andrzej k Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Kiszka Kaszana jęczmienna. Po składzie widać że kaszanka zrobiona na bogato . :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-586764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Apetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-586787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Bardzo zachęcająca i na dodatek z niespodzianka. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-586795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Rodzinka prosiła o kiełbasę z szynki, ale w jelicie wp. Przypomniałem Sobie jak kiedyś robiliśmy próby z kiełbasą na jednym z pierwszych spotkań spółdzielni Krasnal z Gzikiem. Roboczo nazwaliśmy tą kiełbasę Przysmak Krasnala. Zrobiłem testowo, nieco w innej formie ale efekt końcowy bardzo pozytywny. Skład:Mięso z szynki wp, peklowane 17g/kg przez 48h, każda klasa osobno. WpI - 2,7kgWpII - 0,5kgWpIII - 1,0kg Przyprawy:Pieprz czarny - 2g/kgKolendra mielona - 0,5g/kgGałka mielona - 0,5g/kgCzosnek 4 średnie ząbkiGorczyca oraz szczypta mielonego kminku - opcjonalnieWoda 150ml 70% mięsa wpI krojone ręcznie (jasne kawałki), pozostała część wpI mielona na szarpaku.WpII rozdrobniona na sitku 8mm a WpIII na sitku 2,5mm. Dobrze jest wyrobić klasę I osobno aby się lepiej uplastyczniła. Przyprawy z wodą dodajemy do zmielonej wpIII. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż farsz osiągnie pożądaną konsystencje. Ja nadziewałem w jelita wp 26/28 część przeznaczoną do parzenia oraz w 32 przeznaczoną do pieczenia. Wersja wędzona, parzona W wersji wędzonej, pieczonej Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Nic mi do łba nie przchodzi widząc to co zrobiłeś.FANTASTICO!!!!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Która smaczniejsza? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Tomek ciężko określić bo obie wersje mi smakują Na świeżo parzona ale za kilka dni pieczona będzie nr jeden Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Mam takie same odczucia. Parzone smakują mi na świeżo. A pieczone dopiero po kilku dniach. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Seba, swojsko tu u Ciebie Chyba zacznę zaglądać częściej Dajesz radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Parzone smakują mi na świeżo. A pieczone dopiero po kilku dniach. Muszę ten system wypróbować. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Widzę, że trenujesz przed marcowym spotkaniem Kiełbaska wygląda jak na konkurs Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Kiełbaska wygląda jak na konkurs Kiełbacha super wygląda ..... zresztą przecież to fachowiec robił . :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Kiełbasa................wzorcowa, tak super wygląda. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Pyszne wedlinki :clap: , wszystkie przepisy juz wydrukowane, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Muszę ten system wypróbować. koniecznie podpieczone po kilku dniach - się dosmaczają (bo jak napiszę dojrzewają to będzie aferka ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 4 Lutego 2018 Chleb na zakwasie. Skład: 1kg mąki żytniej 1kg mąki przennej Zakwas 400g Fajnie wygląda, ale mam pytanie.Jaki typ mąki żytniej?Jaki typ mąki pszennej?Zakwas może być żytni na mące typ 1800 dokarmiony dzień wcześniej wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 4 Lutego 2018 @Prz3mk0, wychodzi na kazdej , tylko odpowiednio dodac wody trzeba zeby nie bylo za geste Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 4 Lutego 2018 @Prz3mk0, wychodzi na kazdej , tylko odpowiednio dodac wody trzeba zeby nie bylo za geste To będziemy próbować. Dzięki @electra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 4 Lutego 2018 Jaki typ mąki żytniej? Jaki typ mąki pszennej? ychodzi na kazdej , tylko odpowiednio dodac wody trzeba zeby nie bylo za geste Nie wierzę.Chleby na mąkach z pełnego przemiału (typ 2000) to zupełnie odmienne wyroby od tych bułkowych - mąki 500 - 450. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 4 Lutego 2018 ja nie twierdze ze chleb bedzie zarowno wygladal jak i smakowal inaczej , u nas nie ma podzialu cyfrowego sa maki czysto pszenne przenne pelnoziarniste , maki 60/40 przenno zytnie , zytnie pelnoziarniste , gracham , pieklam tez ten chleb gdzie zastepowalam czesc maki sruta 4 zboz , reguluje tylko ilosc wody i czasem rosniecia, chyba raz mi tylko nie wyszedl bo przerosl i wylal sie z brytwanki .Na chlebie Sivona zaczynalam swoja przygode z pieczeniem na zakwasie i w dalszym ciagu go pieke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 4 Lutego 2018 Nie wierzę.Chleby na mąkach z pełnego przemiału (typ 2000) to zupełnie odmienne wyroby od tych bułkowych - mąki 500 - 450.Na pewno nie dam 1800 bo to strasznie "ciężka" mąka. Raczej będę się trzymał w typach 550 do max 1000. Dzięki za zainteresowanie tematem. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 4 Lutego 2018 Ja używam mąki żytniej typ 2000, pszenna tym 650. Pozdrawiam Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 9 Lutego 2018 Smak na salceson był, więc trzeba było zrobić parę kilogramów. Dość dziwny skład, inny niż zwykle ale całkiem udany wyrób wyszedł. W składzie, golonka wp, ozór wołowy, serca indycze i skórki wieprzowe. Surowiec peklowany, oprócz skórek wp. Farsz w kątnicach wieprzowych, w sumie wyszło 3 sztuki dobrego salcesonu. Kupując surowiec na salceson, była bardzo ładna karkówka. Więc pomysł padł na kiełbasę polską z karkówki wieprzowej. Już po pierwszym wędzeniu zimnym dymem, dopiero 6h, po nocy w lodówce. Jeszcze raz dziś pójdzie w zimny dym i za tydzień dwa będzie można zajadać. Jak zimny dym to od razu trochę frakfurterek Odrobinę metki wp z łopatki w kiełbaśnicy potraktowałem też zimnym dymem. I tak wszyscy domownicy zajadają się salcesonem, reszta dla mnie Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-588205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 9 Lutego 2018 Hehe pięknie pięknie. Ty widzę fan podrobowych u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy więc nie robię Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-588213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 9 Lutego 2018 Wyborne :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-588221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.