Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Trzymałem się z przepisu z pierwszej strony, tym razem. Poprzednia kiełbasa wyszła mi , zaryzykuję stwierdzenia dobrze, dziś kroję a w środku nie związana dobrze, wydzielił się gęsty płyn, przy krojeniu się rozpada. Poprzednim razem nie dodałem wody.W piątek

wydrukowałem sobie przepis - czytam woda 0,5l na 10 kg. dodałem odpowiednią ilość. I to był chyba błąd. Zapomniałem też ponakłuwać jelita. Zrobiłem zgodnie z przepisem, nie wyszło. :shock:

Kolejna lekcja zaliczona - przechodzę do programu naprawczego. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77548
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po wymieszaniu zawartości nieudanej kiełbasy szlachty z resztą farszu pozostałego z metki wyszedł pyszny wyrób z szynko warki. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77688
Udostępnij na innych stronach

Pis, podziwiam Cię. Jesteś niesamowity :!:

Skąd Ty masz tyle czasu na tyle dobrej roboty :question:

Też bym tak chciał.

Piękne wyroby.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77700
Udostępnij na innych stronach

Trzymałem się z przepisu z pierwszej strony, tym razem. Poprzednia kiełbasa wyszła mi , zaryzykuję stwierdzenia dobrze, dziś kroję a w środku nie związana dobrze, wydzielił się gęsty płyn, przy krojeniu się rozpada. Poprzednim razem nie dodałem wody.W piątek

wydrukowałem sobie przepis - czytam woda 0,5l na 10 kg. dodałem odpowiednią ilość. I to był chyba błąd. Zapomniałem też ponakłuwać jelita. Zrobiłem zgodnie z przepisem, nie wyszło.

Kolejna lekcja zaliczona - przechodzę do programu naprawczego.

witam

a jajeczka kolega dodał do farszu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77722
Udostępnij na innych stronach

a jajeczka kolega dodał do farszu?

Pewnie nie dodał , myślał jak ma swojskie to nie musi . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77724
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem też ponakłuwać jelita.

Kiedy czytałem Twoje posty miałem napisać

"Nie zapomnij ponakłuwać " , ale pomyślałem "nie On nie zapomni " :sad:

a tu Zonk :wink: Pis-u nie łam się "Drzewa się łamią" ważne ,że towar się nie zmarnował i wyszło cos nowego "Metka Szlachecka z szynkowarki" :lol: :lol: :lol:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77726
Udostępnij na innych stronach

a jajeczka kolega dodał do farszu?

Jajeczko było jedno, nie robiłem dziesięciu kilo. :grin:

"Nie zapomnij ponakłuwać "

zapomniałem :!: może to była przyczyna i soczki nie wypłynęły. :shock:

 

"Metka Szlachecka z szynkowarki"

I poniżej fota tego mixa - stwierdziłem, że będę robił kiełbasę szlachty ale już bez ziół - domownikom nie podchodzą zbytnio. :cry:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-77782
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kątnice kupiłem tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889 cena 1 szt. 1,50zł. szybka wysyłka.

Mam pytanko, kątnice są nasolone, czy można je przechowywać w zamrażarce?? ile trzeba mięsa aby wypełnić jedną kątnicę (KIEŁBASA SZLACHTY)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89232
Udostępnij na innych stronach

Żuraw, Dzień Dobry !

kątnice są nasolone, czy można je przechowywać w zamrażarce??

Nie ma takiej potrzeby.

ile trzeba mięsa aby wypełnić jedną kątnicę (KIEŁBASA SZLACHTY)

Kątnica kątnicy nie równa, skoro chcesz zrobić kiełb. szlachty to poczytaj cały temat, są zdjęcia i można sobie wyobrazić ile kg farszu może się zmieścić w 1 szt.

Udanej kiełbaski :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89233
Udostępnij na innych stronach

Kątnice kupiłem tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889 cena 1 szt. 1,50zł. szybka wysyłka.

Mam pytanko, kątnice są nasolone, czy można je przechowywać w zamrażarce?? ile trzeba mięsa aby wypełnić jedną kątnicę (KIEŁBASA SZLACHTY)

Tu coś o tym było

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3257

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89236
Udostępnij na innych stronach

ale pytam czy można przetrzymywać w zamrażarce

 

Jelita cienkie zamroziłem zasolone tak dla próby , różnicy nie widziałem między mrożonymi a schłodzonymi . Kątnicy nigdy nie mroziłem , jak tylko to zrobię to opiszę na forum .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89271
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zrobić KIEŁBASĘ SZLACHTY, kupiłem kątnice, dzisiaj ją namoczyłem i przeraziłem się bo jest to ponad półmetrowej długości jelito.

Widzę na waszych zdjęciach takie zgrabniutkie kątnice, a moja taki potwór, czy można to przeciąć na mniejsze kawałki ?, czy te białe żyłki od wewnątrz trzeba usunąć?

 

tak to wygląda po napełnieniu wodą

 

http://i48.tinypic.com/f3ey52.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89461
Udostępnij na innych stronach

Krzyś, witaj na forum ! to nie jest kątnica wieprzowa.

To jelito wołowe raczej ale możesz spokojnie długość dostosować do Twych potrzeb, żyłek nie usuwaj.

Swoją drogą bardzo ładne jelito, podoba mi się :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89465
Udostępnij na innych stronach

to nie jest kątnica wieprzowa

Kurcze, kupiłem jako kątnice w sklepie reklamowanym na tym forum

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889

 

to mogę zrobić w tym kiełbasę Szlachty? muszę zobaczyć pozostałe czy są takie same, aha powiedźcie co mogę zrobić w tym jelicie na zdjęciu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89474
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, kupiłem jako kątnice w sklepie reklamowanym na tym forum

Nie jest to kątnica wieprzowa . Czy Kiełbasę Szlachty możesz w tym jelicie zrobić , nie podpowiem . :blush:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89491
Udostępnij na innych stronach

Czy Kiełbasę Szlachty możesz w tym jelicie zrobić , nie podpowiem .

Podpowiem, Krzyś można zrobić, tylko nie będzie, to właściwa kiełbasa szlachty. Zabraknie jej charakterystycznego smaku, jaki posiada kiełbasa szlachty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-89526
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Moja "KIEŁBASA SZLACHTY" to niestety porażka, robiłem ściśle w/g przepisu, nie udało się.

Kiełbasę robiłem w kątnicy, jest sucha i bez koloru, piekłem ją w temperaturze podanej w przepisie.

Oczywiście zrobię jeszcze jedną, lecz zraziłem się do pieczenia, czy tej kiełbasy nie można sparzyć zamiast piec?

 

Krzyś na razie nie zobaczy i nie odpowie

 

Wprawdzie Krzyś odpowiedzieć na razie nie może, ale czyta na moim nicku i dziękuje Wam za rady.

OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91607
Udostępnij na innych stronach

robiłem ściśle w/g przepisu, nie udało się.

Napisz więcej co dokładnie się nie udało.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91622
Udostępnij na innych stronach

Wiesz... ta kiełbasa była wyrabiana już w 1665 roku i ten typ kiełbasy tak ma.

Przejrzyj cały ten wątek.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91633
Udostępnij na innych stronach

czy tej kiełbasy nie można sparzyć

Można.

Część robionej przeze mnie była parzona i wyszła lepsza (wg mnie) od pieczonej. Przeczytaj wszystkie posty w tym temacie to poznasz historię zmagań z tą kiełbasą.

Kiełbasa na soli wybarwia się podczas wędzenia. Ale to musi być ba....ardzo długie wędzenie i to w tem.≥55st.C. Również nic nie wiemy na temat procesu pieczenia. Ponieważ kiełbasa pieczona była w piecu chlebowym to z pewnością w opadającej temperaturze. W tamtych czasach nie stosowano termometrów a wygrzanie pieca sprawdzało się poprzez przyrumienianie wrzuconej garści mąki.

Pozostaje jeszcze aspekt kleistości mięsa. Współczesne mięso wieprzowe ma coraz mniej kleju. Więc wybicie tłuczkiem i poszarpanie może nie wystarczyć do związania się farszu.

Świadomość procesu może jednak pomóc w uzyskaniu opymalnego wyrobu. Robiłam tę kiełbaskę trzykrotnie w kątnicach. Degustatorzy do dziś ją pamiętają i domagają się jeszcze :grin: .

Jeżeli uda mi się zakupić kątnice to chyba jeszcze przed Sylwestrem zdecyduję się na powtórkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/8/#findComment-91681
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.