Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ph po 65h Salami wieprzowo-wołowe - 4,76 Salami wieprzowe - 4,85 Chyba za bardzo spadło.

A może nie za dużo ? Przekonasz się po spróbowaniu. Najlepsza metoda - metoda prób i błędów. Dojdziemy do naszych smaków !

Wszystko wygląda super :thumbsup::clap:. Spełniliśmy nasze zamierzenia i teraz tylko udoskonalać wyroby  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-657216
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czas już przyszedł na rozkrojenie salami, były dwie wersje: wieprzowe z orzechami oraz wołowe z zielonym pieprzem. Przy okazji polędwiczki też poszły pod nóż, bo zbyt mocno podeschły.

 

post-45290-0-73694100-1586362462_thumb.jpg

 

post-45290-0-71050400-1586362494_thumb.jpg

 

Salami wieprzowe z orzechami, ubytek wagi 39% wg. mnie troszkę za dużo. Osłonki fibrusowe bardzo dobrze się sprawdzają. Wyszło dość dobrze, jeszcze trzeba dopracować by przekroje były ładniejsze. Smak bardzo mi odpowiada, dość intensywnie czuć orzechami co bardzo pasuje domownikom.

 

post-45290-0-99986900-1586362764_thumb.jpg

 

post-45290-0-49899000-1586362787_thumb.jpg

 

post-45290-0-99704200-1586362807_thumb.jpg

 

Salami wołowe z zielonym pieprzem, ubytek wagi 36%. Mocno pieprzne w smaku. Pleśń nie pokryła tak dobrze batonów jak przy salami wieprzowym, te same osłonki, te same warunki a różnica dość istotna. 

 

post-45290-0-12045800-1586362922_thumb.jpg

 

post-45290-0-50872200-1586362940_thumb.jpg

 

Na próbę zrobiłem mały kawałek karku wołowego, ubytek 41%. Smak bardzo przyjemny, delikatny.

 

post-45290-0-58006600-1586363146_thumb.jpg

 

Czas na kolejne próby z salami, jeszcze długa droga do pełnego sukcesu.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-662715
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mały przegląd wyrobów, mają już 6 miesięcy. 

Pancetta Arrotolata

post-45290-0-15743900-1588272826_thumb.jpg

 

Lonzino z okrywą tłuszczową

 

post-45290-0-99415000-1588272864_thumb.jpg

 

post-45290-0-31553600-1588272897_thumb.jpg

 

post-45290-0-31553600-1588272897_thumb.jpg

 

Capocollo

 

post-45290-0-78939400-1588272940_thumb.jpg

 

post-45290-0-02246100-1588272965_thumb.jpg

 

Breasola, mały kawałek

 

post-45290-0-05399600-1588272999_thumb.jpg

 

Do tego kawałek salami z orzechami, chorizo i palcówka

 

post-45290-0-81431800-1588273052_thumb.jpg

 

post-45290-0-06257700-1588273074_thumb.jpg

 

post-45290-0-10510500-1588273102_thumb.jpg

 

Można degustować

 

post-45290-0-27090500-1588273167_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-665394
Udostępnij na innych stronach

Same pyszności :-)) Super!!!!

 

A który specjał Twoim zdaniem najlepszy????

 Dla mnie Breasola i pancetta ale coppa też super, lonziono zbyt mało wyraziste. Trudno powiedzieć, wszystkie dobre :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-665405
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mały przegląd wyrobów,

Bogaty zestaw, wszystkie dobrze i smacznie :tongue: się prezentują  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-665407
Udostępnij na innych stronach

Sebastian, nie szczuj, bo nie nadążam sliny przełykać  :thumbsup:  :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-665455
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Konserwy, zamykarka Diexie z 1940r robi robotę. Mielonka, słonia i ala Tuszonka na bazie karkówki wp

 

post-45290-0-32851500-1589746490_thumb.jpg

post-45290-0-87566600-1589746549_thumb.jpg

post-45290-0-30997400-1589746576_thumb.jpg

post-45290-0-91463800-1589746609_thumb.jpg

 

post-45290-0-33499500-1589746645_thumb.jpg

post-45290-0-36924400-1589746683_thumb.jpg

post-45290-0-81501400-1589746742_thumb.jpg

post-45290-0-01449100-1589746779_thumb.jpg

 

post-45290-0-55427300-1589746815_thumb.jpg

post-45290-0-49877600-1589746846_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-666977
Udostępnij na innych stronach

Jak widac to nie tylko wedliny w tym i wedliny dojrzewajace staly sie Twoja domena tworzenia. Moge tylko przyklasnac Twoim wspanialosciom i umiejetnosciom. :clap:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-667059
Udostępnij na innych stronach

@Mamona, przepisy sa na wczesniejszych stronach .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-667102
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Przegląd staroci, Lonzino, Pancetta i Capocollo z IX-2019r oraz Salami z orzechami i migdałami z lutego tego roku.

 

post-45290-0-56351000-1598254119_thumb.jpg

 

post-45290-0-16351900-1598254153_thumb.jpg

 

post-45290-0-69531400-1598254186_thumb.jpg

 

post-45290-0-89604200-1598254209_thumb.jpg

 

post-45290-0-07024400-1598254229_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-674820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lonzino, Pancetta i Capocollo z IX-2019r oraz Salami z orzechami i migdałami z lutego tego roku.

:clap:  :clap:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-674828
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup::clap: :clap: :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-674833
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W Listopadzie minął rok, starocie smakują wybornie.

 

post-45290-0-41945600-1607180013_thumb.jpg

 

post-45290-0-38060000-1607180034_thumb.jpg

 

post-45290-0-25139500-1607180063_thumb.jpg

 

post-45290-0-40529500-1607180085_thumb.jpg

 

post-45290-0-39010100-1607180104_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/31/#findComment-686621
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.