redzed Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Trochę swojskiej z jałowcem i salceson ekspresowy. Trzeba było coś na wyjazd rowerowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-562195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Na sniedanie jak znalazł Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-562199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Ładne "to , to". ... Bagażnik rowerowy będzie obciążony..... . Miłej zabawy i odpoczynku....pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-562200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Piękna kiełbaska. Z taką to rowerowa rowerowa musi być udana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-562346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Francuska grillowa z grzybami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 W jakiej postaci dodawałeś grzyby.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 W jakiej postaci dodawałeś grzyby.?200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek. Podam przepis jak przetłumaczę. Dzisiaj robię kiełbasę z kurczaka ze szpinakiem i serem feta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Szalejesz chłopie wklejaj przepisy Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek No to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne.... z grilla baaaardzo smakowite Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane Tapniete z Tapatalk Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybekNo to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne.... z grilla baaaardzo smakowite Nasze kurki mają smak łagodny, ten "pieprz" wyczuwa się tylko jak są surowe, dlatego dodałem trochę proszku z boletus mirabilis. Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane Tapniete z TapatalkRobię z tego co mam. W przepisie pieczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Kiełbasa z Grzybami Przepis z Jean-Claude Frentz, Michel Poulain Charcuterie Specialties, 1996 str. 130-133 SurowiecMięso z łopatki i karkówki, 800g jedynki, 1700g dwójki, 200g słoniny.Przepis na 1kg miesa250g pieczarki (w moim przypadku miałem kurki mrożone i dodałem 8g proszku z suszonych grzybow)Sól, 8gPelosól, 8gPieprz biały, 3gGalka, 0,5gCzosnek, 2Świeża pietruszka, 10gSok z połowy cytryny Sposób przygotowaniaGrzyby kroimy na kawałki ok 8mm. Podsmażamy w maśle z 100ml. wody i sokiem cytrynowym. Pietruszkę blanszujemy kilka sekund w gotującej wodzie, odświeżamy zimna wodą i siekamy.Grzyby i pietruszkę wstawiamy do lodówki.Chude mięso kroimy na duże kawałki a tłuste na małe, dodajemy przyprawy, mieszamy, wstawiamy do zamrażarki na godzinę. Chude przepuszczamy przez sitko 8mm, tłuste przez 6mm. Łączymy z grzybami i pietruszką i mieszamy. Nadziewamy w jelita wieprzowe.Parzymy w wodzie 80st. 10 minut i dokańczamy na grillu lub patelni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa. Kto spróbuje będzie zachwycony. Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. Składniki na 1kg mięsa: 170g feta, szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Świetne te wynalazki. Obydwie zapisane i będą wypróbowane. Znudziły mi się zwykle kielby grillowa a fete sobie sam zrobię do niej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Podam przepis jak przetłumaczę. Dzięki Redzed za przepisy ''inowacje- kiełbasiane'' , napewno wypróbuję, bo z opisu już smakują. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 1 Września 2017 (edytowane) Na jakim sitku mieliłeś mięso ?Czy skórki z udek także używałeś ?Parzona i grillowana jak poprzednia czy tylko grillowana ? Edytowane 1 Września 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-565214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 2 Września 2017 Rzeczywiście bardzo soczysta i smaczna. Warto zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-565352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 7 Października 2017 Perszing, sorry ze nie odezwałem sie wcześniej ale bylem poza forum przez cały wrzesień. Zmieliłem przez sitko 7mm, nie parzyłem, chociaż tez można. Mieso z udek bez kości i było tam mala ilość skorek, ale skorki są OK. Cieszę się ze polubiłeś tą kiełbaskę. Gościliśmy przeszło 20 osób i miałem na grillu 3 inne kiełbasy. Właśnie ten kurczak był najpopularniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 7 Października 2017 Ja zrobiłem bez skórek i na 8 mce. Dla mnie bajera. Z tym że bardziej mi smakowała na zimno. Dzięki za tak toksycznie dobry przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 9 Października 2017 Kiełbasa DożynkowaDzisiaj w Kanadzie Thanksgiving Day, (Święto Dziękczynienia). Święto coś jak polskie dożynki, ale obchodzimy trochę inaczej i więcej w stylu amerykańskiego Thanksgiving. Tradycyjnie na stole obowiązuje pieczony indyk, żurawina, purée ziemniaczane, słodkie ziemniaki zapiekane, ciasta z dyni i inne dania regionalne. I tak było w naszym domu, ale do tego tez zrobiłem kiełbasę indyczo wieprzową, przyprawioną szałwią, gałką, imbirem i cynamonem, właśnie nuty smaku tego święta. Nieźle wyszło z tym składem przypraw, gościom smakowała. Surowiec1,5 kg wieprzowina Kl. 1,2,5 kg wieprzowina Kl. 2 (ok 40% tłuszczu)3kg mięso z indyka, Kl. 1Przyprawy na kg. Surowca18g peklosul1,5g glukoza3g pieprz drobno mielony3g świeży czosnek2g szałwia, suszona mielona0,5g gałka0,5g imbir0,3g cynamonSposób przygotowaniaMięso peklowane 48hJedynka mielona przez sitko 10mm, dwójka przez 4,5Nadziewanie w jelita 36mmOsadzanie 3h w temp 18st.Obsuszanie w wędzarni przez godzien w temp 43stWędzenie olchą 2h temp 57st, 1h temp 66stParzenie ok 30 minut w 75st, do osiągnięcia temp wewnętrznej 72. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) Nieźle wyszło z tym składem przyprawTo taki skład przypraw trochę jesienny a jak Ci pasuje z tym indykiem ? mam nadzieję, ze Ok Edytowane 9 Października 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 9 Października 2017 Jaki byl cel uzycia glukozy w tym skladzie? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) Witaj redzed robię wiele wędlin z dodatkiem indyka ,Twój przepis bardzo mnie zaciekawił ale mam obawy co do szałwii i cynamonu są to przyprawy dominujące bardzo intensywne ale chyba zrobię w ilości testowej Pozdrawiam Edytowane 9 Października 2017 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 10 Października 2017 Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa. Kto spróbuje będzie zachwycony. Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. Składniki na 1kg mięsa: 170g feta, szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda. Zrobiłem na próbę 2 kg, bo każdy przyzna że skład jak na kiełbasę "egzotyczny" Co tu dużo gadać, super, zarówno w smaku jak i konsystencji. Warto zrobić większą ilość, jednak brak etapu peklowania budzi moje obawy. Jak sądzicie, czy zrobienie mieszanki 6g soli i 6g peklosoli i zapeklowanie 48h zabezpieczy mięso? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) To jest rodzaj kiełbasy białej i ją się robi na sali.Zabezpieczy tylko co tak mało jednego i drugiego.12 g/ kg to strasznie mało. Edytowane 10 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.