Muski Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 31 Lipca 2022 dodaję wyłącznie tłuszcz wp. twardy nie puszczam wędzarni na żywioł Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-780250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 31 Lipca 2022 (edytowane) Czy masz na myśli tłuszcz wp, czy teżz dziczy.Wieprzowy ponieważ dziczego mam mało a ostatnio to same chudziaki się trafiały. U mnie raczej się nie wytapia dlatego, że dodaję wyłącznie tłuszcz wp. twardy i nie puszczam wędzarni na żywioł.Dodajemy tłuszcz twardy ale przy rozdrobnieniu na sitku nr 8 i temp. podpiekania 80-90C nie ma opcji żeby nie zakapały, po podpiekaniu kabanos traci ok 30% masy, następnie kilka dni suszenia do kliku (ok 40% utraty masy) i mam gotowy produkt.Aniu nie wiem czy dobrze rozumiem, że nie podpiekasz tylko parzysz kabanosy? Edytowane 31 Lipca 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-780254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Za kilka miesięcy minie 10 lat kontynuacji tematu o przerobie dzików. Ponieważ ostatni dzik trafił do mnie już dwa miesiące temu, upłynęły też etapy technologiczne dla przerobu poszczególnego asortymentu, najwyższy czas złożyć krótką relację Po raz pierwszy bielenie wykonane zostało "na cztery ręce", pomagał mi mój najstarszy wnuk. Podszedł do zadania niezwykle entuzjastycznie i pracował nożem z wprawą nabytą przy filetowaniu ryb. Piękne podsumowanie Aniu.Podziwiam Cię całokształt gdyż Twoje wyroby są jak zawsze z wyższej pułki.Osobiście miałam okazje próbować część Twoich wyrobów począwszy od salcesonu, sztangówki i kabanosów.Wszystko smakowało wybornie, doskonale dopracowany bukiet smaków. Wiem że TY sobie stawiasz poprzeczkę coraz wyżej bo dążymy do perfekcji.Wnuka podziwiam i gratuluję, być może że z czasem zastąpi Babcie Anie. Co do kabanosów, nie mam aż takiego doświadczenia z mięsem z dzika, ale robiłam chyba 2 razy z szynki. Dodałam 30 % boczku tłustego. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-780441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 3 Listopada 2024 Loszka - październik 2024 Minęły ponad dwa lata od ostatniego dzika. W miedzyczasie nauczyłam się rozbioru i przerobu tuszy jeleni. Ku mojej radości - 10 dni temu stałam się posiadaczką 52 kg loszki. Piękna, młoda sztuka, postrzelona w głowę tak, że nie było strat w elementach zasadniczych. Idealne, delikatne otluszczenie dające możliwość wycięcia płatów słoniny grzbietowej ! Z 10kg mięsa tzw. gulaszowego zrobione jest 35 konserw typu tuszonka. Poza przyprawami wspólnymi pogrupowałam 5 dodatkowych smaków, stąd numery na wieczkach. Konserwy sterylizowane w 121st.C: Po pierwszym wędzeniu jest też 9kg kiełbasy żywieckiej, na bazie "I" z szynki dzika. Nadziana jest w jelita proste środkowe. Na zimne wędzenie czekają: Kiełbasa żywiecka - 2. wędzenie zapeklowane polędwice zasolone płaty słoniny zapeklowane dwa mięśnie dwugłowe z okrywą słoninową na schinkenspeck cdn 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-965553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 3 Listopada 2024 Aniu, jesteś WIELKA 😚 i groźna z tym nożem. 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-965559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 3 Listopada 2024 Ale ładnie to wygląda, puszki to chyba będzie moja następna zajawka, bardzo fajny autoklaw, co to za cudo tzn jaka firma ,model i pojemność? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-965562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 3 Listopada 2024 26 minut temu, szrekPL napisał(a): autoklaw, co to za cudo tzn jaka firma ,model i pojemność? Tutaj jest temat: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-965575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 3 Listopada 2024 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/18/#findComment-965579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.