jpionka Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Września 2012 Witam , zostałem zmuszony do zapakowania wędzonek wykonanych w lipcu, aby dotrwały do do wyjazdu na urlop w drugiej połowie sierpnia. Wędzonki nie były zamrożone lecz tylko przetrzymywanie w temp. 5-8 st. C w lodówce.Plan był taki aby na wczasach sukcesywnie parzyć zabrane wędzonki.Miałem do dyspozycji dwa balerony oraz boczki i polędwicę.Pierwszy poszedł do gara baleron i boczek. Postanowiłem parzyć w woreczkach w których je przewoziłem i tak tez zrobiłem .Po sparzeniu i wystudzeniu , rankiem następnego dnia rozpakowałem baleron. W woreczku było trochę galaretki o bardzo intensywnym posmaku wędzonki oraz baleron bardzo soczysty i pachnący.Mam teraz pytanie do technologów ( A. Piątka i innych ) czy taki proces ma jakiś negatywny wpływ na zdrowie.Woreczki były zakupione w firmie specjalizującej się w tego typu produktach lecz nie wiem jaki wpływ miała temp. parzenia na wsad w nich zawarty.Smakowo nie mogę nic zarzucić tak przygotowanym wędlinom , może tylko trochę były za słone , co jest całkowicie zrozumiałe ( brak kontaktu z wodą w czasie parzenia ) Proszę o merytoryczną dyskusję w tym temacie , ponieważ chciałbym kontynuować taki proces z uwagi na dużą wygodę i niezależność czasową. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Września 2012 Niektórzy używają woreczków foliowych do parzenia w szynkowarze, więc myślę ,że to nie jest problem.Zastanawia mnie jedynie tak długi okres przechowywania w takiej temperaturze mimo zapakowania próżniowego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Września 2012 Woreczki były zakupione w firmie specjalizującej się w tego typu produktach lecz nie wiem jaki wpływ miała temp. parzenia na wsad w nich zawarty.Czy parzyłaś w woreczkach do pakowania próżniowego, bo tak to rozumiem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Września 2012 Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia w nich wędlin. np.http://www.google.pl/webhp?hl=pl&tab=Xw#hl=pl&sclient=psy-ab&q=cryovac+polska&oq=criowac&gs_l=hp.1.1.0i13l4.3045.6474.0.10216.7.7.0.0.0.0.279.987.0j6j1.7.0...0.0...1c.1.77T-TS7WlLI&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=dbd5e5d789e4c0f3&biw=1440&bih=740 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Września 2012 Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia O ile dobrze pamiętam to parzyłeś kiedyś w szynkowarze Swoje wyroby w zwykłych torebkach z tworzywa a teraz piszesz o specjalnych.Jakie to mają być te specjalne?.Torebki sklepowe które do niedawna rozdawali w sklepach , czy jakieś inne.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Września 2012 To wszystko prawda, parzyłem na wyjeździe w czym było możliwe . Ale to wszystko są folie. Pytanie tylko czy nic nie przeniknie z nich do produktu -zapach czy inne czynniki . Podałem w linku firmę bo mój były zakład stosował ich woreczki do produktów blokowych -prasowanych. Ostatnio na rynku oglądałem worki żołądko- podobne na rynku . Ładne to , ale od wewnątrz wygląda jakby gumowane. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Września 2012 mnie natomiast bardziej interesuje jakość produktu po takim przechowywaniu :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Września 2012 Folia pozostawia jakiś posmak, przez nie każdego wyczuwalny, ale jednak . Już to co wiem dla córki, wyczuwalny inny posmak w osłonkach poliamidowych .A jak z innymi to nie wiem. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Września 2012 Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia O ile dobrze pamiętam to parzyłeś kiedyś w szynkowarze Swoje wyroby w zwykłych torebkach z tworzywa a teraz piszesz o specjalnych.Jakie to mają być te specjalne?.Torebki sklepowe które do niedawna rozdawali w sklepach , czy jakieś inne.? Arkadiuszu ponieważ stałem się posiadaczem pakowaczki próżniowej , więc były to woreczki do tego przystosowane , tak jak przypuszczał Miro. Posmaków obcych nie wyczułem , jedynie bardziej intensywny smak wędzonki oraz jak już wcześniej pisałem zwiększona słoność wyrobu. Ogólnie wrażenia smakowe bardzo pozytywne. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Września 2012 O ile dobrze pamiętam zakres temperatury, to zwykłe woreczki te nie przeznaczone do parzenia tylko do kontaktu z żywnością "rozpuszczają" się przy 60C.Co prawda nie widać tego, ale ......Do parzenia mimo wszystko proponowałbym poliamid albo barierę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Września 2012 A czy przetrzymanie w warunkach beztlenowych, poza zamrażarką przez dłuższy czas nie będzie skutkowało np. botuliną?Co do woreczków, wszystkie wyglądają podobnie. Jednak ich właściwości są skrajnie różne.Od temperatur "płynięcia" poprzez reakcje chemiczne z tłuszczami do zachowań w polach wysokiej częstotliwości.Wg mnie powinno się używać nie tylko woreczków z atestem do żywności ale również do zastosowań w interesujących nas temperaturach i ew. polach elektromagnetycznych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Września 2012 Wg mnie powinno się używać nie tylko woreczków z atestem do żywności ale również do zastosowań w interesujących nas temperaturach i ew. polach elektromagnetycznych. właśnie to mnie trochę niepokoi i taki był mój zamysł utworzenia tematu... Niestety od producenta nie mam żadnej odpowiedzi która by usunęła moje obawy. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Września 2012 jpionka, Te woreczki, do pakowania próżniowego, powinny mieć oznaczenie literowe: np. PP (polipropylen), PE (polietylen) lub inne. Sprawdź na opakowaniu, jak są oznakowane. Woreczki powinny byś wysokiej gęstości. Wprawdzie nie jestem chemikiem ale pracowałam zawodowo przy obróbce tworzyw i może coś poradzę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Września 2012 mnie natomiast bardziej interesuje jakość produktu po takim przechowywaniuMnie też co zaznaczyłem na początku, choć sprawa opakowania też jest ważna. :grin: [ Dodano: Sob 15 Wrz, 2012 21:41 ]oraz jak już wcześniej pisałem zwiększona słoność wyrobu. Ogólnie wrażenia smakowe bardzo pozytywneTo zrozumiałe bo wyrób nie miał bezpośredniej styczności z wodą i się nie "wygotował". Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 15 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Września 2012 jpionka, Te woreczki, do pakowania próżniowego, powinny mieć oznaczenie literowe: np. PP (polipropylen), PE (polietylen) lub inne. Sprawdź na opakowaniu, jak są oznakowane. Woreczki powinny byś wysokiej gęstości. Wprawdzie nie jestem chemikiem ale pracowałam zawodowo przy obróbce tworzyw i może coś poradzę. Niestety , nie są oznakowane żadnym symbolem ... są to typowe woreczki do pakowania próżniowego tzw. moletkowane . Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Września 2012 poliamid albo barierę. ......albo celulozę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Września 2012 Jak znam życie jesli producent sprzedaje woreczki do zywnosci to nic sie nie dzieje i zadnych posmaków nie bedzie jest tylko jedna zasada nie wszystkie woreczki mozna poddac parzeniu bądz gotowaniu to są bardzo mocne i geste woreczki gdzie towar trzeba luzno zapakowac by fajnie sie obkurczył i nie pękł ja w takich woreczkach robilem golonke bawarską z terminem 3 miesiące Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Września 2012 Wczoraj mi się już nie chciało ,ale dzisiaj posprawdzałem co nieco.Otóż mam do mrożenia torebki z Octenu ,które zamierzam używać również za radą kolegi do pakowania prózniowego i z tego co jest tam napisane wynika ,że można parzyć i zamrażać Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Września 2012 Arku, ale te torebki zapewne nie będą się nadawały do pakowania próżniowego - jest napisane że "oddychające" co oznacza że są w pewnym stopniu przepuszczalne.... może ie od razu ale po jakimś czasie nabiorą powietrza :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Września 2012 może ie od razu ale po jakimś czasie nabiorą powietrza Pożyjemy zobaczymy.Nasz jeden dobry znajomy w to pakuje i nie narzeka.Próba darmo :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Września 2012 znajomy w to pakuje i nie narzekaale po próżniowym zapakowaniu mrozi czy zostawia w chłodni?? bo to ma znaczenie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Września 2012 Chyba mrozi.Przynajmniej ja tak będę robił więc nie obawiam się ,że się w końcu może rozszczelnić i zepsuć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Września 2012 arkadiusz, Nazwa OCTEN, użyta w ulotce, raczej nie jest rodzajem materiału, z którego wykonane są woreczki. Dobrze byłoby, aby w tym temacie zabrali głos chemicy, którzy - o ile wiem - również zaglądają na to forum. Wprawdzie deklaracja sprzedającego jest obiecująca ale rodzaj materiału, przynajmniej dla mnie, niewiarygodny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Września 2012 przynajmniej dla mnie, niewiarygodny Czyżbyś była małej wiary w słowo pisane :grin: :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-237845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 17 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Września 2012 Witam , jestem po rozmowie tel. z technologiem producenta woreczków.Folia z jakiej zostały wykonane to PAPE czyli poliamid z polietylenem prasowany ciśnieniowo. Pani z którą rozmawiałem rozwiała moje wątpliwości.Nie ma więc przeciwwskazań aby używać tych woreczków do parzenia wodnego do 100st.CJako przykład podała nazwę firmy która pakuje w takie woreczki flaki wołowe i poddaje je potem obróbce cieplnej. Teraz tylko muszę skorygować ilość peklosoli i będę tej metody używał do wszystkich wyrobów parzonych. Nie będę zmuszony szukać odpowiedniego naczynia do wielkości wsadu ani odmierzać odpowiedniej ilości wody.Jest też jeden minus ( ujemny ) :wink: nie będzie na czym zrobić barszczu... :sad: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7272-parzenie-w%C4%99dzonek-uprzednio-zapakowanych-pr%C3%B3%C5%BCniowo/#findComment-238011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.