pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Troszkę białej... Co te czarne jagody są takie czerwone? Bo są jeszcze zielone. Ta biała też czerwona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 a jak powinno być? kiełbasa na biało? czy jakoś tak :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2012 a jak powinno być? kiełbasa na biało? czy jakoś tak :grin:Wiem że teraz będzie dyskusja.. "biała'' czy '' na biało'' :wink: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3185 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2012 moja biała z listkami paprykiJa osobiście uwielbiam biała z dodatkamiA... oczywiście wczoraj była degustacja Wspaniała kiełbaska na pewno smakowała.Czy ktoś do białej dodaje peklosól?A czy ktoś nie dodaje :grin: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Wiem że teraz będzie dyskusja.. "biała'' czy '' na biało'' nie będzie dyskusji Kiełbasa ,,Biała surowa'' ma swoją recepturę i proces produkcji . Gdy robimy inaczej z peklosolą to robimy kiełbasę na biało. Pozdrawiam Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2012 A czy ktoś nie dodaje Do białej ja nie dodaję peksoli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2012 A ja daję i żyję, a moja rodzinka i znajomi nie chcą jeść szaroburej kiełbasy i mówią ze biała z różowym mięskiem wygląda apetycznie i jest pyszna. Przyprawy tradycyjnie, tylko pieprz czosnek i majeranek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Jak napisał Dziadek: prawdziwa biała kiełbasa polska nie zawiera dodatków typu azotan lub azotyn. Jest szara. Każda inna namiastka białej to kiełbasa robiona na biało (białą). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Jak napisał Dziadek: prawdziwa biała kiełbasa polska nie zawiera dodatków typu azotan lub azotyn.I to w zasadzie kończy dyskusję.Swego czasu czytałem że na Polagrze w konkursie na białą kiełbasę wystartowały bardzo poważne firmy zgłaszjąc wyroby zawierające te dodatki.Zostały zdyskwalifikowane na starcie a ich technolodzy najedli się wstydu. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ale przecież nikt nie kwestionuje definicji białej kiełbasy. To po prostu kwestia gustu. Tak jak niektórzy np. do peklowania szynek, schabów czy baleronów używają różnych dodatków i przypraw jak np. ziele ang. czy listek laurowy. A ja tylko samej peklosoli, bo z przyprawami wszystko smakuje na jedno kopyto i psuje mi najzwyczajniej smak wyrobu.Na szczęście nie wszyscy wystawiają swoje wyroby na targach, a surowymi jurorami jest rodzina i znajomi, i to się liczy najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Można zrobić nawet z kaszką manną - to kwestia gustu. Jednak nie będzie to polska kiełbasa biała surowa, a nam właśnie chodzi o utrzymanie właściwego nazewnictwa dla oryginalnych receptur. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Masz rację Maxell, dlatego właśnie aby być w zgodzie z tradycja, nazywam ja "biała parzona" zamiast "biała surowa" bo parzę ją po napełnieniu osłonek.http://www.pl.all.biz/kielbasa-biala-parzona-doskonaly-tradycyjny-smak-g46555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Aby mieć kiełbasę białą parzoną trzeba wpierw zrobić białą surową . Kwestia nazewnictwa rozbija się o sposób jej przyrządzenia na soli czy peklosoli . A może dla tych co robią na peklosoli to nazwiemy,, Kiełbasa biała azotynowa ''. Sama nazwa będzie sugerować że to nie biała z orginalnej receptury. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Grudnia 2012 http://www.pl.all.biz/kie...jny-smak-g46555Dziadku, kliknij sobie na podany wyżej link. Ja rozumiem że ci którzy tam przedstawiają wyroby to po prostu niedouczone uczniaki, ale ja myślę jednak mniej wykształceni w swoim masarskim fachu, od Ciebie nie są. Masz jednak prawo do osobistej oceny, tak jak wszyscy z nas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Nazwy w zakładach produkcyjnych są wymyślane by skusić klienta , i wcale nie jest to związane z wykształceniem . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Grudnia 2012 A może dla tych co robią na peklosoli to nazwiemy,, Kiełbasa biała azotynowa ''.Dla tego więc właśnie aby wszyscy byli w zgodzie to powinna nazywać się "Kiełbasa biała Dziadkowa". Bo ww. zakłady masarskie prowadzą tylko zachłanne na kasę, nie dbający o tradycję niedouczone chłoptasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Dla tego więc właśnie aby wszyscy byli w zgodzie to powinna nazywać się "Kiełbasa biała Dziadkowa". Bo ww. zakłady masarskie prowadzą tylko zachłanne na kasę, nie dbający o tradycję niedouczone chłoptasie.Oryginalna nazwa jest dobra, gdyż, jak zapewne zauważyłeś, staramy się tutaj maksymalnie zachować tradycyjne receptury. Co sobie robią w zakładach, to ich sprawa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Maxell.Nikt nie odmawia Tobie, ani też innym znakomitym kolegom podtrzymywania naszych polskich tradycji wędliniarskich i wspaniałego forum. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nikt choćby nie wiem jak pragnął nie ma jedynego patentu na wiedzę, rację i zachowanie tradycji, nie ujmując nikomu jego wiedzy oraz zasług i z tym trzeba się pogodzić i nie obrażać innych, (Co sobie robią w zakładach, to ich sprawa ) wcale nie gorszych fachowców, bo to niestety nie jest tylko ich sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ci "wcale nie gorsi fachowcy" to ci, którym się nie chce. Idą na łatwiznę: część tego samego farszu co na inne kiełbasy doprawia się majerankiem i później wystarczy nie uwędzić. Po wszystkim należy dorobić ideologię i nie przyznawać się do świadomego ułatwienia sobie roboty. Biała kiełbasa z tego nie wyjdzie.Przed chwilą skończyłem mieszać naprawdę białą kiełbasę. To jednak jest kłopot zrobić od początku inaczej. Więcej ważenia , odważania soli, więcej naczyń, zmywania.Równolegle robiłem kiełbasę do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Grudnia 2012 że nikt choćby nie wiem jak pragnął nie ma jedynego patentu na wiedzę, rację i zachowanie tradycji, nie ujmując nikomu jego wiedzy oraz zasług i z tym trzeba się pogodzić i nie obrażać innych, (Co sobie robią w zakładach, to ich sprawa ) wcale nie gorszych fachowców, bo to niestety nie jest tylko ich sprawa.A kto uzurpuje sobie jedyny patent w zachowaniu tradycji? Pisze o nas, gdyż tutaj jestem i wiem co robimy. Przemysł niech sobie działa jak chce, gdyż od dawna nie kupuje kielbasy w sklepie i mam nadzieję, że dzięki tej stronie i forum liczba osób tak samo myślących będzie systematycznie rosła. Dalej powtarzam (i nie miałem tutaj absolutnie jakichkolwiek intencji w podważaniu fachowości pracowników zakładów mięsnych), że mnie ich działalnośc nie interesuje. Mamy inne cele do osiągnięcia i zupełnie inaczej patrzymy na inne sprawy. Dla przypomnienia, temat dotyczył prawidłowości sporządzania tradycyjnej, polskiej białej kiełbasy surowej. Więcej w temacie się nie wypowiadam, gdyż dyskusja z Tobą potrwałaby do Nowego Roku. Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Dla przypomnienia, temat dotyczył prawidłowości sporządzania tradycyjnej, polskiej białej kiełbasy surowej.Właśnie dokładnie o to chodziło. Przedstawione w linku kiełbasy, ludzie ich zakłady, to nie Niemcy, Francuzi czy Anglicy, tylko tacy sami Polacy jak większość z nas, bazujący i opierający swoje receptury na starej polskiej tradycji, o czym zresztą wyraźnie i czytelnie piszą. Szkoda tylko że nie wszystkim chce się to czytać, a szkoda. Poza tym drobnymi uwagami, całkowicie się z Tobą zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Tak jest, ale patent na białą kiełbasę jest jeden - biała musi być szara, w tej sprawie jestem ortodoksyjny. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Tak jest, ale patent na białą kiełbasę jest jeden - biała musi być szara, w tej sprawie jestem ortodoksyjny. i tu nas-ortodoksów chyba jest więcej :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ale nie ma jednej, polskiej i tylko polskiej białej kiełbasy. Co region to inny skład mięsa, inne przyprawy, inny sposób solenia czy peklowania. To kto ma receptę na prawdziwie białą? Z całym szacunkiem ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Przed chwilą skończyłem mieszać naprawdę białą kiełbasę. To jednak jest kłopot zrobić od początku inaczej. Więcej ważenia , odważania soli, więcej naczyń, zmywania.Ciekawe :rolleyes: a gdzie te wielkie roznice ?co do wedzonej nieodwazasz soli/peklosoli i przypraw? Zmywania wiecej? Aby mieć kiełbasę białą parzoną trzeba wpierw zrobić białą surowąSurowa bedzie zawsze czerwona to jak ja zrobic biala? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-256639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.