witt Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 31 Lipca 2017 Kolego, przeczytałem, a że jestem na tym etapie zielony...to tego nie wiem.Byłem na stronie , którą mi podałeś i czytałem...tylko tu są inne jak Redzed podał i dlatego tak odpowiedziałem.Muszę, zanim się za to wezmę, dużo jeszcze czytać i wiedzę przyswajaćPomimo tego dzięki duże za usiłowanie pomocy w tym temacie. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 31 Lipca 2017 Na stronie producenta dużo ciekawych informacji. Ale ich bakterie są stosunkowo drogie. 10 kg mięsa - 20 zł.Obecnie czekam na bakterie z innej firmy. Kolega nam w GB kupił i przywiezie w odpowiednich warunkach do PL.25 g na 200 kg mięsa. 10 funtów - na spółkę wziąłem z kolegą który także bawi się w dojrzewające etc.http://www.smokedust.co.uk/product/t-spx-bactoferm-starter-culture/ A tu fajna stronka z różnymi przepisami http://lpoli.50webs.com/Sausage%20recipes.htm#DRY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 31 Lipca 2017 Dięki Perszing37 Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 31 Lipca 2017 Kuźwa, a nam kazali się uczyć - ruskiego . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 31 Lipca 2017 Oj PePe dasz radę. A jak Ci się coś spodoba to mi podaj nazwę to Ci po starej znajomości zrobię tłumaczenie. P.s. też się uczyłem ruskiego przez 8 lat. Pytanie po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 31 Lipca 2017 OK, Tomku jak znajdę odpowiednie warunki do dojrzewania wędlin to się zgłoszę. Dzięki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 31 Lipca 2017 Pierwszą pracę w USA miałem u ruskiego cukiernika. Bardzo mi się znajomość tego języka przydała. Tak, że nigdy nie wiesz co Ci się przytrafi i co może się przydać. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 31 Lipca 2017 Tak, że nigdy nie wiesz co Ci się przytrafi i co może się przydać Potwierdzam - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 31 Lipca 2017 Oby nie, ja się do nich nie wybieram, i nie chcę ich widzieć u siebie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 31 Lipca 2017 очень хорошо, ale wracajmy do kultur. Z tego co widze z kultur oferowanych przez MEATFIRM.PL, nie widzę odpowiedniej mieszanki kultur ktore nadaja sie na wyroby z lekkim i powolnym zakwaszeniem. Jedynie mozna polaczyc SLS (L. Sakei) i MSC (Carnosus). Ta pierwsza zakwasza a druga dodaje smak i aromat. W moim przepisie podałem kultury Sacco Lyocarni ktore ostatnio byly do nabycia w Polsce w sklepie UNICO, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10581-kultury-starterowe/Plesni P. candidum i nawet P. camemberti można stosować do wędlin ale jak są możliwości, P. nalgiovense jest lepsza. Wczoraj czytałem bardzo dobrych informacji jak działają miesne kultury starterowe na stronach Serowar, a dziś nie widzę. Ostatnio kupiłem Kultury francuskiej firmy Danisco, Texel SA-301 (Lactobacillius Sakei, Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus). Fajnie zakwasza i nadaje przyjemny łagodny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 31 Lipca 2017 Kultury starterowe można zakupić w http://www.pigment.biz.pl/kultury-spozywcze-i-enzymy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Trochę swojskiej z jałowcem i salceson ekspresowy. Trzeba było coś na wyjazd rowerowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-562195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Na sniedanie jak znalazł Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-562199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Ładne "to , to". ... Bagażnik rowerowy będzie obciążony..... . Miłej zabawy i odpoczynku....pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-562200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Piękna kiełbaska. Z taką to rowerowa rowerowa musi być udana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-562346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Francuska grillowa z grzybami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 W jakiej postaci dodawałeś grzyby.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 W jakiej postaci dodawałeś grzyby.?200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek. Podam przepis jak przetłumaczę. Dzisiaj robię kiełbasę z kurczaka ze szpinakiem i serem feta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Szalejesz chłopie wklejaj przepisy Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek No to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne.... z grilla baaaardzo smakowite Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane Tapniete z Tapatalk Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybekNo to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne.... z grilla baaaardzo smakowite Nasze kurki mają smak łagodny, ten "pieprz" wyczuwa się tylko jak są surowe, dlatego dodałem trochę proszku z boletus mirabilis. Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane Tapniete z TapatalkRobię z tego co mam. W przepisie pieczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Kiełbasa z Grzybami Przepis z Jean-Claude Frentz, Michel Poulain Charcuterie Specialties, 1996 str. 130-133 SurowiecMięso z łopatki i karkówki, 800g jedynki, 1700g dwójki, 200g słoniny.Przepis na 1kg miesa250g pieczarki (w moim przypadku miałem kurki mrożone i dodałem 8g proszku z suszonych grzybow)Sól, 8gPelosól, 8gPieprz biały, 3gGalka, 0,5gCzosnek, 2Świeża pietruszka, 10gSok z połowy cytryny Sposób przygotowaniaGrzyby kroimy na kawałki ok 8mm. Podsmażamy w maśle z 100ml. wody i sokiem cytrynowym. Pietruszkę blanszujemy kilka sekund w gotującej wodzie, odświeżamy zimna wodą i siekamy.Grzyby i pietruszkę wstawiamy do lodówki.Chude mięso kroimy na duże kawałki a tłuste na małe, dodajemy przyprawy, mieszamy, wstawiamy do zamrażarki na godzinę. Chude przepuszczamy przez sitko 8mm, tłuste przez 6mm. Łączymy z grzybami i pietruszką i mieszamy. Nadziewamy w jelita wieprzowe.Parzymy w wodzie 80st. 10 minut i dokańczamy na grillu lub patelni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa. Kto spróbuje będzie zachwycony. Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. Składniki na 1kg mięsa: 170g feta, szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Świetne te wynalazki. Obydwie zapisane i będą wypróbowane. Znudziły mi się zwykle kielby grillowa a fete sobie sam zrobię do niej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.