EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Już poprawiłam. Przepraszam za pomyłkę.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4809-co-kupic/?do=findComment&comment=139495 @redzed pisze, że link się nie otwiera.U mnie się otwiera.Proszę o ponowne spróbowanie.Jeżeli nie bedzie efektu to poprosimy vtec-a o pomoc. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-580298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Nareszcie znalazłem trochę czasu wypróbować nowa mieszarkę i zrobiłem kiełbasę z jelenia i 50% wieprzowiny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-581244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Jaką ma pojemność Twoja mieszarka i ile ten sprzęt w całości waży?Widać, że mieszarka przyłożyła się do pracy A kiełbaska cudna. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-581261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Mieszarka waży 14,5kg. Maszynka do mielenia do której mieszarka jest podłączona waży 15kg.https://www.cabelas.ca/product/70357/cabelas-7-gal-mixer-attachment-wtilthttp://www.lemproducts.com/product/big-bite-grinder-12-head-size/butcher-meat-grinders Edytowane 23 Grudnia 2017 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-581274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Pojemność 26,5l, miesza 15kg mięsa.Dziękuję za info.Może do mojej maszynki też dałoby się podłączyć mieszarkę. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-581275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Dzisiaj rozkroilem szynke Culatello po roku dojrzewania. Przyprawiłem grubo mielonym pieprzem i peklowałem przez miesiąc w soli morskiej, 26g/kg i 3g/kg Cure #2. (W Polskich warunkach, 25g/kg peklosoli, 4g/kg soli, i 0,04g saletry). Szynka (ta po prawej) bez kości, mocno związana i gotowa do peklowania. Miesiac peklowania i chrzciny! Zaszyta w dwa pęcherze, a la Frankenstein Zasznurowana tak sobie. Po mistrzowsku robi się tak: Po roku dojrzewania Nareszcie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Piękne! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Piękna robota redzed ,widać ,że robione ręką fachowca oraz że były książkowe warunki w czasie dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Extra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 17 Stycznia 2018 redzed Mistrzostwohttp://gifyagusi.pl/wp-content/uploads/2014/02/emotikona-uk%C5%82on.gif Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Kris - ile wagowo stracila? czy byla pokryta tez sugna? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 17 Stycznia 2018 .Jutro nastawiam swoją, ale tak długo to trzymał nie będę. Chcę tym razem zapakować w pęcherz i dodatkowo w siatkę typu pończocha żeby tak mocno nie obsychała, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 17 Stycznia 2018 ile wagowo stracila? Patrzac na przekroj to chyba nie wiele,bo jest bardzo sprytnie zwinieta do okola tluszczykiem.A to chyba zwalnia proces wysuszania. Za wyrob Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-584954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 19 Stycznia 2018 janusz_p, sebarod, jac007, Tomasz_65, Olek.P - dziękuję! Kris - ile wagowo stracila? czy byla pokryta tez sugna?Ubytek wagi 33%. Część nie pokrytą tłuszczem nasmarowałem sugną (szmalec z mąką ryżową) Zrobiłem to dopiero po ok. 5 miesięcy dojrzewania wtedy jak przyszykowałem sugnę na prosciutto. Sądzę ze trochę za mało i może trochę za późno. Obecnie mam na peklo następną, i mam zamiar stosować szmalec po dwóch miesiącach. W Zibello oczywiście sugny nie stosują, ale maja lepsze warunki do dojrzewania. Chcę tym razem zapakować w pęcherz i dodatkowo w siatkę typu pończocha żeby tak mocno nie obsychała, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Nie wiem czy naprawdę pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi. Trzymaj wilgotność 75-80%, i tez spróbuj sugnę po paru miesiącach w dojrzewalni. I tym razem nie sznuroj po warszawsku, tylko tak jak na wideo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Trzymaj wilgotność 75-80% Tak jest.Tak będę trzymał. I tym razem nie sznuroj po warszawsku, tylko tak jak na wideo. To muszę się nauczyć.Oglądałem już dawno ten film, ale jakoś mi nie wychodzi szczególnie początek .A jak nie ma początku to nie ma i końca .Trzeba potrenować i jeszcze zrobić igłę jak na filmie to będzie łatwiej .Rozumiem że sugna na pęcherz od strony chudego jak w moim kumpiaku. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 19 Stycznia 2018 .Trzeba potrenować i jeszcze zrobić igłę jak na filmie to będzie łatwiej Właśnie niedawno zrobiłem coś takiego z łyżeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 19 Stycznia 2018 redzed chyle czola!!!Wygląd obłedny!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Możesz zgiąć końcówkę z otworem tak jak jest wygięta ta bez otworu . Będzie łatwiej operować/pracować . Ja do sznurowania wędzonek używam takiej samoróbki (może ? jednak kaleczyć pęcherz) rączka jest dobra do zaciągania sznurka aby nie kaleczyć rąk (jak mocno się zaciąga, sznurek potrafi przeciąć skórę na palcach ) Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 19 Stycznia 2018 a ja cos takiego z kawalki blachy niezdzewki, plus uzywam taki "dziurkacz" do katnicy i pecherza po sznurowaniu. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ostatnie salami z jeleniny i wieprzowiny W raczej wąskich jelitach wołowych, gotowe po tylko 4 tygodniach. Jak robimy kiełbasy z jeleniny czy sarniny i stosujemy kultury starterowe musimy brać pod uwagę ze te mięsa zawierają więcej glikogenu niż mięso z nie aktywnych zwierząt. Chociaż dodałem tylko 2g/kg dekstrozy, po dwóch dniach fermentacji pH opadło do 5.07. Salami ma lekko kwaskowy smak. Surowiec1,3kg wieprz. kl. 1 z poledwicy1,3kg jeleniny kl. 1750g twardego tłuszczu z polędwicy Przyprawy (na 1kg. surowca)25g sól morska0,4g saletra (KNO3)2g czosnek w proszku4g pieprzu1g jałowiec1,5g kwiat muszkatołowy2g glukoza w proszku25ml Cabernet Blanc0,4g kultura starterowa Chr Hansen SafePro B-LC 007. (Z kultur firmy Clerici Sacco, najlepiej stosować Lyocarni SBM-52, SBL-48)Jelita wołowe środkowe Sposób przygotowania1. Mięso i słoninę pokroić w kostkę 3-4cm i peklować 72h (sól, saletra, glukoza)2. Przed mieleniem słoninę zamrozić a mięso mrozić do połowy3. Odżywić kulturę starterową w malej ilości wody destylowanej ze szczyptą glukozy, ok 20 minut ale nie dłużej jak 30minut4. Mięso i tłuszcz razem przepuścić przez sitko 6mm5. Dodać przyprawy, kulturę i dobrze wymieszać, ale uważając ażeby tłuszcz nie rozmazał się.7. Napełnić jelita ściśle i poprzebijać liberalnie igłą.8. Następnie fermentować 30-60h w temp 20C, 95% wilgotności, do obniżenia pH do ok. 5,2. pH poniżej 5 powoduje kwaśny smak i nie pozwala kulturom Staphylococcus działać optymalnie9. Zaszczepić pleśnią P. nalgiovense10. Dojrzewać ok 4-6 tygodni w temp 12-13C i 80% wilgotności, aż salami opadnie 30-40% wagi. 11. Do degustacji konieczne jest średnio nasycone, owocowe czerwone wino tak jak Garnacha, Tempranillo i Syrah. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Pieknie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Bardzo ładne salami ,gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-585565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Chouriço PortuguêsChorizo hiszpańskie na forum jest na pewno najpopularniejsza kiełbasa dojrzewająca. Mnie nie za bardzo zachwyca, za dużo tej gorzkawej hiszpańskiej papryki i jednostronny nudny smak. Warto zobaczyć co robią sąsiedzi Portugalczycy. Ich chouriço zawiera mniej papryki, jest więcej czosnkowe i wędzone. Moja pierwsza wersja mniej więcej generyczna, następna będzie regionalna i specyficzna. Przepis tradycyjny, z saletrą i bez kultur starterowych. Sol morska i saletrę można zastąpić peklosolą i dla bezpieczności stosować bakterie. Surowiec2,5kg wieprzowina, kl. 1600g słonina twarda Przyprawy na 1kg surowca25g sól morska0,4g azotan potasu (saletra)3g cukier drobny4g pieprz czarny4g czosnek granulowany (10g świeży)4g papryka wędzona3g papryka ostra25ml wino białe Sposób przygotowania1. Mięso przepuścić przez szarpak, słoninę pokroić w drobne kostki2. Połączyć mięso z słonina, sola, saletrą i cukrem, wymieszać i wstawić do lodówki na 72h3. Po trzech dniach dodać przyprawy dobrze wymieszać4. Ściśle napełnić wieprzowe jelita 42+, odkręcić we wianki ok. 30cm, i poprzebijać igłą5. Wędzić dwa dni po 8h zimnym dymem5. Dojrzewać 3-4 tygodnie w zaciemnionym miejscu, temp. 10-15C, wilgotność po wyżej 70% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-586253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Moją opinię o Twoich wyrobach znasz są . Ale również imponujesz jakością opisu technologii . Notatki są wręcz wzorcowe . Dobrze że jest się na kimś wzorować Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-586265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Ślicznie dziękujemy za przepis. Mnie chorizo już się przejadlo. Mam dokładnie te same odczucie. Myślę że ta będzie lepsza. Zrobię z peklosola ale chyba nie dam bakterii bo mamy dość sporo wedzenia na zimno. Pytanie. Czy jest różnica jeżeli będę wedzil z przerwami czy polecę 12-16h od razu? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/26/#findComment-586270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.