Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

koper rzymski

Czy to jest "fenkuł"? Inaczej koper włoski...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-379241
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

redzed , a gdzie masz przepis na ta kiszke? :D

Przepraszam za opóźnienie ale mamy ciągłe knowania na angielskim forum, it to zabiera mi trochę czasu. :mad:

 

Wątrobianka wędzona z grzybami

 

Przepis na 1 kg.

 

300g wątroby wieprzowej

500g wieprzowiny klasy II

200g słoniny

175g grzyby kurki, oczyszczone, podsmażone na sucho

50 g cebuli surowej

20g peklosoli

8g dekstrozy

3g białego pieprzu

2g majeranku

2g. kolendra

szczypta mielonych goździków

szczypta imbiru

 

Wątrobę moczymy godzinę w zimnej wodzie, usuwamy żyły i parzymy przez 10 min. Tłuszcz parzymy 5min.  Wystudzamy  do temp. 4C.  Następnie łączymy z mięsem, cebulą przepuszczamy przez sitko 6mm.  Dodajemy przyprawy, mieszamy i przepuszczamy przez sitko 3mm dwa razy.  Dodajemy kurki i napełniamy grubsze jelita, ja użyłem wieprzowe 42.  Parzymy w temp ok 85C aż temp wewn. dotrze do 68-70C.  Wystudzamy i wędzimy zimnym dymem 6h.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381230
Udostępnij na innych stronach

Kilka ostatnich wyrobów.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120626_zps6357a137.jpg

Salceson z papryką.  Niestety większość wywaru wyciekło w czasie parzenia.  Malo galarety się zostało. :(

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120597_zps20ecf9d8.jpg

Poledwica wedzona z czosnkiem i rozmarynem.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/P1120205_zps64c5ecf4.jpg

Salame ai Funghi - Salami z gzybami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381233
Udostępnij na innych stronach

redzed czy mógłbyś przedstawić opis technologiczny tego salami z grzybami :) dziękuję :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381261
Udostępnij na innych stronach

 

 

redzed czy mógłbyś przedstawić opis technologiczny

 

Tu w temacie masz opisane procesy od A do Z kilku różnych wersji salami - zmienia się skład ale proces jest praktycznie identyczny ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381266
Udostępnij na innych stronach

aaaa.... jak jest to OK :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381283
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za mile słowa! 

 

Ponizej fotki i przepis mojej ostatniej salami z grzybami Salame ai funghi porcini, to znaczy przyprawiona proszkiem suszonych borowików szlachetnych.  Prawie 4 tyg po wykonaniu. Zrobiłem w cieńszych osłonkach bo potrzebowałem wcześniej.  Smak z innego świata! Do tego czasu moje najlepsze salami grzybowe. Polecam!

 

SALAME AI FUNGHI  PORCINI

Przepis na 3kg surowca

Składniki:

- 2,5kg wieprzowiny kl. I

- 500g. twardej słoniny

- 85g Peklosoli

- 5g dekstrozy

- 8g cukru

- 6g pieprzu białego

- 15g pieprzu czarnego mielonego na grubo

- 3g tymianku

- 8g. czosnku

- 45g zmielonych suszonych borowików

- 75g. sera Romano tartego

- 75ml. schłodzonego czerwonego wina

- 6g kultury starterowej Bactoferm T-SPX

- osłonki, wieprzowe 42 

Mięso i słoninę pokroić w kostkę i włożyć do zamrażalki na 2-3h.

Następnie wszystko zemleć na sitku 8mm.

Odżywić kulturę startową w malej ilości wody i odrobiną glukozy.

Dodać peklosól i przyprawy, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu przez parę godzin. 

Połączyć kulturę z mięsem i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Nabić ścisło osłonki i liberalnie poprzebijać igłą.

Następnie fermentować w temp 20-22 przez ok 48-72h aż pH spadnie do 5.2  (Fermentacja w cieplejszej temperaturze obniży pH poniżej 5, i salami będzie trochę kwaśna, a klasyczne włoskie wyroby nie są kwaśne)

Zaszczepić pleśnią P. nalgiovense

Suszyć ok 4 tygodni w temp 12-13 i 75-80% wilgotności (od zależności osłonek).

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/f536226f-55e4-4d05-8c65-529394c2e619_zps75dc69cc.jpg

Salami po 72h fermentacji, zaszczepione pleśnią i gotowe do dojrzewalni. 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120685_zpsf47accac.jpg

Te grzybowe to te cienkie po prawej, 23 dni suszenia.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120684_zpsb02e710d.jpg

Wczoraj degustacja.  Pycha! Ale jeszcze trochę może powisieć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381551
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson z papryką.

 

Salame ai Funghi - Salami z gzybami

 

Wczoraj degustacja

 

 

Chciałem napisać trochę o tych wyrobach - nie wiem czy mogę? Nie będę kadzić, dlatego zapytuję o pozwolenie....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381612
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem napisać trochę o tych wyrobach - nie wiem czy mogę? Nie będę kadzić, dlatego zapytuję o pozwolenie.... :cool:

 

Bez problemu, po to pokazuje  z czym się bawię i dalej się uczę. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381623
Udostępnij na innych stronach

Kilka ostatnich wyrobów.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120626_zps6357a137.jpg

Salceson z papryką.  Niestety większość wywaru wyciekło w czasie parzenia.  Malo galarety się zostało. :(

 

witam

salceson wizualnie bomba,schapał bym taki jeszcze dziś mniam mniam

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381625
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson z papryką.

 

Salceson piękny, tylko ta papryka i ten pomarańczowy kolor burzy klimat. Kiedyś  próbowałem dodawać paprykę do  salcesonu, pasztetowej czy kaszanki, ale to nie to. Tylko taka dygresja bez  żadnego znaczenia....  :cool: 

 

 

 

Salame ai Funghi - Salami z gzybami

 

 Na focie chyba próba wyrobu, czy jeszcze wisiała sobie by dojść. Dlaczego? Na zewnątrz podsuszony pierścień, a w środku wygląda jeszcze na surową i mazistą. :cool: 

 

 

 

Wczoraj degustacja.

 

Ta wersja wygląda :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381629
Udostępnij na innych stronach

Salceson piękny, tylko ta papryka i ten pomarańczowy kolor burzy klimat. Kiedyś próbowałem dodawać paprykę do salcesonu, pasztetowej czy kaszanki, ale to nie to. Tylko taka dygresja bez żadnego znaczenia.... :cool:

 

 

Kolor i smak to kwestia indywidualna.   Pierwszy raz dodałem paprykę do salcesonu (węgierska ostra), i polubiłem ten smak.  Ładnie łączy się z czosnkiem.  Węgrzy i Meksykanie tak robią.

 

 

Na focie chyba próba wyrobu, czy jeszcze wisiała sobie by dojść. Dlaczego? Na zewnątrz podsuszony pierścień, a w środku wygląda jeszcze na surową i mazistą. :cool:

 

 

Pis, masz racje i dobre oczka :D .  Salami dojrzewało przez okres kiedy wyjechałem na parę tygodni.  W miedzy czasie woda w odwilżaczu się skończyła i jak wróciłem wilgotność stała poniżej 70%,  To spowodowało ten suchy pierścień.  Podniosłem wilgotność do 80% i salami powisiało jeszcze parę tygodni. Następnie do pakowarki, poleżało w lodówce i wszystko fajnie się wyrównało.  Obecnie dojrzewa się francuskie salami z orzechami bułgarska lukanka, ale muszę czekać parę tygodni na degustacje.

 

 

Ta wersja wygląda :cool:

 

 

Jak pisałem , smak tej wersji imponujący! Ale jeszcze sobie powisi.

 

 

salceson wizualnie bomba,schapał bym taki jeszcze dziś mniam mniam

 

 

Dziękuje Marek, salcesonik w ciągu dwu dni zniknął.  Jutro robię następny.

Uwędziłem na zimno pięć i pół łososi dzikich "sockeye" .  Jest to nie wielka ryba i w końcu wyszło 7,5kg wedzonych filetów.  Solankę przyprawilem pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i cytryną.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120676_zps457e3ca8.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120679_zps884abcb2.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381939
Udostępnij na innych stronach

Wielkie brawa i chylę czoła za wykonanie wszystkich wyrobów;)pozdrawiam..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381949
Udostępnij na innych stronach

Rybka miodzio, zazdraszczam.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381953
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwędziłem na zimno pięć i pół łososi dzikich "sockeye" .

 

gdzie kupiłeś ? :tongue:;):D

a tak serio to zazdroszczę

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381962
Udostępnij na innych stronach

 

 

dzie kupiłeś ? :tongue:;):D a tak serio to zazdroszczę

 

Kupiłem jeszcze w lipcu 18 sztuk i zamroziłem.  Trochę do słoików, na filety do jedzenia, parę uwędziłem na gorąca, a dopiero teraz te na zimno.  Dostałem świeżutkie, prosto z sieci od rybaka Indiana.  Od lat kupuje od niego.  Niestety w tym roku ceny podskoczyły do 15 dol. za sztukę, 2-3kg.  W poprzednich latach można było kupić po 10dol. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/10/#findComment-381993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.