Skocz do zawartości

Dziczyzna - Kiełbasy z dzika


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Można zapoznać się z opisem i recepturami

http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_10_2009.pdf

W następnym linku wiele ciekawych publikacji

i również dziczyzna

http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_04_2008.pdf

http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_05_2008.pdf

http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_11_2008.pdf

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przeczytałam artykuł i doszliśmy z mężem do wniosku, że pozostaniemy jednak przy naszej recepturze, która według tego artykułu daje kiełbasę zbyt twardą i wędzonki chude, suche o smaku nieakceptowalnym ;)

I tylko dodam, że dla nas "nieakceptowalne" smakowo jest mięso z marynat octowo-winnych. Jakoś nam nie smakuje. Dobrze pozyskane mięso, odpowiednio wychłodzone w skórze i przemrożone nie wymaga marynaty, jeśli już to dla nas tylko maślanka.

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałam artykuł i doszliśmy z mężem do wniosku

Też przeczytałem i doszedłem do podobnych wniosków z tym ,że moim zdaniem niestety dziczyzna poza polędwiczkami i polędwicą nie nadaje się zbytnio na wędzonki a raczej tylko na kiełbasy z dużym dodatkiem tłuszczu i mięsa ścięgnistego.Nawet kruszenie poprzez mrożenie nie daje takich miękkich wędzonek jak z wieprzowiny.Jest to bądź co bądź zrozumiałe ,że tego typu wędzonki są suche i twarde ponieważ mięso to ma sześciokrotnie mniej tłuszczu śródmięśniowego od wieprzowiny.Nie bardzo natomiast zgadzam się z autorami ,że nie należy dodawać tłuszczu z dziczyzny do kiełbas.Wszystko zależy od tego z jakich sztuk.Ja na ogół dodaję ten tłuszcz i żadnego niepożądanego smaku nie wyczuwam.Co do marynat to też nie jestem zwolennikiem marynat kwaśnych, ale to one najlepiej powodują kruszenie mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz - my robimy wędzonki i z polędwic i z szynek. Fakt, ze nijak się one mają miękkością do wyrobów z wieprzowiny, ale nam to jakoś nie przeszkadza.

Co do kiełbas, również dodajemy "dziki" tłuszcz ;) do kiełbasy i też nic złego nie wyczuwamy.

Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów.

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dzięki pomocy Arkadiusza,który mi "ustawił" proporcje mięska z dzika i wieprzowiny oraz podpowiedział jakie mam dodać przyprawy udało mi się zrobić taką oto kiełbaskę. Jest wyśmienita :D

 

Arku-dziękuję :)

 

post-39887-0-95723700-1384860747_thumb.jpg

 

Po lewej "sztanglówka" też z przepisu Arkadiusza ,po prawej kiełbaska z dzika.

 

post-39887-0-11682200-1384860800_thumb.jpg

post-39887-0-92335100-1384885853_thumb.jpgpost-39887-0-96066000-1384885876_thumb.jpg

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku-dziękuję

 

Cała przyjemność po mojej stronie i zawsze możesz na mnie liczyć ,ale i wykonanie jest pierwsza klasa.Dobrze nabite, odpowiednie sklejenie i co za tym idzie  ładny przekrój. :clap:.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, piękna produkcja. Wędlinki jak malowane  :clap:  :clap:  :clap:

A może Arkadiusz ten przepis upowszechnić? Czy to tylko dla Ciebie  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale i wykonanie jest pierwsza klasa.Dobrze nabite, odpowiednie sklejenie i co za tym idzie ładny przekró

 

Bo się bardzo starałam..i mieszałam, mieszałam i mieszałam a jak skończyłam to znów mieszałam . :D . Potem był problem z osłonkami białkowymi ,bo niepotrzebnie związałam jedną stronę "na sucho" i namoczyłam .Kiedy zaczęłam nabijać farsz (tak jak mnie instruowałeś) to mi sznurek się ześlizgiwał i farsz wyłaził :tongue: więc trzeba było na nowo wiązać tym razem "na mokro" . Partia cienkich białkowych osłonek szybko wyszła przy takiej ilości mięsa ..więc użyłam szerszych. :cool:

Kolejnym problemem były pękające jelita przy nadziewaniu kiełbasy z dzika..ale cierpliwość i pokora wobec zadania zwyciężyły i sama jestem bardzo zadowolona z efektów swojej pracy. :thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bo niepotrzebnie związałam jedną stronę "na sucho" i namoczyłam

 

Bardzo dobrze zrobiłaś z resztą tak jak Ci pisałem tylko musisz się nauczyć wiązać. Pierwszy węzeł wiążę zawsze na sucho i nic nie ucieka.Gdzieś na naszej stronie jest mój filmik z wiązania osłonek, ale ja teraz nie mogę go znaleźć. :(

 

Dodano: 19 listopad 2013 - 19:56

 

 

A może Arkadiusz ten przepis upowszechnić? Czy to tylko dla Ciebie

 

Wszelkie prawa do receptury zostały scedowane na Małgosię  :D , Ale to nie jest przepis dla Zosi   ;) .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwszy węzeł wiążę zawsze na sucho i nic nie ucieka

 

No to popatrz..na"czuja" wiązałam ..z tym,że ja nie mam aż tak dużo siły w rękach jak męska płeć :cool:



Dodano: 19 listopad 2013 - 19:59

 

 

A może Arkadiusz ten przepis upowszechnić? Czy to tylko dla Ciebie :facepalm:

 

Ten przepis był dla mnie przygotowany ,bo Arek wiedział ile i jakie mam mięsko.

Jeśli Arkadiusz nie ma nic przeciw mogę go umieścić.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli Arkadiusz nie ma nic przeciw mogę go umieścić.

 

 

Ty decydujesz. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z dzika wg, receptury arkadiusza

 

1.I wp - 1,12 kg - sitko 16

2.II wp  3,7 kg + dzik 5 kg - co daje nam łącznie 8,7 kg -sitko 10

3.III dzik -2,5 kg- sitko 2X2

4.Podgardle - 2,4kg - sitko 6 

woda 0,5l

 

przyprawy:

 

Czosnek 2g/kg

Majeranek 1,5-2 g/kg

Pieprz 1g/kg

Jałowiec 1,5 g/kg-2g/kg

Kolendra 0,5 g/kg

Gałka 0,6/kg

ziele 0,5g/kg

 

jelita wieprzowe kaliber 28/30

 

osadzanie 12 godzin,

osuszanie -1 godzina ,

wędzenie do uzyskania odpowiedniego koloru około 4 godzin w temp.45-50C

parzenie w wodzie o temp 72-75 C przez 20-25 min dla kiełbas w jelitach cienkich.W osłonkach białkowych do uzyskania w środku 68-70 stopni.

 

Jako,że podane sitka dotyczą Wilka ,a ja mieliłam na Zelmerku to II zmieliłam na 12 a podgardle na 8-ce

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małgoś gratulacje za jakość  :tongue: i za ilość też  :clap: .

Proszę  o umieszczenie tych przepisów ( wskazówek). Mnie  też się zdarza robić kiełbasę z dzika i staram , się zachować następujące proporcje choć  nie zawsze mi się udaje :cool:  .

Mięso z dzika

kl I  ok 40-50%

kl II ok 10-20 % (choć i z taką ilością jest trudno)

kl III ok 20%

Tłuszcz daję zwykle wieprzowy

podgardle ok 20%.



Dodano: 19 listopad 2013 - 20:49


W między czasie przepis się "pokazał " - dzięki Małgoś  i arkadiuszu :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa z dzika wg, receptury arkadiusza  

Dziękuję Małgoś i Olgo.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

2.II wp + dzik - 8,7 kg - sitko 10

Czy zapis wp+ dzik należy rozumieć: mięso z dzika kl  II 8,7kg? Czy jest to mięso wp kl II i mięso z dzika kl II łącznie 8,7kg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj..dobrze Andrzeju,że to wychwyciłeś.

Muszę doprecyzować .ile mięsa wieprzowego II a ile dzika ..ponieważ podawałam Arkowi ile mam jakiego mięsa(robione były -kiełbasa "sztanglówka" całkowicie wieprzowa i kiełbasa z dzika z dodatkiem wieprzowiny) ..a tu nie jest to ujęte .. Już poprawiam . :blush:

 

II z dzika była w ilości 5 kg

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwszy węzeł wiążę zawsze na sucho

A skąd ta nowość ? 

 

Osłonki białkowe nie wolno wiązać na sucho ! To je uszkadza.

Sucha osłonka jest twarda  i przy takim sposobie użycia będzie pękać.

 

Osłonki według zaleceń producenta należy przed użyciem pociąć na żądane odcinki namoczyć w roztworze 10-15 soli.

Zalecenia producenta:

 

http://www.fabios.com.pl/index.php/pl/sposob-aplikacji

 

 
Etap I: Namaczanie
  • osłonki należy moczyć w 10-15% roztworze soli przez okres 15 minut w temperaturze 20 ± 5°C, w przypadku osłonek wiankowych temperatura roztworu powinna wynosić 25 ± 5°C,
  • w przypadku osłonek marszczonych czas moczenia należy wydłużyć o około 5 minut,
  • w przypadku osłonek typu RTU namaczanie należy pominąć,
  • w czasie namaczania cała osłonka powinna znajdować się w wodzie.

 

  •  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę panie o podanie ilości przypraw :)

kostku  ja daję jeszcze ok 3-5% wody a przyprawy :blush:  .... co tam podejdzie w ilościach ponad typowych pieprz, czosnek ,gorczycę   troszkę kolendry-  tej raczej nie za dużo ,czasem dodaje zmielone ziele, liść i owoce jałowca .

Nie wiem czy takie proporcje podane przeze mnie są dobre czy nie ale póki co wychodzi dobrze ale może to brak "kontaktu " z czymś lepszym .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kiełbasa z dzika wg, receptury arkadiusza

 

1.I wp - 1,12 kg - sitko 16

2.II wp  3,7 kg + dzik  - 5 kg - sitko 10

3.III wp + dzik -2,5 kg- sitko 2X2

4.Podgardle - 2,4kg - sitko 6 

woda 0,5l

 

 

 

Witam trzy pytania:

2. II wp 3,7 + dzik 5 kg, czy razem 5?

3. ile III wp ile dzika?

Dzik obojętnie jaka część?

Edytowane przez Małgoś

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

II wp 3,7 + dzik 5 kg, czy razem 5?

 

wieprzowina 3,7 kg +  dzika 5 kg co da nam razem 8,7 kg

 

w III wkradł się "chochlik" nie ma tam mieszanego mięska -jest sam dzik w ilości 2,5 kg

 

Poprawię recepturę i pozwolę sobie zedytować Twój post,aby już było poprawnie.

 

 

Dzik obojętnie jaka część?

 

Ja miałam mięso z łopatek  ,z mostka . W którymś z tematów w dziale "Dziczyzna"  Arkadiusz dokładnie opisał jakie mięso z dzika na co. Generalnie na wędzonki to polędwica + polędwiczki- reszta mięska idzie do kiełbas.

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.