quadro555 Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 22 Września 2019 Po co się sprzeczać .Niech każdy wkłada tam gdzie mu wchodzi. Oplułem ekran. Dooobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 22 Września 2019 A czy oslonki typu: kątnica, pęcherz - sa bezwzglednie konieczne???Czy nie można wstawić do komory bez osłonki- tylko solidnie posznurować?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 22 Września 2019 Ach to młode pokolenie ,szkoda ze juz zapomniało jak sznurek wyglada ... ale mimo wszystko najważniejsze że towar zawisł w witrynce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 23 Września 2019 Nowi lokatorzy w witrynie, po 3 tygodniach peklowania witamy polędwicę oraz rolowany boczek w kątnicy wołowej. Walka z kątnicą wygrana, nie było łatwo. Teraz czas na jakieś wyroby inne niż cało-mięśniowe, jakieś propozycje? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 23 Września 2019 Salami - Chorizio- Sobresada......... sporo możliwosci... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 23 Września 2019 Na dziś żadne ,przystopuj, naucz sie dojrzewalni bo w moment ja przeładujesz i z wilgotnością sobie nie poradzisz ...Lipka by była jakbyś na początku się wyłożył i zraził .Ochłoń Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) Salami - Chorizio- Sobresada......... sporo możliwosci...Ja bym też zaproponował salami,ale nie wiem czy jesteś przygotowany od strony technicznej.Będziesz potrzebował pehametr z sondą do mięsa,dwa odczynniki do kalibracji,kultury startowe,wodę destylowaną,lub demineralizowaną,glukozę,przyprawy jelita wp.grube odcinki proste ew kątnice wołowe i już możesz robić salami,ale posłuchaj Sebastiana i na razie skup się na przygotowaniu do tej roboty. Edytowane 23 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 23 Września 2019 Oj, ładny widok. Przepisów na salami trochę na forum jest. Zacznij od czegoś prostego. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 23 Września 2019 Na dziś żadne ,przystopuj, naucz sie dojrzewalni bo w moment ja przeładujesz i z wilgotnością sobie nie poradzisrięz ...Lipka by była jakbyś na początku się wyłożył i zraził .Ochłoń Czyli zamawiać drugą witrynę? Będziesz potrzebował pehametr z sondą do mięsa,dwa odczynniki do kalibracji,kultury startowe,wodę destylowaną,lub demineralizowaną,glukozę,przyprawy jelita wp.grube odcinki proste ew kątnice wołowe i już możesz robić salami,ale posłuchaj Sebastiana i na razie skup się na przygotowaniu do tej roboty. Chyba macie rację, teraz czas na nauki i teorię. Choć oczytany już jestem ale wciąż to czarna magia póki samemu się nie spróbuje. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 24 Września 2019 Czyli zamawiać drugą witrynę? Nie. Ale zawsze możesz zrobić dobry salceson Np. z głowy i podrobów cielęcych - polecam ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Salami - Chorizio- Sobresada......... sporo możliwosci...Ja bym też zaproponował salami,ale nie wiem czy jesteś przygotowany od strony technicznej.Będziesz potrzebował pehametr z sondą do mięsa,dwa odczynniki do kalibracji,kultury startowe,wodę destylowaną,lub demineralizowaną,glukozę,przyprawy jelita wp.grube odcinki proste ew kątnice wołowe i już możesz robić salami,ale posłuchaj Sebastiana i na razie skup się na przygotowaniu do tej roboty. Sivon rób ale małą ilość 2-3 kg (nie zaburzy Ci tą wilgotności na tyle abyś sobie nie poradził) . Ponieważ :-kultura może być przechowywana 1 rok , glukoza długa , pleśń pozyskasz z sera Brie koszt 3 PLN ? Jak sobie rozrobisz w wodzie to pomalujesz pędzelkiem za 4 PLN . . Kultura (chyba najmniejsza ilość w handlu jest na 100 kg farszy zostanie na następne realizacje ) glukoza zastanie na następne realizacje, pędzelek też zostanie . Jednorazowy wydatek to serek . Ale sam ser po oskrobaniu z pleśni zjesz . Woda destylowana , przegotowana wystudzona też starczy .Woda destylowana techniczna w plastykowej butelce mam mieszane uczucia , chyba ze z apteki -będziesz miał doświadczenie logistyczne czego brakuje co i jak . Ja przy pierwszej produkcji na gwałtu rety dodawałem żarówki bo nie moglem osiągnąć temperatury przy moich wyjściowych założeniach . Teraz mam grzałkę akwarystyczną ale też za małą-zakwaszanie fajnie mieć PHmetr* ale też określisz przeliczając ilość glukozy . Bierz pod uwagę przyprawy zwłaszcza paprykę (Redzed to opisał)-osłonki zrobisz w każdej nawet 26/28 im większy kaliber tm bardziej wymagające -I najważniejsze tłuszcz jeżeli to opracujesz to reszta z górki . A właściwie co zrobić aby nie rozmazał się . w robieniu salami to chyba największe wyzwanie .Jezeli Ci popłynie to po ptakachpowinien być a i mięso ze starych sztuk chowanych tradycyjnie wolny wybieg żołedzie pasza naturalna itp itd . Ale takiego nie dostaniesz . Chów przemysłowy kukurydza a penie i soja i tłuszcz jest jaki jest i inny nie będzie do dostania , Więc pracujemy na jakim mamymielenie/krojenie . Otóż jest pytanie . Raczej podgardle ale też twarda słonina i co Ci da teoria to musisz wyczuć pod palcami . Raczej przymrożona ale gdzie jest ten punk ? ile w zamrażarce , Twojej zamrażarce , przy tej grubości ? to tylko praktyka . Mielić czy kroić oto jest pytanie jak mieszać farsz ? boksować jak Arkadiusz ? gdzie jest ten punktz mojego doświadczenia , mizernego ale pójdę tą drogą krojenie przymrożonego tłuszczu wymieszanie z I lub II i mielenie . Mięso też zimne przymrożone . Wyrabianie jak na kabanosy tasakiem * dobry PHmetr to kilkaset złotych lub tysi .PHmetra Wilgotnościonierz też Jak go będziesz kalibrował ? Jednym słowem Sivon czas nadszedł rób. PSA mój Boże jak jesteście wyposażeni w sprzęt wiedzę doświadczenie i się boicie? . Moje początki to był hardcor sponton jak patrzę na Was . Ale co Cię nie zabiję to cie Cie wzmocni. Sivon i inni go Edytowane 24 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 24 Września 2019 na 100 kg farszy 50 kg. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Z Tobą Zbójaszku w spór wchodzić nie będe . Pisałem z pamięci . Trzeba dodać że kultury nie przedawkujesz , glukozy* a i i owszwem i ona jest strategiczna więc trzeba ją dobrze odmierzyć * glikoza to synonim cukry jakie ile trzeba patrzeć na instrukcji kultury** Zbójaszku gdzie kupujesz kultury ja Unicom Łomża O tu moje siermięzne zmagania zhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14613-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-pierwsze-kroki/?hl=maciek&do=findComment&comment=541612 Edytowane 24 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Z Tobą Zbójaszku w spór wchodzić nie będe :laugh: Spoko, kilka dni temu kupowałem i dlatego wiem, że na 50 kg :laugh:[Dodano: 24 wrz 2019 - 10:42] Pisałem z pamięciZwracam honor, zwracam honor dobrze pisałeś Właśnie sprawdziłęm dla pewności. Pomiętroliłem kultury z pleśnią.Kultury na sto kg, a pleśń na piździesiąt kg. Ja dziś jakiś taki mało ruchawy i się pomyliwszy [Dodano: 24 wrz 2019 - 10:44]https://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne-kultury-bakterii-dodatki-masarskie/1946-kultury-bakterii-lyocarni-sbl-48.html https://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne-kultury-bakterii-dodatki-masarskie/1649-kultury-plesniowe-lyocarni-fpn-63.html Edytowane 24 Września 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 24 Września 2019 ...nie zaburzy Ci tą wilgotności na tyle abyś sobie nie poradził... Po czym kolega tak stwierdził ? Tam już na tyle towaru że będzie wysoko z wilgotnością ... za jakiś czas jak najbardziej mozna dokładac ,takie moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Po tym ze ma towar i dołoży jak zrobi za dni kilka. A jak Mu wilgotność skoczy to przewietrzy. Czyli oponuje sytuację. Edytowane 24 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 24 Września 2019 Czyli oponuje sytuację Na 10 minut... Ja mam 3 witryny beko i robie już w nich jakiś czas więc mogę powiedzieć ze je jakoś znam,a Ty gdybasz... Dwie opcje aby było stabilnie i wygodnie ,dokładać po dwa wyroby ( mam tu na mysli np dwie karkówki okolica 4-5 kg) albo zainstalowac osuszacz w przeciwnym razie pleśn na wcześniejszym wsadzie zacznie się robić"mazista" potem pewnie wkroczy zielona ,czarna... [Dodano: 24 wrz 2019 - 12:43] dołoży jak zrobi za dni kilk Kilka dni to mało ,dołożyć mozna jak na wczesniejszym wsadzie rozwinie się już ładnie pleśń bo jak wiadomo to swego rodzaju "ochrona" dla mięsa . Oczywiście bez urazy ,ze nie zgadzam się z twymi radami . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Ja naturszczyk jestem. Me wyposażenie nikłe. Jak patrzę jakie macie wyposażenie ta zazdrość ma wzbiera ale taka zdrowa. Tez bym chcial mieć. Ake uważam ze trzeba działać mimo brakow. Daleki jestem od wprowadzenia Sivona na minę. Mimo wszystko uważasz ze powinien spróbować. Bo... kiedys przychodzi czas, ze trzeba. Niech sam zadecyduje. Witryn nie mam termodynamike znam 2-3 kilo zaburzy atmosferę. Wątpię. Edytowane 24 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 24 Września 2019 Dokładnie jak pisze sebarod, dodatkowo u mnie zależy to trochę od pory roku. Latem jest bardziej sucho, więc nawet jak wkładałem większe ilości to nie było problemu. Teraz wilgotność już jest większa, więc praktycznie nawilżacz włącza się rzadziej. Prawdopodobnie za chwilę trzeba będzie podłączyć osuszacz. Weź pod uwagę, że ja jeszcze mam komorę wstępną (taka mniejsza lodówka) gdzie trzymam nowy wsad przez tydzień lub dwa do wstępnego osuszania ew. fermentacji salami (wtedy wkładam podgrzewacz). Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 24 Września 2019 Oczywiście że zrobi ja to wiem doskonale ,ale wczoraj radziłem wstrzemięźliwość na poczatku drogi , nie ma co szarżować coby się nie zrazić ewentualnym niepowodzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 24 Września 2019 Pozwole sobie wtracic kilka groszy do dyskusji - czy robic czy nie robic - kol. Sivon - to Twoj wybor.. wszystkie rady powyzej maja swoj sens i uzasadnienie z wyjatkiem malego "ale" - jest takie przyslowie -"zapomnial wol jak cieleciem byl" (bez urazy prosze) - sam tez tak mialem - i co zrobic jak rece swedza a "po glowie" chodza pomysly i ciagle zagladanie do komory - co sie tam dzieje!!!!i co tu by jeszcze zrobic!!!.... i nie przejmuj sie eventualnym niepowodzeniem --- bo masz niesamowity plus wokol siebie - masz nas ktorzy przechodzili kolejne etapy i niepowodzenia takze, i wiekszosc z nas wyciagala wnioski (lepsze czy gorsze ) i i mam nadzieje ze powiem nie tylko za siebie - jesli zajdzie potrzeba napewno otrzymasz porady ---IMO - odwilzacz jest nieodzownym skladnikiem wyposazenia komory ( u mnie jest polaczony z wlasnym czijnikiem i sterownikiem non stop).Chcialbym wrocic jeszcze na chwilke do pierwszego filmiku Zboja Madeja o plukaniu winem - uzyto tam oslonki do owiniecia wedliny - jest to oslonka naturalna a nie colagenowa.Swoja droga to swoiste zainteresowanie Zbojaszka plus zakup kultur startowych - mozemy chyba miec nastepne zaskoczenie - czy sie myle Zbojaszku?? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 24 Września 2019 czy sie myle Zbojaszku?? Po Niedzieli się okaże. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 24 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 24 Września 2019 Dziękuję Wszystkim za zabranie głosu, faktycznie już obserwuję spory problem z dużą wilgotnością. Niezbędny będzie osuszacz, póki co higrostat przeprogramuje na tryb osuszania. Zupełnie nie jestem przygotowany jak obniżyć wilgotność, co zastosować, może jakieś sugestie? Jaki użyć osuszacz i chyba niezbędny będzie kolejny sterownik, ale tak na szybko chyba jakiś pochłaniacz wilgoci. - sam tez tak mialem - i co zrobic jak rece swedza a "po glowie" chodza pomysly i ciagle zagladanie do komory - co sie tam dzieje!!!!i co tu by jeszcze zrobic!!!.. Dokładnie tak jest, chciało by się więcej i więcej. Ale tak jak radził Seba muszę ochłonąć, dać czas a w tej sprawie czas płynie wyjątkowo powoli Może faktycznie zrobię salceson, ale wszystkie kątnice zużyłem i nie przejmuj sie eventualnym niepowodzeniem --- bo masz niesamowity plus wokol siebie - masz nas ktorzy przechodzili kolejne etapy i niepowodzenia takze, i wiekszosc z nas wyciagala wnioski (lepsze czy gorsze ) i i mam nadzieje ze powiem nie tylko za siebie - jesli zajdzie potrzeba napewno otrzymasz porady --- Wasze doświadczenie jest bezcenne, jak pojawią się kłopoty wiem, że można na Was liczyć. W tej chwili temperatura dość stabilna w granicach 12,5 C wilgotność na poziomie 90%, przewietrzanie komory daje jedynie spadek wilgotności na kilkanaście minut. Po Niedzieli się okaże. Trzymam kciuki Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Jeśli przewietrzenie obniża wilgotnosc to zostaw ją lekko uchyloną i obserwuj jak z wilgotnością.A co do pośpiechu to jest wskazany przy łapaniu pcheł.Do wędlin dojrzewających potrzebna jest cierpliwość i to duża.Moja rada nie spiesz się. Edytowane 24 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 25 Września 2019 przewietrzanie komory daje jedynie spadek wilgotności na kilkanaście minut. Czyli potwierdziłes to co napisałem kilka postów wyżej . Witrynka to nie wędzarnia tu lepszą opcją jest dokładac co jakis czas ,ale spokojnie ustabilizuje się ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/25/#findComment-641480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.