Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kiszka Kaszana jęczmienna.

 

 

Po składzie widać że kaszanka zrobiona na bogato . :thumbsup::clap: :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-586764
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo zachęcająca i na dodatek z niespodzianka. :thumbsup: 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-586795
Udostępnij na innych stronach

Rodzinka prosiła o kiełbasę z szynki, ale w jelicie wp. Przypomniałem Sobie jak kiedyś robiliśmy próby z kiełbasą na jednym z pierwszych spotkań spółdzielni Krasnal z Gzikiem. Roboczo nazwaliśmy tą kiełbasę Przysmak Krasnala. Zrobiłem testowo, nieco w innej formie ale efekt końcowy bardzo pozytywny.

 

Skład:

Mięso z szynki wp, peklowane 17g/kg przez 48h, każda klasa osobno.

 

WpI - 2,7kg

WpII - 0,5kg

WpIII - 1,0kg

 

Przyprawy:

Pieprz czarny - 2g/kg

Kolendra mielona - 0,5g/kg

Gałka mielona - 0,5g/kg

Czosnek 4 średnie ząbki

Gorczyca oraz szczypta mielonego kminku - opcjonalnie

Woda 150ml

 

70% mięsa wpI krojone ręcznie (jasne kawałki), pozostała część wpI mielona na szarpaku.

WpII rozdrobniona na sitku 8mm a WpIII na sitku 2,5mm.

 

Dobrze jest wyrobić klasę I osobno aby się lepiej uplastyczniła. Przyprawy z wodą dodajemy do zmielonej wpIII. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż farsz osiągnie pożądaną konsystencje.

 

Ja nadziewałem w jelita wp 26/28 część przeznaczoną do parzenia oraz w 32 przeznaczoną do pieczenia.

 

Wersja wędzona, parzona

 

post-45290-0-58188500-1517394008_thumb.jpg

 

W wersji wędzonej, pieczonej

 

post-45290-0-48515500-1517394071_thumb.jpg

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587053
Udostępnij na innych stronach

Nic mi do łba nie przchodzi widząc to co zrobiłeś.

FANTASTICO!!!!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587056
Udostępnij na innych stronach

Tomek ciężko określić bo obie wersje mi smakują :) Na świeżo parzona ale za kilka dni pieczona będzie nr jeden :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587061
Udostępnij na innych stronach

Mam takie same odczucia. Parzone smakują mi na świeżo. A pieczone dopiero po kilku dniach.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587062
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzone smakują mi na świeżo. A pieczone dopiero po kilku dniach.

Muszę ten system wypróbować.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587064
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbaska wygląda jak na konkurs :clap:

 

 

 

 Kiełbacha super wygląda ..... zresztą przecież to fachowiec robił . :thumbsup::clap: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587073
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa................wzorcowa, tak super wygląda.  :thumbsup:  :thumbsup:

:clap:  :clap:

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587077
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę ten system wypróbować.
:thumbsup: ​koniecznie podpieczone po kilku dniach - się dosmaczają (bo jak napiszę dojrzewają to będzie aferka :hmm: )

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587096
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleb na zakwasie. Skład: 1kg mąki żytniej 1kg mąki przennej Zakwas 400g

 

Fajnie wygląda, ale mam pytanie.

Jaki typ mąki żytniej?

Jaki typ mąki pszennej?

Zakwas może być żytni na mące typ 1800 dokarmiony dzień wcześniej wieczorem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587621
Udostępnij na innych stronach

@Prz3mk0, wychodzi na kazdej , tylko odpowiednio dodac wody trzeba zeby nie bylo za geste

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587676
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki typ mąki żytniej? Jaki typ mąki pszennej?

 

 

ychodzi na kazdej , tylko odpowiednio dodac wody trzeba zeby nie bylo za geste

Nie wierzę.

Chleby na mąkach z pełnego przemiału (typ 2000) to zupełnie odmienne wyroby od tych bułkowych - mąki 500 - 450. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587724
Udostępnij na innych stronach

ja nie twierdze ze chleb bedzie zarowno wygladal jak i smakowal inaczej , u nas nie ma podzialu cyfrowego sa maki czysto pszenne  przenne pelnoziarniste , maki 60/40 przenno zytnie , zytnie pelnoziarniste , gracham , pieklam tez ten chleb gdzie zastepowalam czesc maki sruta  4 zboz , reguluje tylko ilosc wody i czasem rosniecia, chyba raz mi tylko nie wyszedl bo przerosl i wylal sie z brytwanki .Na chlebie  Sivona zaczynalam swoja przygode z pieczeniem na zakwasie i w dalszym ciagu go pieke :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587730
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wierzę.

Chleby na mąkach z pełnego przemiału (typ 2000) to zupełnie odmienne wyroby od tych bułkowych - mąki 500 - 450.

Na pewno nie dam 1800 bo to strasznie "ciężka" mąka. Raczej będę się trzymał w typach 550 do max 1000.

 

Dzięki za zainteresowanie tematem.

 

 

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587731
Udostępnij na innych stronach

Ja używam mąki żytniej typ 2000, pszenna tym 650. Pozdrawiam

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-587733
Udostępnij na innych stronach

Smak na salceson był, więc trzeba było zrobić parę kilogramów. Dość dziwny skład, inny niż zwykle ale całkiem udany wyrób wyszedł. W składzie, golonka wp, ozór wołowy, serca indycze i skórki wieprzowe. Surowiec peklowany, oprócz skórek wp.

 

post-45290-0-91503300-1518172707_thumb.jpg

 

Farsz w kątnicach wieprzowych, w sumie wyszło 3 sztuki dobrego salcesonu.

 

post-45290-0-78239300-1518172810_thumb.jpg

 

post-45290-0-32389100-1518172835_thumb.jpg

 

Kupując surowiec na salceson, była bardzo ładna karkówka. Więc pomysł padł na kiełbasę polską z karkówki wieprzowej.

 

Już po pierwszym wędzeniu zimnym dymem, dopiero 6h, po nocy w lodówce.

 

post-45290-0-93074700-1518173031_thumb.jpg

 

post-45290-0-95381200-1518173047_thumb.jpg

 

post-45290-0-75531700-1518173068_thumb.jpg

 

Jeszcze raz dziś pójdzie w zimny dym i za tydzień dwa będzie można zajadać.

 

Jak zimny dym to od razu trochę frakfurterek

 

post-45290-0-93656200-1518173171_thumb.jpg

 

post-45290-0-26816800-1518173188_thumb.jpg

 

Odrobinę metki wp z łopatki w kiełbaśnicy potraktowałem też zimnym dymem.

 

post-45290-0-83682500-1518173267_thumb.jpg

 

post-45290-0-31089200-1518173288_thumb.jpg

 

I tak wszyscy domownicy zajadają się salcesonem, reszta dla mnie :)

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-588205
Udostępnij na innych stronach

Hehe pięknie pięknie. Ty widzę fan podrobowych :) u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy więc nie robię :(

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/19/#findComment-588213
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.