Tomasz_65 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 2 Października 2012 Witam waldeman i w cienkich jelitach przy zachowaniu temp.wilgotności da się zrobić podobną do Twojej grubej palcówki,dokładnie moja ,parę postów wcześniej w 4 tyg.wyglądała podobnie ,co prawda ja dodaje alkohol i to jest jeden z powodów wolniejszego zsychania się,zazwyczaj jednocześnie robię palcówkę bez tego dodatku ,dojrzewają w tych samych warunkach i zawsze ta zsycha się dużo wcześniej :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-241039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 2 Października 2012 dodaje alkohol i to jest jeden z powodów wolniejszego zsychania się,To jest ciekawe i cenne spostrzeżenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-241059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 2 Października 2012 co prawda ja dodaje alkohol Tak się składa, że ja też odkąd wypróbowałem patent (podany przez EL GREGORA gdzieś na początku tematu) z dodaniem 2-3 "gulów" bourbonu lub whisky, inaczej nie czynię :lol: Problem w moim przypadku polega przede wszystkim na braku optymalnych warunków dojrzewania. Eksperymentuję troszkę z grubością jak i miejscem dojrzewania (co widać w postach tego tematu). Niestety niedługo temperatura w piwnicy znacznie się obniży i będzie za niska dla bakterii i jak tu zachować powtarzalność :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-241072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 2 Października 2012 ta palcówka została zapakowana palcem w jelitoCzyli prawdziwa palcówka, rzadko koto tak robi dzisiaj. :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-241076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 24 Listopada 2012 Dzien Dobry Patrze na te wasze wyroby i az mi slinka leci :thumbsup: Zachcialo mi sie tez takiej kielbaski :thumbsup: Wlasnie pokroilam miesko na palcowke i dopiero zdalam sobie sprawe ze moze miec za cieplo na dojrzewanie. Czy temperatura okolo 22-23 stopni to za duzo?. Wilgotnosci nie znam - domowa :smile: waldemar , moim skromnym zdaniem za chłodno - bakterie mlekowe nie są dostatecznie aktywne Jakie sa optymalne temperatury dla bakterii mlekowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 24 Listopada 2012 lide, EAnna w swoim poscie podaje optymalną temperaturę inkubacji w mleku, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8805&postdays=0&postorder=asc&highlight=zsiad%B3e+mleko&start=15 w mięsie może być 18-20 ,ważne aby był ruch powietrza ( u mnie wiszą przy oknie na drążku od firan tutaj w moim poście masz zdjęcie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8232&postdays=0&postorder=asc&start=315 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 24 Listopada 2012 jumbo, w ktoryms z Twoich postów robiłes słonine w jelicie mozesz mi podac , krotko tok postepowania i recepture . :grin: Pozdrawiam. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 24 Listopada 2012 jumbo, w ktoryms z Twoich postów robiłes słonine w jelicie mozesz mi podac , krotko tok postepowania i recepture . :grin: Pozdrawiam. tutaj masz , 5 post od góry jesteś z Opola to dasz radę przeczytać? jak nie , daj znać , przetłumaczę :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8232&postdays=0&postorder=asc&start=300 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 24 Listopada 2012 Pacan Wojciech, i nie idź na łatwiznę , to znaczy NIE MIEL na maszynce - wilku raz tak zrobiłem i wyszło byle co (wina rozgniecenia struktury słoniny przez ślimak) musisz cieniuteńko pokroić w paski ok3x3 mm Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Listopada 2012 Dzieki Jambo za odpowiedz. Zaryzykuje, mam nadzieje ze mi sie nie zepsuje i cos wyjdzie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Listopada 2012 lide, a ile gram soli na kilogram mięsa dałaś? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 24 Listopada 2012 jumbo, jumbo dzieki , co prawda nie urodziłem sie tutaj , ale chodzilem do szkół w Opolu , wiec rozumiem , czasem rzadko uzywam , niestety gwara juz zanika , czasem w towarzystwie, kolegów trzeba ich poprosic by troche pogadali po śląsku.Dziekuje . :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 28 Listopada 2012 lide, a ile gram soli na kilogram mięsa dałaś? Wystartowalam z 2g/kg ale pozniej jeszce troszke dosolilam. Na razie wisi cztery dni, na szcescie mielismy pare "wietrznych" nocy to wyrzucilam na zewnatrz i ladne obeschla. W dzien troche gorzej, bo akurat mamy upaly, no ale z pomoca klimatyzacji i przeplywu swiezego powietrza jakos sie trzyma . Jedna juz zdegustowana przez malza :devil: - chwali sobie - jak dla mnie troche za malo czosnku i pieprzy - - dziwne - bo przed wlozeniem do flaka byla az za pieprzna - no ale poczekamy, zobaczymy. Chodzi za mna taka "polska, surowa, wedzona" :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: pamietam smak, ale niestety nie bardzo wiem jak go odtworzyc :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 28 Listopada 2012 Wystartowalam z 2g/kg :question: raczej z 20g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 28 Listopada 2012 lide, optymalnie jest 30g/kg , ale przy niektórych surowo dojrzewających daje się nawet 50g/kg najprościej mówiąc słoność zapobiega ewentualnemu psuciu usuwając wodę z produktu i jest zupełnie inaczej odczuwalna niż w tradycyjnej wędzono - parzonej kiełbasie, gdzie 20 - 22 g/kg uznaje się już za przesolenie a cztery dni to za mało na dojrzenie - odgoń degustatora na 2 tygodnie gdzieś w scrub :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lide Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 29 Listopada 2012 Dzieki za info. W przyszlym tygodniu zrobie nastepna, wiecej przypraw no i jak radzisz - soli. a cztery dni to za mało na dojrzenie - odgoń degustatora na 2 tygodnie gdzieś w scrub No ja to wiem ale powiedz to mojej drugiej polowie - wszystko wyniucha. Schab zapakowalam w rajsopy to nie moze sie dostac, a kielbas wisi na oczach to...... :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-253051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 29 Listopada 2012 powiedz to mojej drugiej polowie - wszystko wyniuchaJeśli dałaś faktycznie 2 gramy soli na kg mięsa to dość szybko wyniucha , bo mięso będzie się psuć a co za tym idzie śmierdzieć . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-253055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 29 Listopada 2012 kaszubka33, myślę że chciała napisać 2dag/kg :rolleyes: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-253072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Następny "z piernika cudak" czyli palcówka przyprószona :wink: Koleżanka palcówka ma dopiero 4 tygodnie. Po dwóch z obawy przed wyschnięciem na wiór (typowy problem z wilgotnością) powędrowała do wora i lodówki. Zanim jednak dostała się do aresztu otarła się solidnie o pokryte pleśnią na biało salami. Po 2 tygodniach ancla palcówka wyszła na pierwszą przepustkę :wink: P.S. Do pierdla raczej nie wróci :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-258989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 24 Lutego 2013 Bardzo dużo w całym temacie jest o ilości soli na kg. To już można samemu wywnioskować ile jej dać potrzeba. Jednak bardzo bym prosił o podanie choćby zbliżonych ilości przypraw i cukru na każdy kg. Jutro chciałbym "nastawić" palcówkę. I z góry pięknie dziękuję :wink: Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam Pulek, ja stosuję takie proporcje :grin: peklosól- 25g na 1kg pieprz - 2g na 1kg kolendra- 0.5g na 1kg jałowiec- 0,5g na 1kg gorczyca- 0,5g na 1kg majeranek- 0,5g na 1kg ziele angielskie-0.5g na 1kg czosnek świeży -2-3 ząbki na 1kg cukier-jak dodaję to 1 łyżeczka na 1kg (nie zawsze dodaję) zamiast wody dodaję alkochol -ja dodaję 50g na 1kg taka ilość mi odpowiada ,kilka posyów wcześniej znajdziesz jaki :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 25 Lutego 2013 peklosól- 25g na 1kgRozumiem, że to jest przepis na "palcówkę" dojrzewającą-suszoną, a nie wędzoną, tak? A czy można dać sól i peklosól w proporcji 50/50? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 25 Lutego 2013 :grin: jak dasz 70 soli 30 peklosoli to będzie OK. Ja bym dał do 20g na 1kg. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam Todek Tak jak napisał EL GREGOR, może być 50/50, 70/30, jest to przepis na ''palcówkę'' dojrzewająco suszoną,można ją podwędzić, kilka postów wcześniej prezentowałem taką i taką :grin: :grin: tak wygląda podwędzana w 12 dniu :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 25 Lutego 2013 wiesław gil, ale podwędzasz ją przed powieszeniem do dojrzewania i suszenia, czy gdy jest już podsuszona? EL GREGOR !! lide, optymalnie jest 30g/kg , ale przy niektórych surowo dojrzewających daje się nawet 50g/kg najprościej mówiąc słoność zapobiega ewentualnemu psuciu usuwając wodę z produktu i jest zupełnie inaczej odczuwalna niż w tradycyjnej wędzono - parzonej kiełbasie, gdzie 20 - 22 g/kg uznaje się już za przesolenie Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.