Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi sie ze ta pasta jest robiona z lisci kolendry ,do kielbas raczej uzywamy nasion.( przynajmniej ja i sadze ze wiekszosc z nas) swiezej uzywam do potraw i zup.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-519709
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Krakowska - stosujemy.... :cool:

 

 

Tak , wczoraj do krakowskiej dałem 0,5 g/kg farszu :D

 

 

Pozdrawiam

 

W kiełbasie Andrzejka są na 100% ziarna - dziś jadłem :). Można dać zmielone ziarna, ale natka trochę chyba nie pasuje. Jeśli lubisz eksperymentować to spróbuj na małej ilości - to zupełnie inny aromat/smak niż ziarna mimo,ze ta sama roslina

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521129
Udostępnij na innych stronach

 

 

W kiełbasie Andrzejka są na 100% ziarna - dziś jadłem
 

 

 

 Piotrek .......... prawda :D:)

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521255
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można dać zmielone ziarna, ale natka trochę chyba nie pasuje.

Do natki nie mogę się przekonać. Dla mnie trąci "zdechliną"

A ziarenka, to zupełnie co innego. Zwłaszcza z własnego ogródka, z tegorocznych zbiorów. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521400
Udostępnij na innych stronach

dedykowałem młynek do kawy tylko do mielenia przypraw -kolendra jak najbardziej - niektórzy kochają ten smak - ale sa tacy co go nienawidzą ..... jak to w życiu . Zwykle dając gorczycę dodaje kilka ziarek kolendry...........

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521415
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do natki nie mogę się przekonać. Dla mnie trąci "zdechliną"

 

I ja mam podobnie :) . Kolendra na "tak" ale w ziarenkach.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521416
Udostępnij na innych stronach

 

 

I ja mam podobnie

Mimo, że takie "cukiereczki" lansują tę zieloną kolendrę w różnych programach kulinarnych normalnie jej nie znoszę. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521419
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mimo, że takie "cukiereczki" lansują tę zieloną kolendrę w różnych programach kulinarnych 

 

Cukiereczek niczego sobie ;) ..  lubię oglądać jak gotuje i uważam,że robi to z "głową" . Natomiast smak -to rzecz gustu ..a niech sobie wszystko tą kolendrą okrasza :cool::)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521421
Udostępnij na innych stronach

Z kolendrą trzeba uważać czy to natka czy ziarno aromat jest charakterystyczny ... o ile natka kolendry pasuje do salatek czy surówek to należy być ostrożnym w przypadku wyrobów ... przesadzimy i trąci skarpetą i to mocno ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521423
Udostępnij na innych stronach

 

 

przesadzimy i trąci skarpetą i to mocno

Skarpetę bym zniosła, lubię sery pleśniowe wszelkiej maści; to jest coś gorszego :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521424
Udostępnij na innych stronach

U mnie w kuchni dosc czesto gosci natka koleandry.  Zwlaszcza do azjatyckich dan. W domu tylko slubny ma probmem wlasnie z zapachem, wiec albo dla niego bez podaje, albo bardzo znikoma ilosc.

 Dziewczeta zas przepadaja za nia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521435
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z kolendrą trzeba uważać

 

Trzeba , trzeba.Moja dawka w kiełbasie to 0,6 g/kg mielonego ziarna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521459
Udostępnij na innych stronach

Annam ja tez bardzo lubie natke kolendry wlasnie do wszelkich potraw azjatyckich ..daje wedlog mnie bardzo swiezy  smak. Ziarna natomiast do kielbas mielone ale nie za wiele bo inaczej to wyjda kiepskiej jakosci "perfumy" :)

niestety natki jeszcze nigdy nie udalo mi sie wychodowac z ziaren..albo nie wschodza albo zaraz zolkna.. :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521473
Udostępnij na innych stronach

W tym roku wysiałem ziarna kolendry, które dostałem od "El Komendante". Zupełnie inny smak liści, który jest akceptowalny dla moich kubków smakowych. "Cukiereczka" w kwesti smakowej krajowej kolendry - nie popieram.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521507
Udostępnij na innych stronach

 

 

niektórzy kochają ten smak - ale sa tacy co go nienawidzą ..... jak to w życiu .

Podobnie jest z kminkiem, kolendra jako aromat dla mnie o.k. ale do farszu dodaję max. 0,5g/kg :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521526
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam,nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda na ten temat ale spróbuję się dopytać coś na temat Czosnku Niedżwiedziego. (nie wiem jak to odmienić !) 

Dymny bardzo go poleca a ja nigdy nie miałem z nim(czosnkiem) do czynienia.... Jak się go stosuje ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586722
Udostępnij na innych stronach

 

 

na temat Czosnku Niedżwiedziego.
ma inny aromat i smak od zwykłego - u nas często dodajemy do dań mięsnych , czasem pasztetu, kiełbasy ( jak mam taką fantazje) czasem do sera Typu Koryciński 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586725
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedz.... zgaduję że ma ząbki lub korzeń i pewno też sie go wyciska wyciskarką. Ale przeważnie występują płatki suszonego,one też nadają się do kiełbasy.. ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586744
Udostępnij na innych stronach

@Kuba-j25, czosnek niedzwiedz to liscie , ksztaltem przypominaja liscie konwalii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586747
Udostępnij na innych stronach

 

 

temat Czosnku Niedżwiedziego..... Jak się go stosuje ?
 

Co roku zbieram na  prywatnym zboczu ok. 5kg liści.

Robię z niego:

1. susz

2. nalewkę 65%

3. pesto

4. kiszę 

Najsilniejszy, czosnkowy aromat ma nalewka. Jest idealna do marynowania mięs i przyprawiania sosów.

Susz jest delikatny ale nadaje się praktycznie do wielu potraw (jak pietruszka)

Pesto to jest rarytas. awsze zrobię go "za mało" i błyskawicznie schodzi.

Przy braku czasu końcówki zbioru kiszę, z przeznaczeniem na wyborną zupę czosnkową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586775
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję,w my czasie pooglądałem sobie w necie czosnek n. ale nie wiedziałem co z nim zrobić. Jako że używa się liści to do kiełbasy chyba tylko susz się nadaje. Muszę spróbować,jak to wyjdzie bo zawsze byłem przyzwyczajony do wyciskania soczystych ząbków.... Pomysł na nalewkę moim zdaniem jest znakomity a że bardzo lubię robić nalewki prosiłbym o przepis na takową :-)

Do picia pewno się nie nadaje ale jako esensja do zaprawy musi być znakomita no i łatwo ją przechowywać...

Anno prosiłbym o przepis na nalewkę.. :-),i powiedz mi jeszcze w którym momencie i w jakiej proporcji dodawać ją do kiełbasy ? trochę się boję dodawać 65% alkohol bo może to wstrzymać proces peklowania lub czemuś zaszkodzić...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586810
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie rośnie od lat w ogródku .Używam tylko szczypiorku z niego
to jak u nas
[Dodano: 29 sty 2018 - 19:34]

 

 

Pesto to jest rarytas.
Jak robisz ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586811
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.