Skocz do zawartości

Ulubione sosy / dipy do mięs z grilla


Rekomendowane odpowiedzi

Ja robię sos czosnkowy ( śmietana 18%, majonez - pół na pół :)  ) sól , cukier , pieprz i oczywiście czosnek ;):) A ogórka dodaję do salatki - kapusta pekińska , pomidory , papryka , cebula.... Najpierw siekam cebulkę i posypuję solą i cukrem , na to daję poszatkowaną kapustę i resztę składników pokrojoną w kostkę . Mieszam doprawiając oliwą i octem dopiero przed podaniem , tym sposobem reszta nie puszcza soku. :tongue:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-372229
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To i ja dodam 5 groszy na swój sos czosnkowy. Oryginalny przepis pochodzi od znajomego Turka który prowadzi kebab, troszeczkę zmodyfikowany przeze mnie. Ich kateringowy majonez jest troszkę inny od tego kupowanego (słodszy) w sklepie, dlatego ja dodaję jogurt Mullera.

 

Przepis na ok 500ml:

-4-5 ząbków czosnku zmiksowanych z kilkoma łyżkami zalewy od papryczek jalapeno i łyżką jogurtu (mi najlepiej podchodzi jogurt mullera, bo jest lekko słodkawy)

-majonez 75% jogurt 25%

-suszona mięta zależnie od gustu lub łyżeczka sosu miętowego

 

Osobiście soli i cukru nie dodaję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-372389
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Składniki

(na mały słoik)sos bbq

 

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- pół słoiczka koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki octu (najlepiej winnego)

- 2 łyżki brązowego cukru

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka musztardy

- 1 łyżka soku pomarańczowego

- 1 łyżka sosu worcestershire (ew. sosu sojowego)

- 1 łyżeczka tabasco (lub 1 łyżka tabasco chipotle)

- 1 łyżka oliwy

- 1 łyżeczka chilli

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu

 

opcjonalnie:

- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca

- 100 ml whiskey

 

Sposób przygotowania

 

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij powoli na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula nabierze ładnego złotawego koloru, dorzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze ok. 1-2 minut, cały czas mieszając.

Przerzuć zawartość patelni do rondelka. Dodaj wodę, ocet i koncentrat. Zagotuj i wymieszaj dokładnie aż składniki ładnie się połączą.

Dodawaj wszystkie pozostałe składniki sosu i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając. 

Gdy wszystkie składniki będą już wymieszane w rondelku, zostaw go na małym ogniu i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 min. Sos powinien nabrać średnio gęstej konsystencji i ładnego mahoniowego koloru.

Pod koniec gotowania możesz dodać whiskey i koncentrat z tamaryndowca (ja je zawsze dodaję), wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Sprawdź czy niczego nie brakuje. Gdy uzyskasz już pożądany smak, pozostaw do wystygnięcia.

 

Tak na oko to coś mi tutaj nie pasuje. Mało jest składników płynnych a czas gotowania dla zagęszczenia to aż 30 minut. Według mnie to się przypali. Nie ma tutaj jakiejś pomyłki ?

 

To się nie przypali ?

 

Oczywiście nie można powiedzieć, że ten przepis jest zły itd. - nie ma jedynej dobrej drogi do osiągnięcia celu :) Natomiast moim zdaniem co do sosu barbecue:

1. Podstawą takiego sosu jest... skarmelizowany cukier trzcinowy.

2. Brakuje w przepisie papryczek Chipotle, natomiast 1 łyżka Tabasco z Chipotle to stanowczo zbyt mało, aby uzyskać ten charakterystyczny, wędzony posmak :)

3. Sos BBQ gotuje się kilka godzin.

4. Sos powinien się przypalić! Nie powinno się go zbyt często i mocno mieszać. W taki sposób nabiera swojego charakterystycznego smaku :) Potem po prostu należy przełożyć sos bez skrobania od spodu garnka.

 

Miałem okazję oglądać jeden z programów Jakubiaka, w którym przyrządzał bardzo fajny sos BBQ. Podawał go do żeberek.

Sos barbecue

Składniki:

1/2 szklanki brązowego cukru

cebula

łyżeczka ziaren kolendry

łyżeczka kuminu

2-3 papryki chipotle

1l ciemnego piwa

1l przecieru pomidorowego

50 ml winnego czerwonego octu

 

Przygotowanie:

Do garnka wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Dodaj posiekaną cebulę i ziarna kolendry. Poczekaj chwilę, aż cukier ponownie się rozpuści i dodaj papryczki chipotle, piwo, przecier pomidorowy i ocet winny. Na koniec dopraw sos kuminem. Sosu nie mieszaj za szybko. Od dołu powinien się delikatnie przypalić. Gotuj go na małym ogniu przez 3-4 godziny. Nie mieszaj zredukowanego sosu. Zblenderuj go i dodaj świeże liście kolendry.

 

Źródło: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy-print.php?0,0,9045

 

 

Osobiście do grilla lubię również prosty sos czosnkowy własnego autorstwa.

 

Sos czosnkowy

Składniki:

- 4 łyżki majonezu kieleckiego (!)

- 4 łyżki śmietany (12-18%)

- 2-3 ząbki czosnku

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- łyżeczka suszonej bazylii

 

Przygotowanie:

Do naczynia wrzucić majonez kielecki (żaden inny, tylko ten! :) ) oraz śmietanę i wymieszać. Następnie dodać czosnek, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać bazylię - można ją też zastąpić ziołami prowansalskimi lub samym oregano/tymiankiem, w zależności od upodobań. Wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Podawać schłodzony.

 

Następnym razem wrzucę również uproszczony przepis na bardzo ciekawy tajski sos z orzeszków ziemnych do kurczaka Satay - uproszczony głównie z tego powodu, że ciężko jest u nas dostać przyprawy dobrej jakości jak np. galangal czy turmeric.

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-375391
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Do tego sosu czosnkowego proponuję jeszcze dodać łyżeczkę cukru, wzbogaci i nieco złagodzi, a zarazem uwypukli smak tego specjału, to jest bardzo fajny przepis i proporcje można w nim dowolnie nieco zmieniać wg. własnych upodobań, ale generalnie jest to podstawowa receptura na doskonały sos czosnkowy :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-378230
Udostępnij na innych stronach

 

 

4 łyżki majonezu kieleckiego (!)

 

 

Majonez świdnicki jest lepszy w smaku!.

Kochana, Wędzarnicza Brać!

Takie cuda-wędlinki robicie a kupujecie majonez przemysłowy  :facepalm:

Przecież to tylko żółtko z łyżeczką musztardy i oliwą lub olejem.

Do tego łyżka wody, sól i trochę pieprzu.

Po co zjadać składniki umożliwiające stanie tego majonezu na półkach sklepowych przez kilka tygodni.

Przyznam, że szczególnie rozczarował mnie kol. Nestor, propagujący na codzień o ekologiczne składniki pożywienia (wybacz Andrzeju)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-378238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie cuda-wędlinki robicie a kupujecie majonez przemysłowy

EAnna ma rację !! zrobienie pysznego domowego majonezu to kwestia dosłownie kilku minut a z reguły wszystkie składniki mamy w domu, więc po co jeść świństwo przemysłowe ?! 

przepisy na majonez są oczywiście na forum ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-378296
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Ja do sosu czosnkowego (przepis został już przytoczony) dodaję posiekany koperek, a inną odmianę zwbogacam np: ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, lub żurawinę lekko pokrojoną (albo rodzynki lekko pokrojone)

Edytowane przez EAnna
ort
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-430739
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

sezon grilowania juz rozpoczety, pozwole sobie odgrzać temat.

 

Glazura:

- dorodny pomidor malinowy lub 2 mniejsze

-  jedna  średnia cebula

- 4-5 zabków czosnku

Pokrojone warzywa wkładamy do miseczki i w mikrofalówce podgrzewamy aby zmiekły.

Przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy:

- pieprz czarny kilka ziarenek

- galka muszkatołowa 1/4 orzecha     /mam na końcu języka i nie mogę sobie przyponmieć czy to orzech czy pestka / 

- odrobinę "Sambal Oelek Clasic", tak około 1/5 łyżeczki,

- kilka kropli Hot Louisiana Sauce można  też użyć Tabasco

- kolendra

- gorczyca

- papryka mielona słodka

- soli nie polecam bo już mięsko posolone

Przyprawy rozcieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw.

dodajemy 60-80 ml dobrego oleju lub oliwy

 

Całość dokładnie blendujemy do uzyskania puszystej, gładkiej masy.

Próba smaku i ewentualne poprawki. Absolutnie nie dodajemy wody!!!

Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Ochłodzenie spowoduje zgęstnienie glazury.

 

Pokrojoną w szaszłykowe kostki biodrówkę traktujemy roztartymi w moździerzu:

- sól

- pieprz czerwony

- kolendra

- papryka słodka mielona

- papryka mielona wędzona

- odrobina oregano

- łyżka dobrego oleju / oliwy

 

Po dokladnym wymieszaniu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

 

Słoninkę lub boczek kroimy w cienką kostke 2x2x0.5 cm i opruszamy wędzoną papryką.

Nadziewamy na patyczki  miesko, słoninka i cebulka.

Natychmiast po położeniu szaszłykow na ruszt obficie je malujemy pomidorową glazurą.

Obracamy szaszłyki i ponownie malujemy.

W trakcie pieczenia powtarzamy czynność kilkukrotnie.

Glarura pieknie pokryje mięso i zapobiega jego wysychaniu.

Szaszłyki bedą soczyste.

Mieso z biodrówki jest bardzo odpowiednie na szaszłyka.

 

Tematem wątku są marynaty i glazury.

Za przepis na szaszłyka przepraszam, ale to jest całosć.

 

Podczas konsumpcji prosze nie zapomnieć o

"za tych co na morzu"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-432362
Udostępnij na innych stronach

polecam do grila moze nie jest to sos ale za to pyszna przystawka i zawsze szybko znika

 

2 opakowania pomidorkow koktajlowych

250 dkg sera zoltego

jogurt naturalny

majonez

ziola prowansalskie

4 zabki czosnku

sol

pieprz

 

Sposob wykonania :

 

 Zrobic sos czosnkowy : jogurt naturalny pol na pol z majonezem ,wycisnac zabki czosnku i dodac sol oraz pieprz do smaku.

 

Ser zolty zetrzec na tarce i rozlozyc grubo na talerzu , na ser ulozyc gesto porojone polowki  pomidorkow  ,na pomidorki  wylac sos czosnkowy ktory powinnien zakryc cale pomidorki na wierzch sosu posypac ziola prowansalskie . podawac schlodzone jako przystawka do grila . Serdecznie polecam i zycze smacznego .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-433408
Udostępnij na innych stronach

Do grillowanych warzyw znakomity jest sos miętowy:

- jogurt naturalny gęsty/grecki

- garść mięty utarta w moździerzu

- odrobina soli i pieprzu (znikoma ilość)

Wymieszać i zostawić na kilk aminut do przegryzienia, sos przestaje być bardzo miętowy a robi się bardzo orzeźwiający

 

Fajny jest też miodowo-musztardowy:

- jogurt naturalny gęsty/grecki

- łyżeczka miodu

- łyżeczka musztardy stołowej

Wymieszać i jeść

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-433417
Udostępnij na innych stronach

ja wczoraj robiłem wzorując się na przepisie jak tutaj: http://jemwiecjestem.com/2013/04/27/klasyczny-amerykanski-sos-bbq-z-czym-to-sie-je/,

do zeberek, dzisiaj będę piekł. Zmieniłem nieco, bo jakoś mi nie leżał ten miód z melasą i cukrem brązowym:

 

- 2 łyżki oleju 

- 1 spora cebula słodka - grubo siekana

- 3 ząbki czosnku - drobno siekane

- 2 średnie albo 1 duży pomidor (wczoraj dałem jednego średniego i trochę przecieru, bo akurat miałem)

- 1/3 szklanki wody

- 1 łyżka musztardy

- 1 łyżka octu winnego

- 1 łyżka sosu Worcestershire - wczoraj nie miałem, dałem w zamian sojowy

- 1 łyżka wędzonej paprki w proszku

- 1 łyżka ostrrej papryki (chili) w proszku

- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

- 2 łyżki brązowego cukru

- 2 duże łyżki melasy 

- grubo posiekana kolendra

- pieprz, sól do smaku

 

Na oleju podsmażyłem cebulę z czosnkiem, kilka minut, zeby zmiękły.

Dodaję pomidory i wodę, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam gaz, gotuję kilka minut.

Dodaję melasę, cukier i przyprawy, doprowadzam do wrzenia i gotuję z 10-15 minut.

Odstawiam do ostygnięcia i potem miksuję.

 

Robiłem pierwszy raz i jak dla mnie to dał bym mniej wędzonej i mniej ostrej papryczki a więcej zwykłej, czerwonej.

 

Z tej porcji wychodzi około 400 ml sosu. Na żeberka wystarczy i jeszcze zostanie ;)

Edytowane przez Biszkopt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-433436
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiedyś znajoma podrzuciła mi przepis na buraczkową wersję tzatziki ;) z uwagi na kolor u nas zyskał nazwę "Sos Hello Kitty" ;)

 

Potrzebujemy:

- 2-3 średniej wielkości ugotowane buraki

- 2-4 ząbki czosnku (zależy jak mocno czosnkowy ma być sos)

- jogurt typu greckiego

- sól i pieprz

 

Ugotowane buraczki obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy obrane i przeciśnięte ząbki czosnku oraz jogurt. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem zgodnie ze swoim smakiem ;)

post-74808-0-90980300-1440242814_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-440474
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

witam

mam szybkie pytanie-mysle,ze pasuje w tym temacie: jakies dwa tygodnie temu gdy robilem Chlopska Szczepana, zostalo mi pare plasterkow karczku wiec zrobilem szybka marynate z musztardy i gniecionego czosnku i w pojemniku wlozylem do lodowki. Poczym nastepnego dnia uznalem,ze nie bede grillowl wiec pojemnik zamrozilem. I tutaj mam watpliwosc(a raczej moja zona ja ma....) czy to sie nadaje do grillowania po rozmrozeniu?...ponoc nie zamraza sie miesa przyprawionego czy cos....

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-444055
Udostępnij na innych stronach

Może wtedy masz "gotowca" czasem robię takie porcje grillowe w woreczkach próżniowych. Tylko nie mroź bezpośrednio po marynowaniu ale po paru godzinach w lodówce lub następnego dnia i rozmrażaj powoli (w lodówce przez noc) ;)    

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-444112
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ja robię taki ... Drobno siekane - cebulka , ogórek kiszony , 3-4 pieczarki z zalewy octowej - 2-3 łyżki majonezu i tyleż samo śmietany 18 %  - sól i pieprz do smaku :thumbsup::)  Pozdrawiam :)


Można dodać również łyżkę siekanego koperku lub szczypiorku :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-525829
Udostępnij na innych stronach

My tatarski robimy do ozorka wołowego w galarecie.

Ogórki konserwowe drobno posiekane, marynowane grzybki (ciemne) drobno posiekane. Proporcje 1:1. Do tego śmietana i majonez też proporcje 1:1. Dokładnie mieszamy. Śmietany i majonezu dajemy tyle, żeby powstał gęsty sos. Czasem dodajemy musztardy łyżeczkę, dwie. Robimy go zawsze dzień wcześniej prze planowanym spożyciem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-525836
Udostępnij na innych stronach

A ja robie tak ogorki korniszony siekam w drobna kostke ,czerwona cebulke drobniutko ( moze byc szalotka) kapary siekam .dodaje maojnez i kwasna smietana tak pol na pol ,pieprz i sol do smaku,  posiekana natka pietruszki  wszystko mieszam i daje do lodowki na conajmniej 2 h zeby sie przegryzlo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-525843
Udostępnij na innych stronach

Robiłam też płaty śledziowe a'la matias ( moczone w zimnej wodzie ok 15 min.  ) w sosie tatarskim , ale wtedy trzeba uważać z solą podczas doprawiania... natomiast można dodać odrobinę cukru :tongue::cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-525844
Udostępnij na innych stronach

@Einshell, u mnie dzis wlasnie sos tatarski robilam do ryby i oczywiscie przesadzilam , to dodam sledzie do tego co zostanie , dzieki za pomysl  :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8136-ulubione-sosy-dipy-do-mi%C4%99s-z-grilla/page/2/#findComment-525847
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.