Kuba-j25 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Stycznia 2018 No właśnie... Jak ? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) prosiłbym o przepis na nalewkę..Mam 65% z 2016r i 50% z 2017.Wystarczy 50%.Kroisz listki i zalewasz alko.Mniej więcej wagowo 1:5, bo listki są lekkie i objętościowe. (100g liści zalewamy 0,5l spirytusu 50%)Maceracja min. 2 tygodnie - bez dostępu światła.Nadaje się do mięs (smak i kruchość), pasztetów i kiełbasy dojrzewającej.Do normalnej nie daję.Susz jest wg mnie za słaby do kiełbasy.[Dodano: 29 sty 2018 - 19:58]Pesto z czosnku niedźwiedziego Porcje: 1 słoik Składniki:czosnek niedźwiedzi - 150 goliwa - 125 ml + 3 łyżkiorzechy - 30 g (włoskie, laskowe, pestki dyni lub ziarna słonecznika)parmezan - 60 gsól, pieprz, sok z cytryny - do smaku Sposób przygotowania:Liście czosnku umyj i bardzo dokładnie osusz.Orzechy upraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.Ser zetrzyj na tarce.Liście pokrój, włóż do naczynia, w którym pesto będzie miksowane. Dodaj ser i rozdrobnione (w moździerzu lub pokrojone, starte) orzechy. Miksuj dolewając stopniowo oliwę. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. To ma być gęsta emulsja a nie mieszanina pływająca w oliwie!!!Pesto przełóż do czystego i suchego słoiczka, wygładź wierzch i zalej oliwą, zapobiegnie zepsuciu się sosu.Przechowuj w lodówce. Edytowane 29 Stycznia 2018 przez EAnna uzupełnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Liście są bardzo lekkie.Na 10 dkg liści potrzebne jest 0,5l alkoholu 50%.To z ledwością starcza na ich zalanie.Nalew należy trzymać w ciemności aby nie stracił ciemnozielonego koloru.Po kilku tygodniach należy dobrze odsączyć nalew a liście wycisnąć.Można je - po przemieleniu - dodać do zupy.Alkohol 50% jest optymalny do ekstrakcji czosnu niedźwiedziego (wg dr. Różańskiego), co potwierdzam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) To ja może z innej beczki. Piszecie że pozyskujecie czosnek niedźwiedzi z własnych działek. To jak go uprawiacie, bo ja już parę razy próbowałem z miernymi skutkami.Przepraszam za błędy piszę z telefonu Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) jak go uprawiacie, Najlepiej w lekkiej glebie o odczynie obojętnym.Kiedyś wsadziłam kilka cebulek ze szczypiorem i od tego czasu mam tego czosnku coraz wiecej.Pojawia sieępo pierwszych roztopach, wcześnie na wiosnę.Liście pozyskuje się w kwietniu/maju, koniecznie przed kwitnieniem. Potem łykowacieją.W maju pojawiaja sie rozety białaych kwiatów, które sa smaczne i dekoracyjne.W tym roku spróbuję zakonserwować je oliwą.W czerwcu cała roślina zanika.Odradza się za rok.Myślę, że rozmnaża się zarówno z cebulek przybyszowych jak i z nasion. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Eanno czytalam wlasnie na ten temat bo juz od jakiegos czasu chcialam sobie posadzic na balkonie , ponoc z nasion jest duzo trudniej pozyskac roslinki niz z cebulek ,z cebulek mozna miec zbior juz tego samego roku U nas pisza ze czosnek ten lubi glebe z wysokim PH i duza zawartoscia wapna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Stycznia 2018 czosnek ten lubi glebe z wysokim PH i duza zawartoscia wapna. Bo tak jest. Czosnek nie lubi ciężkich, kwaśnych gleb. W naturze rośnie na skraju bukowego lasu, w półcieniu, na zboczu góry - to ten "mój" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Stycznia 2018 W mojej okolicy nie widzialam ,bo mimo ze jest chroniony to jak bym sobie "pozyczyl" a ze 3 cebulki to by mnie nie zlinczowali Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Stycznia 2018 ze 3 cebulki to by mnie nie zlinczowali Jeżeli jest pod ochrona ,jakby ktoś widział, mogłoby być nie dobrze, mandat pewny. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zawsze moge powiedziec ze myslalam ze to konwalja u nas jest tylko lokalnie chroniony w moich stronach nie jest Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Lutego 2018 W mojej okolicy nie widzialam ,bo mimo ze jest chroniony to jak bym sobie "pozyczyl" a ze 3 cebulki to by mnie nie zlinczowaliSadzonki można po prostu kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Lutego 2018 Sadzonek nie widzialam u nas , a moze tylko przegapilam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 11 Lutego 2018 tak,są na allegro nawet z ekologicznych upraw,sprzedawca mi odpisał że są całkowicie mrozoodporne i należy je teraz wysadzić do gruntu. Trzeba tylko czekać jak ziemia rozmarznie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 11 Lutego 2018 Na wiosnę pokazują się w Leroy Merlin. Pomijając że są mrozoodporne, potrafią być bardzo ekspansywne. Trzeba pamiętać że nie należy zrywać więcej jak dwa liście z jednej rośliny bo mogą obumrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 11 Lutego 2018 Co do kupna, uważam że to ciężka sprawa, kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały. Dzwoniłem do dostawcy (numer telefonu był na doniczce). Dowiedziałem się że to nie są rośliny z polskiej szkółki i tak mają. Wyhodowałem swoje i po wsadzeniu mają się dobrze. Nie wiem czy to inna odmiana, czy są zwyczajnie nieodporne, ale polecam samemu wyhodować z nasion. Z tego co wiem, czosnek niedźwiedzi sieje się bodajże w listopadzie. Na przyszły rok i ja będę próbował zahodowac swój. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 18 Lutego 2018 Co do kupna, uważam że to ciężka sprawa, kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały. Dzwoniłem do dostawcy (numer telefonu był na doniczce). Dowiedziałem się że to nie są rośliny z polskiej szkółki i tak mają. Wyhodowałem swoje i po wsadzeniu mają się dobrze. Nie wiem czy to inna odmiana, czy są zwyczajnie nieodporne, ale polecam samemu wyhodować z nasion. Z tego co wiem, czosnek niedźwiedzi sieje się bodajże w listopadzie. Na przyszły rok i ja będę próbował zahodowac swój. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu TapatalkaMój właśnie z L. M. zaczyna wschodzić więc wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały.Marketowe zioła pędzone są na solankach ale zawsze dobrze ukorzenione.Należy je krótko przyciąć, rozdzielić korzenie na kilka części i rozsadzić do oddzielnych doniczek z dobrą ziemią.Podlać raz po posadzeniu a następny dopiero wtedy, gdy roślinki zaczną pobierać wodę co widać po przesuszonej ziemi.Co roku kupuję jedną porcję bazylii za 3,5zł i bezpośrednio rozsadzam po dwie roślinki do gruntu oraz do ziemi w szklarni. Wszystko się przyjmuje i rosną z tego piękne, spore krzaczki.Mam ta metodą wiele sadzonek w cenie 2 grosze/szt. Edytowane 18 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały.Marketowe zioła pędzone są na solankach ale zawsze dobrze ukorzenione.Należy je krótko przyciąć, rozdzielić korzenie na kilka części i rozsadzić do oddzielnych doniczek z dobrą ziemią.Podlać raz po posadzeniu a następny dopiero wtedy, gdy roślinki zaczną pobierać wodę co widać po przesuszonej ziemi.Co roku kupuję jedną porcję bazylii za 3,5zł i bezpośrednio rozsadzam po dwie roślinki do gruntu oraz do ziemi w szklarni. Wszystko się przyjmuje i rosną z tego piękne, spore krzaczki.Mam ta metodą wiele sadzonek w cenie 2 grosze/szt. EAnna moja metoda troszkę inna ale także skuteczna.Na wiosnę, gdy na bazarku pojawiają się producenci ziół,kupuję jeden pęczek bazylii, przeważnie za 1zł.Taki pęczek to kilka uciętych gałązek.Każdą gałązkę pozbawiam liści(wykorzystuję je od razu lub suszę),wstawiam do wody i czekam kilka/kilkanaście dni aż się ukorzenią.(bardzo łatwo to czynią)Ukorzenione wsadzam do doniczek z ziemią i mam cały rok świeżą bazylię.Skracam aby ładnie się rozkrzewiłyPolecam, sposób wielokrotnie wypróbowany Edytowane 18 Lutego 2018 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 18 Lutego 2018 WitamZapisałem się na to forum żeby dowiedzieć się o ilości przypraw do kiełbasy a przy okazji posadziłem Czosnek Niedżwiedzi z sadzonek już kiełkujących kupionych na Allegro , na razie w korytku na oknie a potem spróbuję wysadzić do gruntu,napiszę czy mi się udało...Wracając do przypraw...Prawdą jest że czosnek kupowany w markecie,zazwyczaj importowany jest baaaardzooo "słaby",wczoraj kupiłem Polski piękny i po obraniu dwóch główek przez całą noc pachniał w domu !Od tej pory co zapisałem się na forum trzy razy robiłem kiełbasę i eksperymentowałem z ilością przypraw.Trzymam się dosć sztywno proporcji 5 g pieprzu na kilogram bo nam to w domu odpowiada.Jednak nie używam pieprzu mielonegotylko mielę sam w żarnowym młynku od kawy-BARDZO GRUBO ! Daje to tyle że w kiełbasie widać kęski pieprzu,wyrażnie wyczuwalne ale nie przebarwia mięsa w całości na szaro jak w pieprzu miałko mielonym który jednolicie rozprowadzony w mięsie przestaje mieć wyrazisty smak.Czosnku daję w zależności od rodzaju i wielkości 1/2 do 1 główki na kilogram,oczywiscie wyciskany.Ciekawe spostrzeżenie..Przyprawy wzajemnie się równoważą,czyli jak w jednej parti(często dzielę mięso na dwie partie żeby coś zmienić w sposobie przyprawiania)dałem dużo mniej czosnku i majeranku to pieprz był BARDZIEJ wyczuwalny i wszyscy mówili że kiełbasa bardziej pikantna choć przypraw było mniej.Tak że jedyny sposób wypróbować i ewentualnie zapisać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 18 Lutego 2018 Czosnku daję w zależności od rodzaju i wielkości 1/2 do 1 główki na kilogram,oczywiscie wyciskany. Co prawda bardzo lubię czosnek, ale nawet dla mnie to "hardkor".Chyba, że chodzi o ząbek , a nie główkę ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Lutego 2018 Przy takiej ilości czosnku jaką dajesz po prostu nie czuć innych przypraw , poza tym smaku mięsa też nie wyczujesz. Czy zrobisz coś z karkówki , czy polędwicy lub szynki to smak będzie taki sam - czyli czosnek . Poczytaj różne przepisy z Forum. Pieprz "chodzi" od 1 do 5g/kg , czosnek też. Jadąc z czosnkiem na 8g i więcej czuje się sam czosnek , a Ty dajesz duuużo więcej niż 8g/kg Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 18 Lutego 2018 właśnie że nie.... Nawet Dieciom smakuje,taki po prostu kiepski był ten czosnek z Biedronki.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 18 Lutego 2018 Kuba-j25 zobacz tutaj:https://wedlinydomowe.pl/dodatki/przyprawy/1467-srednie-dawki-przpraw-opracowane-na-podstawie-35-starych-receptur Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Lutego 2018 Jadąc z czosnkiem na 8g i więcej czuje się sam czosnek Nie do końca jest tak jak piszesz. Są receptury w których czosnku daje się nawet do 20 g/kg i nie jest wcale dominujący w kiełbasie. Istotną kwestią też jest skład farszu i jak Kuba-j25 wspomniał, intensywność przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Lutego 2018 Są receptury w których czosnku daje się nawet do 20 g/kg Jasne, że są. Ale jest kwestią, do jakiego stężenia jest ten czosnek wyczuwalny przez konsumenta. Podobno jest to ilość znacznie mniejsza. Jak znajdę tę informację to napiszę.Natomiast pewnym jest, że wysokie stężenie czosnku będzie odczuwalne przez otoczenie konsumenta Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.