Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

zostałem zmuszony do zapakowania wędzonek wykonanych w lipcu, aby dotrwały do

do wyjazdu na urlop w drugiej połowie sierpnia. Wędzonki nie były zamrożone lecz tylko przetrzymywanie w temp. 5-8 st. C w lodówce.

Plan był taki aby na wczasach sukcesywnie parzyć zabrane wędzonki.

Miałem do dyspozycji dwa balerony oraz boczki i polędwicę.

Pierwszy poszedł do gara baleron i boczek.

Postanowiłem parzyć w woreczkach w których je przewoziłem i tak tez zrobiłem .

Po sparzeniu i wystudzeniu , rankiem następnego dnia rozpakowałem baleron.

W woreczku było trochę galaretki o bardzo intensywnym posmaku wędzonki oraz baleron bardzo soczysty i pachnący.

Mam teraz pytanie do technologów ( A. Piątka i innych ) czy taki proces ma jakiś negatywny wpływ na zdrowie.

Woreczki były zakupione w firmie specjalizującej się w tego typu produktach lecz nie wiem jaki wpływ miała temp. parzenia na wsad w nich zawarty.

Smakowo nie mogę nic zarzucić tak przygotowanym wędlinom , może tylko trochę były za słone , co jest całkowicie zrozumiałe ( brak kontaktu z wodą w czasie parzenia )

Proszę o merytoryczną dyskusję w tym temacie , ponieważ chciałbym kontynuować taki proces z uwagi na dużą wygodę i niezależność czasową.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/

Niektórzy używają woreczków foliowych do parzenia w szynkowarze, więc myślę ,że to nie jest problem.Zastanawia mnie jedynie tak długi okres przechowywania w takiej temperaturze mimo zapakowania próżniowego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Woreczki były zakupione w firmie specjalizującej się w tego typu produktach lecz nie wiem jaki wpływ miała temp. parzenia na wsad w nich zawarty.

Czy parzyłaś w woreczkach do pakowania próżniowego, bo tak to rozumiem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia

O ile dobrze pamiętam to parzyłeś kiedyś w szynkowarze Swoje wyroby w zwykłych torebkach z tworzywa a teraz piszesz o specjalnych.Jakie to mają być te specjalne?.Torebki sklepowe które do niedawna rozdawali w sklepach , czy jakieś inne.?

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

To wszystko prawda, parzyłem na wyjeździe w czym było możliwe . Ale to wszystko są folie. Pytanie tylko czy nic nie przeniknie z nich do produktu -zapach czy inne czynniki . Podałem w linku firmę bo mój były zakład stosował ich woreczki do produktów blokowych -prasowanych. Ostatnio na rynku oglądałem worki żołądko- podobne na rynku . Ładne to , ale od wewnątrz wygląda jakby gumowane.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
mnie natomiast bardziej interesuje jakość produktu po takim przechowywaniu :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Folia pozostawia jakiś posmak, przez nie każdego wyczuwalny, ale jednak . Już to co wiem dla córki, wyczuwalny inny posmak w osłonkach poliamidowych .A jak z innymi to nie wiem.

Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia

O ile dobrze pamiętam to parzyłeś kiedyś w szynkowarze Swoje wyroby w zwykłych torebkach z tworzywa a teraz piszesz o specjalnych.Jakie to mają być te specjalne?.Torebki sklepowe które do niedawna rozdawali w sklepach , czy jakieś inne.?

Arkadiuszu ponieważ stałem się posiadaczem pakowaczki próżniowej , więc były to

woreczki do tego przystosowane , tak jak przypuszczał Miro.

Posmaków obcych nie wyczułem , jedynie bardziej intensywny smak wędzonki

oraz jak już wcześniej pisałem zwiększona słoność wyrobu.

Ogólnie wrażenia smakowe bardzo pozytywne.

O ile dobrze pamiętam zakres temperatury, to zwykłe woreczki te nie przeznaczone do parzenia tylko do kontaktu z żywnością "rozpuszczają" się przy 60C.

Co prawda nie widać tego, ale ......

Do parzenia mimo wszystko proponowałbym poliamid albo barierę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A czy przetrzymanie w warunkach beztlenowych, poza zamrażarką przez dłuższy czas nie będzie skutkowało np. botuliną?

Co do woreczków, wszystkie wyglądają podobnie. Jednak ich właściwości są skrajnie różne.

Od temperatur "płynięcia" poprzez reakcje chemiczne z tłuszczami do zachowań w polach wysokiej częstotliwości.

Wg mnie powinno się używać nie tylko woreczków z atestem do żywności ale również do zastosowań w interesujących nas temperaturach i ew. polach elektromagnetycznych.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Wg mnie powinno się używać nie tylko woreczków z atestem do żywności ale również do zastosowań w interesujących nas temperaturach i ew. polach elektromagnetycznych.

właśnie to mnie trochę niepokoi i taki był mój zamysł utworzenia tematu...

Niestety od producenta nie mam żadnej odpowiedzi która by usunęła moje obawy.

jpionka,

Te woreczki, do pakowania próżniowego, powinny mieć oznaczenie literowe: np. PP (polipropylen), PE (polietylen) lub inne. Sprawdź na opakowaniu, jak są oznakowane. Woreczki powinny byś wysokiej gęstości.

Wprawdzie nie jestem chemikiem ale pracowałam zawodowo przy obróbce tworzyw i może coś poradzę.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

mnie natomiast bardziej interesuje jakość produktu po takim przechowywaniu

Mnie też co zaznaczyłem na początku, choć sprawa opakowania też jest ważna. :grin:

[ Dodano: Sob 15 Wrz, 2012 21:41 ]

oraz jak już wcześniej pisałem zwiększona słoność wyrobu.

Ogólnie wrażenia smakowe bardzo pozytywne

To zrozumiałe bo wyrób nie miał bezpośredniej styczności z wodą i się nie "wygotował".

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

jpionka,

Te woreczki, do pakowania próżniowego, powinny mieć oznaczenie literowe: np. PP (polipropylen), PE (polietylen) lub inne. Sprawdź na opakowaniu, jak są oznakowane. Woreczki powinny byś wysokiej gęstości.

Wprawdzie nie jestem chemikiem ale pracowałam zawodowo przy obróbce tworzyw i może coś poradzę.

Niestety , nie są oznakowane żadnym symbolem ...

są to typowe woreczki do pakowania próżniowego tzw. moletkowane .

poliamid albo barierę.

......albo celulozę

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jak znam życie jesli producent sprzedaje woreczki do zywnosci to nic sie nie dzieje i zadnych posmaków nie bedzie jest tylko jedna zasada nie wszystkie woreczki mozna poddac parzeniu bądz gotowaniu to są bardzo mocne i geste woreczki gdzie towar trzeba luzno zapakowac by fajnie sie obkurczył i nie pękł ja w takich woreczkach robilem golonke bawarską z terminem 3 miesiące
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!

Wczoraj mi się już nie chciało ,ale dzisiaj posprawdzałem co nieco.Otóż mam do mrożenia torebki z Octenu ,które zamierzam używać również za radą kolegi do pakowania prózniowego i z tego co jest tam napisane wynika ,że można parzyć i zamrażać

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arku, ale te torebki zapewne nie będą się nadawały do pakowania próżniowego - jest napisane że "oddychające" co oznacza że są w pewnym stopniu przepuszczalne....

może ie od razu ale po jakimś czasie nabiorą powietrza :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

może ie od razu ale po jakimś czasie nabiorą powietrza

Pożyjemy zobaczymy.Nasz jeden dobry znajomy w to pakuje i nie narzeka.Próba darmo :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

znajomy w to pakuje i nie narzeka

ale po próżniowym zapakowaniu mrozi czy zostawia w chłodni?? bo to ma znaczenie :cool:
Chyba mrozi.Przynajmniej ja tak będę robił więc nie obawiam się ,że się w końcu może rozszczelnić i zepsuć.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

arkadiusz,

Nazwa OCTEN, użyta w ulotce, raczej nie jest rodzajem materiału, z którego wykonane są woreczki.

Dobrze byłoby, aby w tym temacie zabrali głos chemicy, którzy - o ile wiem - również zaglądają na to forum.

Wprawdzie deklaracja sprzedającego jest obiecująca ale rodzaj materiału, przynajmniej dla mnie, niewiarygodny.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

przynajmniej dla mnie, niewiarygodny

Czyżbyś była małej wiary w słowo pisane :grin: :wink:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Witam ,

jestem po rozmowie tel. z technologiem producenta woreczków.

Folia z jakiej zostały wykonane to PAPE czyli poliamid z polietylenem prasowany ciśnieniowo. Pani z którą rozmawiałem rozwiała moje wątpliwości.

Nie ma więc przeciwwskazań aby używać tych woreczków do parzenia wodnego do 100st.C

Jako przykład podała nazwę firmy która pakuje w takie woreczki flaki wołowe i poddaje je potem obróbce cieplnej.

Teraz tylko muszę skorygować ilość peklosoli i będę tej metody używał do wszystkich

wyrobów parzonych.

Nie będę zmuszony szukać odpowiedniego naczynia do wielkości wsadu ani odmierzać odpowiedniej ilości wody.

Jest też jeden minus ( ujemny ) :wink: nie będzie na czym zrobić barszczu... :sad:

pozdrawiam