pis67 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Trzymałem się z przepisu z pierwszej strony, tym razem. Poprzednia kiełbasa wyszła mi , zaryzykuję stwierdzenia dobrze, dziś kroję a w środku nie związana dobrze, wydzielił się gęsty płyn, przy krojeniu się rozpada. Poprzednim razem nie dodałem wody.W piątek wydrukowałem sobie przepis - czytam woda 0,5l na 10 kg. dodałem odpowiednią ilość. I to był chyba błąd. Zapomniałem też ponakłuwać jelita. Zrobiłem zgodnie z przepisem, nie wyszło. :shock: Kolejna lekcja zaliczona - przechodzę do programu naprawczego. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Po wymieszaniu zawartości nieudanej kiełbasy szlachty z resztą farszu pozostałego z metki wyszedł pyszny wyrób z szynko warki. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Pis, podziwiam Cię. Jesteś niesamowity :!: Skąd Ty masz tyle czasu na tyle dobrej roboty :question: Też bym tak chciał. Piękne wyroby. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Trzymałem się z przepisu z pierwszej strony, tym razem. Poprzednia kiełbasa wyszła mi , zaryzykuję stwierdzenia dobrze, dziś kroję a w środku nie związana dobrze, wydzielił się gęsty płyn, przy krojeniu się rozpada. Poprzednim razem nie dodałem wody.W piątek wydrukowałem sobie przepis - czytam woda 0,5l na 10 kg. dodałem odpowiednią ilość. I to był chyba błąd. Zapomniałem też ponakłuwać jelita. Zrobiłem zgodnie z przepisem, nie wyszło. Kolejna lekcja zaliczona - przechodzę do programu naprawczego. witam a jajeczka kolega dodał do farszu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 a jajeczka kolega dodał do farszu? Pewnie nie dodał , myślał jak ma swojskie to nie musi . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zapomniałem też ponakłuwać jelita. Kiedy czytałem Twoje posty miałem napisać "Nie zapomnij ponakłuwać " , ale pomyślałem "nie On nie zapomni " :sad: a tu Zonk :wink: Pis-u nie łam się "Drzewa się łamią" ważne ,że towar się nie zmarnował i wyszło cos nowego "Metka Szlachecka z szynkowarki" :lol: :lol: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 a jajeczka kolega dodał do farszu? Jajeczko było jedno, nie robiłem dziesięciu kilo. :grin: "Nie zapomnij ponakłuwać " zapomniałem :!: może to była przyczyna i soczki nie wypłynęły. :shock: "Metka Szlachecka z szynkowarki" I poniżej fota tego mixa - stwierdziłem, że będę robił kiełbasę szlachty ale już bez ziół - domownikom nie podchodzą zbytnio. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żuraw Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Listopada 2009 Kątnice kupiłem tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889 cena 1 szt. 1,50zł. szybka wysyłka.Mam pytanko, kątnice są nasolone, czy można je przechowywać w zamrażarce?? ile trzeba mięsa aby wypełnić jedną kątnicę (KIEŁBASA SZLACHTY) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 24 Listopada 2009 Żuraw, Dzień Dobry ! kątnice są nasolone, czy można je przechowywać w zamrażarce??Nie ma takiej potrzeby. ile trzeba mięsa aby wypełnić jedną kątnicę (KIEŁBASA SZLACHTY)Kątnica kątnicy nie równa, skoro chcesz zrobić kiełb. szlachty to poczytaj cały temat, są zdjęcia i można sobie wyobrazić ile kg farszu może się zmieścić w 1 szt. Udanej kiełbaski :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 24 Listopada 2009 Kątnice kupiłem tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889 cena 1 szt. 1,50zł. szybka wysyłka. Mam pytanko, kątnice są nasolone, czy można je przechowywać w zamrażarce?? ile trzeba mięsa aby wypełnić jedną kątnicę (KIEŁBASA SZLACHTY) Tu coś o tym było https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3257 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żuraw Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 24 Listopada 2009 Nie ma takiej potrzeby. Wiem że nie ma takiej potrzeby ale pytam czy można przetrzymywać w zamrażarce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 24 Listopada 2009 ale pytam czy można przetrzymywać w zamrażarce Jelita cienkie zamroziłem zasolone tak dla próby , różnicy nie widziałem między mrożonymi a schłodzonymi . Kątnicy nigdy nie mroziłem , jak tylko to zrobię to opiszę na forum . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 26 Listopada 2009 Chciałem zrobić KIEŁBASĘ SZLACHTY, kupiłem kątnice, dzisiaj ją namoczyłem i przeraziłem się bo jest to ponad półmetrowej długości jelito. Widzę na waszych zdjęciach takie zgrabniutkie kątnice, a moja taki potwór, czy można to przeciąć na mniejsze kawałki ?, czy te białe żyłki od wewnątrz trzeba usunąć? tak to wygląda po napełnieniu wodą http://i48.tinypic.com/f3ey52.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 26 Listopada 2009 Krzyś, witaj na forum ! to nie jest kątnica wieprzowa. To jelito wołowe raczej ale możesz spokojnie długość dostosować do Twych potrzeb, żyłek nie usuwaj. Swoją drogą bardzo ładne jelito, podoba mi się :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 26 Listopada 2009 kempes, to jest raczej wieprzowe jelito grube Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 26 Listopada 2009 to nie jest kątnica wieprzowaKurcze, kupiłem jako kątnice w sklepie reklamowanym na tym forum http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889 to mogę zrobić w tym kiełbasę Szlachty? muszę zobaczyć pozostałe czy są takie same, aha powiedźcie co mogę zrobić w tym jelicie na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 26 Listopada 2009 Kurcze, kupiłem jako kątnice w sklepie reklamowanym na tym forum Nie jest to kątnica wieprzowa . Czy Kiełbasę Szlachty możesz w tym jelicie zrobić , nie podpowiem . :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 26 Listopada 2009 To chyba kątnica wołowa -też ją mam -dobra na szynkową / baleron. Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 26 Listopada 2009 Czy Kiełbasę Szlachty możesz w tym jelicie zrobić , nie podpowiem . Podpowiem, Krzyś można zrobić, tylko nie będzie, to właściwa kiełbasa szlachty. Zabraknie jej charakterystycznego smaku, jaki posiada kiełbasa szlachty. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 26 Listopada 2009 Podpowiem, Krzyś można zrobić Krzyś na razie nie zobaczy i nie odpowie :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfeusz Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Moja "KIEŁBASA SZLACHTY" to niestety porażka, robiłem ściśle w/g przepisu, nie udało się. Kiełbasę robiłem w kątnicy, jest sucha i bez koloru, piekłem ją w temperaturze podanej w przepisie. Oczywiście zrobię jeszcze jedną, lecz zraziłem się do pieczenia, czy tej kiełbasy nie można sparzyć zamiast piec? Krzyś na razie nie zobaczy i nie odpowie Wprawdzie Krzyś odpowiedzieć na razie nie może, ale czyta na moim nicku i dziękuje Wam za rady. Cytuj OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 11 Grudnia 2009 robiłem ściśle w/g przepisu, nie udało się.Napisz więcej co dokładnie się nie udało. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfeusz Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Kiełbasa jest sucha w środku (wiór), nie ma koloru, (sól dawałem morską) ogólnie objawy przeparzenia Cytuj OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Wiesz... ta kiełbasa była wyrabiana już w 1665 roku i ten typ kiełbasy tak ma.Przejrzyj cały ten wątek. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 11 Grudnia 2009 czy tej kiełbasy nie można sparzyćMożna. Część robionej przeze mnie była parzona i wyszła lepsza (wg mnie) od pieczonej. Przeczytaj wszystkie posty w tym temacie to poznasz historię zmagań z tą kiełbasą. Kiełbasa na soli wybarwia się podczas wędzenia. Ale to musi być ba....ardzo długie wędzenie i to w tem.≥55st.C. Również nic nie wiemy na temat procesu pieczenia. Ponieważ kiełbasa pieczona była w piecu chlebowym to z pewnością w opadającej temperaturze. W tamtych czasach nie stosowano termometrów a wygrzanie pieca sprawdzało się poprzez przyrumienianie wrzuconej garści mąki. Pozostaje jeszcze aspekt kleistości mięsa. Współczesne mięso wieprzowe ma coraz mniej kleju. Więc wybicie tłuczkiem i poszarpanie może nie wystarczyć do związania się farszu. Świadomość procesu może jednak pomóc w uzyskaniu opymalnego wyrobu. Robiłam tę kiełbaskę trzykrotnie w kątnicach. Degustatorzy do dziś ją pamiętają i domagają się jeszcze :grin: . Jeżeli uda mi się zakupić kątnice to chyba jeszcze przed Sylwestrem zdecyduję się na powtórkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.