sverige2 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Lutego 2013 Bardzo Ci Małgoś za to dziękuję. Też osobiście uważam że należy trzymać się tematu. Bla, bla, można przecież uskuteczniać w dziale pod takim właśnie tytułem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Lutego 2013 Małgoś, dziekuje nie zdązyłem przeczytać odpowiedzi , ale myślę , że dobrze sie stało . Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Lutego 2013 Czy ktoś może już ocenić mięsko zakupione u baraki Połówka właśnie dzisiaj rano przyjechała i jesteśmy po rozbiorze.Mięso dobrej jakości dość kleiste bez widocznych wad. Słonina na dwa palce.Połówka ważyła ok.50 kg.Wody nie puszcza Zapach mięsny.Ponieważ był to ubój gospodarczy i każdy inaczej dzieli to trochę nie standardowy podział :grin: , i trochę więcej mięsa krwawego ale bez jakiś szczególnych odchyleń od normy.Umięśnienie standardowe.Wyroby będą robione dopiero za tydzień to może więcej coś napiszę o walorach smakowych i przydatności do naszych celów. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 2 Lutego 2013 Wygląda ładnie, a jak z kosztami :question: Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 2 Lutego 2013 8,50 zł za kg półtuszy z dowozem.Dostałem w gratisie krew i ośrodek. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 2 Lutego 2013 Jak będziesz za tydzień robił kaszankę to mogę Ci w gratisie pomóc :grin: Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 2 Lutego 2013 Kaszaneczka bliżej wiosny, ale ozorkowy i włoski to sobie wykonamy w niedługim czasie.Zbieram materiał i siły :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Lutego 2013 Patrząc na tą półtuszę to za ładnie ona nie wygląda . Wydaje mi się że źle przecięta i jakby wody było brak do mycia poubojowego i taka jakaś wymęczona. Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Lutego 2013 Wydaje mi się że źle przecięta Wzdłuż może być.Gorzej z podziałem i szczecinowaniem.Straciliśmy polędwiczkę. jakby wody było brak do mycia poubojowego Kolega zna się na hodowli gorzej z przygotowaniem półtusz, ale pierwsze koty za płoty.Miała być ubijana i oprawiana w masarni, ale nie wyszło bo zmienili terminy uboju.Myślę ,że następnym razem będzie lepiej :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Lutego 2013 Moje mięso jest trochę bardziej krwawe niż to zwykle bywa. Trochę słabo wychłodzone, temperatura wewnątrz 16 stopni.W smaku jest lekko kwaskowe. :question: Zapach bardzo intensywny, z nutą rzepaku trochę mi przypomina Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy :grin: ale nie jest tak "chemicznie" drażniący, jak z mięsa z chowu przemysłowego.Na skórze sporo szczeciny, ale ogólna czystość bez zarzutu.Mięso delikatne, skóra mięciutka - łatwo się kroi, wyciek niewielki, dość kleiste.Zjedliśmy na razie polędwiczkę i schab - bardzo dobre, kruche i miękkie.Słoninka na 2-3 cm. Część przetopiona na smalec - zapach bardziej niż smakowity.Brak wybroczyn - mam na myśli takie krwawe plamki wewnątrz delikatnych mięśni - podobno efekt stresu ubojowego.Brak siniaków, uszkodzeń skóry i przebarwień Jak na tę cenę i z gratisowym dowozem do domu, to nawet tak czepliwy człowiek jak ja powinien być zadowolony. I co ważne - koledze baraki dobrze z oczu patrzy Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Lutego 2013 koledze baraki dobrze z oczu patrzy Tu się zgadzam w 100%.Bardzo mili młodzi i z pasją ludzie. :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin79 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Lutego 2013 Faktycznie półtusza nie wygląda wzorcowo choć ciężko oceniać mięso ze zdjęcia. Po kolorze widać jak by świniak był dobrze nie wychłodzony. Wybroczyny na przedniej cześci karku i podgardla wskazują na brak wprawy ubojowego. Na oko widać po grubości tłuszczu na mostku , pachwinie i w miejscu gdzie kiedyś były jądra że to samiec i na pewno był w klasie E lub S. Temp. wewnątrz mięsa 16 to dwa razy za dużo ( max 8 st) o kwaśnienie mięsa aż się prosi a ph mięsa to podstawa do udanej produkcji. Nie wiem jak schaby bo nie widać ale reszta OK, szynka ładna, nogi krótkie i grube. Polecam zamawiać żenskie szt są zawsze mniej tłuste ( chyba że ktoś lubi ).TO tylko opinia ze zdjęcia, więc moge sie mylić ogólnie poleca kolege Baraki bo znam go z forum TCH i wiem że to fachowiec.Gratuluje mu pomysłu a początki są zawsze trudne Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Lutego 2013 Pis pokaż jak wygląda numeracja na ośrodkach i w którym miejscu to powinno być? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Lutego 2013 Parę lat temu, na ozorkach kopiowym ołówkiem, Teraz -to nie interesowałem się i nie wiem Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Lutego 2013 Faktycznie półtusza nie wygląda wzorcowo choć ciężko oceniać mięso ze zdjęcia. Po kolorze widać jak by świniak był dobrze nie wychłodzony. Wybroczyny na przedniej cześci karku i podgardla wskazują na brak wprawy ubojowego. Na oko widać po grubości tłuszczu na mostku , pachwinie i w miejscu gdzie kiedyś były jądra że to samiec i na pewno był w klasie E lub S. Temp. wewnątrz mięsa 16 to dwa razy za dużo ( max 8 st) o kwaśnienie mięsa aż się prosi a ph mięsa to podstawa do udanej produkcji.Myślę, że wszystkie złe uwidocznione parametry półtuszy można złożyć na metodę uboju i warunki w jakich był prowadzony. Dlatego nie wymagajmy pięknie wyglądającej półtuszy o wzorcowych parametrach. Najważniejsze aby zwierzęta nie miały genów stresowych. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Lutego 2013 Nie wiem jak schaby bo nie widać Mam zdjęcie polędwicy. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baraki Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 3 Lutego 2013 Tak jak to słusznie zauważył kolega Arkadiusz znam sie na hodowli ale na temat uboju i prawidłowego rozbioru musze sie sporo nauczyć :blush: dlatego przy najblizszej okazji zamierzam skorzystać z kursów prowadzonych przez Dziadka i Bagno. Podjąłem się własnoręcznego uboju (ze szkoda dla jakości) żeby czasowo dostosowac sie do możliwości kolegów którzy zamówili mięso, następnym razem bezwzględnie skorzystam z usług ubojni i oddam moje świnki w ręce zawodowców :grin: Odnośnie grubości słoniny były sugestie że pewna jej ilość była by mile widziana więc wybrałem bardziej pękatą sztukę, zazwyczaj jest ona o połowę cieńsza. Oto półtusza z wczorajszego uboju: http://imageshack.us/a/img823/8671/miso1.jpg http://imageshack.us/a/img812/2809/miso2.jpg http://imageshack.us/a/img534/7966/miso3.jpg http://imageshack.us/a/img838/6379/miso5.jpg http://imageshack.us/a/img651/244/miso6.jpg Co do uboju tuczników płci żeńskiej to faktycznie %mięsa jest większy ale jest ryzyko że loszka zostanie ubita w czasie rui która ma fatalny wpływ na smak mięsa (podwyższone temperatura ciała, hormony) dlatego wolałem nie ryzykowac i wybrać wieprzka gdyż akurat w chlewni był okres występowania rui (pojawia sie ona cyklicznie miej więcej w tym samym czasie u wszystkich samic). Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewskihttp://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 3 Lutego 2013 Sadło po uboju należy poderwać, lub usunąć, gdyż ma to wpływ na wychłodzenie poubojowe mięsa. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baraki Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 3 Lutego 2013 W skupie każda sztuka od rolnika jest oznaczona numerkiem, każde ośrodki po uboju mają ten sam numer, weterynarz bada na miejscu próbkę każdej sztuki, po numerze w razie czego wie, kto sprzedał. U wszystkich małych rolników, u których bywałem, nigdy nie widziałem znaków ani kolczyków, do dużych nie zaglądam, bo po co. Wszyscy w jakiś sposób sprzedają, wszystkie przechodzą przez skup i ubojnię, nikt ich do kosza nie wyrzuca, na szczęście, bo inaczej nieciekawie . Przepisy mówią że: "rolnik jest obowiązany oznakować świnie bezzwłocznie, a w każdym przypadku przed opuszczeniem przez świnie siedziby stada za pomoca kolczyka założonego na lewą małzowine usznąlub tatuażu umieszczonego w sposób czytelny i trwały w obu małzowinach usznych świń albo na jej grzbiecie zawierających numer identyfikacycjny zwierzecia gospodarskiego"W praktyce to "bezzwłocznie" najcześciej oznacza że świnie tatuuje/kolczykuje sie bezpośrednio przed sprzedażą i opuszczeniem przez nie gospodarstwa co jest zreszta całkiem logiczne bo po co znakować prosiaki które urodziły sie w danym gospodarstwie i w którym będa utrzymywane az do wagi rzeźnej skoro w praktyce przy ściołowym systemie chowu 90% tych kolczyków zgubia po miesiącu (zachcaczają sie o sznurki które czasem zostaja w słomie od wiazania beli słomy). [ Dodano: Nie 03 Lut, 2013 11:54 ]Sadło po uboju należy poderwać, lub usunąć, gdyż ma to wpływ na wychłodzenie poubojowe mięsa.Tak własnie robimy, tu jeszcze jest nie oderwane ale za chwilę już go nie było. Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewskihttp://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin79 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 3 Lutego 2013 Ja swoje świnki przed sprzedażą tatuuje tatuownicą igłową po bokach z numerem gospodarstwa i tylko to jest wymagane. Tatuaż ten jest słabo widoczny dopiero po oskrobaniu świnki. Kolczyki konieczne u macior. Więc często na próżno szukać numerku w uszach:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 3 Lutego 2013 Co do uboju tuczników płci żeńskiej to faktycznie %mięsa jest większy ale jest ryzyko że loszka zostanie ubita w czasie rui która ma fatalny wpływ na smak mięsaZgadzam się w 100 % , sama taką sobie kupiłam . Mięso ma specyficzny smak . Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 3 Lutego 2013 Dziękuje Dziadku za odpowiedź,a wracając do mięsa to na fotkach widać że faktycznie to typowo mięsna rasa. [ Dodano: Nie 03 Lut, 2013 17:18 ]Kolego baraki,jak daleko masz do Ojrzenia,a dokładnie do Dąbrowy?Mam tam rodzinę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baraki Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 3 Lutego 2013 Główna drogą około 12km, na skróty bocznymi to będzie pewnie z 8. Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewskihttp://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 4 Lutego 2013 120km,trochę za daleko na transport mięsakolega raczy sobie żartować :lol: w obecnych warunkach spokojnie taki transport można przeprowadzić... w grudniu przywiozłem 1i 1/2 świniaka z Augustowa (4 godziny drogi) - było zimno, (choć lekki przymrozek raptem) mięso dobrze wychłodzone... samochód również... wprawdzie nie mierzyłem temperatury ale rączki przy przekładaniu zmarzły, a zamrożone butelki z krwią nawet nie zdążyły się oszronić... ale jak ktoś nie potrafi wyłączyć ogrzewania to faktycznie lepiej niech się nie zabiera za taki transport Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 6 Lutego 2013 baraki, dziękuję za wszelkie informacje na temat hodowli. Otrzymaliśmy wiele ciekawych informacji od kolegi :clap: Dziękuję i pozdrawiam :grin: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi