electra Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Września 2016 Wydaje mi sie ze ta pasta jest robiona z lisci kolendry ,do kielbas raczej uzywamy nasion.( przynajmniej ja i sadze ze wiekszosc z nas) swiezej uzywam do potraw i zup. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-519709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Października 2016 Krakowska - stosujemy.... Tak , wczoraj do krakowskiej dałem 0,5 g/kg farszu Pozdrawiam W kiełbasie Andrzejka są na 100% ziarna - dziś jadłem . Można dać zmielone ziarna, ale natka trochę chyba nie pasuje. Jeśli lubisz eksperymentować to spróbuj na małej ilości - to zupełnie inny aromat/smak niż ziarna mimo,ze ta sama roslina Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Października 2016 W kiełbasie Andrzejka są na 100% ziarna - dziś jadłem Piotrek .......... prawda Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Października 2016 Można dać zmielone ziarna, ale natka trochę chyba nie pasuje. Do natki nie mogę się przekonać. Dla mnie trąci "zdechliną"A ziarenka, to zupełnie co innego. Zwłaszcza z własnego ogródka, z tegorocznych zbiorów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Października 2016 Ja ucieram ziarnka kolendry w moździerzu, bezpośrednio przed dodaniem do farszu. Uwielbiam ten aromat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Października 2016 dedykowałem młynek do kawy tylko do mielenia przypraw -kolendra jak najbardziej - niektórzy kochają ten smak - ale sa tacy co go nienawidzą ..... jak to w życiu . Zwykle dając gorczycę dodaje kilka ziarek kolendry........... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Października 2016 Do natki nie mogę się przekonać. Dla mnie trąci "zdechliną" I ja mam podobnie . Kolendra na "tak" ale w ziarenkach. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Października 2016 I ja mam podobnie Mimo, że takie "cukiereczki" lansują tę zieloną kolendrę w różnych programach kulinarnych normalnie jej nie znoszę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Października 2016 Mimo, że takie "cukiereczki" lansują tę zieloną kolendrę w różnych programach kulinarnych Cukiereczek niczego sobie .. lubię oglądać jak gotuje i uważam,że robi to z "głową" . Natomiast smak -to rzecz gustu ..a niech sobie wszystko tą kolendrą okrasza Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Października 2016 Z kolendrą trzeba uważać czy to natka czy ziarno aromat jest charakterystyczny ... o ile natka kolendry pasuje do salatek czy surówek to należy być ostrożnym w przypadku wyrobów ... przesadzimy i trąci skarpetą i to mocno Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Października 2016 przesadzimy i trąci skarpetą i to mocno Skarpetę bym zniosła, lubię sery pleśniowe wszelkiej maści; to jest coś gorszego Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Października 2016 U mnie w kuchni dosc czesto gosci natka koleandry. Zwlaszcza do azjatyckich dan. W domu tylko slubny ma probmem wlasnie z zapachem, wiec albo dla niego bez podaje, albo bardzo znikoma ilosc. Dziewczeta zas przepadaja za nia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Października 2016 Z kolendrą trzeba uważać Trzeba , trzeba.Moja dawka w kiełbasie to 0,6 g/kg mielonego ziarna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Października 2016 Annam ja tez bardzo lubie natke kolendry wlasnie do wszelkich potraw azjatyckich ..daje wedlog mnie bardzo swiezy smak. Ziarna natomiast do kielbas mielone ale nie za wiele bo inaczej to wyjda kiepskiej jakosci "perfumy" niestety natki jeszcze nigdy nie udalo mi sie wychodowac z ziaren..albo nie wschodza albo zaraz zolkna.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Października 2016 W tym roku wysiałem ziarna kolendry, które dostałem od "El Komendante". Zupełnie inny smak liści, który jest akceptowalny dla moich kubków smakowych. "Cukiereczka" w kwesti smakowej krajowej kolendry - nie popieram. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Października 2016 "Cukiereczka" w kwesti smakowej krajowej kolendry - nie popieram. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Października 2016 niektórzy kochają ten smak - ale sa tacy co go nienawidzą ..... jak to w życiu . Podobnie jest z kminkiem, kolendra jako aromat dla mnie o.k. ale do farszu dodaję max. 0,5g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-521526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam,nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda na ten temat ale spróbuję się dopytać coś na temat Czosnku Niedżwiedziego. (nie wiem jak to odmienić !) Dymny bardzo go poleca a ja nigdy nie miałem z nim(czosnkiem) do czynienia.... Jak się go stosuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Stycznia 2018 na temat Czosnku Niedżwiedziego. ma inny aromat i smak od zwykłego - u nas często dodajemy do dań mięsnych , czasem pasztetu, kiełbasy ( jak mam taką fantazje) czasem do sera Typu Koryciński Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedz.... zgaduję że ma ząbki lub korzeń i pewno też sie go wyciska wyciskarką. Ale przeważnie występują płatki suszonego,one też nadają się do kiełbasy.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Stycznia 2018 @Kuba-j25, czosnek niedzwiedz to liscie , ksztaltem przypominaja liscie konwalii Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Stycznia 2018 U mnie rośnie od lat w ogródku .Używam tylko szczypiorku z niego. Można też ususzyć[w sprzedaży jest chyba tylko cięty uszony ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Stycznia 2018 temat Czosnku Niedżwiedziego..... Jak się go stosuje ? Co roku zbieram na prywatnym zboczu ok. 5kg liści.Robię z niego:1. susz2. nalewkę 65%3. pesto4. kiszę Najsilniejszy, czosnkowy aromat ma nalewka. Jest idealna do marynowania mięs i przyprawiania sosów.Susz jest delikatny ale nadaje się praktycznie do wielu potraw (jak pietruszka)Pesto to jest rarytas. awsze zrobię go "za mało" i błyskawicznie schodzi.Przy braku czasu końcówki zbioru kiszę, z przeznaczeniem na wyborną zupę czosnkową. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dziękuję,w my czasie pooglądałem sobie w necie czosnek n. ale nie wiedziałem co z nim zrobić. Jako że używa się liści to do kiełbasy chyba tylko susz się nadaje. Muszę spróbować,jak to wyjdzie bo zawsze byłem przyzwyczajony do wyciskania soczystych ząbków.... Pomysł na nalewkę moim zdaniem jest znakomity a że bardzo lubię robić nalewki prosiłbym o przepis na takową :-)Do picia pewno się nie nadaje ale jako esensja do zaprawy musi być znakomita no i łatwo ją przechowywać...Anno prosiłbym o przepis na nalewkę.. :-),i powiedz mi jeszcze w którym momencie i w jakiej proporcji dodawać ją do kiełbasy ? trochę się boję dodawać 65% alkohol bo może to wstrzymać proces peklowania lub czemuś zaszkodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Stycznia 2018 U mnie rośnie od lat w ogródku .Używam tylko szczypiorku z niego to jak u nas[Dodano: 29 sty 2018 - 19:34] Pesto to jest rarytas. Jak robisz ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/2/#findComment-586811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.