BazylWidzew Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 27 Lutego 2014 kiełbasa pikantna nie zła ale to wino było nie potrzebne No pewnie, wino lepiej wypic Poniżej to co wisi obecnie w dojrzewalni. Sezon kampingowy się zbliża i trzeba szykować suchy prowiant. Niezłe zapasy. Redzed podziwiam Twoje wędliny dojrzewające, są super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-336973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ostatnio pozbyłem się 18kg tych piersi z bernikli i z dodatkiem 50% tłustej wieprzowiny zrobiłem pepperoni po amerykańsku, cienką kiełbasę podsuszoną, tez pepperoni, i chłopską, mocniej przyprawioną i wędzoną. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120137_zps22b6b02c.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120140_zps0e0ad351.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/4d399fc7-c8d2-4f92-95e3-b3dfaabe38db_zps32ae7978.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120160_zps8227e5e1.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120166_zps2b836b8f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-344281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 zrobiłem pepperoni Redzed, taka " na metry " ta pepperoni Nie powinna miec wiecej widocznego chilli? Czy moglbys przeiis na nia wstawic prosze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-344315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Beasola di Cervo (Polędwica z sarniny surowo dojrzewająca) http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120007_zps2fa1f9fc.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120009_zps78e458f5.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120011_zps277eeb42.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120065_zpse63457dc.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120067_zpsedbdd16d.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120210_zpsc57360fa.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120214_zps0d530d3e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Na czwartym zdjeciu jest pokazana papryka i wino, czy oba skladniki byly potrzebne do zrobienia owej poledwicy , czy tylko dodatek dla pracujacego? A co do wyrobu, to brak mi slow,http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Hej Anannam! Wino (moje domowe, takie na co dzien) na czwartym zdjęciu do mycia polędwicy po dwóch tygodniach peklowania w lodowce. Następnie posypałem wędzoną papryką, owinąłem, i do dojrzewalni na 6 tygodni. Dopiero winko na ostatnim zdjęciu przy degustacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Redzed, spotkalam sie z przepisem, gdzie wolowina dojrzewajaca w pierwszym etapie lezakowala w kapieli winnej, i co do twoich pokazowych zdjec , tez sie nie pomylilam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Salame di Cervo (Salami z sarniny i wieprzowiny) http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120448_zpsb25bfbcb.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1120004_zps0260ec12.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1120016_zpscf639553.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120171_zps6a610d00.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 20 Czerwca 2014 @redzed,MISTRZU !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Czy n a5 zdjęciu polędwica jest zawinięta w otokę czy w inną osłonkę? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zbiggy, popatrz na poprzednią stronę, jest to sklejana osłonka wieprzowa. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-9 Dzięki, EAnna, ale do szczytu mistrza na razie jestem na pierwszym, (no, może na drugim) szczeblu drabiny. Ile wciągnę doświadczenia to więcej realizuję jak mało wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Miałem tłustego indyka 9kg i 5kg podudzi. Po wybraniu zostało 8,5kg mięsa is stos kości na zupę. Z połowy mięsa zrobiłem białą kiełbasę, w stylu amerykańskiego bratwurst "Johnsonville Brats". Do drugiej połowy dodałem 50% kl.II wieprzowiny i uwędziłem Kiełbasę Dziadka Wieprzową-Indyczą. Ta ostatnia to jedna z moich bardziej ulubionych wyrobów. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120460_zps4c8ffc2d.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120464_zps03ad5fa5.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120481_zps6e51d974.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120485_zpsfbb3a999.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120487_zpse2c22dcf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Chorizo Rustico, hiszpańska kiełbasa surowo dojrzewająca. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120489_zps644f2be0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-358835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Chorizo Rustico, hiszpańska kiełbasa surowo dojrzewająca. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120489_zps644f2be0.jpgCzy jeśli to nie tajemnica mógłbyś podzielić się przepisem na te chorizo? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Czy jeśli to nie tajemnica mógłbyś podzielić się przepisem na te chorizo?I co to jest to czarne?http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Witam, Sorry że odzywam się z opóźnieniem ale bylem na wycieczce rowerowej. Kurp,przepis podany poniżej. Chorizo jest łagodne w smaku, kto lubi ostrzejsze może przyprawić innym chili zamiast tym Ancho. Bactoferm LHP jest kultura bardzo szybko działającą, która oddaje kwaśny smak. Można tez zastąpić inna kulturą, i fermentować w chłodniejszej temp. paweljack, to "czarne", jest chili Ancho, nazwa na paprykę po nazwą Poblano po wysuszeniu. Chorizo Rustico - Kiełbasa hiszpańska surowo dojrzewającaPrzepis na 1kg surowcaSkładniki:- 500g wieprzowina kl. I- 500g. wieprzowina kl. II- Peklosól 25g- 4g dekstroza- 6g pieprzu czarny mielony na grubo- 2,5g czosnek proszku-12g papryka hiszpańska wędzona-8g chili suszone Ancho, grubo mielone - 25ml. czerwone wino- 2g kultury starterowej Bactoferm LHP- osłonki, część wieprzowe 40 Mięso pokroić w kostkę i włożyć do zamrażalki na 2-3h.Następnie wszystko zemleć na sitku 6mm.Odżywić kulturę startową w malej ilości wody i odrobinę glukozy.Dodać peklosól i przyprawy, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu przez parę godzin. Połączyć kulturę z mięsem i jeszcze raz dobrze wymieszać.Nabić ścisło osłonki, liberalnie poprzebijać igłąNastępnie fermentować przez ok 48h do upadku pH ponizej 5. (Fermentowałem przez 48h w temp. 28° i 90% wilgotności. Początkowe pH 5,72 po 48h 4,85.)Wedzic zimnym dymem 8-12h.Suszyć ok 3-4 tygodni w temp 12-13 i 75-80% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Kasewurst - Kielbasa szwajcarska z serem Przepis na 1kg surowca 1kg wieprzowina Kl. II100g ser tarty ementaler18g peklosólząbek czosnku2g czarny pieprz2g zioła prowansalskie (tymianek, rozmaryn, oregano, lawenda)1g ziele angielskie100ml wody albo białego winaMięso przepuścić przez sitko 10mm. Wymieszać z peklosolą i przyprawami. W końcu dodać ser, ważne aby był bardzo zimny, i lekko wymieszać. Odstawić do lodówki na kila godzin i sparzyć. Kiełbasa ma czarujący aromat i wspaniała na grillu. Właśnie nie miałem sera ementaler, i użyłem cześć zółtego i cześć halloumi. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120466_zpsd9c533bd.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120473_zps85ecb6e6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Piekne te Twoje wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-359518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 18 Lipca 2014 Swojska - 15% sarniny, 15% tłustej łopatki, 60% Kl. I łopatki i szynki, 10% twardej słoniny. Wszystkiego 9kg. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120496_zpsf0589a03.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120501_zpsa6c93410.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-362056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 18 Lipca 2014 Swojska - 15% sarniny, 15% tłustej łopatki, 60% Kl. I łopatki i szynki, 10% twardej słoniny. Wszystkiego 9kg. To powinno podlegać karze wstawianie takich ślinotokowych wyrobów a na dodatek w środku nocy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-362059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 18 Lipca 2014 Baca, tu nad Oceanem Spokojnym jestem 9 godzin za tobą! Jak nadałem post to słonce jeszcze ładnie świeciło! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-362080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Chociaż już zanotowałem te kabanosy Halusi tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/page-20 dodaję ten post tylko jako rzecz archiwalna. Jestem szalenie zadowolony z wyniku i większość już zniknęła. Zrobiłem w jelitach baranich, i to zrobiło znaczną różnicę. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120510_zpsb6382d66.jpg. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120516_zps52bdb6c4.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/photo5_zpsd27c3a2a.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120534_zpsc3f1b156.jpg Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-364430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Redzed , wyroby piękne , ale chyba sam zbyt wiele ich nie jadasz , sylwetke masz na zdjeciu lekkoatlety nie masarza .Gratuluje Pozdrawiam Wojtek Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-364433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 ale chyba sam zbyt wiele ich nie jadasz , sylwetke masz na zdjeciu lekkoatlety nie masarza Ja myślę, że redzed swoje piękne i smaczne wyroby musi popychać jakimś smacznym płynem (%) na wspomaganie trawienia :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-364444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Redzed , wyroby piękne , ale chyba sam zbyt wiele ich nie jadasz , sylwetke masz na zdjeciu lekkoatlety nie masarza .Gratuluje Pozdrawiam Wojtek Ja myślę, że redzed swoje piękne i smaczne wyroby musi popychać jakimś smacznym płynem (%) na wspomaganie trawienia :D Ha! Co do lekkoatlety, to już nie te czasy. No i masarzem też nie jestem! Co do jedzenia tych wyrobów, to sporo ich wcinam, ale także dużo rozdaję. No i jak Zbój się poznał, zawsze u mnie dobry zapas win swojej roboty. Następnym razem jak będziecie w okolicy to zapraszam! http://www.sherv.net/cm/emoticons/drink/drinking-wine-smiley-emoticon.gif Pozdrow.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/8/#findComment-364487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.