Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Redzed robi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
789 odpowiedzi w tym temacie

#761 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 30 kwi 2019 - 15:14

Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa. Kto spróbuje będzie zachwycony. Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. :D P1160111.JPG Składniki na 1kg mięsa: 170g feta, szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda

 

Pytanie techniczne.

Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy? Czy może mrożony lub jakoś przetworzony?



#762 Kruchy57

Kruchy57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 30 kwi 2019 - 20:10

Witam, właśnie robię tą kiełbasę i daję świeży. Choć tego nie podał autor. Jutro się okaże. Fetę daję swoją. Pozdrawiam Autora tego przepisu.

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

#763 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 kwi 2019 - 20:31

Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy?

Robiłam tę kiełbasę ze świeżym szpinakiem. 

 

post-40040-0-99546600-1537126719_thumb.j


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 kwi 2019 - 20:34


#764 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 30 kwi 2019 - 21:47

Robiłam tę kiełbasę ze świeżym szpinakiem.

Dziękuje Aniu. :)



#765 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 kwi 2019 - 21:54

Dodam, że kiełbaski bardzo ciekawe i świetne na grilla.

Poszukaj jednak fety dobrej jakości 

Załączony plik  DSC_0097.JPG   87,08 KB   15 Ilość pobrań



#766 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2019 - 22:29

Poszukaj jednak fety dobrej jakości 
 

 BArdziej napisz jaka fete powinno sie zastosowac. Czy bardziej kremowa czy bardziej twarda.



#767 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 kwi 2019 - 22:32

jaka fete powinno sie zastosowac. Czy bardziej kremowa czy bardziej twarda.

Najtwardszą z najtwardszych :D 



#768 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2019 - 22:51

Czyli na pewno nie Dunska feta. Ta jest bardzo kremowa. 

 U nas robia lokalnie Australijska. Ta jest twarda i mozna ja kroic doslownie w cienkie plastry.

 Bardzo dziekuje :D



#769 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 981 postów

Napisano 03 maj 2019 - 15:00

Ostatnio bylem zawalony praca i nie zaglądałem na forum.  Używam surowy szpinak, siekam i dodaje to zmielonego farszu.  Ale tez można sparzyć, minuta wystarczy.  Jak pisze EAnna, twarda feta najlepiej się nadaje.  Ja używam zwykłą fetę z krowiego mleka.  Polecam ta kiełbasę, zawsze je u nas hitem z grilla. Następną wersje będę robił z indyka.  Mam w zamrażalce indyka 17kg plus. Zobaczymy co będzie.


Użytkownik redzed edytował ten post 03 maj 2019 - 15:01


#770 Opat

Opat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 12 maj 2019 - 21:28

To i ja dołączę do podziękowań za przepis na kurzęcą z fetą i szpinakiem.

6 całych nóg z kurczaka plus 2 piersi tak z dwa kilo plus 400 gram fety - rozdrobnione na szarpaku.

Skórki plus cebula szpinak i przyprawy - sitko 2 mm.

Nadziane w jelita wieprzowe kaliber 24/30.

 

Niestety zdjęć przekroju nie zdążyłem zrobić ;)

 

Załączony plik  zielona1.jpg   84 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  zielona2.jpg   61,14 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  zielona3.jpg   88,15 KB   12 Ilość pobrań


Użytkownik Opat edytował ten post 12 maj 2019 - 21:32


#771 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 maj 2019 - 21:52

To juz wyglada jak kielbasa szpinakowa a nie ze szpinakiem. :laugh:

 

Niestety zdjęć przekroju nie zdążyłem zrobić
 

 

 Widac smakowala :D



#772 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 981 postów

Napisano 13 maj 2019 - 04:30

Ładne kiełbaski Opat.  Ciesze się ze znalazłeś i wypróbowałeś przepis. 



#773 Opat

Opat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 16 maj 2019 - 15:51

To juz wyglada jak kielbasa szpinakowa a nie ze szpinakiem

 

 

:) no mogło mi  się dodać trochę więcej ! Ja tam szpinak lubię ! Miałem niestety tylko mrożony może z tego powodu taki efekt. W sumie im więcej zielska tym zdrowsza, lżej strawna :laugh:

 

Do wypróbowania upatrzyłem sobie jeszcze przepis na łososiową z krewetkami. 30 go duży grill z przyjaciółmi - na pewno ich zaskoczę ! Nie omieszkam się pochwalić.

 

Dziękuję i pozdrawiam



#774 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 17 maj 2019 - 09:48

Opat, kiedy stosujesz mrozony szpinak, zawsze go dobrze wycisnij z wody,po rozmrozeniu. 



#775 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 981 postów

Napisano 20 lip 2019 - 17:13

Wczoraj po długim okresie dojrzewania rozciąłem szynkę którą zapeklowałem na początku stycznia 2017r. 

 

Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania

1. Faza pierwsza - peklowanie. Szynka 9,5kg. 2 tygodnie w soli morskiej z dodatkiem nitrytu i nitratu.  W lodówce z przyciskiem.

2. Faza druga - wyrównanie.  4 tygodnie w lodówce, w pojemniku lekko otwartym. szynka obracana co 2-3 dni.

3. Faza trzecia - dojrzewanie. 5 dni w temp 18-20C.  2 lata w komorze, 12C 75-80% wilgotności.  Pokryta szmalcem i po sześciu miesiącach.  Co sześc miesięcy szynka wymyta gorąca wodą i znowu pokryta szmalcem. 

4. Faza czwarta - odpoczynek i wyrownanie.  Szynka zapakowana próżniowo i 4 miesięcy  wlodowce

5. Faza piata - degustacja. :D

 

Załączony plik  IMG_18411.JPG   39,25 KB   16 Ilość pobrań   Załączony plik  IMG_18491.JPG   27,72 KB   13 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_18651.JPG   72,54 KB   13 Ilość pobrań   Załączony plik  IMG_18851.JPG   68,06 KB   13 Ilość pobrań

 

 



#776 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11050 postów

Napisano 20 lip 2019 - 17:39

Piękny wyrób. :clap:  :clap: a i cierpliwość godna pozazdroszczenia  :thumbsup: .Mógłbyś bardziej rozwinąć punkt 3.Mam pewne podejrzenia ,ale interesuje mnie  po co co sześć miesięcy nakładałeś nową sugmę ?.Nie bardzo rozumiem też punkt 1.Co ukrywa się pod nazwą nitraty bo z tego co się orientuję są to leki nasercowe a ta świnka już ich nie potrzebuje. :D.Chyba że masz na myśli azotan to bardziej do mnie przemówi. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 lip 2019 - 17:55


#777 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 464 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 lip 2019 - 18:13

redzed piękna sprawa ,gratulacje za wykon  :clap: Może i kiedyś ja dorosnę do tego typu wyrobu...


Użytkownik sebarod edytował ten post 20 lip 2019 - 18:17


#778 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2247 postów

Napisano 20 lip 2019 - 19:11

:) Zdaje się być wartą poświęconych trudów i sporej dozy samozaparcia.... :thumbsup: :yes: :clap: Redzed...maestria i świadomość...



#779 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 980 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 21 lip 2019 - 05:10

Co tu dodać, mistrzostwo.  :clap:



#780 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 21 lip 2019 - 05:19

Wygląda pięknie. Gratulacje za wytrwałość  :clap:  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych