Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego,  przeczytałem, a że jestem na tym etapie zielony...to tego nie wiem.

Byłem na stronie , którą mi podałeś i czytałem...tylko tu są inne jak Redzed podał i dlatego tak odpowiedziałem.

Muszę, zanim się za to wezmę, dużo jeszcze czytać i wiedzę przyswajać

Pomimo tego dzięki duże za usiłowanie pomocy w tym temacie.

 

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561358
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na stronie producenta dużo ciekawych informacji. Ale ich bakterie są stosunkowo drogie. 10 kg mięsa - 20 zł.

Obecnie czekam na bakterie z innej firmy. Kolega nam w GB kupił i przywiezie w odpowiednich warunkach do PL.

25 g na 200 kg mięsa. 10 funtów - na spółkę wziąłem z kolegą który także bawi się w dojrzewające etc.

http://www.smokedust.co.uk/product/t-spx-bactoferm-starter-culture/

 

A tu fajna stronka z różnymi przepisami :)

http://lpoli.50webs.com/Sausage%20recipes.htm#DRY

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561361
Udostępnij na innych stronach

Oj PePe dasz radę. A jak Ci się coś spodoba to mi podaj nazwę to Ci po starej znajomości zrobię tłumaczenie.

 

P.s. też się uczyłem ruskiego przez 8 lat. Pytanie po co ? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561399
Udostępnij na innych stronach

Pierwszą pracę w USA miałem u ruskiego cukiernika. Bardzo mi się znajomość tego języka przydała. Tak, że nigdy nie wiesz co Ci się przytrafi i co może się przydać.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561402
Udostępnij na innych stronach

очень хорошо, ale wracajmy do kultur. :D Z tego co widze z kultur oferowanych przez MEATFIRM.PL, nie widzę odpowiedniej mieszanki kultur ktore nadaja sie na wyroby z lekkim i powolnym zakwaszeniem.  Jedynie mozna polaczyc SLS (L. Sakei) i MSC (Carnosus).  Ta pierwsza zakwasza a druga dodaje smak i aromat.  W moim przepisie podałem kultury Sacco Lyocarni ktore ostatnio byly do nabycia w Polsce w sklepie UNICO, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10581-kultury-starterowe/Plesni P. candidum i nawet P. camemberti można stosować do wędlin ale jak są możliwości, P. nalgiovense jest lepsza.  Wczoraj czytałem bardzo dobrych informacji jak działają miesne kultury starterowe  na stronach Serowar, a dziś nie widzę. :cry: 

 

Ostatnio kupiłem Kultury francuskiej firmy Danisco, Texel SA-301 (Lactobacillius Sakei, Staphylococcus carnosus,  Staphylococcus xylosus).  Fajnie zakwasza i nadaje przyjemny łagodny smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-561427
Udostępnij na innych stronach

Ładne "to , to". :clap:... Bagażnik rowerowy będzie obciążony..... :D.

 

Miłej zabawy i odpoczynku....pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-562200
Udostępnij na innych stronach

W jakiej postaci dodawałeś grzyby.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563107
Udostępnij na innych stronach

W jakiej postaci dodawałeś grzyby.?

200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym.  Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek.  Podam przepis jak przetłumaczę.  Dzisiaj robię kiełbasę z kurczaka ze szpinakiem i serem feta. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563116
Udostępnij na innych stronach

 

 

200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek
No to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne....    z grilla baaaardzo smakowite :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563140
Udostępnij na innych stronach

Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563154
Udostępnij na innych stronach

 

200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek
No to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne....    z grilla baaaardzo smakowite :thumbsup: 

 

Nasze kurki mają smak łagodny, ten "pieprz" wyczuwa się tylko jak są surowe, dlatego dodałem trochę proszku z boletus mirabilis.

 

 

Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robię z tego co mam.  W przepisie pieczarki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563166
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z Grzybami

 

Przepis z Jean-Claude Frentz, Michel Poulain Charcuterie Specialties, 1996 str. 130-133

 

Surowiec

Mięso z łopatki i karkówki, 800g jedynki, 1700g dwójki, 200g słoniny.

Przepis na 1kg miesa

250g pieczarki (w moim przypadku miałem kurki mrożone i dodałem 8g proszku z suszonych grzybow)

Sól, 8g

Pelosól, 8g

Pieprz biały, 3g

Galka, 0,5g

Czosnek, 2

Świeża pietruszka, 10g

Sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania

Grzyby kroimy na kawałki ok 8mm.  Podsmażamy w maśle z 100ml. wody i sokiem cytrynowym. 

Pietruszkę  blanszujemy kilka sekund w gotującej wodzie,  odświeżamy zimna wodą i siekamy.

Grzyby i pietruszkę wstawiamy do lodówki.

Chude mięso kroimy na duże kawałki a tłuste na małe, dodajemy przyprawy, mieszamy, wstawiamy do zamrażarki na godzinę.  Chude przepuszczamy  przez sitko 8mm, tłuste przez 6mm. 

Łączymy z grzybami i pietruszką i mieszamy. 

Nadziewamy w jelita wieprzowe.

Parzymy w wodzie 80st. 10 minut i dokańczamy na grillu lub patelni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563220
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem

 

Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa.  Kto spróbuje będzie zachwycony.  Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. :D

 

post-52694-0-06094400-1502899498_thumb.jpg

Składniki na 1kg mięsa: 170g feta,  szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 

3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda.

 

post-52694-0-22540500-1502900046_thumb.jpg

 

post-52694-0-59011400-1502900149_thumb.jpg

 

post-52694-0-58686600-1502900198_thumb.jpg

Smacznego!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/22/#findComment-563545
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.