Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

prosiłbym o przepis na nalewkę..

Mam  65% z 2016r i 50% z 2017.

Wystarczy 50%.

Kroisz listki i zalewasz alko.

Mniej więcej wagowo 1:5, bo listki są lekkie i objętościowe. (100g liści zalewamy 0,5l spirytusu 50%)

Maceracja min. 2 tygodnie - bez dostępu światła.

Nadaje się do mięs (smak i kruchość), pasztetów i kiełbasy dojrzewającej.

Do normalnej nie daję.

Susz jest wg mnie za słaby do kiełbasy.

[Dodano: 29 sty 2018 - 19:58]

Pesto z czosnku niedźwiedziego

 

Porcje: 1 słoik

 

Składniki:

czosnek niedźwiedzi - 150 g

oliwa - 125 ml + 3 łyżki

orzechy - 30 g (włoskie, laskowe, pestki dyni lub ziarna słonecznika)

parmezan - 60 g

sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Liście czosnku umyj i bardzo dokładnie osusz.

Orzechy upraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.

Ser zetrzyj na tarce.

Liście pokrój, włóż do naczynia, w którym pesto będzie miksowane. Dodaj ser i rozdrobnione (w moździerzu lub pokrojone, starte) orzechy. Miksuj dolewając stopniowo oliwę. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. To ma być gęsta emulsja a nie mieszanina pływająca w oliwie!!!

Pesto przełóż do czystego i suchego słoiczka, wygładź wierzch i zalej oliwą, zapobiegnie zepsuciu się sosu.

Przechowuj w lodówce.

Edytowane przez EAnna
uzupełnienie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586814
Udostępnij na innych stronach

Liście są bardzo lekkie.

Na 10 dkg liści potrzebne jest 0,5l alkoholu 50%.

To z ledwością starcza na ich zalanie.

Nalew należy trzymać w ciemności aby nie stracił ciemnozielonego koloru.

Po kilku tygodniach należy dobrze odsączyć nalew a liście wycisnąć.

Można je - po przemieleniu - dodać do zupy.

Alkohol 50% jest optymalny do ekstrakcji czosnu niedźwiedziego (wg dr. Różańskiego), co potwierdzam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586853
Udostępnij na innych stronach

To ja może z innej beczki. Piszecie że pozyskujecie czosnek niedźwiedzi z własnych działek. To jak go uprawiacie, bo ja już parę razy próbowałem z miernymi skutkami.

Przepraszam za błędy piszę z telefonu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586859
Udostępnij na innych stronach

jak go uprawiacie,

 

Najlepiej w lekkiej  glebie o odczynie obojętnym.

Kiedyś wsadziłam kilka cebulek ze szczypiorem i od tego czasu mam tego czosnku coraz wiecej.

Pojawia sieępo pierwszych roztopach, wcześnie na wiosnę.

Liście pozyskuje się w kwietniu/maju, koniecznie przed kwitnieniem. Potem łykowacieją.

W maju pojawiaja sie rozety białaych kwiatów, które sa smaczne i dekoracyjne.

W tym roku spróbuję zakonserwować je oliwą.

W czerwcu cała roślina zanika.

Odradza się za rok.

Myślę, że rozmnaża się zarówno z cebulek przybyszowych jak i z nasion.

post-40040-0-22541200-1517311560.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586932
Udostępnij na innych stronach

Eanno czytalam wlasnie na ten temat bo juz od jakiegos czasu chcialam sobie posadzic na balkonie , ponoc z nasion jest duzo trudniej pozyskac roslinki niz z cebulek ,z cebulek mozna miec zbior juz tego samego roku 

U nas pisza ze czosnek ten lubi glebe z wysokim  PH  i duza zawartoscia wapna. ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586935
Udostępnij na innych stronach

 

 

czosnek ten lubi glebe z wysokim  PH  i duza zawartoscia wapna.

Bo tak jest. Czosnek nie lubi ciężkich, kwaśnych gleb. 

W naturze rośnie na skraju bukowego lasu, w półcieniu, na zboczu góry - to ten "mój" :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586939
Udostępnij na innych stronach

W mojej okolicy nie widzialam ,bo mimo ze jest chroniony to jak bym sobie "pozyczyl" :facepalm: a ze 3 cebulki to by mnie nie zlinczowali

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586942
Udostępnij na innych stronach

 

 

ze 3 cebulki to by mnie nie zlinczowali

Jeżeli jest pod ochrona ,jakby ktoś widział, mogłoby być nie dobrze, mandat pewny.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586948
Udostępnij na innych stronach

Zawsze moge powiedziec ze myslalam ze to konwalja :tongue: u nas jest tylko lokalnie chroniony w moich stronach nie jest 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-586956
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sadzonek nie widzialam u nas , a moze tylko przegapilam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588237
Udostępnij na innych stronach

tak,są na allegro nawet z ekologicznych upraw,sprzedawca mi odpisał że są całkowicie mrozoodporne i należy je teraz wysadzić do gruntu. Trzeba tylko czekać jak ziemia rozmarznie...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588417
Udostępnij na innych stronach

Na wiosnę pokazują się w Leroy Merlin. Pomijając że są mrozoodporne, potrafią być bardzo ekspansywne. Trzeba pamiętać że nie należy zrywać więcej jak dwa liście z jednej rośliny bo mogą obumrzeć. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588449
Udostępnij na innych stronach

Co do kupna, uważam że to ciężka sprawa, kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały. Dzwoniłem do dostawcy (numer telefonu był na doniczce). Dowiedziałem się że to nie są rośliny z polskiej szkółki i tak mają. Wyhodowałem swoje i po wsadzeniu mają się dobrze. Nie wiem czy to inna odmiana, czy są zwyczajnie nieodporne, ale polecam samemu wyhodować z nasion. Z tego co wiem, czosnek niedźwiedzi sieje się bodajże w listopadzie. Na przyszły rok i ja będę próbował zahodowac swój.

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-588458
Udostępnij na innych stronach

Co do kupna, uważam że to ciężka sprawa, kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały. Dzwoniłem do dostawcy (numer telefonu był na doniczce). Dowiedziałem się że to nie są rośliny z polskiej szkółki i tak mają. Wyhodowałem swoje i po wsadzeniu mają się dobrze. Nie wiem czy to inna odmiana, czy są zwyczajnie nieodporne, ale polecam samemu wyhodować z nasion. Z tego co wiem, czosnek niedźwiedzi sieje się bodajże w listopadzie. Na przyszły rok i ja będę próbował zahodowac swój.

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Mój właśnie z L. M. zaczyna wschodzić więc wszystko ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589229
Udostępnij na innych stronach

kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały.

Marketowe zioła pędzone są na solankach ale zawsze dobrze ukorzenione.

Należy je krótko przyciąć, rozdzielić korzenie na kilka części  i rozsadzić do oddzielnych doniczek z dobrą ziemią.

Podlać raz po posadzeniu  a następny dopiero wtedy, gdy roślinki zaczną pobierać wodę co widać po przesuszonej ziemi.

Co roku kupuję jedną porcję bazylii za 3,5zł  i bezpośrednio rozsadzam po dwie roślinki do gruntu oraz do ziemi w szklarni. 

Wszystko się przyjmuje i rosną z tego piękne, spore krzaczki.

Mam ta metodą wiele sadzonek w cenie 2 grosze/szt. :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589247
Udostępnij na innych stronach

 

kupiłem kiedyś tymianek i szałwię, właśnie w Leroy Merlin, niestety nie przetrwały.

Marketowe zioła pędzone są na solankach ale zawsze dobrze ukorzenione.

Należy je krótko przyciąć, rozdzielić korzenie na kilka części  i rozsadzić do oddzielnych doniczek z dobrą ziemią.

Podlać raz po posadzeniu  a następny dopiero wtedy, gdy roślinki zaczną pobierać wodę co widać po przesuszonej ziemi.

Co roku kupuję jedną porcję bazylii za 3,5zł  i bezpośrednio rozsadzam po dwie roślinki do gruntu oraz do ziemi w szklarni. 

Wszystko się przyjmuje i rosną z tego piękne, spore krzaczki.

Mam ta metodą wiele sadzonek w cenie 2 grosze/szt. :D

 

 

EAnna moja metoda troszkę inna ale także skuteczna.

Na wiosnę, gdy na bazarku pojawiają się producenci ziół,

kupuję jeden pęczek bazylii, przeważnie za 1zł.

Taki pęczek to kilka uciętych gałązek.

Każdą gałązkę pozbawiam liści(wykorzystuję je od razu lub suszę),

wstawiam do wody i czekam kilka/kilkanaście dni aż się ukorzenią.(bardzo łatwo to czynią)

Ukorzenione wsadzam do doniczek z ziemią i mam cały rok świeżą bazylię.

Skracam aby ładnie się rozkrzewiły

Polecam, sposób wielokrotnie wypróbowany

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589274
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zapisałem się na to forum żeby dowiedzieć się o ilości przypraw do kiełbasy a przy okazji posadziłem Czosnek Niedżwiedzi z sadzonek już kiełkujących kupionych na Allegro , na razie w korytku na oknie a potem spróbuję wysadzić do gruntu,napiszę czy mi się udało...

Wracając do przypraw...

Prawdą jest że czosnek kupowany w markecie,zazwyczaj importowany jest baaaardzooo "słaby",wczoraj kupiłem Polski piękny i po obraniu dwóch główek przez całą noc pachniał w domu !

Od tej pory co zapisałem się na forum trzy razy robiłem kiełbasę i eksperymentowałem z ilością przypraw.

Trzymam się dosć sztywno proporcji 5 g pieprzu na kilogram bo nam to w domu odpowiada.Jednak nie używam pieprzu mielonego

tylko mielę sam w żarnowym młynku od kawy-BARDZO GRUBO ! Daje to tyle że w kiełbasie widać kęski pieprzu,wyrażnie wyczuwalne ale nie przebarwia mięsa w całości na szaro jak w pieprzu miałko mielonym który jednolicie rozprowadzony w mięsie przestaje mieć wyrazisty smak.

Czosnku daję w zależności od rodzaju i wielkości 1/2 do 1 główki na kilogram,oczywiscie wyciskany.

Ciekawe spostrzeżenie..

Przyprawy wzajemnie się równoważą,czyli jak w jednej parti(często dzielę mięso na dwie partie żeby coś zmienić w sposobie przyprawiania)dałem dużo mniej czosnku i majeranku to pieprz był BARDZIEJ wyczuwalny i wszyscy mówili że kiełbasa bardziej pikantna choć przypraw było mniej.

Tak że jedyny sposób wypróbować i ewentualnie zapisać .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589279
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czosnku daję w zależności od rodzaju i wielkości 1/2 do 1 główki na kilogram,oczywiscie wyciskany.

Co prawda bardzo lubię czosnek, ale nawet dla mnie to  :w00t:  "hardkor".

Chyba, że chodzi o ząbek  :yes:  , a nie główkę ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589282
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej ilości czosnku jaką dajesz po prostu nie czuć innych przypraw , poza tym smaku mięsa też nie wyczujesz. Czy zrobisz coś z karkówki , czy polędwicy lub szynki to smak będzie taki sam - czyli czosnek ;). Poczytaj różne przepisy z Forum. Pieprz "chodzi" od 1 do 5g/kg , czosnek też. Jadąc z czosnkiem na 8g i więcej czuje się sam czosnek , a Ty dajesz duuużo więcej niż 8g/kg

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589283
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jadąc z czosnkiem na 8g i więcej czuje się sam czosnek
Nie do końca jest tak jak piszesz. Są receptury w których czosnku daje się nawet do 20 g/kg i nie jest wcale dominujący w kiełbasie. Istotną kwestią też jest skład farszu i jak Kuba-j25 wspomniał, intensywność przyprawy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589378
Udostępnij na innych stronach

 

 

Są receptury w których czosnku daje się nawet do 20 g/kg

Jasne, że są. Ale jest kwestią, do jakiego stężenia jest ten czosnek wyczuwalny przez konsumenta. Podobno jest to ilość znacznie mniejsza. 

Jak znajdę tę informację to napiszę.

Natomiast pewnym jest, że wysokie stężenie czosnku będzie odczuwalne przez otoczenie konsumenta  :laugh:  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/3/#findComment-589384
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.