Skocz do zawartości

Ciasta i ciasteczka Anuś


Anuś

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Dziś częstuję sernikiem jamajskim

 

jadłbym :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anuś cudny:) poproszę kawałek do kawusi

Elu .. kawałek dla Ciebie odłożony :D kawa też jest :)

 

Ja też, ja też !

I dla Ciebie starczy :D

 

 

jadłbym :tongue:

Przepis prosty .. wystarczą chęci i sernik będzie na stole :D

 

 

Dziś częstuję sernikiem jamajskim :D

Aniu.... bardzo interesujący przepis... chyba go skradnę :)

 

Halinko .. bardzo proszę, będzie mi miło, jak skorzystasz z tego przepisu. W necie są różne wersje tego ciasta, zawsze jednak coś dodam coś ujmę z przepisu i powstaje coś własnego. :D Można by dodać spód do ciasta np. z pokruszonych  ciasteczek digestive , masła i kakao .

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj próba przed Tłustym Czwartkiem. Przepis na pączki podobny do wielu innych jakie znamy, tą różnicą, że jest w nich spora zawartość alkoholu  :D

Składniki:

1 kg mąki Królowej lub Puszystej .. ja dałam Szymanowską

10 żółtek

kostka masła 250 g

3/4 szklanki cukru

500 ml mleka

10 dag świeżych drożdży .. ja dałam suszone drożdże .. dwie paczki po 7 g

litr oleju Kujawskiego

1/2 kostki smalcu

3 kieliszki po 50 każdy spirytusu

dowolny dżem, u mnie dżem morelowy ( oczywiście własnej produkcji) :D   .. ja nadziewałam pączki szprycą do dekoracji tortów, kiedy pączki były już upieczone i  jeszcze ciepłe

Do miski  przesiałam mąkę. Cukier ubiłam z żółtkami. Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim masło, mleko musi być dodane do mąki letnie. Wszystkie składniki razem z suszonymi drożdżami połączyłam, na końcu dodałam spirytus  i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę, wykrawamy krążki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Smażymy i gorące nadziewamy marmoladą lub dżemem. Ciasto nie wchłania tłuszczu..Pączki są puszyste i cholernie dobre.  :D

Zjadłam dwa :facepalm:

post-53395-0-43525900-1454440844_thumb.jpg

post-53395-0-98613800-1454441241_thumb.jpg

post-53395-0-25987600-1454441330_thumb.jpg

post-53395-0-44119400-1454441696_thumb.jpg

post-53395-0-98443200-1454441811_thumb.jpg

post-53395-0-29162000-1454442026_thumb.jpg

post-53395-0-51081100-1454442069_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anuś piękne. W ogóle mnie nie dziwi, że się skusiłaś :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja się pochwalę, że miałem przyjemność kosztować te pączki :D

Zazdraszczam ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super! Czy ta ilość co jest na zdjęciach to z jednej porcji?

Obstawiam, że tak :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super! Czy ta ilość co jest na zdjęciach to z jednej porcji?

Tak na jedną porcję :) pączków było nie do pary :D 41 sztuk ... i nie były to malutkie pączusie :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ciasto powstało z połączenia dwóch przepisów. :D pierwsza wersja to sernik pieczony na spodzie z herbatników pokruszonych z dodatkiem masła, następnie ułożone wafelki i wszystko zalane masą sernikową. Po upieczeniu i wystudzeniu na wierzch ciasta została wylana cienka warstwa galaretki o smaku mojito. Niestety przekrój  ciasta nie doczekał uwieńczenia na fotce.

post-53395-0-53098500-1467655622_thumb.jpgpost-53395-0-54571700-1467655646_thumb.jpg

post-53395-0-35716100-1467655669_thumb.jpgpost-53395-0-80389400-1467655697_thumb.jpg

Sezon na jagody w pełni, więc zakupiłam kilka litrów. Obok na zdjęciu mój liść laurowy :) jedyne świeże zioło, które mam w domu, reszta rośnie na ranczo.  ;)

post-53395-0-28492300-1467655731_thumb.jpg

Skoro były jagody to powstałą druga wersja sernika, tym razem z wafelkami w polewie z mlecznej czekolady. Ciasto miało być na wierzchu z bitą śmietaną, niestety, jak ostygło to  w dziwny sposób zaczęło szybko znikać. Przekrój tym razem jest. :D

Wafelki nie są miękkie, ale lekko chrupiące.

post-53395-0-77388900-1467655758_thumb.jpgpost-53395-0-71800800-1467655791_thumb.jpg

post-53395-0-02886700-1467655819_thumb.jpgpost-53395-0-01497700-1467655840_thumb.jpg

post-53395-0-17304500-1467655979_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przekrój tym razem jest.

WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cudnie wygląda. Wiem, że już nie ma i do kawy nie dostanę  :(

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Piernik dojrzewający pewnie wszyscy znają. Ciasto zrobione na początku października. Dojrzewało w lodówce w dwóch garnkach kamiennych ( mam dużą lodówkę, ale nie mam takich dużych kamiennych garnków) Upieczone dwa dni temu. Po wyjęciu z piekarnika twarde, ale to normalne. Przełożone gorącymi  powidłami śliwkowymi z dodatkiem smażonych pomarańczy, aby piernik zrobił się miękki. Teraz dwa dni patrzenia na niego, a potem zajadanie się nim. Smak daje dodanie masła, jak najlepszej jakości i miodu prawdziwego ( oprócz gryczanego i wrzosowego), oraz mnóstwo bakali. Bez tego piernika nie wyobrażam sobie świat. Choć to nie jedyne ciasto, które zawsze gości na stole w moim domu.

post-53395-0-69067900-1576944905_thumb.jpg post-53395-0-75110000-1576944923_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przypominam, że jutro Tłusty Czwartek. Pączki dla Wszystkich, którzy ze mną pracują i ze mną wytrzymują :)

post-53395-0-60462800-1582148458_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ciasto czasochłonne, ale jutro się okaże czy smak wynagrodzi trud :) Pomysł  zaczerpnięty ze strony http://blogzapetytem.pl/2018/05/19/pszczolka-maja-ciasto-z-brzoskwiniami-i-pysznym-miodowym-kremem/

Krem zrobiłam z ugotowanego budyniu, który schłodziłam i dodałam do ubitej  36% śmietanki )500ml). Jedynym błędem jaki zrobiłam to dodałam zbyt mało brzoskwiń do musu ( dałam tylko 4 połówki ). Przy okazji ''machnęłam'' kilka babeczek - jutro je ozdobię.

post-53395-0-92917300-1586554466_thumb.jpg post-53395-0-58700500-1586554620_thumb.jpg

post-53395-0-89425900-1586554807_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj zabawa z ciastem drożdżowym. Nazwane jako ''różę z serem '' dla mnie to raczej jak gniazdka :D jak zwał tak zwał, ale przepis godny wypróbowania. 

Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd http://www.arabeskawaniliowa.pl/2014/03/drozdzowe-roze-z-serem.htmlZaznaczam tylko na ciasto. Dobry przepis. Ciasto elastyczne, dobrze się z nim ''pracuje'' Nadzienie to:

80 dag sera białego ja miałam półtłusty, ale proponuje użyć tłustego  ( nie zmieliłam tylko rozdrobniłam za pomocą widelca )

cukier w zależności od gustu, ja dałam dwie łyżki płaskie  cukru i łyżkę miodu

drobno posiekane orzechy ( w moim przypadku laskowe )

wiórki kokosowe

otarta skórka z jednej cytryny

mogą być rodzynki, suszone morele, jak ktoś ma życzenie ( wcześniej proponuje je namoczyć w ciepłej  wodzie )

dodałam również 2 łyżki śmietany 30% w celu dobrego połączenia składników

Wykrawałam ciasto w kształcie koła o średnicy 13 cm i proponuję tak zrobić. Ostatnie zrobiłam 15 cm i uważam że są mniej zgrabne :)

Piekłam w temperaturze 180 stopni 25 minut grzałka góra- dół . Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam je rozmąconym jajkiem.

post-53395-0-82522900-1587902354_thumb.jpg post-53395-0-02681100-1587902537_thumb.jpg

post-53395-0-96915900-1587902714_thumb.jpg post-53395-0-30210800-1587902907_thumb.jpg

Są jeszcze cieplutkie w środku. :cool:

post-53395-0-55001300-1587903134_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.