Radek. Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Dwa tygodnie w soli kamiennej. Opłukane w ciepłej wodzie. Wytarte do sucha ręcznikami papierowymi. Po trzech godzinach wędzenia w temp około 55*C natarłem słodką papryką Wczoraj wędzone w sumie około 8 h w temp 50 - 55*C Dzisiaj, czyli następnego dnia, 5 h w dymie około 20 - 22*C. Cienkie bardzo, ale innych nie ma, a taka paprykowana słoninka "chodziła" za mną już od dawna :grin: Już można jeść :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Cienkie bardzo, ale innych nie maRadku a mięciutka się zrobiła,bo taką lubię :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Radkuposzalałeś z ilością !! tyle tłuszczyku, kto to zje ?? ja miałem taki kawałek jak ten środkowy na pierwszym zdjęciu i jeszcze mam kawałeczek w lodówce poweidzcie ile taka słoninka może wisieć w lodówce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Radku a mięciutka się zrobiła,bo taką lubię :thumbsup: Kostek :grin: Mięciutka jest :tongue: Właśnie jestem po degustacji :thumbsup: poszalałeś z ilością !! tyle tłuszczyku, kto to zje ?? :wink: Ja mam stałe i wierne grono smakoszy, tak że z tym problemu nie będzie :grin: A co do przechowywania, to ja zostawiam kawałek w lodówce, a resztę zamrażam. Po rozmrożeniu dużej różnicy w smaku nie ma. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Jak juz zamrażasz, to zamroź ze trzy kawałki. W marcu będą jak znalazł. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Stycznia 2013 :grin: Jak juz zamrażasz, to zamroź ze trzy kawałki. W marcu będą jak znalazł. :grin: :grin: :grin: Mówiąc o stałym i wiernym gronie smakoszy, to właśnie miałem na myśli :wink: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Radku nie uwierzysz ale ja też właśnie wędzę słoninkę na jutrzejszy mecz w Dortmund. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Po rozmrożeniu dużej różnicy w smaku nie ma Mrożenie ma dobry wpływ :wink: :lol: na smak i konsystencję słoninki.Zdegustujemy w marcu :thumbsup: /choć i na kuligu jakaś słoninka się znajdzie :grin: / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Lutego 2013 Witam..a to mój bardzo prosty sposób na dobrą mięciutką ,słoninkę którą robi się bez żadnych specjalnych zabiegów i co najważniejsze zawsze jest dobra no więc tak ... kawałek słoninki jest obsypany góra,dół ,boki solą kamienną niejodowaną i tak leżakuje w lodówce ok. 14 dni. przed wędzeniem wieczorem jest opłukana pod bieżącą wodą w celu pozbycia się soli i tak obsycha razem z grubą kiełbasą w temp. pokojowej do rana. rano z grubaskami jedzie na działkę i jest wędzona w temp.55 st. przez 3 godz. następnie z grubaskami jest parzona 1 godz. ok.80 st. po sparzeniu jak przestygnie nacięta jest na jeżyka i wsypana jest przyprawa do kebaba /w zależności od upodobań/ a plasterki kroimy prostopadle do nacięć . :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Witam. Mam inny pytanie. Czy może ktoś robił słoninę wędzoną bez nacierania solą na dwa lub kilka tygodni? Mam ładne płaty słoniny i chciałbym uwędzić ja dzisiaj. Czy np. wcześniejsze parzenie, nasolenie i potem wędzenie ma sens. Czy ktoś robił słoninę w jeden dzień? Będę wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Ostatnio zasoliłem słoninę na dwa dni , a potem zaparzyłem 15 minut w wodzie w 80 st. po wystygnięciu do wędzarni. Słyszałem że można od razu zasolić wodę i potem wędzić , ale tego nie próbowałem . Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 ok. A że może w solankę wrzucić np. do jutra, potem jeszcze zaparzyć i wędzić? Gdzieś czytałem przepis dziadka na słoninę faszerowaną chyba, i zdaje się tam była w solance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Czy ktoś robił słoninę w jeden dzień? Będę wdzięczny za informacje.W jeden dzień :rolleyes: Nawet "pcheł się tak szybko nie łapie" :grin: , ale popatrz na przepis podany przez Kruszynkę - słonina z podlasia I http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-regionalne/1546-slynna-palcowka-oraz-dwa-warianty-sloniny-z-podlasia-autorstwa-kruszynki Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 No tak:) Po prostu chciałbym na "pewną okoliczność towarzyską" mieć tą słoninkę a że pierwszy raz chcę zrobić, to i nie wiedziałem, że to czasu trzeba. Dzięki za link, zobaczę co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 ale popatrz na przepis podany przez Kruszynkę - słonina z podlasia I Bardzo dobry przepis. Robiłem wielokrotnie, wszystkim smakowało. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Bardzo mi sie podoba ten drugi przepis: słonina z Podlasia II solona. Boje sie tylko tego przekładania cebulą. Może pominę cebulę i zrobie z całą resztą. Dam sobie na wsztrzymanie i zrobię słoninę jak należy, czyli z wymaganym okresem leżakowania w soli :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Boje sie tylko tego przekładania cebuląNie bój się :lol: W moich utopencach też stosuję surową cebule dodawaną do zalewy bez gotowania i wszystko jest ok.Dwa tygodnie i żadnej fermentacji.Mam na to świadków. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Dzięki, wobec czego zrobię zgodnie z przepisem. Bardzo jestem ciekawy jaki będzie efekt, a tu 20 dni czekania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witamchciałbym zmierzyć się z wędzoną słoniną. Poczytałem i mam mętlik w głowie Proszę sprawdzić czy dobrze kombinuje:słonina w plastrach o gr około 3 cmsasypuje każdy plaster solą kamienną niejodowaną w np glinianym naczyniu na 2 tygodnieco kilka dni przekładam plastryi tutaj mam wątpliwości:kiedy nasmarować papryką słodką?po wyjęciu z soli parzyć 15 min i do wędzenia razem z innymi wędzonkami?czy od razu wędzić i potem sparzyć?Dodano: 04 grudzień 2013 - 10:14znalazłem i taki przepis http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/1083-slonina-wedzona-i-parzonatylko nie wiem jak go zrobić Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Może Gonzo wklei wreszcie dopracowany przepis na swoją słoninę. Na razie skontaktuj się z nim. To specjalista forumowy m.in. od słoniny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Proszę sprawdzić czy dobrze kombinuje: słonina w plastrach o gr około 3 cm Ja bym nasolił cały płat słoniny. solą kamienną niejodowaną w np glinianym naczyniu na 2 tygodnie Minimum 2 tyg. kiedy nasmarować papryką słodką? Najlepiej jak złapie trochę temp. to wyjąć z wędzarni i posypać papryką i wklepać ją. Wtedy ładnie przywiera.Oczywiście potem z powrotem do wędzarni. po wyjęciu z soli parzyć 15 min i do wędzenia razem z innymi wędzonkami? Lepiej jest sparzyć przed wędzeniem. Możesz parzyć razem z innymi wędzonkami, bo słoninę po wyjęciu z soli, opłukujesz w ciepłej wodzie. Sól która jest na powierzchni spłynie, a słonina w środku jest nasolona. Po długim soleniu i tak już więcej soli nie przyjmie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Pisząc o Gonzie, miałem na myśli słoninę po podlasku. Gotowaną z przyprawami, łupinami cebuli itd. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Gonzo dawaj przepis, nie ociągaj się Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) miałem na myśli słoninę po podlasku. Gotowaną z przyprawami, łupinami cebuli itd. To wprawdzie nie Gonzunia przepis tylko podany przez @beiota, ze Strony Głównej: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-regionalne/1718-slonina-podlaska-wg-beiot-a Edytowane 4 Grudnia 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dzięki Anno tylko gdzie ja zdobędę taką grubą słoninę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.