Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę białej...

Co te czarne jagody są takie czerwone? Bo są jeszcze zielone. :cool:

Ta biała też czerwona. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

a jak powinno być? kiełbasa na biało? czy jakoś tak :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256520
Udostępnij na innych stronach

a jak powinno być? kiełbasa na biało? czy jakoś tak :grin:

Wiem że teraz będzie dyskusja.. "biała'' czy '' na biało'' :wink:

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3185

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256521
Udostępnij na innych stronach

moja biała z listkami papryki

Ja osobiście uwielbiam biała z dodatkami

A... oczywiście wczoraj była degustacja

Wspaniała kiełbaska na pewno smakowała.

Czy ktoś do białej dodaje peklosól?

A czy ktoś nie dodaje :grin:
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256522
Udostępnij na innych stronach

Wiem że teraz będzie dyskusja.. "biała'' czy '' na biało''

nie będzie dyskusji ;)

 

Kiełbasa ,,Biała surowa'' ma swoją recepturę i proces produkcji . Gdy robimy inaczej z peklosolą to robimy kiełbasę na biało. Pozdrawiam

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256526
Udostępnij na innych stronach

A czy ktoś nie dodaje

Do białej ja nie dodaję peksoli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256529
Udostępnij na innych stronach

A ja daję i żyję, a moja rodzinka i znajomi nie chcą jeść szaroburej kiełbasy i mówią ze biała z różowym mięskiem wygląda apetycznie i jest pyszna. Przyprawy tradycyjnie, tylko pieprz czosnek i majeranek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256533
Udostępnij na innych stronach

Jak napisał Dziadek: prawdziwa biała kiełbasa polska nie zawiera dodatków typu azotan lub azotyn. Jest szara. Każda inna namiastka białej to kiełbasa robiona na biało (białą).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256534
Udostępnij na innych stronach

Jak napisał Dziadek: prawdziwa biała kiełbasa polska nie zawiera dodatków typu azotan lub azotyn.

I to w zasadzie kończy dyskusję.Swego czasu czytałem że na Polagrze w konkursie na białą kiełbasę wystartowały bardzo poważne firmy zgłaszjąc wyroby zawierające te dodatki.Zostały zdyskwalifikowane na starcie a ich technolodzy najedli się wstydu.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256537
Udostępnij na innych stronach

Ale przecież nikt nie kwestionuje definicji białej kiełbasy. To po prostu kwestia gustu. Tak jak niektórzy np. do peklowania szynek, schabów czy baleronów używają różnych dodatków i przypraw jak np. ziele ang. czy listek laurowy. A ja tylko samej peklosoli, bo z przyprawami wszystko smakuje na jedno kopyto i psuje mi najzwyczajniej smak wyrobu.

Na szczęście nie wszyscy wystawiają swoje wyroby na targach, a surowymi jurorami jest rodzina i znajomi, i to się liczy najbardziej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256545
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić nawet z kaszką manną - to kwestia gustu. Jednak nie będzie to polska kiełbasa biała surowa, a nam właśnie chodzi o utrzymanie właściwego nazewnictwa dla oryginalnych receptur.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256546
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Maxell, dlatego właśnie aby być w zgodzie z tradycja, nazywam ja "biała parzona" zamiast "biała surowa" bo parzę ją po napełnieniu osłonek.

http://www.pl.all.biz/kielbasa-biala-parzona-doskonaly-tradycyjny-smak-g46555

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256548
Udostępnij na innych stronach

Aby mieć kiełbasę białą parzoną trzeba wpierw zrobić białą surową . Kwestia nazewnictwa rozbija się o sposób jej przyrządzenia na soli czy peklosoli . A może dla tych co robią na peklosoli to nazwiemy,, Kiełbasa biała azotynowa ''. Sama nazwa będzie sugerować że to nie biała z orginalnej receptury.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256550
Udostępnij na innych stronach

http://www.pl.all.biz/kie...jny-smak-g46555

Dziadku, kliknij sobie na podany wyżej link. Ja rozumiem że ci którzy tam przedstawiają wyroby to po prostu niedouczone uczniaki, ale ja myślę jednak mniej wykształceni w swoim masarskim fachu, od Ciebie nie są. Masz jednak prawo do osobistej oceny, tak jak wszyscy z nas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256552
Udostępnij na innych stronach

Nazwy w zakładach produkcyjnych są wymyślane by skusić klienta , i wcale nie jest to związane z wykształceniem .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256554
Udostępnij na innych stronach

A może dla tych co robią na peklosoli to nazwiemy,, Kiełbasa biała azotynowa ''.

Dla tego więc właśnie aby wszyscy byli w zgodzie to powinna nazywać się "Kiełbasa biała Dziadkowa". Bo ww. zakłady masarskie prowadzą tylko zachłanne na kasę, nie dbający o tradycję niedouczone chłoptasie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256556
Udostępnij na innych stronach

Dla tego więc właśnie aby wszyscy byli w zgodzie to powinna nazywać się "Kiełbasa biała Dziadkowa". Bo ww. zakłady masarskie prowadzą tylko zachłanne na kasę, nie dbający o tradycję niedouczone chłoptasie.

Oryginalna nazwa jest dobra, gdyż, jak zapewne zauważyłeś, staramy się tutaj maksymalnie zachować tradycyjne receptury. Co sobie robią w zakładach, to ich sprawa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256572
Udostępnij na innych stronach

Maxell.

Nikt nie odmawia Tobie, ani też innym znakomitym kolegom podtrzymywania naszych polskich tradycji wędliniarskich i wspaniałego forum. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nikt choćby nie wiem jak pragnął nie ma jedynego patentu na wiedzę, rację i zachowanie tradycji, nie ujmując nikomu jego wiedzy oraz zasług i z tym trzeba się pogodzić i nie obrażać innych, (Co sobie robią w zakładach, to ich sprawa ) wcale nie gorszych fachowców, bo to niestety nie jest tylko ich sprawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256586
Udostępnij na innych stronach

Ci "wcale nie gorsi fachowcy" to ci, którym się nie chce. Idą na łatwiznę: część tego samego farszu co na inne kiełbasy doprawia się majerankiem i później wystarczy nie uwędzić. Po wszystkim należy dorobić ideologię i nie przyznawać się do świadomego ułatwienia sobie roboty. Biała kiełbasa z tego nie wyjdzie.

Przed chwilą skończyłem mieszać naprawdę białą kiełbasę. To jednak jest kłopot zrobić od początku inaczej. Więcej ważenia , odważania soli, więcej naczyń, zmywania.

Równolegle robiłem kiełbasę do wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256600
Udostępnij na innych stronach

że nikt choćby nie wiem jak pragnął nie ma jedynego patentu na wiedzę, rację i zachowanie tradycji, nie ujmując nikomu jego wiedzy oraz zasług i z tym trzeba się pogodzić i nie obrażać innych, (Co sobie robią w zakładach, to ich sprawa ) wcale nie gorszych fachowców, bo to niestety nie jest tylko ich sprawa.

A kto uzurpuje sobie jedyny patent w zachowaniu tradycji? Pisze o nas, gdyż tutaj jestem i wiem co robimy. Przemysł niech sobie działa jak chce, gdyż od dawna nie kupuje kielbasy w sklepie i mam nadzieję, że dzięki tej stronie i forum liczba osób tak samo myślących będzie systematycznie rosła. Dalej powtarzam (i nie miałem tutaj absolutnie jakichkolwiek intencji w podważaniu fachowości pracowników zakładów mięsnych), że mnie ich działalnośc nie interesuje. Mamy inne cele do osiągnięcia i zupełnie inaczej patrzymy na inne sprawy.

Dla przypomnienia, temat dotyczył prawidłowości sporządzania tradycyjnej, polskiej białej kiełbasy surowej.

Więcej w temacie się nie wypowiadam, gdyż dyskusja z Tobą potrwałaby do Nowego Roku. :D

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256603
Udostępnij na innych stronach

Dla przypomnienia, temat dotyczył prawidłowości sporządzania tradycyjnej, polskiej białej kiełbasy surowej.

Właśnie dokładnie o to chodziło. Przedstawione w linku kiełbasy, ludzie ich zakłady, to nie Niemcy, Francuzi czy Anglicy, tylko tacy sami Polacy jak większość z nas, bazujący i opierający swoje receptury na starej polskiej tradycji, o czym zresztą wyraźnie i czytelnie piszą. Szkoda tylko że nie wszystkim chce się to czytać, a szkoda. Poza tym drobnymi uwagami, całkowicie się z Tobą zgadzam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256615
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, ale patent na białą kiełbasę jest jeden - biała musi być szara, w tej sprawie jestem ortodoksyjny. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256634
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, ale patent na białą kiełbasę jest jeden - biała musi być szara, w tej sprawie jestem ortodoksyjny. :cool:

 

i tu nas-ortodoksów chyba jest więcej :cool: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256635
Udostępnij na innych stronach

Ale nie ma jednej, polskiej i tylko polskiej białej kiełbasy. Co region to inny skład mięsa, inne przyprawy, inny sposób solenia czy peklowania. To kto ma receptę na prawdziwie białą? Z całym szacunkiem ale bez przesady.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256637
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą skończyłem mieszać naprawdę białą kiełbasę. To jednak jest kłopot zrobić od początku inaczej. Więcej ważenia , odważania soli, więcej naczyń, zmywania.

Ciekawe :rolleyes: a gdzie te wielkie roznice ?co do wedzonej nieodwazasz soli/peklosoli i przypraw?

Zmywania wiecej?

Aby mieć kiełbasę białą parzoną trzeba wpierw zrobić białą surową

Surowa bedzie zawsze czerwona to jak ja zrobic biala?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256639
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.