redzed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Ale również imponujesz jakością opisu technologii Dziękuję, dla mnie pisać po polsku nie jest łatwo i zabiera trochę czasu. Skończyłem ledwie druga klasę podstawówki w Polsce, i w co dziennych życiu nie rozmawiam z nikim po polsku. Biorąc udział na forum pomaga z utrzymaniem języka. Czy jest różnica jeżeli będę wedzil z przerwami czy polecę 12-16h od razu? Dokładnie nie wiem, i wole nie spekulować, Na pewno ktoś z forumowiczów lepiej zna ten temat. Prawie we wszystkich instrukcjach jak wędzimy zimnym dymem, wędzimy z przerwami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Ale również imponujesz jakością opisu technologii Dziękuję, dla mnie pisać po polsku nie jest łatwo i zabiera trochę czasu. Skończyłem ledwie druga klasę podstawówki w Polsce, i w co dziennych życiu nie rozmawiam z nikim po polsku. Biorąc udział na forum pomaga z utrzymaniem języka. Czy jest różnica jeżeli będę wedzil z przerwami czy polecę 12-16h od razu? Dokładnie nie wiem, i wole nie spekulować, Na pewno ktoś z forumowiczów lepiej zna ten temat. Prawie we wszystkich instrukcjach jak wędzimy zimnym dymem, wędzimy z przerwami. A ja pospekuluje: wędzimy na zimno, z przerwami, by dać składnikom dymu czas na dyfuzję do środka. W wędzeniu na ciepło dyfuzja przebiega znacznie szybciej - nie ma potrzeby robić przerw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Prawie we wszystkich instrukcjach jak wędzimy zimnym dymem, wędzimy z przerwami. Krzysiu chyba nie .Wszystkie przepisy branżowe,które znam wędzenia na zimno jak i na ciepło nie przewidują przerw.Polędwica łososiowa ,ogonówka,ozór wołowy, itd. są wędzone bez przerwy w różnym okresie czasu. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Nie moge przypomniec sobie zrodla ale gdzies przeczytalem ze mozna tak i tak ze wskazaniem ze lepiej z przerwami na "odpoczynek" miesa, przemysl "leci" bez przerw ze wzgledow chyba czasowych glownie. Osobiscie wedze zawsze z przerwami.(nie dotyczy malych kawalkow gdzie wedzenie zalecane jest kilkugodzinne)Prawie we wszystkich instrukcjach jak wędzimy zimnym dymem, wędzimy z przerwami.potwierdzam w zagranicznych zrodlach. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Wszystkie przepisy branżowe,które znam wędzenia na zimno jak i na ciepło nie przewidują przerw.Polędwica łososiowa ,ogonówka,ozór wołowy, itd. są wędzone bez przerwy w różnym okresie czasu. To zapewne ze względów czasowo/organizacyjnych Arku Zauważ proszę, że zimne, tradycyjne wędzenia zawsze odbywały się z przerwami. Idzie za tym zapewne stopniowe osuszanie wyrobu.W przemysłowym wędzeniu wilgotność można regulować.Penetracja dymu w dłuższym czasie na przemian z "wietrzeniem" - to wydaje się być sensowne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Może i tak jest jak piszesz, ale jak do tej pory nie spotkałem w materiałach źródłowych żadnego uzasadnienia do stosowania przerw.Jeśli takimi materiałami dysponujesz to chętnie poczytam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dziękuję, dla mnie pisać po polsku nie jest łatwo i zabiera trochę czasu. Skończyłem ledwie druga klasę podstawówki w Polsce, i w co dziennych życiu nie rozmawiam z nikim po polsku. Biorąc udział na forum pomaga z utrzymaniem języka. Podziwiam Twój język i pisownię . Znałem takich co w wieku dorosłym wyjechali do "hameryki" i jeszcze się nie nauczyli , a już zapomnieli . Ich rozmowa fonetycznie wygląda tak : Ja dziś swoim nju karem drajwowałem i pojechałem do czyrcza z moja famili. Szacunek dla Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 27 Stycznia 2018 .Wszystkie przepisy branżowe,które znam wędzenia na zimno jak i na ciepło nie przewidują przerw. Roznica w tym,ze wedzac na cieplo nie wedzimy na czas lecz do uzyskania koloru.Przy wedzeniun na zimno nie interesuje nas kolor ,tylko czas potrzebny do nasycenia wedlin dymem (a to w niekturych przypadkach bardzo dluuuuuga procedura )Miedzy innymi wedzac na zimno przez dlugi czas bez przerwy wedliny sa przesycone dymem na zewnatrz a w slodku dym jest nie wyczuwalny.Wedliny wedzone na zimno potrzbuja czasu by "przeszly"dymem,a tego nie da sie zrobic za pare godzin. W wedzeniu na cieplo tez robi sie przerwy (parzy sie wedliny ) i ponownie wedzi a dlaczego .........? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) W wedzeniu na cieplo tez robi sie przerwy (parzy sie wedliny ) i ponownie wedzi a dlaczego .........? Jakoś mnie to nie przekonuje.Jeśli chodzi o nasycenie dymem to sam piszesz że długie wędzenie bez przerw może tak nasycić dymem że wędlina będzie niesmaczna i dlatego robimy takie wędzenie bez przerw w określonym czasie a nie bez końca.Konia z rzędem temu kto rozpozna czy było wędzone ciągle czy z przerwami.Jakie procesy zachodzą w czasie przerwy.?Co do ponownego wędzenia po parzeniu.To jest zupełni inny proces przerwany koniecznością parzenia.Ponowne wędzenie ma na celu lepsze nasycenie dymem i tu zgoda, ale nie dlatego stosuje się w tym procesie przerwę tylko wynika ona z procesu technologicznego.Moim zdaniem przerwy wynikają z tego że w naszym domowym wyrobie wędlin niewiele osób ma możliwość i chęć siedzieć 48 h bez przerwy przy wędzarni i wędzić . P.STrochę tu śmiecimy Edytowane 27 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Jeżeli Redzed pozwoli to przytoczę tu fragment książki p. M. Karczewskiej z roku 1912.Wyrób poszczególnych rodzajów wędlin i wyrobów mięsnych. Trwałe litewskie wędliny - " Wędzenie trwa od 2 - 3 tygodni, z początku z przerwami trzy albo cztery razy na dzień, aby mięso się nie rozpiekło. Dym musi być zupełnie zimny, to też wędzarnie stawia się bardzo wysokie (do 6 m). Dym jałowcowy lub z wiórów dębowych jest najlepszy" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Wędzenie trwa od 2 - 3 tygodni, z początku z przerwami trzy albo cztery razy na dzień, Nie o takie przerwy chodzi. 5. Wędzić dwa dni po 8h zimnym dym aby mięso się nie rozpiekło. Nie bardzo rozumiem co autor miał na myśli.Trudno mięso rozpiec jak się wędzi na zimno Edytowane 27 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Pewnie chodzi o to żeby się nie zagrzało. Ostatnio wędziłem k. polską i polędwice łososiowe w mojej wędzarni (2,5 m), miało być na zimno, ale to trudny temat jak się nie ma trocin. Wędziłem grubymi bierwionami (takimi co to ledwo można wcisnąć w otwór paleniska), a i tak czasami wędlina była ciepła. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Widzę, że rozpętałem niezłą dyskusję.Jak dla mnie wędzenie na zimno to do 20C max albo tak z 15C. Do tego bardzo rzadki dym.Więc nie ma możliwości by produkty były przesycone dymem.Zwykle jadę 12h w jednym przejściu i więcej się nie bawię.Co innego było z Kindziukami które jechałem 4 albo 5 razy po 10 h.Nie mam zielonego pojęcia co się może dziać podczas przerwy - wg mnie nic.Ale to moja subiektywna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Wędziłem grubymi bierwionami (takimi co to ledwo można wcisnąć w otwór paleniska), a i tak czasami wędlina była ciepła. Dymogenerator jest tu nie zastąpiony. Nie startuję z paleniska jak mam wędzić na zimno (do 17C) Edytowane 27 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dymogenerator jest tu nie zastąpiony. Nie startuję z paleniska jak mam wędzić na zimno (do 17C) Dlatego w dawnych przepisach jest napisane aby wędzić na zimno przez dwie godz.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dlatego w dawnych przepisach jest napisane aby wędzić na zimno przez dwie godz.. bo później skacze temperatura. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Czy wędząc z przerwami wyroby mogą pozostać w wędzarce (Borniaku ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 29 Stycznia 2018 .Teraz taka pogoda i much nie ma ,że mogą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 29 Stycznia 2018 .Teraz taka pogoda i much nie ma ,że mogąDziękuję za szybķą odpowiedź jedna czynność mniej Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Jakoś mnie to nie przekonuje.Jeśli chodzi o nasycenie dymem to sam piszesz że długie wędzenie bez przerw może tak nasycić dymem że wędlina będzie niesmaczna i dlatego robimy takie wędzenie bez przerw w określonym czasie a nie bez końca.Konia z rzędem temu kto rozpozna czy było wędzone ciągle czy z przerwami.Jakie procesy zachodzą w czasie przerwy.? Arkadiusz ,nie wiem gdzie napisalem ,ze wedliny wedzone na zimno przez "dlugi " czas bez przerwy sa niesmaczne??Przerwy w wedzeniu to nie procesy zachodzace w wedlinach,a procesy starej metody konserwacji kielbas i wedlin. Ps.na zimno wedze juz dziesiatki lat, wiem co to jest i nie wdaje sie w dyskusje ,z jakiego powodu ............ chyba wiadomo ? Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Tak się zastanawiam. W końcu Redzed wędzi? i ma z tym kłopot czy Wy.A żeby było zrozumiale nie smiećcie komuś w wątku.Bo wątek Redzeda o wędlinach dojrzewajacych lubię czytać a spory o zimnym wedzeniu niekoniecznie Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Bo ja wiem czy to są spory. To dość ciekawy temat. Czy robić przerwy czy nie koniecznie. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 1 Lutego 2018 Redzed w swoim poście #210 w którym podajesz przepis na salami Sbriciolona w specyfikacji na 1kg podajesz między innymi że dodajesz 3gr izoascorbianu.StefanS w temacie Ascorbiniany pisze- " że dawka izosacorbinianu nie powinna przekraczac 0.5g/kg" Przymierzam się do salami Sbriciolona i zastanawiam się czy rzeczywiście dodać 3gr/kg izoascorbinianu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) że dawka izosacorbinianu nie powinna przekraczac 0.5g/kg"Dopuszczalna dawka askorbinianu to nie 0,2-0,5 g/kg tylko 0,2-0,5 % czyli 0,02-0,05 g/kg masy wyrobu.Zajrzyjcie tutaj.https://www.tuv.com/media/poland/uslugi/systemy_zarzadzania/qafp/zeszyty_bran_owe/2016_5/Wdliny__Wyd__4_z_dnia_18_03_2016doc.pdf Edytowane 1 Lutego 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 1 Lutego 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14950-ascorbiniany/?do=findComment&comment=585975i posty ponizej. Arkadiusz - czy Ty swoje dawki ascorbinianu sodu wazysz w setnych czesciach grama??w specyfikacji na 1kg podajesz między innymi że dodajesz 3gr izoascorbianu.poniewaz Redzed wojazuje po Swiecie - zanim on sprostuje co moze potrwac to wydaje mi sie ze to typo blad lub przez pomylke podana ilosc na cala mase a nie kg. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.