Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

się temperaturę zmieniać poprzez wielkość szczap

lub jak za duża  :  1. rozsunąć 2. przysypać popiołem  3. przysypać piaskiem.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-532739
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 216
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepis zapodam Ci troche pozniej, teraz musze isc spac bo zaniedlugo zaczynam nocna zmiane. A kielbasa wyglada fajnie bo dobrze farsz wyrobiony, porzadnie nadziana, osadzona, uwedzona, sparzona i ponownie uwedzona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-532896
Udostępnij na innych stronach

Yogi a możesz zapodać dokładny przepis na tą kiełbasę? Bardzo ładnie wygląda.

Przepis nic Ci nie da :( Yogi nawet sznurek uwędzi i będzie ładnie wyglądał :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-533464
Udostępnij na innych stronach

Przepis moge podac ale nie jest to nic specjalnego. Zeby uzyskac zadowalajacy wyglad wazne jest dobre wymieszanie, osadzanie i uwedzenie, sama receptura to juz rzecz drugoplanowa jesli chodzi o wyglad, no bo kielbasa slaska, zwyczajna czy np. torunska tez moga ladnie wygladac

 

Przepis nic Ci nie da :( Yogi nawet sznurek uwędzi i będzie ładnie wyglądał :D

 

Tak to wlasnie wyglada jak napisal kol. Piksiak, a sznurek widoczny na zdjeciu to przywiazalem by oznaczyc kielbase ktora miala byc do podgrzania na sniadanie :)

Skladniki peklowane (20g peklosoli na 1kg)
Wykrojone z lopatki
4 kg klasa 1
3 kg  klasa 2a
1,5 kg klasa 3
1,5 kg podgardle skorowane, usuniete gruczoly
Rozdrabnianie
Klasa 1 na 10mm
Klasa 2a i podgardle na 8mm
Klasa 3 – 2x przemielone na 2mm
Przyprawy na 1kg
Pieprz 2g (miele zawsze grubo)
Czosnek 3g
Majeranek (nie waze, daje zawsze `na oko´)
Mieszanie zaczynam od klasy 1 i 3 dodajac okolo 0,5l wody na 10kg wkladu miesnego i przyprawy. Nastepnie dodaje klase 2a i mieszam dalej, a na samym koncu idzie podgardle.
Nadziewanie w jelita wieprzowe kal. 30-32
Wedzenie do uzyskania odpowiedniego koloru w temp 50-55°C
Parzenie w temp. 70-74°C przez ca 25-30min
Ponowne wedzenie w temp ca 40°C przez okolo 4 godz

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-533504
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

witam wszystkich! jestem nowy na forum ale od jakiegos czasu wedze dla siebie mam maly klopot poniewaz wedzonki wychodza mi raz bardzo ciemne a raz takie w  miare dzisiaj wedzilem i wyszly bardzo ciemne ... wczoraj mieso wyjalem cala noc wisialo w piwnicy i ociekalo pozniej osuszalem w wedzarni delikatniepodnioslem z dekiel staralem sie osuszac zeby jaj najmniej dymu lecialo drzewo idealnie suche a mimo to cos jest nie tak moglby mi ktos doradzic co jest nie tak z gory dziekuje 

 

o to moja wedzarnia:dodam ze wczesniej jakies 2 godziny ja wygrzewalem

 

https://zapodaj.net/63632e57ebf0c.jpg.html

 

https://zapodaj.net/fdcc92fb30a52.jpg.html

post-40040-0-87872300-1514062391_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581224
Udostępnij na innych stronach

Pokaż wędzonki - o tego typu wędzarniach było już mnóstwo na forum - nie będę Cię oszukiwał , takie "wędzarnie" niestety nie cieszą sie dobrą opinią . Latem może w miarę udymisz , ale zimą nie rokuje za dobrze - o czym z resztą piszesz. Osuszamy bez dymu na dużym przepływie powietrza. I ten komin do niczego nie potrzebny lepiej połóż na wierzch deski i zrób szczeliny między nimi lub worek jutowy.Wypierdziel komin, skróć rurę na max i dołóż duże palenisko . No i jeszcze ociepl wędzarnie. Bo inaczej d...pa zbita

A zanim cokolwiek przerobisz poczytaj : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

Edytowane przez EAnna

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581230
Udostępnij na innych stronach

:) Bartek, skróć ten kanał, odłóż dekiel z kominem, nakryj workiem jutowym (takim brązowawym np po ziemniakach) i mniej drewna...

w takiej wędzarynie za bardzo nie ma co wygrzewać... :thumbsup::D

można to opanować :yes:

Jak Binio prosi, wrzuć foty zwędzonek...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581234
Udostępnij na innych stronach

 

 

wczoraj mieso wyjalem cala noc wisialo w piwnicy i ociekalo pozniej osuszalem w wedzarni delikatniepodnioslem z dekiel staralem sie osuszac zeby jaj najmniej dymu lecialo

Zimne mięso z piwnicy, to jak włożenie lodówki do wędzarni.

Mięso przy osuszaniu się wygrzewa,  oddaje wilgoć na zewnątrz i jeśli do tego dodasz dym i konstrukcję Twojej wędzarni to efektem może być osmolenie.

I tak się ciesz, że tylko osmolone, a nie kwaśne od połączenia wilgoci z dymem.

Zmienić konstrukcję wędzarni + miejsce ociekania wędlin.....i wynik wędzenia sam Cię zaskoczy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581240
Udostępnij na innych stronach

Przecież są..?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581251
Udostępnij na innych stronach

bartek16 napisał kolejny i  wkleił linki do fotek z wędzonkami , a ja mu odpisałem i amba :hmm:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581253
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie jak binio pisze były i nie ma ich no właśnie kurcze nie wiem jakim cudem nie ma

 

/// Nie jakim cudem,tylko dostałeś wiadomość PW (odczytana przez Ciebie)

 

 

...zapodam jeszcze raz a to z dzisiaj po parzeniu leżą jeszcze w wodzie 

post-40040-0-85287500-1514062120_thumb.jpg

post-40040-0-81410400-1514061704_thumb.jpg

 

post-40040-0-57816200-1514061728_thumb.jpg

 

 

to wędzilem latem bez parzenia

post-40040-0-15421900-1514061741_thumb.jpg

 

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581254
Udostępnij na innych stronach

 

 

to wędzilem latem bez parzenia  

Wędzenie latam a zimą, to dwa różne warunki i zima bezlitośnie pokazuje wady wędzarni....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581256
Udostępnij na innych stronach

@bartek16,

Wkleiłam Twoje zdjęcia, aby od razu były widoczne i mozna było porównać widoki.

W poście_181 pokazałeś wędzarnię i ona wszystko mówi.

W takiej wędzarni, nie ocieplonej, zwieńczonej kominkiem, z długim, nieocieplonym kanałem, uwędzenie w warunkach zimowych to mistrzostwo świata.

 

post-40040-0-87872300-1514062391_thumb.j

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581259
Udostępnij na innych stronach

:) Małym kosztem można zmodernizować ku podobnej formie....

Sznurek oto... :thumbsup::D  Zwędzoni, aż dzwoni....

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=550103

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581260
Udostępnij na innych stronach

bartek - przeczytaj ze zrozumieniem ten link , który Ci podałem a wielu pytań nie zadasz , bo sam sobie na nie odpowiesz. Napisałem ci ale wcięło , więc może jeszcze raz

Przepis na szybko:

1 - większe palenisko

2- rura skrócona na max

3-podejście od spodu beczki , a nie z boku

4- ocieplona beczka (np. drewnem ,wełną)

5- wywal komin

6- zamontuj termometry

7- nakrywaj beczkę deskami i rób  szczeliny lub workiem jutowym (ale nie za szczelnie , żeby dymu nie kisić)

Nigdy nie zamykaj szczelnie paleniska (ty zostawiasz mały otwór- to za mało - spalanie z niedoborem tlenu = piroliza - czyli źle) Wiem , że się tak ratowałeś, bo ci cug rozpalał bardzo (komin w tym pomaga - cug w wędzeniu nie wskazany)

Przepis na później:

1- poczytaj na forum na czym polega proces prawidłowego wędzenia

2- poczytaj na forum o budowie wędzarni i zasadach jakie należy zachować

3- wyciągnij wnioski

4- podejmij decyzję jaką chcesz wędzarnię (z założenia ma być łatwa w obsłudze , zużywać jak najmniej drewna i dawać zdrowe i smaczne wędzonki)

5- przemyśl , czy ratować swoją beczkę czy budować nową wędzarnie w oparciu o wiedzę , którą tu nabędziesz

6- realizuj

PS. ziezielony podaje Ci dobry pomysł na szybko - tylko musisz zrozumieć dlaczego taki (bez rury , komina itd)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581265
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapodam jeszcze raz

:facepalm: :facepalm:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581301
Udostępnij na innych stronach

Bartku posłuchaj Sibów. Ja prawdopodobnie lepiej to bym uwędził ale bez przesady.Dużo jesteś w stanie poprawić lepszym opalaniem ale co najwyższej osiągniesz przy dużym nakładzie sił to przyzwoity poziom ale nigdy wzorcowy. Prawdopodobnie konstrukcja wynika z tego że ma być przenośna. To zbuduj elektryczną, na forum jest b dużo materiału o nich. A jeżeli będziesz robił sam to koszty będą znikome. Jak możesz zbudować stacjonarną to zbuduj "kibelek". Tego co masz osobiście nie modernizował bym tylko wyrzucił, szkoda by było mi czasu i środków. (ewentualnie wykorzystać beczkę)

 

Zbójaszku jak tak dalej pójdzie to młodzi Cię z pierwszej 10 wyrzucą.:-D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581306
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku jak tak dalej pójdzie to młodzi Cię z pierwszej 10 wyrzucą

Wolałbym coby do "takiego czegoś" nie dochodziło :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581308
Udostępnij na innych stronach

Ok wielkie dzięki wszystkim za porady będę coś kombinować po świętach sam jeszcze nie nie wiem co czy ta docieplać wełną itd.Zbój Madej nie wnosisz nic konkretnego tym swoim postem w tym temacie Edytowane przez bartek16
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581317
Udostępnij na innych stronach

 

 

to z dzisiaj po parzeniu
Wg mnie przebiłeś nam Zbója Madeja............a szkoda bo to już legenda cyt. Wczesny Zbój Madej - i wszystko jasne - ALE  ......czytaj czytaj czytaj - pytaj i piękne ,smaczne wędzonki przyjdą ...........Niestety te chyba się nie nadają do konsumpcji  :facepalm:  :rolleyes:  - Przed tobą zapewne zmiana wędzarynki i nawyków obróbki przed wędzeniem :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581318
Udostępnij na innych stronach

Ale właśnie teraz mi wyszło takie ciemne wcześniej nie miałem takich problemów.Moze od tego było wilgotne powietrze, padał deszcz nie mam pojęcia wcześniej było super
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/8/#findComment-581319
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.