arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Maja 2013 -nagłe zmiany pogody w tym burze -podczas ostatniej nocy peklowania wyniesiona na balkon w naczyniu na 12h temperatura 10st Z tą burzą to jakieś zabobony.W to nie wierzę W to drugie już prędzej, choć też wątpię. A może mięso przed peklowaniem było już lekko nie świeże? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-286166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Maja 2013 A może mięso przed peklowaniem było już lekko nie świeże?Najprawdopodobniej tak jest , niestety trafiłeś na złe mięso i tyle . Ja też raz się przejechałem na mięsie , jak później się dowiedziałem, to masarnia w mojej miejscowości sprowadza mięso z Niemiec , jakieś stare półtusze. Przepraszam kolegów z Niemiec , ale tak jest . Właściciel masarni to ciekawy typ , więc wszystko pasowało by do niego , jak najtaniej kupić i najdrożej sprzedać . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-286168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Maja 2013 no tez tak myślę że było nieświeże :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-286169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Maja 2013 W to drugie już prędzej Możliwe, też o tym myślałem będzie nauczka na przyszłość. A może mięso przed peklowaniem było już lekko nie świeże? Nic na to nie wskazywało chociaż ekspertem to nie jestem :wink: . Chociaż przyznam się że pierwszy raz kupiłem w innym miejscu niż zawsze. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-286171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Może ktoś z Kolegów pomoże?Jak powszechnie wiadomym peklowanie latem wymaga lodówki. To powoduje zmniejszoną aktywność Wedzarniczych Braci.Aby dawać odpór: :grin: Lodówka obecna (kupiłem!), a teraz chciałbym nabyć dwa pojemniki do peklowania o wymiarach granicznych: 40x40cm i wysokości 35 cm. Szukałem na forach, ale nie miałem szczęścia,albo źle szukałemCzy ktoś ma namiary na hurtownię, albo sklep?Może Miro ma pojemniki lub namiary?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-288844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Pytanie. Czy w aluminiowych naczyniach można , nie zachodzi reakcja z solanką? Mam takie pojemniki po 30 litrów z zamknięciem i myślę wykorzystać do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-288846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Czerwca 2013 "Amelinium" nie , podobnie ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-288848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Wpisz w google GN z poliwęglanu / pojemniki gastronomiczne GN tańsze od metalowych. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-288857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Dziękuję za podpowiedź.Znalazłem, zakupiłem i będę wykorzystywał nie tylko latem. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-289162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokool Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Kłaniam. co do burzy to ja w ten zabobon akuratnie wierzę .... Kilkakrotnie już "śnieg spalił" mi mięsko... Babcia moja Ś.P. mawiała ,że burza niszczy wszystko. Mleko ze świeżego udoju potrafiło skisnąć "w oczach" przed burzą. Ostatnio Dzień przed burzą do beczułek wrzuciłem ogórki małosolne . Po burzy były już.... Niestety mięsko jednak nie wytrzymało ... I ugotowane pofruneło sobie na śmietnik gdzie okoliczne psiaki już merdały ogonami. Bądź co bądź psiakom kisy nie szkodzą. Nadmieniam też fakt, że naczynia zawsze wyparzam a potem w piekarniku sterylizuje. Mięso też świeżynka, nie promocja w markecie. Temperatura i miejsce stałe. Coś w tej burzy jest .Ale jednak załatwiłem też sobie dodatkową lodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-289921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Temperatura i miejsce stałe. Coś w tej burzy jestNo, produkty w zamrażarkach są na ogół na burzę odporne :grin: . Chyba, że zamrażarka padnie :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-289977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord55 Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Lipca 2013 Po przeczytaniu tych postów cofnąłem się do średniowiecza . A niektórzy już są i powinni wiedzieć ,ze burza bardziej moczy niż psuje ekspresowo mięso ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Lipca 2013 Trzeba trochę chcieć i poczytać wujka google. To co może być dla nas zabobonem ma również wytłumaczenie fizyczno-chemiczne. Burza = wyładowania atmosferyczne = powstawanie dużych ilości ozonu. Ozon + wyroby spożywcze = bardzo szybkie psucie. A tak z ciekawości kolego nord dla odwrócenia tematu, wytłumacz bez zabobonów czemu rosół kiśnie podczas burzy ? Bo to że kiśnie to fakt. A taki wpisik kogoś mądrzejszego: w czasie burzy tworzy sie ozon- reaktywna forma tlenu ktory jest wolnym rodnikiem. A wolne rodniki moga stymulowac rozne rodzaje smierci komorkowej apoptozy i nekrozy. Chociaz mieso w sumie i tak jest zdechle to jednak mozne nasilic rozklad nekrotyczny I coś również z dziedziny "zabobonów": Zasadniczo wszelkie zupy lubią kisnąć, a na mięsie szczególnie - i tu niesmaczna dygresja - w kostnicy nawet w lodówkach ciała nabrzmiewają (zasadniczo zwłoki po grzmieniu, nie nadają się zbytnio na publiczny widok). Kto więc nadal myśli, że to zabobony, niech zwróci uwagę na swoje domowe produkty po burzy, pogląd szybko mu się zmieni.No nic tylko zapytać znajomego z kostnicy czy tak faktycznie jest. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Lipca 2013 Rzekłbym nie wyjaśniona, zabobonna rzeczywistość.Niestety nie ma znajomych w tej branży więc czekam na info. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Lipca 2013 proste brak chłodni lub lodówki to prawda Cytuj człowiek uczy się całe życie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Lipca 2013 Miałem na noc powiesić do obciekania mięsko które jutro mam zamiar wędzić ale z powodu frontu burzowego odpuszczam sobie bo nie lubię niespodzianek :grin: zrobię to jutro rano..... Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord55 Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Lipca 2013 Z całym szacunkiem dla wszystkich ! Kol. POKEMON 15 -dał odpowiedż . Nie szukajcie dziury w całym ! . Kupcie sobie duże lodówki i peklujcie ile chcecie . A jak ktoś trzyma mięso w dziurze w ziemi czy studni to takie ma wyniki . Tym bardziej na wsi ,chłodnia zawsze się przyda . i nie zwalajcie na burzę czy czarownicę na miotle :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Lipca 2013 Mięso to nie worek piasku +35 bez lodówki to tylko pies zarobi Cytuj człowiek uczy się całe życie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Lipca 2013 miro, Tak się składa że mam znajomego w tej branży i potwierdzam Twoje zdanie na ten temat. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Lipca 2013 Z ta burzą to i ja nie wierzyłem, ale w zeszły piątek wieczorem ugotowałem duży gar rosołu dla mojego bąbla, i zostawiłem go do rana żeby ostygł bo tak jak pisała Eanna mam garnek który trzyma kilka godzin temperaturę, rano nie wąchałem i nie próbowałem, przecedziłem, część schowałem do lodówki a resztę w pojemniczki i pomroziłem, po kilku godzinach chciałem odgrzać małemu na obiadek i niestety pływała już na nim biała piana, ten z zamrażalki również się skwasił cały gar poszedł w piach, na szczęście miałem zamrożone porcje z zeszłego tygodnia więc młody się najadł , ja dostałem nauczkę, a ponieważ w Niedzielę miałem wędzić 20kg. wędlin, postanowiłem nie ryzykować, bo zwyczajowo wyciągam mięsko na noc a rano wędzę, ale uznałem że to za duży ryzyk teraz w lato bo o 22:00 miałem 15*, więc wieczorem odlałem solankę i mięso zostawiłem w lodówce do rana, wstałem o 6, rozwiesiłem mięsko, i potraktowałem wentylatorem, sam udałem się jeszcze w kimę na 2h, wstałem o 8 nagrzałem wędzarnię i o 9:00 rozpocząłem proces, zauważyłem tylko że mięso które powisi całą noc ma po wędzeniu(wędzi się krócej) ciemniejszą barwę niż to które wyjmę kilka godzin przed wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord55 Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Lipca 2013 Panowie! dajcie sobie spokój z tymi kapuśniakami i rosołami . Ktoś zadał proste pytanie i dostał prostą odpowiedż .NIE ZAMULAJCIE TEMATU .Peklować latem w chłodziarce (lodówce). Jeśli komuś za mała , niech zafunduje sobie chłodnię . Zdziwiony jestem ,że to już 4 strona .Czekam tylko ,jak odezwie sie jakaś dama z pytaniem . Jeśli to nie to , to może przez miesiączkę ? . A wtedy się zacznie ! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Lipca 2013 Przy takich temperaturach to ja pekluje i dymie a nie czekam by śmierdziało Nigdy nie zawodzi ten system jest najlepszy na lato I burze mi niestraszne polecam Pozdrawiam Cytuj człowiek uczy się całe życie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-294824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucu Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 jakie zabobony?jak przejdzie burza to wiem,że mleka nie przegotuję bo się zważy żaden zabobon ale praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-296262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebu998 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Września 2013 Odświeżę temat . kilka dni temu zapeklowałem szynki w glinianej beczułce . Wszystko było ok ,do wczoraj. Mięso a właściwie zalewa zaczeła łapać nalot na wierzchu ,taki biały ,no i zapach się popsuł .Szybko wylałem i wypukałem szynki . Mięsko nie śmierdzi ,ale czy będzie się nadawało do wędzenia ? . Jak się doszukałem to wina była po mojej stronie , temp troche za wysoka i jeden kawał szynki troche się wydostał na powierzchnię zalewy . Jesli możecie podpowiedzieć co robić będę wdzięczny . Nie chcę zrobić maniany ,a z drugiej strony żal trochę wyrzucić . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-301781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Września 2013 Zrób szybciutko taką sama zalewę, jak poprzednio i zalej mięso. Oczywiście dokładnie umyj wcześniej garnek. Mięso zabezpiecz (talerzyk i zakręcony słoik z wodą jako docisk) przed wypływaniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8056-peklowanie-mi%C4%99sa-latem/page/2/#findComment-301782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.