Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dlaczego kombinuje, ano dlatego,że jest to moje zawsze odbiegające w jakiś tam sposób od wzorców[nie trzymam się kurczowo receptury]

mnie i innym którzy mieli okazję próbować smakuje i już.

Po przeczytaniu postów Dziadka dotyczących robienia czegoś z tzw.uzysków z kości a swoją drogą skąd u mnie taki techniczne słownictwo :rolleyes:czyżby efekt poprawnego nazewnictwa na Forum popełniłem pasztet wieprzowo -drobiowy ,a oto efekt mojej kombinacji

No i jak Wam się podoba?pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/
Udostępnij na innych stronach

baca 48, :grin: :clap: wygląda zacnie :) i przemawia do mnie! bez receptury i na czuja wychodzi najlepiej :) z wykorzystaniem bezcennych rad.. tanio, zdrowo i smacznie :grin:

jako fan pasztetów muszę powiedzieć, że bardzo mi się Twój podoba :cool: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282354
Udostępnij na innych stronach

:grin: to ma smakować a nie się podobać :grin:

zgadzam się

wygląda zacnie :) i przemawia do mnie! bez receptury i na czuja wychodzi najlepiej

racja

bardzo MI się podoba :grin:

bardzo mi się Twój podoba

dzięki milo jest jak ktoś pochwali więc jeszcze raz dziękuję dobrzy ludzie pozdrawiam :blush: :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282379
Udostępnij na innych stronach

BACO kombinuj tak dalej . jestem świeży na forum ale strona mi jest znana od początku jej powstania . Do większości przepisów na forum trzeba mieć wagę jubilerską :grin: :grin: :grin: :idea: a co z odmierzaniem na oko ???? na smak???? każdy ma inny jak mój teść mówi jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki :lol: pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282476
Udostępnij na innych stronach

king_lpk, :lol: Witam Cię cieszę się ,że wpadłeś wiesz z tym odmierzaniem to nie do końca tak mam już kilka lat robienia powiedzmy to w mięsie receptur się trzymam ale jak pisałem nie do końca ,tak pewnie robi większość naszych kolegów,każdy ma swoje knyfy i już .Dużo czytaj i pytaj forum dla Ciebie każdy z nas Ci pomoże więc życzę samych udanych wyrobów powodzenia :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282481
Udostępnij na innych stronach

dziękuję BACO za porady, ps. ilość postów nie jest odznacznikiem wiedzy gastronomicznej połączonej z towaroznawstwem. jeszcze kiedyś może coś pokaże :cool: pozdrawiam i dużo zdrowia życze
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-282496
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tym razem kaszanka może nie taka wyborowa ,za to moja -bacowa :lol:

gotowe jeszcze tylko powiązać

do parzenia

po ostygnięciu jeszcze nie degustowana w każdy razie farsz był smaczny po zrobieniu 2 kawałków na próbę :thumbsup: pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-285996
Udostępnij na innych stronach

Nie to żebym się czepiał ,ale czemu ona taka grutkowata po wystygnięciu.?.Może zapodaj przepis. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286034
Udostępnij na innych stronach

Nie to żebym się czepiał ,ale czemu ona taka grutkowata po wystygnięciu.?.Może zapodaj przepis

W rzeczywistości jest mniej grudkowata jak to określiłeś jednak jest wynika to ze sposobu mielenia część wątroby i płucek zmieliłem na 12 pozostałość na 8,do tej faktury dążyłem chciałem czuć mięsko w czasie jedzenia .Nie podam ilościowego składu mam na myśli w kg itp,gdyż jest to robione na tzw oko czyli takie bacowe,mam nadzieję,że moja odpowiedź jest wystarczająca,pozdrawiam :grin:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286048
Udostępnij na innych stronach

ze sposobu mielenia część wątroby i płucek zmieliłem na 12 pozostałość na 8

No to zgodnie z tematem :grin:, choć ja wątrobę do kaszanki kroję i takich grudek nie widać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286050
Udostępnij na innych stronach

choć ja wątrobę do kaszanki kroję i takich grudek nie widać.

Pisałem,że w rzeczywistości tak nie wyglądają troszkę trudno w to uwierzyć ale tak jest myślę,że to wina aparatu-robię telefonem,w końcu bardziej liczy się smak nie idą do lady sklepowej :lol: pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-286064
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam pięknie znowu mnie naszło :rolleyes: i zaczołem Bacowe kombinacje -jak zawsze zresztą ;) Otóż wzołem się za kaszankę a , że z natury leniwy jestem i nie chciało się mi nabijać w jelita przypomniałem sobie sposób praktykowany przez moich rodziców no i teścia także w czasach gdy o jelitach w sklepie można było marzyć -pamiętamy te czasy co? :hmm: a teraz do Mira i po sprawie no i dobrze :D .Chciałem też sprawdzi-wykorzystać gotową przyprawę do kaszanki zakupioną w tradismaku przy okazji zakupu Singielka.

Ale do rzecz podaję skład i opis:

-pół głowy

-0,7 kg płucek

-0,5 kg wątroby wieprzowej

-0.5 kg skórek wieprzowych

-0,5 kg kaszy wiejskiej pisało na niej gruba

Wszystko do gara ugotowałem prawie do miękkości a wątrobę sparzyłem,obrałem mięsko z głowy no i mielenie .

Wątroba na sitku 12 nie chciało mi się ciąć powody wiadome,pozostałość na sitku 8 coby czuć pod zębem a skórki na 6.

Odmierzyłem litr wywaru z gotowania głowy zagotowałem i do wrzątku wsypałem kaszę ,gotowałem na małym ogniu ,aż kasza wciągła wodę-nie do końca potem do piekarnika nagrzanego do około 100 c[niektórzy dają pod pierzynę lub kołdrę]. Jak doszła była taka nie do końca miękka do miednicy no i mieszanie wraz z gotową przyprawą a potem do foremek i pieczenie w 120c-okolo.Po dodaniu przyprawy w górnych granicach według przepisu na opakowaniu tylko ją dosoliłem a raczej moja LP dosoliła i było ok Koniec a teraz foty

post-51638-0-60237200-1381207951_thumb.jpg

post-51638-0-78766600-1381207992_thumb.jpg

Moje odczucie wrażenie kaszanka smaczna dla nas -wiem o smakach się nie dyskutuje zwięzła no ,może troszkę za mocno taka można ją wziąść do ręki i jeść -jak grubą za PRL-a.

Kończę moje bacowe wypociny zdaję sobie sprawę ,że odbiega o wyobrażeń dobrej kaszanki ,ale jest smaczna proszę mi wierzyć okazało się ,że można sobie uprościć[moje lenistwo] no i jest Moja Bacowa.pozdrawiam i poddaję mój "produkt" Waszej ocenie szanowni SiB :facepalm::D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305670
Udostępnij na innych stronach

ciekawe moze wykonam kiedy sama taka bo ja leniwa jestem  :)

czy piekles w piecu wstawiajac formy z kaszanka w brytfanke z woda czy bez  :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305673
Udostępnij na innych stronach

:D Witam pięknie sorki ,że dopiero teraz , właśnie wróciłem , piekłem w piekarniku ale nie wstawiałem do wody ten sposób wykorzystywany jest przy pieczeniu pasztetu jeżeli się nie mylę,niektórzy również przy pieczeniu chleba - ja nie.A kaszankę jeżeli lubisz zrób nic prostszego a jaka smaczna?Pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305731
Udostępnij na innych stronach

kaszanka ladna , co do przekroju trudno powiedzec , jedyny problem to na raz ja tyle nie zjem , , pakowac po kawalku do zamrazarki obawiam sie ze straci smak , jelsito zawesz chroni porzed wietrzeniem .Pozdrawiamj

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305768
Udostępnij na innych stronach

 

 

obawiam się że straci smak , jelito zawsze chroni przed wietrzeniem
Wiesz włożę ja do woreczków nylonowych i będzie dobrze tak myślę ale czas pokaże :D Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305781
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

z włożę ja do woreczków nylonowych i będzie dobrze tak myślę ale czas pokaże 

 

 

Aby zachowała swoje walory smakowo zapachowe, to tylko pakowana próżniowo. W normalnych tradycyjnych woreczkach foliowych, bez odessanej próżni, po pewnym czasie tradycyjnie wstrętne w smaku. Tylko pakowanie próżniowe gwarantuje zachowanie żywności swych walorów i to też przez pewien określony czas, jednak parokrotnie dłuższy niż metodą tradycyjną. Kol. Pacan ma rację pisząc o utracie smaku.

 

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305860
Udostępnij na innych stronach

Ładny pomysł! :clap: A leniwe pierogi też są na menu? :D

:D Ano są w wykonaniu mojej LP pychotka a robi różne różniste :rolleyes:

Aby zachowała swoje walory smakowo zapachowe, to tylko pakowana próżniowo. W normalnych tradycyjnych woreczkach foliowych, bez odessanej próżni, po pewnym czasie tradycyjnie wstrętne w smaku. Tylko pakowanie próżniowe gwarantuje zachowanie żywności swych walorów i to też przez pewien określony czas, jednak parokrotnie dłuższy niż metodą tradycyjną. Kol. Pacan ma rację pisząc o utracie smaku.

 

Pewnie oboje macie rację zobaczę faktem jest że zmienia smak każda żywność jak dłużej poleży .Kaszance długiego leżenia nie wróżę :D .Pozdrawiam

 

 

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-305872
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam pięknie dawno nic nie pisałem to nie znaczy,że nie robię, ale jak już pisałem z natury rzeczy leniwy jestem i już. Dostałem ryjek świnięczy ale jakaś dziwna ta świnka bo bez uszów jakaś inwalidka czy cóś. No i cała sobota moja jak ja to lubię mimo mojego wrodzonego :hmm:  :facepalm: , więc kaszaneczka a i salcesonik się zrobiło. O recepturze pisał nie będę standarcik tyle, że Bacowy

a to fotki:

post-51638-0-90019500-1390804532_thumb.jpg

post-51638-0-28550600-1390804546_thumb.jpg

Wziołem pod uwagę uwagi kolegi Arkadiusza no i dałem drobniejszą kaszę  kaszanka nie jest taka kostropata. Smaczek spoko tak orzekli degustatorzy, zdjątka salcesonu zrobię i wstawię  :D  Pozdrawiam

 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/#findComment-329619
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.