Baca Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Czerwca 2013 No kurna wpadka na calego :devil: a zdarzyło mi się co następuje. Kiełbasa ,którą zrobiłem około dwa tygodnie temu zlapała zakwas,co jest ciekawe nie była kwaskowa po zrobieniu a przynajmniej nikt nie czuł a jedzących było kilka osób .Potem parzenie standard dalej wszystko ok,poszła do zamrażarki ,gdzieś tydzień temu jedliśmy i dalej ok .Wczoraj wyjołem rozmroziłem no i rano do jedzenia a tu czuć kwasek ,no nie żeby strasznie,ale czuć.Koncept mi się wyczerpał,bo żeby od razu sprawa prosta[dałem ciała przy wędzeniu] ale tak nie mam pojęcia. Rodzi się pytanie co skąd i dlaczego ,może ktoś wie?,w czym problem i gdzie leży przysłowiowy pies?Proszę o podpowiedź :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Kiełbasa ,którą zrobiłem około dwa tygodnie temu zlapała zakwasW jakich jelitach jest ta kiełbasa? Kawałek mógł być nie doparzony. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Potem parzenie standard dalej wszystko ok,poszła do zamrażarki Jak długo była studzona kiełbasa i w jakiej temperaturze? Wczoraj wyjołem rozmroziłem no i rano do jedzenia a tu czuć kwasek ,no nie żeby strasznie,ale czuć. Gdzie była rozmrażana i jak długo? Kiełbasa ,którą zrobiłem około dwa tygodnie temu zlapała zakwas,co jest ciekawe nie była kwaskowa po zrobieniu a przynajmniej nikt nie czuł a jedzących było kilka osób .Kolejne pytanie. Po jakim czasie dokonałeś obróbki termicznej? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Czerwca 2013 W jakich jelitach jest ta kiełbasa?Kawałek mógł być nie doparzony. jelita normalne a sprawa dotyczy kilku kawalkówJak długo była studzona kiełbasa i w jakiej temperaturze?około 10 minut woda z kranu temp nie mierzyłemGdzie była rozmrażana i jak długow lodówce od wczoraj po obiedzieKolejne pytanie. Po jakim czasie dokonałeś obróbki termicznej?po około 2 godzinach najgorsze jest to ,ze po obróbce było ok,wygląda na to jakby łapłla zakwas w zamrażarce,to przecież absurd :shock: [ Dodano: Sob 01 Cze, 2013 17:57 ]woda w kranie ma 13 stopni Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Czerwca 2013 A coś Ty dodał do tej kiełbasy bo po tym co piszesz to raczej nie powinna skisnąć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Czerwca 2013 A coś Ty dodał do tej kiełbasy bo po tym co piszesz to raczej nie powinna skisnąć.Arek przyprawy no i czosnek o peklosoli nie wspomnę ja wiem czy skisł :lol: a to nie tylko ma lekko kwaśny smak [ Dodano: Sob 01 Cze, 2013 18:31 ]No i dlatego zawracam głowę szanownemu gronu bo sam jestem ciemny jak tabaka :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Pokaż przekrój tej kiełbasy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Myślę że część kiełbasy złapała kwas w zamrażalce i ta ta do której chłód dotarł najpóźniej . Znam przypadek gdzie prawie cała produkcja ze świniobicia złapała kwas . Powód nie wychłodzony dobrze towar włożony na ścisk do zamrażalki . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Kiełbasa po wędzeniu i parzeniu była dobra.Zamroziłeś czyli dalej musi być dobra.Jak dla mnie to bardzo dziwny przypadek, który świadczyłby, że zamrożona część już przed była kwaśna, czego teraz już nie sprawdzimy.Ale czy to możliwe, że akurat ta zamrożona część wyrobu była inna niż całość ?Może jakiś fakt został pominięty ale ... tu już musi pomyśleć autor postu. Dziadek idzie w kierunku źle schłodzonego produktu, jednak nie zapomnijmy, że kiełbasa była już sparzona ! Nie raz mroziłem wyroby, ale żeby kwaśne było po rozmrożeniu to tego nie pojmuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Czerwca 2013 miro ale baca może nie do końca odparowana zamroził. Albo jest jeszcze jedna przyczyna bo sam mialem taki przypadek. Zbyt długo odparowywała w pokojowej temperaturze. U mnie była to cała noc i ostatecznie okazało się, że po tym czasie kiełbasa skwaśniała. Ja już tutaj nie dopowiadam, iż nie wiedziałem co i jak na początku i ogólnie nie trzymałem się żadnego reżimu temperaturowego ale zdarzenie miało miejsce. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Gdyby była przed parzeniem, to mógłbym to zrozumieć, ale po sparzeniu i zamrożeniu raczej nie ma co skiśnieć i tego też nie rozumiem. Produkt może skisnąć kiedy jest przez pewien czas trzymany w ciepłej temperaturze.Bardzo ładnie można to zauważyć trzymając zupę w ciepłym, ale jak po schłodzeniu włożę do lodówki to mam prawie 100% pewności że nie skiśnie !Taką dobrą próbką jest rosół.Trzymany w ciepłym prawie zawsze skiśnie, ale jak nawet ciepły wstawię do lodówki to nie ma szans żeby się zepsuł. Ot zagadka warta wyjaśnienia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Myślę że część kiełbasy złapała kwas w zamrażalce i ta ta do której chłód dotarł najpóźniej . Znam przypadek gdzie prawie cała produkcja ze świniobicia złapała kwas . Powód nie wychłodzony dobrze towar włożony na ścisk do zamrażalki . Tak mi się wydaje,że szanowny Dziadek jest najbliższy prawdy,chociaż powiem mam mętlik w głowie myślę myślę i lipa ]Jak dla mnie to bardzo dziwny przypadek, który świadczyłby, że zamrożona część już przed była kwaśna, czego teraz już nie sprawdzimy.Może jakiś fakt został pominięty ale ... tu już musi pomyśleć autor postu.Qrna coś mi zaświtało ,ale to mogę sprawdzić o normalnej porze!! Dzięki odezwę się :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychol Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Też mam problem, a raczej pytanie otóż z przyczyn odmnie nie zależnych (wyjazd) musiałem zostawić w lodówce gotowy farsz na kiełbasę już tak leży 4 dzień dopiero jutro mam możliwość pchać w jelita, czy nie będzie jakiegoś problemu ? Cytuj Mój laptop mocno grzeje ale coś nie chce wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Czerwca 2013 musiałem zostawić w lodówce gotowy farsz na kiełbasę już tak leży 4 dzień4 dni z przyprawami??? - czarno to widzę.... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Czerwca 2013 czarno to widzę..Ja też :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Też mam problem, a raczej pytanie otóż z przyczyn odmnie nie zależnych (wyjazd) musiałem zostawić w lodówce gotowy farsz na kiełbasę już tak leży 4 dzień dopiero jutro mam możliwość pchać w jelita, czy nie będzie jakiegoś problemu ?Dodawałeś czosnek ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychol Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Dodawałeś czosnek ?Dawałem wracam dzisiaj wieczorem zobaczę czy będzie jadalne - może przynajmnie teściowa i pies zjedzą :blush: Cytuj Mój laptop mocno grzeje ale coś nie chce wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Czerwca 2013 4 dni z przyprawami??? - czarno to widzę A ja stawiam ,że się uda. :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Czerwca 2013 może przynajmnie teściowa i pies zjedząSzkoda psiny :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Czerwca 2013 A ja stawiam ,że się uda. :tongue:a ja uważam że to nie jest jakiś totolotek..... dziwić się potem że kwasy albo zatrucia.... mieso mielone z dodatkiem surowych przypraw, w chłodzie i wilgoci.... - dojrzewającej z tego to raczej nie bedzie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Czerwca 2013 dojrzewającej z tego to raczej nie bedzie, A czemu nie.Jedyny problem to może tylko to ,że jest zmielona.Ja bym zaryzykował. :wink:.Dojrzewająca pekluje się z przyprawami 7 dni i jakoś nie narzekałeś na smak. :tongue:.Problem może być po parzeniu.Ja bym jej nie parzył. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Niech ryzykuje.... Jego sprawa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Sprawdzi powącha i będzie wiedział na czym stoi, a my możemy sobie pogdybać. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychol Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Noooo jutro chwila prawdy :blush: jak wcześniej pisałem na pierwszy ogień idzie teściowa Cytuj Mój laptop mocno grzeje ale coś nie chce wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Czerwca 2013 poszła do zamrażarki ,gdzieś tydzień temu jedliśmy i dalej ok .Wczoraj wyjołem rozmroziłem no i rano do jedzenia a tu czuć kwasek ,no nie żeby strasznie,ale czućMiałem podobny przypadek. Po tygodniu kiełbaska po rozmrożeniu ok, jednak gdy dłużej już poleżała, po rozmrożeniu lekko zalatywała rybą. Też nie wiedziałem o co kaman. Po jakimś czasie skojarzyłem, że na tej półce trzy miesiące wcześniej przechowywaliśmy ryby, i kiełbaska złapała zapach od lodu z półki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8211-baca-ma-problem/#findComment-286908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.