Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podgardle 3,00kg 6,40 zł 19,20 zł

Rozumiem, że w podanej kalkulacji masz podgardle bez skóry i bez gruczołów?

U mnie 1kg podgardla kosztuje 6,8zł, co po odliczeniu skóry i gruczołów daje 9,71zł/kg czystego podgardla.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279266
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

dopisałem teraz dopiero czemu tak dublowane podgardle :)

gulaszowe to była czysta łopatka i karkówka trochę skrojona ale sądzę, że jak bym kupił karkówkę czy łopatkę i sam pokroił to było to samo.

Mięso kupuje w masarni, która to zaopatruje jeden z miejscowych sklepów; dostawę mam prawie do domu.

Albo miałem farta z zakupem mięsa albo wiedzieli dla kogo idzie ta konkretna dostawa - [ale to inna bajka]

W wykazie podałem produkty i wycena

na kiełbasę wędzoną kupowałem 26-marca, na białą 27-marca, szynka i boczek 18-marzec

 

ps nie wiem jak i kiedy ale nauczę się klasyfikacji mięs :D

Jakiej masarni i jaki sklep zaopatruje?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279267
Udostępnij na innych stronach

EAnna, podgardle tylko ze skórą - skórę obcinam jest fajny tłuszczyk z bardzo dużą ilością mięsa bez żadnych dodatków niechcianych - cena za podgardle jest od 6,40 do 8 PLN - i nie pytaj mnie skąd ta rozbieżność nie mam pojęcia ;D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279268
Udostępnij na innych stronach

Artur Dor, mięso faktycznie kupujesz taniutko.Ale twoja cena to jest produkt przed wędzeniem dolicz ubytki jakie są w wędzarni ok 20 procent.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279277
Udostępnij na innych stronach

Olga, u Ciebie przechodzi przez kasę w u mnie nie

Pomyśl zanim coś napiszesz.

Takim tekstem możesz zniszczyć tego kto Ci sprzedaje. Kontrola skarbowa miałaby Was na widelcu.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279282
Udostępnij na innych stronach

bez żadnych dodatków niechcianych

Ale przecież gruczoły w podgardlu są. To co z nimi się dzieje?

Chyba, że są "chcianym" dodatkiem :mad:

Już wielokrotnie sprawdzałam wagę skóry+gruczoły i zawsze było to 30-33% wagi całości.

Jeżeli chodzi o skórę, to choćby była najlepsza, nie można jej kalkulować do kiełbasy.

A gruczoły mnie obrzydzają :rolleyes: i nigdy bym ich nie dodała do domowej kiełbasy.

Dlatego uważam, że podgardle wychodzi drogo.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279284
Udostępnij na innych stronach

Olga, u Ciebie przechodzi przez kasę w u mnie nie - cena jak dla sklepu a marży nie ma.

No tego nie doczytałem.Więc 10-15 procent bez kasy 20 procent przy wedzeniu i masz normalna cenę jak wszyscy.I jeszcze odejmij tą skórę i inne ubytki z podgardla.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279285
Udostępnij na innych stronach

Jak byście nie liczyli kosztów produkcji nasze własne wyroby bezcenne, tak więc ....

nie ma co liczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279295
Udostępnij na innych stronach

To nie tylko to. W podgardlu są gruczoły i ślinianki (info specjalisty, kol. Nestora).

Ja wycinam nie tylko te okazałe gruczoły ale również tkankę zawierającą te "drobne kuleczki".

Kroję podgardle na paski i na przekroju wyraźnie widać co jest czystym mięsem i tłuszczem a co nie jest.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279308
Udostępnij na innych stronach

Ale przecież gruczoły w podgardlu są. To co z nimi się dzieje?

Niech ktoś zrobi zdjęcie tych gruczołów żebym wiedział jak to wygląda! Błagam!

Rarytasik.. mmmmniam :D a nie sorki.. prima aprilis dawno minęło :lol:

Jak byście nie liczyli kosztów produkcji nasze własne wyroby są bezcenne, tak więc ....

nie ma co liczyć.

:clap: :clap: i tak być powinno.. na zwykłą białą szynkę itp.. ALE :D powiedziałem na SB i powiem jeszcze raz. Wyroby Dziadka, które powalają swoją niską ceną i zarazem jakością... czy to nie jest kochani inspiracja???

nie do szukania taniego mięsa! po co nam to g... inspiracja do szukania dobrego mięsa ukrytego przez przemysł marketingowy.. szynki, schaby, łopatki, boczki - na talerzu - upiec i podać.. a te kawałeczki pyszne od kosteczek, tak pełne smaku.. w nich tkwi duch przedsiębiorczości.. jeżeli ktoś ma czas, wiedzę i chęć to złoto wydobyć.

Nie ma tu wg mnie sensu opisywanie co i za ile.. gdzie i kiedy.. TYLKO jak i z czego zdobywać to co dla innych nie jest uchwytne.

Bo to co nam Dziadek oferuje to praktyczna wiedza jak się najeść (i rodzinę nasycić) dobrze i prawie za darmo.. zawsze z przyjemnością czytam takie wieści..

dla mnie ta cena za gotowy wyrób jest NIEOSIĄGALNA z uwagi na lenistwo moje.. nic więcej. Kupić gotowe mięso do klasyfikacji nie sztuka.. kupić kości i z nich wyciągnąć coś pięknego i pożytecznego to mistrzostwo :!:

Także nasze wyroby ceńmy nad złoto a rady jak je zrobić minimalnym kosztem ceńmy nad życie ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279309
Udostępnij na innych stronach

EAnna, mam wielkie szczęście, że tego forum nie czyta moja LP a ja ma bardzo wysoki próg odporności. Z tym podgardlem to mnie wyprostowałaś i teraz inaczej będe podchodził do tematu.

Od kiedy używam podgardla do jedzenia (różne wersje) [zanim zacząłem robić kiełbasy ] nigdy nie wiedziałem o gruczołach - to co wyglądało brzydko wywalałem a zostawiałem to co fajne - Wiem, że to klasyfikacja wielce nie fachowa ale dopiero na forum dowiedziałem się o klasyfikacji.

Oj teraz będę o wiele dokładniej przyglądał się całemu asortymentowi mięsnemu

Dzięki za naukę :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279311
Udostępnij na innych stronach

Dwa lub trzy lata temu mogłem podgardle kupić za 3- 4 zł a wiec opłacalność była duża. Dzisiaj cena podgardla po odliczeniu tego co nie dajemy do kiełbasy to praktycznie cena łopatki wp.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279312
Udostępnij na innych stronach

Boczuś, powiedz co spożywasz bo kwiecistość Twej wypowiedzi powala :grin:

Ja tak mam dopiero koło pierwszej połówki :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279313
Udostępnij na innych stronach

I ja wtrącę moje trzy grosze, przed ostatnimi świętami Bożego narodzenia dostałem zamówienie na zrobienie około 5 kg kiełbasy , 2 szynki wędzone i boczek wędzony. Po przeliczeniu cen samego mięsa potrzebnego do zakupu i zrobienia wyrobów koszt wyszedł taki sam co by gość poszedł do sklepu i kupił te wyroby w tych ilościach. Za tą cenę brakło by na przyprawy a o robociźnie nie wspomnę. Po przemyśleniu zrezygnowali z kupna samego mięsa a troszeczkę dołożyli i kupili całą półtusze. Z tego wyszły wspomniane wyroby plus żeberka, polędwica, kości na zupkę oraz troszkę salcesonu i pasztetu. Tak to jest w sklepie przeliczone, że kość surowego mięsa potrzebnego do wyrobu danej ilości kiełbasy jest równa. Robiąc samemu nie liczymy kosztów produkcji oraz walorów smakowych i oczywiście wiemy co jemy a to jest bezcenne. To tyle z moich wypocin. Pozdrowienia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279315
Udostępnij na innych stronach

Po przeliczeniu cen samego mięsa potrzebnego do zakupu i zrobienia wyrobów koszt wyszedł taki sam co by gość poszedł do sklepu i kupił te wyroby

Nie przesadzaj.Jak z szynki kupionej za 13 zeta po uwędzeniu wyjdzie Ci za 35-40 zeta, bo chyba taka cena jest w sklepach za swojski rarytasik.

http://allegro.pl/szynka-wieprzowa-domowa-wedliny-wedzona-i3122640807.html

A w ogóle czy "to, to" w sklepach można nazwać szynką :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279317
Udostępnij na innych stronach

to co wyglądało brzydko wywalałem

Nie zapomnij o tym, że do kiełbasy nie daje się mięs krwawych. Podgardle bardzo często jest uwalane krwią. Takie mięsa należy wykroić i można je dodać do krupnioków lub pasztetówki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279318
Udostępnij na innych stronach

Walory smakowe i zdrowotne bezcenne :thumbsup:

Za resztę zapłacisz kartą ...... :grin:

 

Pewnych rzeczy nie należy przeliczać czy się opłaca czy nie , zdrowia nie kupisz .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279349
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj cena podgardla po odliczeniu tego co nie dajemy do kiełbasy to praktycznie cena łopatki wp.

To ja mam dobrze bo :grin: ostatnio podgardle do kaszanki kupowałem po 5,70 zł i to bez skóry a słoninę karkową do kiełbasy po 4,8 zł

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279362
Udostępnij na innych stronach

Arkusz do kalkulacji można swoje ceny wpisać i wyliczyć rzeczywisty koszt własnych wyrobów .

a są one wcale nie małe.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279442
Udostępnij na innych stronach

Pewnych rzeczy nie należy przeliczać czy się opłaca czy nie , zdrowia nie kupisz .

5

 

 

Haniu :clap: :clap: . Tak samo podchodzę do sprawy . Jeżeli się podejmuję robienia samemu wyrobów domowych to guzik mnie interesują koszta .

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279444
Udostępnij na innych stronach

Pewnych rzeczy nie należy przeliczać czy się opłaca czy nie , zdrowia nie kupisz .

Jeżeli się podejmuję robienia samemu wyrobów domowych

to guzik mnie interesują koszta .

No tutaj warto podyskutować! :grin:

 

Koszta? :shock:

 

A jakie koszta są "raka z karalucha"?! :shock:

 

Taka padlina za 10 pln, dla "wrażliwych na cenę"

powoduje względnie szybką śmierć lub choroby!!! :devil: :devil:

 

Tak więc "słowo na niedziele":

SZANUJMY NASZE "KIEŁBASKI"! :clap: :clap: :clap:

 

BTW

Oddawanie naszych skarbów poniżej 100 pln(bez podatku) za kg

uważam za:

PROFANACJE oznak zdrowia "intelektualnego". :grin: :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279492
Udostępnij na innych stronach

Kupując świnkę od rolnika, wychodzi za mięsko inna cena za kg

Musisz mieć dużą rodzinę. Co ja bym robił z tą całą sztuką jak jestem tylko z babcią która je tylko chude. A Ty Pisu się nie ciesz bo może ten Twój gospodarz przygotowuje dla Ciebie świnkę, sprowadzoną z fermy lub z zagranicy. Wiesz chyba że u nas wszystko możliwe.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/2/#findComment-279513
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.