Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kiełbasa pikantna nie zła ale to wino było nie potrzebne

 

 

No pewnie, wino lepiej wypic ;)

 

 

Poniżej to co wisi obecnie w dojrzewalni. Sezon kampingowy się zbliża i trzeba szykować suchy prowiant.

 

 

Niezłe zapasy. Redzed podziwiam Twoje wędliny dojrzewające, są super :clap:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-336973
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zrobiłem pepperoni

 Redzed, taka  " na metry " ta pepperoni :laugh:  Nie powinna miec wiecej  widocznego chilli?

 Czy moglbys przeiis na nia wstawic prosze 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-344315
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Na czwartym zdjeciu jest pokazana papryka i wino, czy oba skladniki byly potrzebne do zrobienia owej poledwicy , czy tylko dodatek dla pracujacego?

 A co do wyrobu, to brak mi slow,http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358556
Udostępnij na innych stronach

Hej Anannam! Wino (moje domowe, takie na co dzien) na czwartym zdjęciu do mycia polędwicy po dwóch tygodniach peklowania w lodowce.  Następnie posypałem wędzoną papryką, owinąłem,  i do dojrzewalni na 6 tygodni.  Dopiero winko na ostatnim zdjęciu przy degustacji. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358587
Udostępnij na innych stronach

Redzed, spotkalam sie z przepisem, gdzie wolowina dojrzewajaca w pierwszym etapie lezakowala w kapieli winnej, i co do twoich pokazowych zdjec , tez sie nie pomylilam.  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358590
Udostępnij na innych stronach

@redzed,

MISTRZU !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358611
Udostępnij na innych stronach

Czy n a5 zdjęciu polędwica jest zawinięta w otokę czy w inną osłonkę?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358617
Udostępnij na innych stronach

Zbiggy, popatrz na poprzednią stronę, jest to sklejana osłonka wieprzowa. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-9

 

Dzięki, EAnna, ale do szczytu mistrza na razie jestem na pierwszym, (no, może na drugim) szczeblu drabiny.  Ile wciągnę doświadczenia to więcej realizuję jak mało wiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358632
Udostępnij na innych stronach

Miałem tłustego indyka 9kg i 5kg podudzi.  Po wybraniu zostało 8,5kg mięsa is stos kości na zupę. Z połowy mięsa zrobiłem białą kiełbasę, w stylu amerykańskiego bratwurst "Johnsonville Brats".  Do drugiej połowy dodałem 50% kl.II wieprzowiny i uwędziłem Kiełbasę Dziadka Wieprzową-Indyczą.  Ta ostatnia to jedna z moich bardziej ulubionych wyrobów. 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120460_zps4c8ffc2d.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120464_zps03ad5fa5.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120481_zps6e51d974.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120485_zpsfbb3a999.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120487_zpse2c22dcf.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358722
Udostępnij na innych stronach

Chorizo Rustico, hiszpańska kiełbasa surowo dojrzewająca.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120489_zps644f2be0.jpg

Czy jeśli to nie tajemnica mógłbyś podzielić się przepisem na te chorizo?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359131
Udostępnij na innych stronach

Czy jeśli to nie tajemnica mógłbyś podzielić się przepisem na te chorizo?

I co to jest to czarne?http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359155
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Sorry że odzywam się z opóźnieniem ale bylem na wycieczce rowerowej.  Kurp,przepis podany poniżej.  Chorizo jest łagodne w smaku, kto lubi ostrzejsze może przyprawić innym chili zamiast tym Ancho.  Bactoferm LHP jest kultura bardzo szybko działającą, która oddaje kwaśny smak.  Można tez zastąpić inna kulturą, i fermentować w chłodniejszej temp.

 

paweljack, to "czarne", jest chili Ancho, nazwa na paprykę po nazwą Poblano po wysuszeniu.

 

Chorizo Rustico - Kiełbasa hiszpańska surowo dojrzewająca

Przepis na 1kg surowca

Składniki:

- 500g wieprzowina kl. I

- 500g. wieprzowina kl. II

- Peklosól 25g

- 4g dekstroza

- 6g pieprzu czarny mielony na grubo

- 2,5g czosnek proszku

-12g papryka hiszpańska wędzona

-8g chili suszone Ancho, grubo mielone

 - 25ml. czerwone wino

- 2g kultury starterowej Bactoferm LHP

- osłonki, część wieprzowe 40

 Mięso pokroić w kostkę i włożyć do zamrażalki na 2-3h.

Następnie wszystko zemleć na sitku 6mm.

Odżywić kulturę startową w malej ilości wody i odrobinę glukozy.

Dodać peklosól i przyprawy, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu przez parę godzin. 

Połączyć kulturę z mięsem i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Nabić ścisło osłonki, liberalnie poprzebijać igłą

Następnie fermentować przez ok 48h do upadku pH ponizej 5. (Fermentowałem przez 48h w temp. 28° i 90% wilgotności.  Początkowe pH 5,72  po 48h 4,85.)

Wedzic zimnym dymem 8-12h.

Suszyć ok 3-4 tygodni w temp 12-13 i 75-80% wilgotności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359492
Udostępnij na innych stronach

Kasewurst - Kielbasa szwajcarska z serem

 

Przepis na 1kg surowca

 

1kg wieprzowina Kl. II

100g ser tarty ementaler

18g peklosól

ząbek czosnku

2g czarny pieprz
2g zioła prowansalskie (tymianek, rozmaryn, oregano, lawenda)

1g ziele angielskie

100ml wody albo białego wina

Mięso przepuścić przez sitko 10mm. Wymieszać z peklosolą i przyprawami.  W końcu dodać ser, ważne aby był bardzo zimny, i lekko wymieszać.  Odstawić do lodówki na kila godzin i sparzyć.  Kiełbasa ma czarujący aromat i wspaniała na grillu. Właśnie nie miałem sera ementaler, i użyłem cześć zółtego i cześć halloumi.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120466_zpsd9c533bd.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120473_zps85ecb6e6.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359503
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Swojska - 15% sarniny, 15% tłustej łopatki, 60% Kl. I łopatki i szynki, 10% twardej słoniny.  Wszystkiego 9kg.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120496_zpsf0589a03.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120501_zpsa6c93410.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-362056
Udostępnij na innych stronach

 

 

Swojska - 15% sarniny, 15% tłustej łopatki, 60% Kl. I łopatki i szynki, 10% twardej słoniny.  Wszystkiego 9kg.

To powinno podlegać karze wstawianie takich ślinotokowych wyrobów a na dodatek w środku nocy :D  :clap:   

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-362059
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chociaż już zanotowałem te kabanosy Halusi tutaj  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/page-20 dodaję ten post tylko jako rzecz archiwalna.  Jestem szalenie zadowolony z wyniku i większość już zniknęła.  Zrobiłem w jelitach baranich, i to zrobiło znaczną różnicę.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120510_zpsb6382d66.jpg.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120516_zps52bdb6c4.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/photo5_zpsd27c3a2a.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120534_zpsc3f1b156.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-364430
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale chyba sam zbyt wiele ich nie jadasz , sylwetke masz na zdjeciu lekkoatlety nie masarza

Ja myślę, że redzed swoje piękne i smaczne wyroby musi popychać jakimś smacznym płynem (%) na wspomaganie trawienia :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-364444
Udostępnij na innych stronach

 

 

Redzed , wyroby piękne , ale chyba sam zbyt wiele ich nie jadasz , sylwetke masz na zdjeciu lekkoatlety nie masarza .Gratuluje Pozdrawiam Wojtek

 

 

 

Ja myślę, że redzed swoje piękne i smaczne wyroby musi popychać jakimś smacznym płynem (%) na wspomaganie trawienia :D :D

 

Ha! Co do lekkoatlety, to już nie te czasy.  No i masarzem też nie jestem!  Co do jedzenia tych wyrobów, to sporo ich wcinam, ale także dużo rozdaję.  No i jak Zbój się poznał, zawsze u mnie dobry zapas win swojej roboty.  Następnym razem jak będziecie w okolicy to zapraszam! http://www.sherv.net/cm/emoticons/drink/drinking-wine-smiley-emoticon.gif

 

Pozdrow.

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-364487
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.