EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 28 Lutego 2018 Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim Bardzo, bardzo jestem ciekawa, jak mięso z jelenia wpływa na smak parówek.A jeszcze bardziej, czy kleistość mięsa była wystarczająca do uzyskania prawidłowej emulsji.Rozumiem, że mleko tę "emulsyjność" wspomogło.Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten syrop?Czemu to miało służyć?Robie parówki od lat, wprawdzie w domowych warunkach ale ortodoksyjne: wyłącznie mięso odpowiednich gatunków + przyprawy + lód.Moje parówki są intuicyjnie akceptowane i pożądane przez dzieci. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 28 Lutego 2018 Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten syrop? Czemu to miało służyć? Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem. Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe...der=asc&start=0 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 28 Lutego 2018 yrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem Ciekawostka, na jakiej zasadzie?Czy to aby nie legenda ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 28 Lutego 2018 No tę kwestię to redzed musi objaśnić bo ja tylko przytoczyłam Jego odpowiedź o przyczynę zastosowania syropu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 28 Lutego 2018 Rozumiem Olgo,odniosłam sie do emulgującego wpływu syropu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 1 Marca 2018 Ciekaw jestem odpowiedzi Redzet`a. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 2 Marca 2018 Corn syrup solids are made from concentrating corn syrup, a liquid sweetener made from corn, to less than 10 percent water. In addition, the glucose content of the syrup must be at least 88 percent by weight to qualify as a corn syrup solid. Corn syrup is partially hydrolyzed liquid corn starch that is made with the addition of the enzymes amylase and glucoamylase, which break the starch down into glucose.Corn syrup solids are used to manufacture foods that would be impractical to make with liquid sweeteners, such as powdered coffee creamers, powdered drink mixes and dry baby formula. It is also used in processed foods that need added thickness and texture, and it is used as an ingredient to mask unpleasant flavors in pharmaceuticals, such antacids and flu medicine, and as an ingredient in throat lozenges. Corn syrup solids are also used to coat vitamins and pills. These solids come in several different levels of sweetness or dextrose equivalent ratings, which are also used to determine the types of products they are best suited for. Studies show that corn syrup and corn syrup solids are metabolized by the body in the same way, and they may contribute to health issues such as obesity, diabetes and liver disease.Powyzej okreslenie co to jest - maczka syropu kukurydzianego.Wplyw na emulsyjnosc i okreslenie jako czynnika majacego na to wplyw :1. ma wplyw na efekt krystalizacji czastek lodowych2. wplyw na obnizenie punktu zamarzania3. wplyw na lepkosc/kleistosc emulsji4. wplyw na zapobieganiu tworzenia sie wiekszych babli powietrznych co wplywa na jakosc emulsji.Dwa pierwsze punkty maja mniejsze znaczenie w przypadku domowej produkcji parowek ( sa szczegolnie wazne np w produkcji lodow/ice cream). Co jednak nie znaczy ze nie ma to wplywu na lepsze wiazanie wody w emulsji.Lepkosc /kleistosc emulsji i jej konsystencja wzrasta z wzrostem stabilizatorow, protein, corn syrup solids , tluszczy i ogolnie - czastek stalych w mieszaninie. Generalnie mozna powiedziec ze np corn syrup solids maja wiekszy wplyw na "gladkosc" emulsji niz zawartosc tluszczu.(Goff & Hartel, 2013). Zawartosc Corn syrup solids ma wplyw takze na polaczenie sie niestabilnych pecherzywkow powietrza wytworzonych podczas emulsyfikacji. Dodatek corn solids wplywa na podniesienie stabilnosci i zapobiega laczeniu sie powietrza w wieksze bable co wplywa na "wygladzenie" sie emulsji. Ot takie sobie popisanie o Corn Syrup Solids zanim kol. Redzed zabierze glos. Pomijam roznego rodzaju opisy ekwiwalentow glukozy itp.W domowej produkcji nie polecany - jak powyzej pisze w j. angielskim - ma negatywny wplyw ze wzgledu na otylosc, cukrzyce, choroby watroby. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Jutro święto i impreza na podwórku! Będą trzy kiełbaski grillowe. Boerewors, "kiełbasa rolnika" Południowo Afrykańska. 60% wołowiny, 40% wieprzowiny. Niemieckie bratwurst z wieprzowiny i jeleniny. Kurczak z feta i szpinakiem Edytowane 2 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 2 Lipca 2018 Bardzo smakowicie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 2 Lipca 2018 Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest Czy możemy prosić o pozostałe dwa?Z góry dziękuję Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 2 Lipca 2018 Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest A ja tylko dopytam.Mięso jest surowe?Tą kiełbasę parzymy czy dochodzi na grilu? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 3 Lipca 2018 Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest A ja tylko dopytam.Mięso jest surowe?Tą kiełbasę parzymy czy dochodzi na grilu? Kiełbasy surowe na grilla. Bratwurst można parzyć i zarumienić na grillu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 3 Lipca 2018 Dziękuję. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Boerewors - Przepis na 1kg surowcaWołowina, ok. 10% tłuszczu, 600gWieprzowina ok. 25% tłuszczu) 400gSól 15gPieprz czarny 3gKolendra prażona mielona, 2gKwiat muszkatołowy 1gGoździki mielone 0,3gZiele angielskie, 0,5gCzosnek granulowany, 1gWoda 30mlOcet jabłkowy 30mlZemleć wieprzowinę i wołowinę na sitku 7mmNadziewać w jelita 30-32mmGrillować przed podaniem Bratwurst - Przepis na 1kg surowcaWieprzowina, kl.II ok 35% tłuszczu, 500gWieprzowina, kl. III, 200gJelenina, przeważnie kl. 1, mała ilość kl. IIISól, 18g Biały pieprz, 3gMajeranek, 1.5gKminek, 1gKwiat muszkatołowy, 1gImbir, 0,5gZimna woda 100ml Zemleć kl. III na sitku 3mm, kl. 2 na sitku 4,5mmNadziewać w jelita 30-32 Edytowane 3 Lipca 2018 przez EAnna korekta klasy mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Wieprzowina, kl. I ok 35% tłuszczu, 500g Tu chyba jest błąd.Prawdopodobnie chodzi o wp.kl.II 65/35. Edytowane 3 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 3 Lipca 2018 Wieprzowina, kl. I ok 35% tłuszczu, 500g Tu chyba jest błąd.Prawdopodobnie chodzi o wp.kl.II 65/35. Dokladnie! kl. II. Dzięki Arek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 3 Lipca 2018 Już skorygowane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 7 Lipca 2018 Czy przy produkcji chourico Portugues występuje proces fermentowania przez 48h jak przy chorizo hiszpańskim, czy po nadzianiu od razu następuje proces wędzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 7 Lipca 2018 A masz kultury startowe w przepisie.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 7 Lipca 2018 Nie czyli od razu wędzenie ? Bez osadzania? A jeżeli osadzanie to w warunkach pokojowych 2-3 godziny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 7 Lipca 2018 Czy przy produkcji chourico Portugues występuje proces fermentowania przez 48h jak przy chorizo hiszpańskim, Przepis na te kiełbasę wg wskazówek @redzeda ze strony anglojęzycznej.Wrzuć tłumacza, wszystko jest jasne.Jak będą kłopoty to się zgłoś https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/fermented/portuguese/chourico-portalegre Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 7 Lipca 2018 Link nie działa - Not Found Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 7 Lipca 2018 Nie wiem dlaczego po skopiowaniu link traci aktywność.https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/fermented/portuguese/chourico-portalegre Chouriço de Portalegre is produced in the district of Portalegre in Portugal.Chouriço de Portalegre is produced in the district of Portalegre in Portugal.Chouriço de Portalegre carries PGI, 1997 classification. Meats Metric US Lean pork 700 g 1.54 lb Back fat, belly, fat trimmings 300 g 0.66 lb Ingredients per 1000g (1 kg) of meat Salt 18 g 3 tsp Cure #1 2.5 g 1/2 tsp Sugar 3.0 g 1/2 tsp Paprika, sweet 4.0 g 2 tsp Chili powder 1.0 g 1/2 tsp Garlic, minced 7.0 g 2 cloves White wine 60 ml 2 oz fl Water 60 ml 2 oz fl InstructionsMake a marinade by mixing all ingredients with wine and water. Separately, cut meat and fat into 3/4” (20 mm) pieces. Mix meat and fat with marinade. Hold for 2 days at 10° C (50° F), 80-90% humidity or keep in refrigerator. Stir daily. Stuff into 36-45 mm hog or beef casings. Tie the ends together to make a loop about 16” (40 cm) long. Apply a thin cold smoke at 18° C (64° F) for 3-10 days (depending on diameter). Smoking need not to be continuous, as long as the temperature inside of the smokehouse stays below 18° C. Think of the process as drying with smoke. The sausage is smoked with oak. Store at 12° C (54° F), 70% humidity. NotesThe PGI certificate requires that the meat must come from the Alentejano pig. Chouriço de Portalegre produkowane jest w portugalskiej dzielnicy Portalegre.Chouriço de Portalegre produkowane jest w portugalskiej dzielnicy Portalegre. Chouriço de Portalegre prowadzi klasyfikację PGI, 1997. Wędliny Metryczny NAS Chuda wieprzowina 700 g 1,54 funta Tłuszcz z tyłu, brzuch, obroże tłuszczowe 300g 0,66 funta Składniki na 1000g (1 kg) mięsa Sól 18 g 3 łyżeczki Cure # 1 2,5 g 1/2 łyżeczki Cukier 3,0 g 1/2 łyżeczki Papryka, słodka 4,0 g 2 łyżeczki Chili w proszku 1,0 g 1/2 łyżeczki Czosnek, mielony 7,0 g 2 goździki białe wino 60 ml 2 uncje fl woda 60 ml 2 uncje fl InstrukcjeZrób marynatę, mieszając wszystkie składniki z winem i wodą. Oddzielne cięcie mięsa i tłuszczu na kawałki 3/4 "(20 mm). Wymieszaj mięso i tłuszcz z marynatą. Trzymaj przez 2 dni w temperaturze 10 ° C (50 ° F), 80-90% wilgotności lub przechowuj w lodówce. Mieszaj codziennie. Wrzuć do osłonek wieprzowych 36-45 mm lub wołowych. Połącz końce, aby uzyskać pętlę o długości około 16 cali (40 cm). Zastosuj cienki zimny dym w temperaturze 18 ° C (64 ° F) przez 3-10 dni (w zależności od średnicy). Palenie nie musi być ciągłe, o ile temperatura wewnątrz wędzarni nie przekracza 18 ° C. Pomyśl o tym, jak proces suszenia z dymem. Kiełbasa jest wędzona z dębem. Przechowywać w temperaturze 12 ° C (54 ° F), 70% wilgotności. UwagiCertyfikat CHOG wymaga, aby mięso pochodziło od świni Alentejano. [Dodano: 07 lip 2018 - 13:29]Już wiem.To jest link do "spisu treści". Należy wybrać "recipes" a następnie przewinąć do " Fermented and Dry Sausage Recipes".W trzeciej kolumnie znajdziesz bezpośredni link do Chourico de Portalegre Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 7 Lipca 2018 Bez osadzania? Pytałeś o fermentację a nie o osadzanie.To dwa różne procesy.Ja bym osadził bo wtedy wyrównują się smaki w batonie . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 7 Lipca 2018 Ok dziękuję . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.