Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim
 

Bardzo, bardzo jestem ciekawa, jak mięso z jelenia wpływa na smak parówek.

A jeszcze bardziej, czy kleistość mięsa była wystarczająca do uzyskania prawidłowej emulsji.

Rozumiem, że mleko tę "emulsyjność" wspomogło.

Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten  syrop?

Czemu to miało służyć?

Robie parówki od lat, wprawdzie w domowych warunkach ale ortodoksyjne: wyłącznie mięso odpowiednich gatunków + przyprawy + lód.

Moje parówki są intuicyjnie akceptowane i pożądane przez dzieci. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590407
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten syrop? Czemu to miało służyć?

 

Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem. Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe...der=asc&start=0

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590408
Udostępnij na innych stronach

 

 

yrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem

Ciekawostka, na jakiej zasadzie?

Czy to aby nie legenda ??? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590410
Udostępnij na innych stronach

No tę kwestię to redzed musi objaśnić bo ja tylko przytoczyłam Jego odpowiedź o przyczynę zastosowania syropu :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590411
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem Olgo,

odniosłam sie do emulgującego wpływu syropu. :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590412
Udostępnij na innych stronach

Corn syrup solids are made from concentrating corn syrup, a liquid sweetener made from corn, to less than 10 percent water. In addition, the glucose content of the syrup must be at least 88 percent by weight to qualify as a corn syrup solid. Corn syrup is partially hydrolyzed liquid corn starch that is made with the addition of the enzymes amylase and glucoamylase, which break the starch down into glucose.Corn syrup solids are used to manufacture foods that would be impractical to make with liquid sweeteners, such as powdered coffee creamers, powdered drink mixes and dry baby formula. It is also used in processed foods that need added thickness and texture, and it is used as an ingredient to mask unpleasant flavors in pharmaceuticals, such antacids and flu medicine, and as an ingredient in throat lozenges. Corn syrup solids are also used to coat vitamins and pills. These solids come in several different levels of sweetness or dextrose equivalent ratings, which are also used to determine the types of products they are best suited for. Studies show that corn syrup and corn syrup solids are metabolized by the body in the same way, and they may contribute to health issues such as obesity, diabetes and liver disease.

Powyzej okreslenie co to jest - maczka syropu kukurydzianego.

Wplyw na emulsyjnosc i okreslenie jako czynnika majacego na to wplyw :

1. ma wplyw na efekt krystalizacji czastek lodowych

2. wplyw na obnizenie punktu zamarzania

3. wplyw na lepkosc/kleistosc emulsji

4. wplyw na zapobieganiu tworzenia sie wiekszych babli powietrznych co wplywa na jakosc emulsji.

Dwa pierwsze punkty maja mniejsze znaczenie w przypadku domowej produkcji parowek ( sa szczegolnie wazne np w produkcji lodow/ice cream). Co jednak nie znaczy ze nie ma to wplywu na lepsze wiazanie wody w emulsji.

Lepkosc /kleistosc emulsji i jej konsystencja wzrasta z wzrostem stabilizatorow, protein, corn syrup solids , tluszczy i ogolnie - czastek stalych w mieszaninie. Generalnie mozna powiedziec ze np corn syrup solids maja wiekszy wplyw na "gladkosc" emulsji niz zawartosc tluszczu.(Goff & Hartel, 2013). 

Zawartosc Corn syrup solids ma wplyw takze na polaczenie sie niestabilnych pecherzywkow powietrza wytworzonych podczas emulsyfikacji. Dodatek corn solids wplywa na podniesienie stabilnosci i zapobiega laczeniu sie powietrza w wieksze bable co wplywa na "wygladzenie" sie emulsji. 

Ot takie sobie popisanie o Corn Syrup Solids zanim kol. Redzed zabierze glos. Pomijam roznego rodzaju opisy ekwiwalentow glukozy itp.

W domowej produkcji nie polecany - jak powyzej pisze w j. angielskim - ma negatywny wplyw ze wzgledu na otylosc, cukrzyce, choroby watroby.

 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590622
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jutro święto i impreza na podwórku! Będą trzy kiełbaski grillowe.

 

PiuzkZF.jpg

Boerewors, "kiełbasa rolnika" Południowo Afrykańska. 60% wołowiny, 40% wieprzowiny.

 

9EYbbHk.jpg

Niemieckie bratwurst z wieprzowiny i jeleniny.

 

9YSXK1H.jpg

Kurczak z feta i szpinakiem

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601503
Udostępnij na innych stronach

Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem  już jest  :thumbsup:

 

Czy możemy prosić o pozostałe dwa?

Z góry dziękuję  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601596
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest :thumbsup:

A ja tylko dopytam.

Mięso jest surowe?

Tą kiełbasę parzymy czy dochodzi na grilu?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601613
Udostępnij na innych stronach

 

Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest :thumbsup:

A ja tylko dopytam.

Mięso jest surowe?

Tą kiełbasę parzymy czy dochodzi na grilu?

 

Kiełbasy surowe na grilla.  Bratwurst można parzyć i zarumienić na grillu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601680
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601710
Udostępnij na innych stronach

Boerewors - Przepis na 1kg surowca
Wołowina, ok. 10% tłuszczu, 600g
Wieprzowina ok. 25% tłuszczu) 400g
Sól 15g
Pieprz czarny 3g
Kolendra prażona mielona, 2g
Kwiat muszkatołowy 1g
Goździki mielone 0,3g
Ziele angielskie, 0,5g
Czosnek granulowany, 1g
Woda 30ml
Ocet jabłkowy 30ml
Zemleć wieprzowinę i wołowinę na sitku 7mm
Nadziewać w jelita 30-32mm
Grillować przed podaniem

 

Bratwurst - Przepis na 1kg surowca

Wieprzowina, kl.II ok 35% tłuszczu, 500g

Wieprzowina, kl. III, 200g

Jelenina, przeważnie kl. 1, mała ilość kl. III

Sól, 18g

Biały pieprz, 3g

Majeranek, 1.5g

Kminek, 1g

Kwiat muszkatołowy, 1g

Imbir, 0,5g

Zimna woda 100ml

Zemleć kl. III na sitku 3mm, kl. 2 na sitku 4,5mm

Nadziewać w jelita 30-32

 

tGcHWEV.jpg

Edytowane przez EAnna
korekta klasy mięsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601729
Udostępnij na innych stronach

Wieprzowina, kl. I ok 35% tłuszczu, 500g

 

Tu chyba jest błąd.Prawdopodobnie chodzi o wp.kl.II  65/35.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601738
Udostępnij na innych stronach

Już skorygowane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601744
Udostępnij na innych stronach

A masz kultury startowe w przepisie.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601945
Udostępnij na innych stronach

Czy przy produkcji chourico Portugues występuje proces fermentowania przez 48h jak przy chorizo hiszpańskim,

 

 

Przepis na te kiełbasę wg wskazówek @redzeda ze strony anglojęzycznej.

Wrzuć tłumacza, wszystko jest jasne.

Jak będą kłopoty to się zgłoś :D

https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/fermented/portuguese/chourico-portalegre 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601948
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego po skopiowaniu link traci aktywność.

https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/fermented/portuguese/chourico-portalegre 

Chouriço de Portalegre is produced in the district of Portalegre in Portugal.

Chouriço de Portalegre is produced in the district of Portalegre in Portugal.
Chouriço de Portalegre carries PGI, 1997 classification.

Meats Metric US Lean pork 700 g 1.54 lb Back fat, belly, fat trimmings 300 g 0.66 lb

 

 

Ingredients per 1000g (1 kg) of meat
Salt 18 g 3 tsp Cure #1 2.5 g 1/2 tsp Sugar 3.0 g 1/2 tsp Paprika, sweet 4.0 g 2 tsp Chili powder 1.0 g 1/2 tsp Garlic, minced 7.0 g 2 cloves White wine 60 ml 2 oz fl Water 60 ml 2 oz fl
Instructions
  1. Make a marinade by mixing all ingredients with wine and water.
  2. Separately, cut meat and fat into 3/4” (20 mm) pieces.
  3. Mix meat and fat with marinade. Hold for 2 days at 10° C (50° F), 80-90% humidity or keep in refrigerator. Stir daily.
  4. Stuff into 36-45 mm hog or beef casings. Tie the ends together to make a loop about 16” (40 cm) long.
  5. Apply a thin cold smoke at 18° C (64° F) for 3-10 days (depending on diameter). Smoking need not to be continuous, as long as the temperature inside of the smokehouse stays below 18° C. Think of the process as drying with smoke. The sausage is smoked with oak.
  6. Store at 12° C (54° F), 70% humidity.
Notes
The PGI certificate requires that the meat must come from the Alentejano pig.
 
Chouriço de Portalegre produkowane jest w portugalskiej dzielnicy Portalegre.

Chouriço de Portalegre produkowane jest w portugalskiej dzielnicy Portalegre. 
Chouriço de Portalegre prowadzi klasyfikację PGI, 1997.

Wędliny Metryczny NAS Chuda wieprzowina 700 g 1,54 funta Tłuszcz z tyłu, brzuch, obroże tłuszczowe 300g 0,66 funta
Składniki na 1000g (1 kg) mięsa
Sól 18 g 3 łyżeczki Cure # 1 2,5 g 1/2 łyżeczki Cukier 3,0 g 1/2 łyżeczki Papryka, słodka 4,0 g 2 łyżeczki Chili w proszku 1,0 g 1/2 łyżeczki Czosnek, mielony 7,0 g 2 goździki białe wino 60 ml 2 uncje fl woda 60 ml 2 uncje fl
Instrukcje
  1. Zrób marynatę, mieszając wszystkie składniki z winem i wodą.
  2. Oddzielne cięcie mięsa i tłuszczu na kawałki 3/4 "(20 mm).
  3. Wymieszaj mięso i tłuszcz z marynatą. Trzymaj przez 2 dni w temperaturze 10 ° C (50 ° F), 80-90% wilgotności lub przechowuj w lodówce. Mieszaj codziennie.
  4. Wrzuć do osłonek wieprzowych 36-45 mm lub wołowych. Połącz końce, aby uzyskać pętlę o długości około 16 cali (40 cm).
  5. Zastosuj cienki zimny dym w temperaturze 18 ° C (64 ° F) przez 3-10 dni (w zależności od średnicy). Palenie nie musi być ciągłe, o ile temperatura wewnątrz wędzarni nie przekracza 18 ° C. Pomyśl o tym, jak proces suszenia z dymem. Kiełbasa jest wędzona z dębem.
  6. Przechowywać w temperaturze 12 ° C (54 ° F), 70% wilgotności.
Uwagi
Certyfikat CHOG wymaga, aby mięso pochodziło od świni Alentejano.

 


[Dodano: 07 lip 2018 - 13:29]

Już wiem.

To jest link do "spisu treści". Należy wybrać "recipes" a następnie przewinąć do " 

Fermented and Dry Sausage Recipes".

W trzeciej kolumnie znajdziesz bezpośredni link do Chourico de Portalegre

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601954
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bez osadzania?

 

Pytałeś o fermentację a nie o osadzanie.To dwa różne procesy.Ja bym osadził bo wtedy wyrównują się smaki w batonie .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601958
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.