EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Podgardle 3,00kg 6,40 zł 19,20 złRozumiem, że w podanej kalkulacji masz podgardle bez skóry i bez gruczołów? U mnie 1kg podgardla kosztuje 6,8zł, co po odliczeniu skóry i gruczołów daje 9,71zł/kg czystego podgardla. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly2304 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 dopisałem teraz dopiero czemu tak dublowane podgardle gulaszowe to była czysta łopatka i karkówka trochę skrojona ale sądzę, że jak bym kupił karkówkę czy łopatkę i sam pokroił to było to samo. Mięso kupuje w masarni, która to zaopatruje jeden z miejscowych sklepów; dostawę mam prawie do domu. Albo miałem farta z zakupem mięsa albo wiedzieli dla kogo idzie ta konkretna dostawa - [ale to inna bajka] W wykazie podałem produkty i wycena na kiełbasę wędzoną kupowałem 26-marca, na białą 27-marca, szynka i boczek 18-marzec ps nie wiem jak i kiedy ale nauczę się klasyfikacji mięs Jakiej masarni i jaki sklep zaopatruje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 EAnna, podgardle tylko ze skórą - skórę obcinam jest fajny tłuszczyk z bardzo dużą ilością mięsa bez żadnych dodatków niechcianych - cena za podgardle jest od 6,40 do 8 PLN - i nie pytaj mnie skąd ta rozbieżność nie mam pojęcia ;D Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Artur Dor, mięso faktycznie kupujesz taniutko.Ale twoja cena to jest produkt przed wędzeniem dolicz ubytki jakie są w wędzarni ok 20 procent. Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Olga, u Ciebie przechodzi przez kasę w u mnie nie Pomyśl zanim coś napiszesz. Takim tekstem możesz zniszczyć tego kto Ci sprzedaje. Kontrola skarbowa miałaby Was na widelcu. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 bez żadnych dodatków niechcianychAle przecież gruczoły w podgardlu są. To co z nimi się dzieje? Chyba, że są "chcianym" dodatkiem Już wielokrotnie sprawdzałam wagę skóry+gruczoły i zawsze było to 30-33% wagi całości. Jeżeli chodzi o skórę, to choćby była najlepsza, nie można jej kalkulować do kiełbasy. A gruczoły mnie obrzydzają :rolleyes: i nigdy bym ich nie dodała do domowej kiełbasy. Dlatego uważam, że podgardle wychodzi drogo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Olga, u Ciebie przechodzi przez kasę w u mnie nie - cena jak dla sklepu a marży nie ma. No tego nie doczytałem.Więc 10-15 procent bez kasy 20 procent przy wedzeniu i masz normalna cenę jak wszyscy.I jeszcze odejmij tą skórę i inne ubytki z podgardla. Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Niech ktoś zrobi zdjęcie tych gruczołów żebym wiedział jak to wygląda! Błagam! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8705 Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Jak byście nie liczyli kosztów produkcji nasze własne wyroby są bezcenne, tak więc .... nie ma co liczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 http://wedlinydomowe.pl/f...p?t=8705&lofi=1To nie tylko to. W podgardlu są gruczoły i ślinianki (info specjalisty, kol. Nestora). Ja wycinam nie tylko te okazałe gruczoły ale również tkankę zawierającą te "drobne kuleczki". Kroję podgardle na paski i na przekroju wyraźnie widać co jest czystym mięsem i tłuszczem a co nie jest. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ale przecież gruczoły w podgardlu są. To co z nimi się dzieje?Niech ktoś zrobi zdjęcie tych gruczołów żebym wiedział jak to wygląda! Błagam!Rarytasik.. mmmmniam a nie sorki.. prima aprilis dawno minęło :lol: Jak byście nie liczyli kosztów produkcji nasze własne wyroby są bezcenne, tak więc .... nie ma co liczyć. :clap: :clap: i tak być powinno.. na zwykłą białą szynkę itp.. ALE powiedziałem na SB i powiem jeszcze raz. Wyroby Dziadka, które powalają swoją niską ceną i zarazem jakością... czy to nie jest kochani inspiracja??? nie do szukania taniego mięsa! po co nam to g... inspiracja do szukania dobrego mięsa ukrytego przez przemysł marketingowy.. szynki, schaby, łopatki, boczki - na talerzu - upiec i podać.. a te kawałeczki pyszne od kosteczek, tak pełne smaku.. w nich tkwi duch przedsiębiorczości.. jeżeli ktoś ma czas, wiedzę i chęć to złoto wydobyć. Nie ma tu wg mnie sensu opisywanie co i za ile.. gdzie i kiedy.. TYLKO jak i z czego zdobywać to co dla innych nie jest uchwytne. Bo to co nam Dziadek oferuje to praktyczna wiedza jak się najeść (i rodzinę nasycić) dobrze i prawie za darmo.. zawsze z przyjemnością czytam takie wieści.. dla mnie ta cena za gotowy wyrób jest NIEOSIĄGALNA z uwagi na lenistwo moje.. nic więcej. Kupić gotowe mięso do klasyfikacji nie sztuka.. kupić kości i z nich wyciągnąć coś pięknego i pożytecznego to mistrzostwo :!: Także nasze wyroby ceńmy nad złoto a rady jak je zrobić minimalnym kosztem ceńmy nad życie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 EAnna, mam wielkie szczęście, że tego forum nie czyta moja LP a ja ma bardzo wysoki próg odporności. Z tym podgardlem to mnie wyprostowałaś i teraz inaczej będe podchodził do tematu. Od kiedy używam podgardla do jedzenia (różne wersje) [zanim zacząłem robić kiełbasy ] nigdy nie wiedziałem o gruczołach - to co wyglądało brzydko wywalałem a zostawiałem to co fajne - Wiem, że to klasyfikacja wielce nie fachowa ale dopiero na forum dowiedziałem się o klasyfikacji. Oj teraz będę o wiele dokładniej przyglądał się całemu asortymentowi mięsnemu Dzięki za naukę Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Dwa lub trzy lata temu mogłem podgardle kupić za 3- 4 zł a wiec opłacalność była duża. Dzisiaj cena podgardla po odliczeniu tego co nie dajemy do kiełbasy to praktycznie cena łopatki wp. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Boczuś, powiedz co spożywasz bo kwiecistość Twej wypowiedzi powala :grin: Ja tak mam dopiero koło pierwszej połówki Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 I ja wtrącę moje trzy grosze, przed ostatnimi świętami Bożego narodzenia dostałem zamówienie na zrobienie około 5 kg kiełbasy , 2 szynki wędzone i boczek wędzony. Po przeliczeniu cen samego mięsa potrzebnego do zakupu i zrobienia wyrobów koszt wyszedł taki sam co by gość poszedł do sklepu i kupił te wyroby w tych ilościach. Za tą cenę brakło by na przyprawy a o robociźnie nie wspomnę. Po przemyśleniu zrezygnowali z kupna samego mięsa a troszeczkę dołożyli i kupili całą półtusze. Z tego wyszły wspomniane wyroby plus żeberka, polędwica, kości na zupkę oraz troszkę salcesonu i pasztetu. Tak to jest w sklepie przeliczone, że kość surowego mięsa potrzebnego do wyrobu danej ilości kiełbasy jest równa. Robiąc samemu nie liczymy kosztów produkcji oraz walorów smakowych i oczywiście wiemy co jemy a to jest bezcenne. To tyle z moich wypocin. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Po przeliczeniu cen samego mięsa potrzebnego do zakupu i zrobienia wyrobów koszt wyszedł taki sam co by gość poszedł do sklepu i kupił te wyroby Nie przesadzaj.Jak z szynki kupionej za 13 zeta po uwędzeniu wyjdzie Ci za 35-40 zeta, bo chyba taka cena jest w sklepach za swojski rarytasik. http://allegro.pl/szynka-wieprzowa-domowa-wedliny-wedzona-i3122640807.html A w ogóle czy "to, to" w sklepach można nazwać szynką :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 to co wyglądało brzydko wywalałemNie zapomnij o tym, że do kiełbasy nie daje się mięs krwawych. Podgardle bardzo często jest uwalane krwią. Takie mięsa należy wykroić i można je dodać do krupnioków lub pasztetówki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Walory smakowe i zdrowotne bezcenne :thumbsup: Za resztę zapłacisz kartą ...... :grin: Pewnych rzeczy nie należy przeliczać czy się opłaca czy nie , zdrowia nie kupisz . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Dzisiaj cena podgardla po odliczeniu tego co nie dajemy do kiełbasy to praktycznie cena łopatki wp. To ja mam dobrze bo :grin: ostatnio podgardle do kaszanki kupowałem po 5,70 zł i to bez skóry a słoninę karkową do kiełbasy po 4,8 zł Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Podgardle - Targowisko Gdynia Chylonia - po 9,90 zł . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Arkusz do kalkulacji można swoje ceny wpisać i wyliczyć rzeczywisty koszt własnych wyrobów . a są one wcale nie małe. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Pewnych rzeczy nie należy przeliczać czy się opłaca czy nie , zdrowia nie kupisz .5 Haniu :clap: :clap: . Tak samo podchodzę do sprawy . Jeżeli się podejmuję robienia samemu wyrobów domowych to guzik mnie interesują koszta . Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Pewnych rzeczy nie należy przeliczać czy się opłaca czy nie , zdrowia nie kupisz .Jeżeli się podejmuję robienia samemu wyrobów domowych to guzik mnie interesują koszta . No tutaj warto podyskutować! :grin: Koszta? :shock: A jakie koszta są "raka z karalucha"?! :shock: Taka padlina za 10 pln, dla "wrażliwych na cenę" powoduje względnie szybką śmierć lub choroby!!! :devil: :devil: Tak więc "słowo na niedziele": SZANUJMY NASZE "KIEŁBASKI"! :clap: :clap: :clap: BTW Oddawanie naszych skarbów poniżej 100 pln(bez podatku) za kg uważam za: PROFANACJE oznak zdrowia "intelektualnego". :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Kupując świnkę od rolnika, wychodzi za mięsko inna cena za kg Musisz mieć dużą rodzinę. Co ja bym robił z tą całą sztuką jak jestem tylko z babcią która je tylko chude. A Ty Pisu się nie ciesz bo może ten Twój gospodarz przygotowuje dla Ciebie świnkę, sprowadzoną z fermy lub z zagranicy. Wiesz chyba że u nas wszystko możliwe. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.