Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

że "spoko"
No tak - jak wiesz czego sie spodziewać - to spoko jest inaczej ajjajaj  - i to kwestja wyrazistości takiej kiełbasy - masz smak dojrzałej kiełbasy i dośc intensywny smak dobrego dojrzewającego sera  - dla mnie taki kompozyt w cienkich plasterkach do czerwonego wytrawnego wina - rewelka - a jeść z rolki :facepalm: ? no to raczej nie ten typ kiełby  :thumbsup:  ZIEZIE  :clap: było dobrze  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Żyjesz ? Chyba tak jak piszesz  :D  :D  :D  Ty to jesteś dżoler *

* :D  dżolero to za jakimś słownikiem :D  trochę zmodyfikowałem

gość wyróżniający się z otoczenia, jego główne atuty to kultura, styl, klasa, nie odznacza sie pajacarstwem, dużo robi nowatorskich kielbasofilskich doświadczeń powodując ogólne zdziwienie  i zazdrość  SiBów o dokonania i odkrycie nowych obszarów :laugh:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:) Żyję, żyję Maćku i knuję radośnie kiełbasofilskie konstrukta :thumbsup::laugh:

Trochę mnie Maciek zawstydzasz.... :blush: ....kiełbasofil nowator :facepalm::laugh: :laugh:

Mam pożyłkowane kilkanaście kilko mięcha... fajny zapiątek się kroi...może Mazury 2019 się zainauguruje...

SiBaski jest dobry moment na kiełbasowanie z krowowym... na ten przykład krowowe extra w cenie 26.00/kg nabywam ochoczo...

Działać trzeba...

gregren - krowowe od tych sanatoryjnych muciek ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

:) Jumbo, raczej nie lecz pewności 100% to nigdy się nie ma... bagatela :D

Z tymi krowami to pikuś nie "afera"...niemniej szkoda rozgłosu...

Masturbatorium toczy prace nad kolejną "zeSerową"... jest zacap, jest dobrze... :D

Zabatonione różne farsze...

Edytowane przez ziezielony

:) warunki zastane to i rozwiązania ograniczone... :D

3 batony zeSerowej próbuję "fermentować", temp min 24*C, głównie 35/38*, wtedy uchylam lekko klapkę bawełnianą... :D

Płaszczyć w tej odsłonie nie zamierzam..

Woda na dnie jest, zapocone obficie...

post-52358-0-64585900-1549963183_thumb.jpg

post-52358-0-74591100-1549963201_thumb.jpg

temp min 24*C, głównie 35/38*,

Nie za wysoko ? ale  wiem że Bracie Kielbasofilny odkrywasz nowe obszary :)

zeSerowej

czy to nowe odkrycia w Mastubatorium i koncept jest serowe,  bo za Twym konceptem i umysłem serofila i kiełasofila nie nadążam oj ja skromy  człek Sibowy :D  zresztą SiBy czy któż nadąża za Twymi nowymi wyzwaniami które podejmujesz :D. Masz Bracie szczęście niepojętne że Twych doświadczeń dokonujesz w XXI w  bo w w XX w  mógłbyś być zawędzony jako wyznawca i propagator ustwicznego łamania  wręcż Recydywa co wiecej Rewolucjonista  kumający się z łamiącymi parzadek przez duże "R" Księgi Świętej numer 16  :D.

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:D :D :D

:) Maćku, to na ile *Ć ten ferment?

Zasugerowałem się tymi bakteriami z sera dlatego pow 33*... W sumie mogę obniżyć klapką....

Se zainaugurowałem Mazury...

post-52358-0-49201400-1549973343_thumb.jpg

W obliczu siekiery wbitej w pniak to jak ta odpowiedż na te dwa mieczę tradycjonalistów .

to jak riposta na  wyzwanie trradycjonalistą  daj odpór  , bo  któż im sprosta tylko @ziezielony Brat z Mazur :D

Jednak jesteś dzolero :D  . Jakby co to Stoperan :D :D

Pozdrawiam serde(l)ecznie z ukłonami należytymi :)e

PS

A puszki (bo nie dowidzę jak Jurand :)  no może nie do końca ) to jakie jak bym chciał podążąć śladem :)

• 1 miesiąc temu...

:laugh:

Macica odnalazła kolejny swój odpowiednik tym razem w świecie "muzyki", polecam...

Wzorem niedoścignionym Fińczyki są...klimsonik adekwatny....można? Można!  :laugh:

jołjołjoł SiBaski...

Dnie ostatnie mkły w tempie okrutnistym, ostro trzeba było naginać na kilku frontach...

Nie omieszkałem jednak czegoś przykiełbasić tudzież zwędzić, serdolnąć... na te tematy zawsze musi być krztyna czasu...

Słabo mi szło z dokumentalizacją foto...to aparat zamarzł, to się zagubił w czeluściach Macicy...

Kilka locików przeprowadzono, czysto treningowo... wciąż poszukuję proporcji, granulacji, procedury, czasu... kiełby zeSerowej, czyste poszukiwanctwo bez punktów odniesienia...

Realizowano w trakcie zamówienie dla Mistyka Prymitywizmu - BazylaWidzewa  :thumbsup: ... właśnie obchodził jublieusz swioch urodzin... ulubiona liczba mu się trafiła "50"... (słownie pięćdziesiątka)... Obchody trwały sporo..zarówno w czasie jak i w objętości  :laugh:

Wrażenie nawet takie miałem, że inne niż "50" w grę nie wchodzą... sympatycznie było choć tylko kilka godzin mogłem obcować...

Boczek Bazylowi wybitnie przypadł do gustu...nikt nie był.... w stanie określić czy, podczas konsumpcji, z oczy mu płyną mu łzy wzruszenia czy też tłuszcz boczkowy...

Warunki zastane...to do roboty...farsz skulony w rozdziale na niespodzianki...

post-52358-0-94790100-1552731931_thumb.jpg   post-52358-0-75733800-1552732029_thumb.jpg

Zabatoniony obsadza się metodą szafkową

post-52358-0-76165900-1552732094_thumb.jpg

Zwędzenie...niewiele...przebieżka taka...

post-52358-0-87599100-1552732170_thumb.jpg

Te trzy kiełby to te ze wiadra z piecyka, kolejna faza- smagnięte dymkiem...

post-52358-0-02203300-1552732314_thumb.jpg

Boczki...pięćdziesiątnicze...

post-52358-0-13858800-1552732404_thumb.jpg

xxx

....Się nie mogę doczekać konsumpcji serków Łazowskich RafałaGórala .... podcapiają ponętnie... msząc się na biało...  :yes:  :thumbsup:

Niektórzy, mam nadzieję, jeszcze również mają taki dylemat.... :laugh:

Serki Rafała ???? ukryte czekają mają być spleśniałe ???????? poczekamy zobaczymy ????

Muskie - to ryba 🙃

Ta taczka podwoziem do góry, stół dla miednicy, pierwiastek seksualności miednica- biodra . Kwintesencja Macicy ???????? Edytowane przez Maciekzbrzegu

Steve i Mewy to ekstra kapela. "Thunderstruck" wymiata.

Piękne zdjęcia Karolu.
Pozdrowienia i do zobaczenia.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

Iure et gladio

• 1 miesiąc temu...

:) Rafał, specjalnie dla Ciebie... i dziękuję serde(l)cznie za żyżyczenia ....

Jołjołjoł SiBaski...

Wielkanoc tuż tuż... roboty po same...jaja.

Niestety nie dałem rady poczynić żadnej kiełby, nic to poszedłem ostrzej w boczunie plus trochę polędwic...

Lot fajny pod względem organizacji prac, robiłem na jednej butli gazowej straciłem więc małowiele czasu ale finalnie ogarłem jakoś...

Pogoda sprzyjała, słonko, wiaterek, kontemplacja Wielkanocna....  Manjan mnie nawiedził kaffku spilim, cuś się łykło lussseirosss.....

W trakcie...

post-52358-0-44488700-1555523544_thumb.jpg

W dobie oszczędzania energii wymyśliłem konstrukcję do odzysku ciepła z gara/palnika, w samozachwyt prawie zabrnąłem, trochę to działa ale słabo...

jeszcze ścierwą przykrywałem.... chociaż se spróbowałem... :w00t:

post-52358-0-10781200-1555523598_thumb.jpg   post-52358-0-51747300-1555523763_thumb.jpg

Walka owocną się okazała po parzeniu czasem studzę, prosta sprawa...

post-52358-0-80449300-1555523830_thumb.jpg

Jeszcze taki trik miał wpływ na wydajność prac, pominięto z premedytacją "proces ociekania" ręcznik frotte jest genialny, formuje batony i idealnie osusza...skraca czas

Peklowanie jak ostatnio ciągle we worach do kapusty kiszenia też wiadomo dlaczego... :thumbsup:

I oto są one... z wyczuciem smagnięte dymem...

post-52358-0-60397200-1555524158_thumb.jpg

Każdy kiełbasofil, płci obojga, wie, że odpowiednio potraktowany boczuś lubi się szczodrze odwdzięczyć "miodem"

Kapitalny dodatek do kiełb, choć u Numeromaniaków nie występuje :thumbsup:

Sporo boczków to i sporzej "miodku"... spożytkuje się w kolejnych odsłonach "zeSerowej" :yes:

W moich konstruktach występuje pod kryptonimem "Giloretka boczkowa"... jakby cuś ...

post-52358-0-53990500-1555524289_thumb.jpg

Dla chętnych do pobrania tapeta na telewizor od kąputery :thumbsup:

post-52358-0-33327800-1555524387_thumb.jpg

SiBaski Zdrowia, Uśmiechu i Radości na Wielkanoc...z Modlitwą i z Bogiem...

Da wstreczku.... :D

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

Edytowane przez ziezielony

:) Janusz, parafrazując starosłowańskie przysłowie o włosach... :D

Jak smaczne, to nie musi być dużo....

Serki też już Klasyka... Brawo J....

• 4 tygodnie później...

....w Hołdzie Wyznawcom.... Nurtu Prymitywistycznego...kiełbasowym Rafterom, FreeDiverom :laugh:

....no to jadziem...se dwa numery gruchnę...bo mogę... a i okoliczności znakomite...

: )Jołjołjoł SiBaski....

Ku chronologii wąta, zmobilizowan ponukami licznemi, obwieszczam Wam Kiełbasofilom Permanentnem Płci Obojga...

Klub Żywności Ekskluzywnej Macica jębł kolejny painitowy klejnocik....

W nierównej walce wyszedł zwycięsko, głównie to zasługa Pomagantów... najmłodszych w historii zdobywców totej blaszki Ma.19l i Mk również 19l...no i wiadomo Pani ZieZieŻona...nieoceniona...18l....D

Cieszę się, że Macica nie przegrała sama ze sobą bo takie obawy miałem już...dużo nie brakowało...

Ukłony najniższe i podziękowania kierujemy ku wąskiemu Gronu Czytantów onego wąta.... Wy wiecie i czujecie Klimat :thumbsup:

Serde(l)cznie pozdrawiam czasem tu zagubionych Numeromaniaków.... :thumbsup:

Łączy nas doktryna Lussseirosss SiBaski....wiedzie...zwodzi...tumani...w zamian radości moc gwarantuje...

Laur..2019

post-52358-0-30757900-1558285279_thumb.jpg

....Masturbatorium zwoiło... ciężko szło...żadnych wskazów...nitek...skierek choćby... taki omacek po...

dalim radę... Kiełbasa w Kurpiowskim Cebrze Kiełsana... pośród kontyngentu "zeSerowych" umocowana...

Dostojnie merdała pętelkiem podczas konsumpcyj... mlasków sporo, jęki, westchnienia... no i wulgaryzmy, wiadomo...

post-52358-0-76500900-1558285522_thumb.jpg

Notatki zachowane przezornie by łatwiej było, poprawiać nie będę, szlifować jak najbardziej...

To się narobiło totych "Lałrów"....

...że za Ser... że za kiełbasę kiedyś... no i miks za kiełbachę se serem... modnie nadużywane, modne słowo.... "hybryda" :D

post-52358-0-38863900-1558285638_thumb.jpg

post-52358-0-14943000-1558285778_thumb.jpg

Wstęga Mobiusa, deja vu... a Macica dalej burchlić rączo zamierza, szczwane, zawiłe acz zuchwałe konstrukta...

Wędzarynkę kolejną kminię SiBaski, wyamebi się zakiedyś...

... z ubiegłego roku przepisuję bo aktualne..oczywiście :laugh:

Warto było SiBy....

Szczególne podziękowania KŻE "Macica" ordynuje Wszystkim Wam, którzy tworzą/tworzyli monument Wiedzy na tym forum :clap:

Ukłaniam Czytantkom i Czytantom onego wąta... wiadomo że Serde(l)cznie :D

Lusseirosss okazał się ścieżką skuteczną...

Nurt Prymitywistyczny dostał konkretnego kopa...jest Moc... :w00t:

Polecam i jeszcze raz Dzięki SiBaski :thumbsup:

I pomyśleć, że ....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :thumbsup:
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu....

Gratki Mistrzu kiełbasofilski, serowarski dla Ciebie i teamu znaczy się Macicy Edytowane przez Maciekzbrzegu

To się narobiło totych "Lałrów"...
Karol - Zaszczyt mnie spotkał ,że Twoja ręka podpisała mi certyfikat ukończenia kursu pt. Hybryda - teraz z czystym sumieniem mogę Ci mówić MISTRZU - w kilku słowach  : CZAPKI Z GŁÓW  :yes:  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Brawo, brawo i jeszcze raz brawo :clap:

Gratulacje sedeczne Karolu.

Już się miałam Kasi pytać, kiedy się ogółowi pochwalisz

:hug:  :hug:  :hug:

W nierównej walce wyszedł zwycięsko,

No, pochwaliłeś się wreszcie  :thumbsup: 

Gratulacje wielkie za zwycięstwo  :clap:  :clap:  :clap: 

Żywię cichutką nadzieję, że przybliżysz przedmiot sukcesu   :flowers:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles