Skocz do zawartości

[Sprzedam]Świnie chowane sposobem domowym


Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo Ci Małgoś za to dziękuję. Też osobiście uważam że należy trzymać się tematu. Bla, bla, można przecież uskuteczniać w dziale pod takim właśnie tytułem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265800
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 185
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy ktoś może już ocenić mięsko zakupione u baraki

Połówka właśnie dzisiaj rano przyjechała i jesteśmy po rozbiorze.Mięso dobrej jakości dość kleiste bez widocznych wad. Słonina na dwa palce.Połówka ważyła ok.50 kg.Wody nie puszcza Zapach mięsny.Ponieważ był to ubój gospodarczy i każdy inaczej dzieli to trochę nie standardowy podział :grin: , i trochę więcej mięsa krwawego ale bez jakiś szczególnych odchyleń od normy.Umięśnienie standardowe.Wyroby będą robione dopiero za tydzień to może więcej coś napiszę o walorach smakowych i przydatności do naszych celów.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265806
Udostępnij na innych stronach

Wygląda ładnie, a jak z kosztami :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265807
Udostępnij na innych stronach

8,50 zł za kg półtuszy z dowozem.Dostałem w gratisie krew i ośrodek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265809
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz za tydzień robił kaszankę to mogę Ci w gratisie pomóc :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265814
Udostępnij na innych stronach

Kaszaneczka bliżej wiosny, ale ozorkowy i włoski to sobie wykonamy w niedługim czasie.Zbieram materiał i siły :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265834
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na tą półtuszę to za ładnie ona nie wygląda . Wydaje mi się że źle przecięta i jakby wody było brak do mycia poubojowego i taka jakaś wymęczona.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265835
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że źle przecięta

Wzdłuż może być.Gorzej z podziałem i szczecinowaniem.Straciliśmy polędwiczkę.

 

jakby wody było brak do mycia poubojowego

Kolega zna się na hodowli gorzej z przygotowaniem półtusz, ale pierwsze koty za płoty.Miała być ubijana i oprawiana w masarni, ale nie wyszło bo zmienili terminy uboju.Myślę ,że następnym razem będzie lepiej :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265839
Udostępnij na innych stronach

Moje mięso jest trochę bardziej krwawe niż to zwykle bywa.

Trochę słabo wychłodzone, temperatura wewnątrz 16 stopni.

W smaku jest lekko kwaskowe. :question:

Zapach bardzo intensywny, z nutą rzepaku ;) trochę mi przypomina Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy :grin: ale nie jest tak "chemicznie" drażniący, jak z mięsa z chowu przemysłowego.

Na skórze sporo szczeciny, ale ogólna czystość bez zarzutu.

Mięso delikatne, skóra mięciutka - łatwo się kroi, wyciek niewielki, dość kleiste.

Zjedliśmy na razie polędwiczkę i schab - bardzo dobre, kruche i miękkie.

Słoninka na 2-3 cm. Część przetopiona na smalec - zapach bardziej niż smakowity.

Brak wybroczyn - mam na myśli takie krwawe plamki wewnątrz delikatnych mięśni - podobno efekt stresu ubojowego.

Brak siniaków, uszkodzeń skóry i przebarwień ;)

 

Jak na tę cenę i z gratisowym dowozem do domu, to nawet tak czepliwy człowiek jak ja powinien być zadowolony. I co ważne - koledze baraki dobrze z oczu patrzy ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265852
Udostępnij na innych stronach

koledze baraki dobrze z oczu patrzy

Tu się zgadzam w 100%.Bardzo mili młodzi i z pasją ludzie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265854
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie półtusza nie wygląda wzorcowo choć ciężko oceniać mięso ze zdjęcia. Po kolorze widać jak by świniak był dobrze nie wychłodzony. Wybroczyny na przedniej cześci karku i podgardla wskazują na brak wprawy ubojowego. Na oko widać po grubości tłuszczu na mostku , pachwinie i w miejscu gdzie kiedyś były jądra że to samiec i na pewno był w klasie E lub S. Temp. wewnątrz mięsa 16 to dwa razy za dużo ( max 8 st) o kwaśnienie mięsa aż się prosi a ph mięsa to podstawa do udanej produkcji. Nie wiem jak schaby bo nie widać ale reszta OK, szynka ładna, nogi krótkie i grube. Polecam zamawiać żenskie szt są zawsze mniej tłuste ( chyba że ktoś lubi ;) ).

TO tylko opinia ze zdjęcia, więc moge sie mylić ogólnie poleca kolege Baraki bo znam go z forum TCH i wiem że to fachowiec.

Gratuluje mu pomysłu a początki są zawsze trudne

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265934
Udostępnij na innych stronach

Parę lat temu, na ozorkach kopiowym ołówkiem, Teraz -to nie interesowałem się i nie wiem
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265954
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie półtusza nie wygląda wzorcowo choć ciężko oceniać mięso ze zdjęcia. Po kolorze widać jak by świniak był dobrze nie wychłodzony. Wybroczyny na przedniej cześci karku i podgardla wskazują na brak wprawy ubojowego. Na oko widać po grubości tłuszczu na mostku , pachwinie i w miejscu gdzie kiedyś były jądra że to samiec i na pewno był w klasie E lub S. Temp. wewnątrz mięsa 16 to dwa razy za dużo ( max 8 st) o kwaśnienie mięsa aż się prosi a ph mięsa to podstawa do udanej produkcji.

Myślę, że wszystkie złe uwidocznione parametry półtuszy można złożyć na metodę uboju i warunki w jakich był prowadzony.

Dlatego nie wymagajmy pięknie wyglądającej półtuszy o wzorcowych parametrach.

Najważniejsze aby zwierzęta nie miały genów stresowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265959
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak schaby bo nie widać

Mam zdjęcie polędwicy.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265966
Udostępnij na innych stronach

Tak jak to słusznie zauważył kolega Arkadiusz znam sie na hodowli ale na temat uboju i prawidłowego rozbioru musze sie sporo nauczyć :blush: dlatego przy najblizszej okazji zamierzam skorzystać z kursów prowadzonych przez Dziadka i Bagno.

Podjąłem się własnoręcznego uboju (ze szkoda dla jakości) żeby czasowo dostosowac sie do możliwości kolegów którzy zamówili mięso, następnym razem bezwzględnie skorzystam z usług ubojni i oddam moje świnki w ręce zawodowców :grin:

Odnośnie grubości słoniny były sugestie że pewna jej ilość była by mile widziana więc wybrałem bardziej pękatą sztukę, zazwyczaj jest ona o połowę cieńsza.

Oto półtusza z wczorajszego uboju:

http://imageshack.us/a/img823/8671/miso1.jpg

http://imageshack.us/a/img812/2809/miso2.jpg

http://imageshack.us/a/img534/7966/miso3.jpg

http://imageshack.us/a/img838/6379/miso5.jpg

http://imageshack.us/a/img651/244/miso6.jpg

 

Co do uboju tuczników płci żeńskiej to faktycznie %mięsa jest większy ale jest ryzyko że loszka zostanie ubita w czasie rui która ma fatalny wpływ na smak mięsa (podwyższone temperatura ciała, hormony) dlatego wolałem nie ryzykowac i wybrać wieprzka gdyż akurat w chlewni był okres występowania rui (pojawia sie ona cyklicznie miej więcej w tym samym czasie u wszystkich samic).

Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewski

http://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265980
Udostępnij na innych stronach

W skupie każda sztuka od rolnika jest oznaczona numerkiem, każde ośrodki po uboju mają ten sam numer, weterynarz bada na miejscu próbkę każdej sztuki, po numerze w razie czego wie, kto sprzedał. U wszystkich małych rolników, u których bywałem, nigdy nie widziałem znaków ani kolczyków, do dużych nie zaglądam, bo po co. Wszyscy w jakiś sposób sprzedają, wszystkie przechodzą przez skup i ubojnię, nikt ich do kosza nie wyrzuca, na szczęście, bo inaczej nieciekawie . :cool:

Przepisy mówią że: "rolnik jest obowiązany oznakować świnie bezzwłocznie, a w każdym przypadku przed opuszczeniem przez świnie siedziby stada za pomoca kolczyka założonego na lewą małzowine usznąlub tatuażu umieszczonego w sposób czytelny i trwały w obu małzowinach usznych świń albo na jej grzbiecie zawierających numer identyfikacycjny zwierzecia gospodarskiego"

W praktyce to "bezzwłocznie" najcześciej oznacza że świnie tatuuje/kolczykuje sie bezpośrednio przed sprzedażą i opuszczeniem przez nie gospodarstwa co jest zreszta całkiem logiczne bo po co znakować prosiaki które urodziły sie w danym gospodarstwie i w którym będa utrzymywane az do wagi rzeźnej skoro w praktyce przy ściołowym systemie chowu 90% tych kolczyków zgubia po miesiącu (zachcaczają sie o sznurki które czasem zostaja w słomie od wiazania beli słomy).

 

[ Dodano: Nie 03 Lut, 2013 11:54 ]

Sadło po uboju należy poderwać, lub usunąć, gdyż ma to wpływ na wychłodzenie poubojowe mięsa.

Tak własnie robimy, tu jeszcze jest nie oderwane ale za chwilę już go nie było.

Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewski

http://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-265987
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje świnki przed sprzedażą tatuuje tatuownicą igłową po bokach z numerem gospodarstwa i tylko to jest wymagane. Tatuaż ten jest słabo widoczny dopiero po oskrobaniu świnki. Kolczyki konieczne u macior. Więc często na próżno szukać numerku w uszach:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266001
Udostępnij na innych stronach

Co do uboju tuczników płci żeńskiej to faktycznie %mięsa jest większy ale jest ryzyko że loszka zostanie ubita w czasie rui która ma fatalny wpływ na smak mięsa

Zgadzam się w 100 % , sama taką sobie kupiłam .

Mięso ma specyficzny smak .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266025
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Dziadku za odpowiedź,a wracając do mięsa to na fotkach widać że faktycznie to typowo mięsna rasa.

 

[ Dodano: Nie 03 Lut, 2013 17:18 ]

Kolego baraki,jak daleko masz do Ojrzenia,a dokładnie do Dąbrowy?Mam tam rodzinę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266029
Udostępnij na innych stronach

Główna drogą około 12km, na skróty bocznymi to będzie pewnie z 8.

Email: baraki@o2.pl tel: 606832207 skype: mjarczewski

http://allegro.pl/mieso-wieprzowe-poltusza-i2989536517.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266047
Udostępnij na innych stronach

120km,trochę za daleko na transport mięsa

kolega raczy sobie żartować :lol:

w obecnych warunkach spokojnie taki transport można przeprowadzić...

w grudniu przywiozłem 1i 1/2 świniaka z Augustowa (4 godziny drogi) - było zimno, (choć lekki przymrozek raptem) mięso dobrze wychłodzone... samochód również...

wprawdzie nie mierzyłem temperatury ale rączki przy przekładaniu zmarzły, a zamrożone butelki z krwią nawet nie zdążyły się oszronić...

ale jak ktoś nie potrafi wyłączyć ogrzewania to faktycznie lepiej niech się nie zabiera za taki transport :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7783-sprzedam%C5%9Bwinie-chowane-sposobem-domowym/page/4/#findComment-266293
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.