DZIADEK Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Można zapoznać się z opisem i recepturami http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_10_2009.pdfW następnym linku wiele ciekawych publikacji i również dziczyzna http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_04_2008.pdfhttp://www.mieso.com.pl/pdf/nr_05_2008.pdfhttp://www.mieso.com.pl/pdf/nr_11_2008.pdf Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Przeczytałam artykuł i doszliśmy z mężem do wniosku, że pozostaniemy jednak przy naszej recepturze, która według tego artykułu daje kiełbasę zbyt twardą i wędzonki chude, suche o smaku nieakceptowalnym I tylko dodam, że dla nas "nieakceptowalne" smakowo jest mięso z marynat octowo-winnych. Jakoś nam nie smakuje. Dobrze pozyskane mięso, odpowiednio wychłodzone w skórze i przemrożone nie wymaga marynaty, jeśli już to dla nas tylko maślanka. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Przeczytałam artykuł i doszliśmy z mężem do wniosku Też przeczytałem i doszedłem do podobnych wniosków z tym ,że moim zdaniem niestety dziczyzna poza polędwiczkami i polędwicą nie nadaje się zbytnio na wędzonki a raczej tylko na kiełbasy z dużym dodatkiem tłuszczu i mięsa ścięgnistego.Nawet kruszenie poprzez mrożenie nie daje takich miękkich wędzonek jak z wieprzowiny.Jest to bądź co bądź zrozumiałe ,że tego typu wędzonki są suche i twarde ponieważ mięso to ma sześciokrotnie mniej tłuszczu śródmięśniowego od wieprzowiny.Nie bardzo natomiast zgadzam się z autorami ,że nie należy dodawać tłuszczu z dziczyzny do kiełbas.Wszystko zależy od tego z jakich sztuk.Ja na ogół dodaję ten tłuszcz i żadnego niepożądanego smaku nie wyczuwam.Co do marynat to też nie jestem zwolennikiem marynat kwaśnych, ale to one najlepiej powodują kruszenie mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Arkadiusz - my robimy wędzonki i z polędwic i z szynek. Fakt, ze nijak się one mają miękkością do wyrobów z wieprzowiny, ale nam to jakoś nie przeszkadza. Co do kiełbas, również dodajemy "dziki" tłuszcz do kiełbasy i też nic złego nie wyczuwamy.Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki pomocy Arkadiusza,który mi "ustawił" proporcje mięska z dzika i wieprzowiny oraz podpowiedział jakie mam dodać przyprawy udało mi się zrobić taką oto kiełbaskę. Jest wyśmienita Arku-dziękuję Po lewej "sztanglówka" też z przepisu Arkadiusza ,po prawej kiełbaska z dzika. Edytowane 19 Listopada 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2013 Małgoś ładne wędlinki ,szkoda że nie mogę skosztować Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Arku-dziękuję Cała przyjemność po mojej stronie i zawsze możesz na mnie liczyć ,ale i wykonanie jest pierwsza klasa.Dobrze nabite, odpowiednie sklejenie i co za tym idzie ładny przekrój. . Edytowane 19 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Małgoś, piękna produkcja. Wędlinki jak malowane A może Arkadiusz ten przepis upowszechnić? Czy to tylko dla Ciebie Edytowane 19 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2013 ale i wykonanie jest pierwsza klasa.Dobrze nabite, odpowiednie sklejenie i co za tym idzie ładny przekró Bo się bardzo starałam..i mieszałam, mieszałam i mieszałam a jak skończyłam to znów mieszałam . . Potem był problem z osłonkami białkowymi ,bo niepotrzebnie związałam jedną stronę "na sucho" i namoczyłam .Kiedy zaczęłam nabijać farsz (tak jak mnie instruowałeś) to mi sznurek się ześlizgiwał i farsz wyłaził więc trzeba było na nowo wiązać tym razem "na mokro" . Partia cienkich białkowych osłonek szybko wyszła przy takiej ilości mięsa ..więc użyłam szerszych. Kolejnym problemem były pękające jelita przy nadziewaniu kiełbasy z dzika..ale cierpliwość i pokora wobec zadania zwyciężyły i sama jestem bardzo zadowolona z efektów swojej pracy. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) bo niepotrzebnie związałam jedną stronę "na sucho" i namoczyłam Bardzo dobrze zrobiłaś z resztą tak jak Ci pisałem tylko musisz się nauczyć wiązać. Pierwszy węzeł wiążę zawsze na sucho i nic nie ucieka.Gdzieś na naszej stronie jest mój filmik z wiązania osłonek, ale ja teraz nie mogę go znaleźć. Dodano: 19 listopad 2013 - 19:56 A może Arkadiusz ten przepis upowszechnić? Czy to tylko dla Ciebie Wszelkie prawa do receptury zostały scedowane na Małgosię , Ale to nie jest przepis dla Zosi . Edytowane 19 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2013 Pierwszy węzeł wiążę zawsze na sucho i nic nie ucieka No to popatrz..na"czuja" wiązałam ..z tym,że ja nie mam aż tak dużo siły w rękach jak męska płeć Dodano: 19 listopad 2013 - 19:59 A może Arkadiusz ten przepis upowszechnić? Czy to tylko dla Ciebie Ten przepis był dla mnie przygotowany ,bo Arek wiedział ile i jakie mam mięsko.Jeśli Arkadiusz nie ma nic przeciw mogę go umieścić. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Listopada 2013 Mnie zatkało , jadłem w młodości kiełbachy z dzika , ale "fifty, fifty z wieprzowiną , tłustą . Jak ktoś zrobił samą dziczyzne , to faktycznie suchar , ale w lesie na polowaniu smakowała z ognicha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Listopada 2013 Jeśli Arkadiusz nie ma nic przeciw mogę go umieścić. Ty decydujesz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Kiełbasa z dzika wg, receptury arkadiusza 1.I wp - 1,12 kg - sitko 162.II wp 3,7 kg + dzik 5 kg - co daje nam łącznie 8,7 kg -sitko 103.III dzik -2,5 kg- sitko 2X24.Podgardle - 2,4kg - sitko 6 woda 0,5l przyprawy: Czosnek 2g/kgMajeranek 1,5-2 g/kgPieprz 1g/kgJałowiec 1,5 g/kg-2g/kgKolendra 0,5 g/kgGałka 0,6/kgziele 0,5g/kg jelita wieprzowe kaliber 28/30 osadzanie 12 godzin,osuszanie -1 godzina ,wędzenie do uzyskania odpowiedniego koloru około 4 godzin w temp.45-50Cparzenie w wodzie o temp 72-75 C przez 20-25 min dla kiełbas w jelitach cienkich.W osłonkach białkowych do uzyskania w środku 68-70 stopni. Jako,że podane sitka dotyczą Wilka ,a ja mieliłam na Zelmerku to II zmieliłam na 12 a podgardle na 8-ce Edytowane 20 Listopada 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Małgoś gratulacje za jakość i za ilość też .Proszę o umieszczenie tych przepisów ( wskazówek). Mnie też się zdarza robić kiełbasę z dzika i staram , się zachować następujące proporcje choć nie zawsze mi się udaje .Mięso z dzikakl I ok 40-50%kl II ok 10-20 % (choć i z taką ilością jest trudno)kl III ok 20%Tłuszcz daję zwykle wieprzowypodgardle ok 20%.Dodano: 19 listopad 2013 - 20:49W między czasie przepis się "pokazał " - dzięki Małgoś i arkadiuszu Edytowane 19 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Listopada 2013 Proszę panie o podanie ilości przypraw Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Listopada 2013 Kiełbasa z dzika wg, receptury arkadiusza Dziękuję Małgoś i Olgo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Listopada 2013 2.II wp + dzik - 8,7 kg - sitko 10 Czy zapis wp+ dzik należy rozumieć: mięso z dzika kl II 8,7kg? Czy jest to mięso wp kl II i mięso z dzika kl II łącznie 8,7kg? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Listopada 2013 Oj..dobrze Andrzeju,że to wychwyciłeś.Muszę doprecyzować .ile mięsa wieprzowego II a ile dzika ..ponieważ podawałam Arkowi ile mam jakiego mięsa(robione były -kiełbasa "sztanglówka" całkowicie wieprzowa i kiełbasa z dzika z dodatkiem wieprzowiny) ..a tu nie jest to ujęte .. Już poprawiam . II z dzika była w ilości 5 kg Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Listopada 2013 Pierwszy węzeł wiążę zawsze na sucho A skąd ta nowość ? Osłonki białkowe nie wolno wiązać na sucho ! To je uszkadza.Sucha osłonka jest twarda i przy takim sposobie użycia będzie pękać. Osłonki według zaleceń producenta należy przed użyciem pociąć na żądane odcinki namoczyć w roztworze 10-15 soli.Zalecenia producenta: http://www.fabios.com.pl/index.php/pl/sposob-aplikacji Etap I: Namaczanieosłonki należy moczyć w 10-15% roztworze soli przez okres 15 minut w temperaturze 20 ± 5°C, w przypadku osłonek wiankowych temperatura roztworu powinna wynosić 25 ± 5°C,w przypadku osłonek marszczonych czas moczenia należy wydłużyć o około 5 minut,w przypadku osłonek typu RTU namaczanie należy pominąć,w czasie namaczania cała osłonka powinna znajdować się w wodzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Proszę panie o podanie ilości przypraw kostku ja daję jeszcze ok 3-5% wody a przyprawy .... co tam podejdzie w ilościach ponad typowych pieprz, czosnek ,gorczycę troszkę kolendry- tej raczej nie za dużo ,czasem dodaje zmielone ziele, liść i owoce jałowca .Nie wiem czy takie proporcje podane przeze mnie są dobre czy nie ale póki co wychodzi dobrze ale może to brak "kontaktu " z czymś lepszym . Edytowane 19 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Kiełbasa z dzika wg, receptury arkadiusza 1.I wp - 1,12 kg - sitko 162.II wp 3,7 kg + dzik - 5 kg - sitko 103.III wp + dzik -2,5 kg- sitko 2X24.Podgardle - 2,4kg - sitko 6 woda 0,5l Witam trzy pytania:2. II wp 3,7 + dzik 5 kg, czy razem 5?3. ile III wp ile dzika?Dzik obojętnie jaka część? Edytowane 20 Listopada 2013 przez Małgoś Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) II wp 3,7 + dzik 5 kg, czy razem 5? wieprzowina 3,7 kg + dzika 5 kg co da nam razem 8,7 kg w III wkradł się "chochlik" nie ma tam mieszanego mięska -jest sam dzik w ilości 2,5 kg Poprawię recepturę i pozwolę sobie zedytować Twój post,aby już było poprawnie. Dzik obojętnie jaka część? Ja miałam mięso z łopatek ,z mostka . W którymś z tematów w dziale "Dziczyzna" Arkadiusz dokładnie opisał jakie mięso z dzika na co. Generalnie na wędzonki to polędwica + polędwiczki- reszta mięska idzie do kiełbas. Edytowane 20 Listopada 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Listopada 2013 Dziękuję Małgoś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Listopada 2013 Jeszcze brakuje informacji o soli i ewentualnym peklowaniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.