Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ładne "to , to". :clap:... Bagażnik rowerowy będzie obciążony..... :D.

 

Miłej zabawy i odpoczynku....pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-562200
Udostępnij na innych stronach

W jakiej postaci dodawałeś grzyby.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563107
Udostępnij na innych stronach

W jakiej postaci dodawałeś grzyby.?

200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym.  Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek.  Podam przepis jak przetłumaczę.  Dzisiaj robię kiełbasę z kurczaka ze szpinakiem i serem feta. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563116
Udostępnij na innych stronach

 

 

200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek
No to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne....    z grilla baaaardzo smakowite :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563140
Udostępnij na innych stronach

Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563154
Udostępnij na innych stronach

 

200g/kg posiekanych kurek, lekko podsmażonych na oliwkowym. Do tego dodałem 8g/kg proszku z suszonych podgrzybek
No to ostro grzybowe = z tymi kurkami -zapewne....    z grilla baaaardzo smakowite :thumbsup: 

 

Nasze kurki mają smak łagodny, ten "pieprz" wyczuwa się tylko jak są surowe, dlatego dodałem trochę proszku z boletus mirabilis.

 

 

Najbezpieczniejsze do kiełbas są szlachetne grzyby suszone ... proszek do dojrzewających ... suszone, namoczone i mielone do innych ... takie wyroby jak ten czyli grill i szybkie spożycie mogą być duszone czy nawet tylko blanszowane ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robię z tego co mam.  W przepisie pieczarki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563166
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z Grzybami

 

Przepis z Jean-Claude Frentz, Michel Poulain Charcuterie Specialties, 1996 str. 130-133

 

Surowiec

Mięso z łopatki i karkówki, 800g jedynki, 1700g dwójki, 200g słoniny.

Przepis na 1kg miesa

250g pieczarki (w moim przypadku miałem kurki mrożone i dodałem 8g proszku z suszonych grzybow)

Sól, 8g

Pelosól, 8g

Pieprz biały, 3g

Galka, 0,5g

Czosnek, 2

Świeża pietruszka, 10g

Sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania

Grzyby kroimy na kawałki ok 8mm.  Podsmażamy w maśle z 100ml. wody i sokiem cytrynowym. 

Pietruszkę  blanszujemy kilka sekund w gotującej wodzie,  odświeżamy zimna wodą i siekamy.

Grzyby i pietruszkę wstawiamy do lodówki.

Chude mięso kroimy na duże kawałki a tłuste na małe, dodajemy przyprawy, mieszamy, wstawiamy do zamrażarki na godzinę.  Chude przepuszczamy  przez sitko 8mm, tłuste przez 6mm. 

Łączymy z grzybami i pietruszką i mieszamy. 

Nadziewamy w jelita wieprzowe.

Parzymy w wodzie 80st. 10 minut i dokańczamy na grillu lub patelni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563220
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem

 

Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa.  Kto spróbuje będzie zachwycony.  Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. :D

 

post-52694-0-06094400-1502899498_thumb.jpg

Składniki na 1kg mięsa: 170g feta,  szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 

3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda.

 

post-52694-0-22540500-1502900046_thumb.jpg

 

post-52694-0-59011400-1502900149_thumb.jpg

 

post-52694-0-58686600-1502900198_thumb.jpg

Smacznego!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563545
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podam przepis jak przetłumaczę.
 

 

Dzięki Redzed za przepisy ''inowacje- kiełbasiane'' :clap:  :clap: , napewno wypróbuję, bo z opisu już smakują. :thumbsup:

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563581
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na jakim sitku mieliłeś mięso ?

Czy skórki z udek także używałeś ?

Parzona i grillowana jak poprzednia czy tylko grillowana ?

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-565214
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Perszing, sorry ze nie odezwałem sie wcześniej ale bylem poza forum przez cały wrzesień.  Zmieliłem przez sitko 7mm, nie parzyłem, chociaż tez można.  Mieso z udek bez kości i było tam mala ilość skorek, ale skorki są OK.  Cieszę się ze polubiłeś tą kiełbaskę.  Gościliśmy przeszło 20 osób i miałem na grillu 3 inne kiełbasy.  Właśnie ten kurczak był najpopularniejszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570287
Udostępnij na innych stronach

post-52694-0-75518600-1507570774_thumb.jpg

 

Kiełbasa Dożynkowa

Dzisiaj w Kanadzie Thanksgiving Day, (Święto Dziękczynienia).  Święto coś jak polskie dożynki, ale obchodzimy trochę inaczej i więcej w stylu amerykańskiego Thanksgiving.  Tradycyjnie na stole obowiązuje pieczony indyk, żurawina, purée ziemniaczane, słodkie ziemniaki zapiekane, ciasta z dyni i inne dania regionalne. I tak było w naszym domu, ale do tego tez zrobiłem kiełbasę indyczo wieprzową, przyprawioną szałwią, gałką, imbirem i cynamonem, właśnie nuty smaku tego święta.  Nieźle wyszło z tym składem przypraw, gościom smakowała.

 

Surowiec
1,5 kg wieprzowina Kl. 1,
2,5 kg wieprzowina  Kl. 2 (ok 40% tłuszczu)
3kg mięso z indyka, Kl. 1
Przyprawy na kg. Surowca
18g peklosul
1,5g glukoza
3g pieprz drobno mielony
3g świeży czosnek
2g szałwia, suszona mielona
0,5g gałka
0,5g imbir
0,3g cynamon
Sposób przygotowania
Mięso peklowane 48h
Jedynka mielona przez sitko 10mm, dwójka przez 4,5
Nadziewanie w jelita 36mm
Osadzanie 3h w temp 18st.
Obsuszanie w wędzarni przez godzien w temp 43st
Wędzenie olchą 2h temp 57st, 1h temp 66st
Parzenie ok 30 minut w 75st, do osiągnięcia temp wewnętrznej 72.

 

post-52694-0-11761000-1507570870_thumb.jpg  post-52694-0-95582000-1507570949_thumb.jpg
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570526
Udostępnij na innych stronach

Nieźle wyszło z tym składem przypraw

To taki skład przypraw trochę jesienny  :D  :thumbsup:  a jak Ci pasuje z tym indykiem ? mam nadzieję, ze Ok

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570528
Udostępnij na innych stronach

Witaj redzed   :) robię wiele wędlin z dodatkiem indyka ,Twój przepis bardzo mnie zaciekawił ale mam obawy co do szałwii i cynamonu są to przyprawy dominujące bardzo intensywne ale chyba zrobię w ilości testowej  :thumbsup: Pozdrawiam 

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570533
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem

 

Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa.  Kto spróbuje będzie zachwycony.  Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. :D

Składniki na 1kg mięsa: 170g feta,  szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 

3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda.

 

Zrobiłem na próbę 2 kg, bo każdy przyzna że skład jak na kiełbasę "egzotyczny" Co tu dużo gadać, super, zarówno w smaku jak i konsystencji. Warto zrobić większą ilość, jednak brak etapu peklowania budzi moje obawy. Jak sądzicie, czy zrobienie mieszanki 6g soli i 6g peklosoli i zapeklowanie 48h  zabezpieczy mięso?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570618
Udostępnij na innych stronach

To jest rodzaj kiełbasy białej i ją się robi na sali.Zabezpieczy tylko co tak mało jednego i drugiego.12 g/ kg to strasznie mało. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570620
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.