym się do dojrzewalni. Temp. dojrzewalni to 12-15st.C. To jest to chłodne miejsce z przepisu.Jeżeli już na starcie ser włożysz do lodówki 3-5st.C to nie dasz bakteriom szans. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-451215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zawsze chciałem ją zrobić.Zawsze tz, od chwili kiedy żonka zaczęła kupować w markecie żeberka extra mięsne, a ja je peklowałem i wędziłem, służyły potem jako wkładka do zup takich jak kapuśniak, kartoflanka i inne. Ostatnio żona kupiła ok 5kg tych żeberek i je wytrybowała a ja pokroiłem w cząstki i zapeklowałem w ilości 17g/kg, razem z mięsem żeberek (3,7 kg) zapeklowałem warkocz i mizdrę z obrabianej polędwicy (790g), oraz podgardle w ilości 600g.Po upływie 72 godz zmieliłem mięso żeberek na siatce 8mm, a resztę na 6mm, dodałem dwie nie zbyt duże główki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 3g/kg czarnego pieprzu, łyżeczkę czarnuszki oraz pół łyżeczki pieprzu cayen. Po wymieszaniu i dodaniu ok 300ml wody i ponownym dokładnym wymieszaniu nadziałem farsz w kiełbaśnice. Gotową kiełbasę powiesiłem na drążkach w celu obsadzenia po około dwóch godzinach do wędzarni, tam osuszanie i wędzenie gorącym dymem, z podpiekaniem ok 3,5 godz. Zdjęcie zrobiłem na drugi dzień, teraz wisi i obsycha. Kiełbasa b smaczna, żona twierdzi że bardzo tłusta, a ja że tylko tłusta Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-461267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Pomysłowo, sprytnie i zapewne smakowicie PePe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-461268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dzięki ziezielony, kiełbasa naprawdę godna grzechu (obżarstwa), szczególnie po podsuszeniu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-461313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Lubię takie zwyczajne, bez namaszczenia podejście PePe ważny to wpis bo wcześniej się zastanawiałem czy aby na pewno wisi kiełbasa ku podsuszeniu :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-461336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Drugie podejście do sera Korycińskiego, tym razem z "dziureckami", dodałem słoiczek suszonych pomidorów w oleju oraz mielonego pieprzu. Niestety smak nas rozczarował, bardzo różnił się od spodziewanego. Po prostu spieprzyłem . Ale drugie koty za płoty . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 18 Stycznia 2016 PePe jak nie jestes pewien smakow, polecam zrob bez niczego ser a kiedy jesz dodaj sobie ziola czy wlasnie takie papryki i poznasz smak wtedy bedziesz wiedzial czy nastepnym razem dodac do wyrobu wczesniej dodatek jaki wybrales. Moze smak nie do konca taki jaki sie spodziewales, ale za to wyglad ladny Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Następne na pewno będą "gołe", przynajmniej do wiosny, poczekam na czosnek niedźwiedzi. A ten zapakowałem w folię i do lodówki, niech dojrzewa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Potrku, a co Ci nie pasilo smakowo w tym serku dokladnie..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ano to, że jest troszkę kwaśny, i nie wiem czy to zasługa pomidorów, czy braku płukania (soliłem z ręki). Za to ricotta wyszła wspaniała - o smaku orzechowym. Ricotta wyszła dosłownie - razem z córką, która nas odwiedziła . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ano to, że jest troszkę kwaśny, i nie wiem czy to zasługa pomidorów, czy braku płukania (soliłem z ręki). Za to ricotta wyszła wspaniała - o smaku orzechowym. Ricotta wyszła dosłownie - razem z córką, która nas odwiedziła .U mnie zawsze wszystko wychodzi z dziećmi, nawet czasami zdjęcia nie mogę zrobić . Muszę jakiś patent na to znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Ano to, że jest troszkę kwaśny, i nie wiem czy to zasługa pomidorów, czy braku płukania (soliłem z ręki). Za to ricotta wyszła wspaniała - o smaku orzechowym. Ricotta wyszła dosłownie - razem z córką, która nas odwiedziła .Pomidory z reguły są kwaśne, kiedyś robiłem z suszonymi z torebki i też mi nie smakował. Najlepszy korycin wychodzi z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego (tylko musi być taki prawdziwy) lub zwykły biały, ważne też ser musi mieć swoją słoność bo inaczej mdły będzie. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Stycznia 2016 według mnie za dużo nawaliłeś pomidorów - przypraw daje się z wyczuciem aby nie przykryły (zdominowały) smaku sera. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Niestety smak nas rozczarował, bardzo różnił się od spodziewanego Proponuję nabyć drogą kupna wędzoną makrelę i zblendować ją z tym serkiem dodając soli i pieprzu wyjdzie dobra "awanturka" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Pokroj w kostke zalej oliwa ,bedzie zakaska do % Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Wystartowalem wczoraj tez z "Korycinem" i juz mialem dodac do gestwy swiezej natki pietruszki ale jednak sobie to ziele odpuscilem..Kombinowal ktos z Was wlasnie z pietruszka..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/3/#findComment-469650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.