jumbo Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 myth, a tak sie zapytam - czy państwo pozwala destylować swoje fermentacje ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-280556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 jumbo, STANOWCZO ODPOWIADAM - TAK ... tak również czynię PS. strona sklepu w którym się zaopatruję http://www.vinkjallarinn.is/ Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-280557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Myth przegiąłeś !!!Niech cię ........ :devil: :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-280622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksiu Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 widzę, że trochę odchodzi się tutaj od tematu.. Jednakże nie mogę doczekać się majowego weekendu i spróbowanie pysznej karkówki w marynacie chilli :thumbsup: Cytuj Frytkownice - sprawdzają się podczas rodzinnego obiadu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-281744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Wszystko o steku na obrazkach http://izismile.com/2013/05/22/a_mans_guide_for_cooking_the_perfect_steak_16_pics.html POLECAM! Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-286937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Odkrywam steki dla plemienia Apaczów Co do różnic w nazewnictwie steków czy stejków zacytuję,,Niechaj Narodowie wżdy postronne znają iż Polacy nie gęsi i swój jezyk mają .Ale tak poważniej to ostatnio kupiłem kilka T-bone steków ,odpowiednio długo leżakowanych w chłodniach ,głęboko zmrożonych, i polędwicy wołowej również leżakowanej i i sprzedawanej na tackach bodajże przez firmę Stek.Mięsa smażyłem w głębokim tłuszczu używając klarowanego masła ok. 1,5 kg.Masło rozgrzewałem do 190-200 st.C.Steki przed smażeniem nie były marynowane,tylko obsuszone ręcznikami kuchennymi i doprowadzone do temp. pokojowej.Masło po włożeniu steków dość mocno wrzało i temp. spadała do ok.150 st.C.Steki smażyłem przez 4 min.Wyszły dość krwiste,ale smakowite.Po usmażeniu soliłem do smaku solą morską i grubo zmielonym pieprzem.Ale bezkonkurencyjna była polędwica wołowa (2 szt. na tacce) -Leclerc smażona 2,5 min.Niech się T-bone schowa.Bardzo zaintrygowały mnie sosy do steków polecanych przez E-Annę.Nie wiem, czy lepsze jest tradycyjne obsmażanie na patelni, czy smażenie w głębokim klarowanym maśle.Sposób w klarowanym maśle jest niewątpliwie dobry Taka wołowina jest bardzo szlachetnym mięsem pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2013 przez Geronimo Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-310928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 5 Listopada 2013 Mięsa smażyłem w głębokim tłuszczu Nie polecam.Delikatne mięsa powinny być nie tyle smażone, co pieczone na ruszcie w wys. temperaturach.Taki stek z polędwicy można co najwyżej przesmarowć lekko stopionym masłem (klarowanym).Smażona w głębokim tłuszczu polędwica traci dużo soków i kurczy się w wyniku obróbki. Dlatego wystąpił ten efekt: Masło po włożeniu steków dość mocno wrzało i temp. spadała do ok.150 st.C Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-311050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki Eanno za odpowiedź.Następnym razem spróbuję inaczej.Porównam i wrażeniami się podzielę.Prawdę mówiąc nie zauważyłem żeby steki zbyt mocno się skurczyły, a wkładając do 200 st.liczyłem na to iż powierzchnia steka natychmiast zostanie ścięta.Soki puściły po włożeniu do nagrzanego piekarnika na kilka minut aby odpoczął i żeby soki równomiernie się rozłożyły.Niewątpliwie temp. nad rusztem wynosi duzo więcej niż 200 st.Były to jednak moje pierwsze steki i co za tym idzie doświadczenia nie mam żadnego, a śledząc wątek wiem że Ty masz Cdn. pozdrawiam Edytowane 5 Listopada 2013 przez Geronimo Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-311064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) mięso natrzeć olejem wystarczy Ale patelnię rozgrzewam nieraz 6-8 minut; na kuchni ceramicznej, patelnia typu cepter.Najważniejsze to dojrzałośc mięsa i krótkie smażenie a potem na boku, poza płytą - tzw. "dochodzenie" mięsJako ekskluzywny dodatek do steków proponuję sos holenderski lub jego odmianę - berneński. Eanno czy w/w sosy kupujesz,jeśli tak to gdzie? pozdrawiam ps.Myślę że odpowiedź już znam- robisz je sama Czy przepis na sos berneński Julii Child jest ok ? http://kuchennie.wordpress.com/2010/11/26/sos-bernenski-julii-child/ pozdrawiam Edytowane 6 Listopada 2013 przez Geronimo Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-311291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 7 Listopada 2013 czy w/w sosy kupujesz,jeśli tak to gdzie? .........Myślę że odpowiedź już znam- robisz je sama Czy przepis na sos berneński Julii Child jest ok ? Sosy typu holenderskiego to takie majonezy na ciepło, w których zamiast oliwy używa się masła. Jest to więc emulsja żółtkowo-maślana z dołożonym smakiem.Robię je w garnku do mleka z podwójnymi ściankami.Podaję wielokrotnie sprawdzone przeze mnie przepisy za "Domową kuchnią francuską" M.E. Halbańskiego, wyd. Warta 1979r. Sos holenderski (prawdziwy)150g masła2 żółtka100g białego, wytrawnego winasól i pieprz do smakuW małym rondelku zagotować wino z solą i pieprzem a gdy zupełnie wystygnie dodać żółtka , wlaćłyżeczkę zimnej wody, postawić na ogniu w kąpieli wodnej (60st.C.) i ubijać aż żółtka zaczną gęstnieć. Wówczas zdjąć z ognia ale nadal trzymając w wodzie dodawać po kawałeczku masła ubijając aż powstanie jednolita, gęsta masa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do powyższego sosu można dodać: 1. 1/2 szklanki kremówki - Sos muślinowy3. 1/2 szklanki ubitej kremówki (pieprz biały) - Sos Chantilly Sos berneński3 żółtka150g masła2 małe słotkie cebulki (szalotki)1/2 ząbka czosnku25g octu winnego25g wodyłyżeczka posiekanego estragonu i trybuli ogrodowej (może byc pietruszka)sól i pieprz do smakuW małym rondelku gotować ocet z drobno posiekaną cebulką, czosnkiem i ziołami. Gdy płyn znacznie się wygotuje i zostanie niewielka ilość przecedzić i wystudzić. Dodac do niego żółtka i grudkę masła. Dalej postępować tak jak przy przyrządzaniu sosu holenderskiego. Do powyższego sosu można dodać: 1. 30g pasty pomidorowej - Sos berneński z pomidorami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-311381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) Dziękuję Eanno za przepisy Mam jeszcze pytanie co do patelni.Jest oczywiste że Zepter jest b.właściwy.Ja mam zwykłą patelnię i Zeptera się nie spodziewam.Jak sądzisz, na ile jest odpowiednia patelnia Tefala do usmażenia polędwicy?Poza tym są dwie szkoły jeśli chodzi o przygotowanie mięsa.Jedna-posypać solą i pieprzem po usmażeniu, a druga żeby mięso marynować(oczywiście można bezdodatku soli ).Jak to robisz Ty i ewentualnie w jakiej marynacie? pozdrawiam Edytowane 7 Listopada 2013 przez Geronimo Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-311397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Sos berneński jest znakomity.Dzięki Eanno. Do polędwicy wołowej pasował świetnie.Polędwica tym razem wyszła mi tak na 3+ pozdrawiam Edytowane 10 Listopada 2013 przez Geronimo Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Listopada 2013 Geronimo, pytanie kierowane nie do mnie, więc wybaczcie jeśli się wtrące. Posiadam Zeptera, Tefala oraz żeliwną grillową patelnię. Dwie pierwsze są zwykłe, płaskie. Zdecydowanie najlepsze efekty na żeliwnej grillowej patelni, którą udało mi się kupić za 40 zł w TK MAX. Ostatnio kupiłem żeliwną tyle że emaliowaną siostrze na prezent w cenie 80zł. Bez tej patelni ani rusz. Polecam każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Kipi, masz rację. Patelniom żeliwnym, zarównom tym do grillowania, jak też tym normalnym płaskim do smażenia, żaden Zeppter nie jest w stanie zagrozić.Szwedzkie patelnie żeliwne należą do ścisłej światowej czołówki. Też praktycznie tylko takie używam.http://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/grillpannor/skeppshult-grillpanna-gjutjarn-25-cm-trahandtag/http://www.pricerunner.se/sp/skeppshult-stekpanna.html Edytowane 11 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Listopada 2013 Ja używam żeliwnej"gęsiarki " .Posiadam również patelnię żeliwną ,niewielką (40 zł za patelnię -to super cena..ja za swoją dałam 6 lat temu koło 80 zł) oraz posiadam WOK .. Najczęściej w użyciu jest gęsiarka ..patelnia nie jest niestety do wszystkiego ,przynajmniej ja tak uważam. Niektóre produkty zachowują się inaczej niż na innych patelniach.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Kipi , Sverige - dzięki.Wiadomo diabeł tkwi w szczegółach.Upoluję żeliwną patelnię bo steki są grzechu warte Czy marynujecie steki przed smażeniem ? Małgoś- żeliwna gęsiarka jest na pewno ok. ale do steków chyba jednak patelnia pozdrawiam Edytowane 11 Listopada 2013 przez Geronimo Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 11 Listopada 2013 Czy marynujecie steki przed smażeniem Nie.Robię steki wyłącznie z polędwicy dobrze dojrzałej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 11 Listopada 2013 Małgoś- żeliwna gęsiarka jest na pewno ok. ale do steków chyba jednak patelnia Z pewnością...z tym,że na mojej żeliwnej patelni żaden porządny stek się nie zmieści Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 11 Listopada 2013 Małgoś, musisz się zaopatrzyć w którąś z tych.https://www.google.se/search?q=gjutj%C3%A4rnsgryta&client=firefox-a&hs=wfy&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1y6BUuz9NcuY4wSfkYC4BQ&ved=0CDUQsAQ&biw=1024&bih=651 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 13 Listopada 2013 Gęsiarkę też posiadam Silit'a, ale ze względu na ciężar i rozmiar nadaje się na duże potrawy typu, żeberka w kapuście, powidła, bigos, itp jednogarnkowe potrawy.Co zaś samej grillowej patelni to oprócz steków, grillowanych piersi to robię w niej hamburgery. W zasadzie samo zmielone mięsko tylko przyprawione pieprzem i solą daje efekt wyśmienity. Resztę załatwiają sosy w bułce. Brakuje mi tylko prasy do burgerów żeby mięsko było takie fajne zbite. Kiedyś raz widziałem w sklepie ale wtedy nie wiedziałem że stanę się miłośnikiem burgerów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 13 Listopada 2013 Brakuje mi tylko prasy do burgerów żeby mięsko było takie fajne zbite. ??? pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 13 Listopada 2013 @Geronimo, "prasa" to rodzaj urządzenia nadającego foremny kształt - i nic w tym złego nie ma.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 13 Listopada 2013 Abratku - to ta prasa ma nadać kształt ? Myślałem, że poprzez nacisk zmniejszyć grubość. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 13 Listopada 2013 no... jeśli się uprzemy to możemy użyć słowa "zagęścić strukturę" ale przecież chyba chodzi głównie o to aby nadać ładny kształt ja po "dojściu do ładu" z samą recepturą też myślę o jakieś prostej formie .. na razie "prasuję" kulki farszu pomiędzy deskami z naniesionymi ogranicznikami Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-312956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 14 Listopada 2013 ja tam zawsze rzucam kulką mięsa kilka razy a ściankę naczynia a potem ręcznie formuję burgery, rozpłaszczając je otwartą łapą na desce i formując brzegi tępą stroną noża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/5/#findComment-313096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.