Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Anuś piękne. W ogóle mnie nie dziwi, że się skusiłaś :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-472928
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A ja się pochwalę, że miałem przyjemność kosztować te pączki :D

Zazdraszczam ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-472980
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super! Czy ta ilość co jest na zdjęciach to z jednej porcji?

Obstawiam, że tak :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-472996
Udostępnij na innych stronach

Super! Czy ta ilość co jest na zdjęciach to z jednej porcji?

Tak na jedną porcję :) pączków było nie do pary :D 41 sztuk ... i nie były to malutkie pączusie :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-473200
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ciasto powstało z połączenia dwóch przepisów. :D pierwsza wersja to sernik pieczony na spodzie z herbatników pokruszonych z dodatkiem masła, następnie ułożone wafelki i wszystko zalane masą sernikową. Po upieczeniu i wystudzeniu na wierzch ciasta została wylana cienka warstwa galaretki o smaku mojito. Niestety przekrój  ciasta nie doczekał uwieńczenia na fotce.

post-53395-0-53098500-1467655622_thumb.jpgpost-53395-0-54571700-1467655646_thumb.jpg

post-53395-0-35716100-1467655669_thumb.jpgpost-53395-0-80389400-1467655697_thumb.jpg

Sezon na jagody w pełni, więc zakupiłam kilka litrów. Obok na zdjęciu mój liść laurowy :) jedyne świeże zioło, które mam w domu, reszta rośnie na ranczo.  ;)

post-53395-0-28492300-1467655731_thumb.jpg

Skoro były jagody to powstałą druga wersja sernika, tym razem z wafelkami w polewie z mlecznej czekolady. Ciasto miało być na wierzchu z bitą śmietaną, niestety, jak ostygło to  w dziwny sposób zaczęło szybko znikać. Przekrój tym razem jest. :D

Wafelki nie są miękkie, ale lekko chrupiące.

post-53395-0-77388900-1467655758_thumb.jpgpost-53395-0-71800800-1467655791_thumb.jpg

post-53395-0-02886700-1467655819_thumb.jpgpost-53395-0-01497700-1467655840_thumb.jpg

post-53395-0-17304500-1467655979_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-505358
Udostępnij na innych stronach

Aniu ciasto pierwsza klasa  :clap:  :clap:

 JAk robisz te wafelki takie duze?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-505363
Udostępnij na innych stronach

 

 

JAk robisz te wafelki takie duze?

Chyba kupuje w sklepie . :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-505395
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przekrój tym razem jest.

WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cudnie wygląda. Wiem, że już nie ma i do kawy nie dostanę  :(

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-505405
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Piernik dojrzewający pewnie wszyscy znają. Ciasto zrobione na początku października. Dojrzewało w lodówce w dwóch garnkach kamiennych ( mam dużą lodówkę, ale nie mam takich dużych kamiennych garnków) Upieczone dwa dni temu. Po wyjęciu z piekarnika twarde, ale to normalne. Przełożone gorącymi  powidłami śliwkowymi z dodatkiem smażonych pomarańczy, aby piernik zrobił się miękki. Teraz dwa dni patrzenia na niego, a potem zajadanie się nim. Smak daje dodanie masła, jak najlepszej jakości i miodu prawdziwego ( oprócz gryczanego i wrzosowego), oraz mnóstwo bakali. Bez tego piernika nie wyobrażam sobie świat. Choć to nie jedyne ciasto, które zawsze gości na stole w moim domu.

post-53395-0-69067900-1576944905_thumb.jpg post-53395-0-75110000-1576944923_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-650768
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przypominam, że jutro Tłusty Czwartek. Pączki dla Wszystkich, którzy ze mną pracują i ze mną wytrzymują :)

post-53395-0-60462800-1582148458_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-657591
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ciasto czasochłonne, ale jutro się okaże czy smak wynagrodzi trud :) Pomysł  zaczerpnięty ze strony http://blogzapetytem.pl/2018/05/19/pszczolka-maja-ciasto-z-brzoskwiniami-i-pysznym-miodowym-kremem/

Krem zrobiłam z ugotowanego budyniu, który schłodziłam i dodałam do ubitej  36% śmietanki )500ml). Jedynym błędem jaki zrobiłam to dodałam zbyt mało brzoskwiń do musu ( dałam tylko 4 połówki ). Przy okazji ''machnęłam'' kilka babeczek - jutro je ozdobię.

post-53395-0-92917300-1586554466_thumb.jpg post-53395-0-58700500-1586554620_thumb.jpg

post-53395-0-89425900-1586554807_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-662950
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj zabawa z ciastem drożdżowym. Nazwane jako ''różę z serem '' dla mnie to raczej jak gniazdka :D jak zwał tak zwał, ale przepis godny wypróbowania. 

Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd http://www.arabeskawaniliowa.pl/2014/03/drozdzowe-roze-z-serem.htmlZaznaczam tylko na ciasto. Dobry przepis. Ciasto elastyczne, dobrze się z nim ''pracuje'' Nadzienie to:

80 dag sera białego ja miałam półtłusty, ale proponuje użyć tłustego  ( nie zmieliłam tylko rozdrobniłam za pomocą widelca )

cukier w zależności od gustu, ja dałam dwie łyżki płaskie  cukru i łyżkę miodu

drobno posiekane orzechy ( w moim przypadku laskowe )

wiórki kokosowe

otarta skórka z jednej cytryny

mogą być rodzynki, suszone morele, jak ktoś ma życzenie ( wcześniej proponuje je namoczyć w ciepłej  wodzie )

dodałam również 2 łyżki śmietany 30% w celu dobrego połączenia składników

Wykrawałam ciasto w kształcie koła o średnicy 13 cm i proponuję tak zrobić. Ostatnie zrobiłam 15 cm i uważam że są mniej zgrabne :)

Piekłam w temperaturze 180 stopni 25 minut grzałka góra- dół . Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam je rozmąconym jajkiem.

post-53395-0-82522900-1587902354_thumb.jpg post-53395-0-02681100-1587902537_thumb.jpg

post-53395-0-96915900-1587902714_thumb.jpg post-53395-0-30210800-1587902907_thumb.jpg

Są jeszcze cieplutkie w środku. :cool:

post-53395-0-55001300-1587903134_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-664823
Udostępnij na innych stronach

Przepiękne!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-664825
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: Efektowne i zapewne smaczne. Do bułek ,czy ciasta francuskiego często stosuję ser rozdrabniany widelcem. Jest wtedy taka fajna struktura po upieczeniu. Przepis wypróbuję w tym tygodniu i podzielę się wrażeniami  :)

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-664831
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj zabawa z ciastem drożdżowym. Nazwane jako ''różę z serem '' dla mnie to raczej jak gniazdka

 

Piękne i smacznie wtglądają Aniu, masz kochana '' żyłkę'' kulinarną  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-664906
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj na słodko czekoladowa lazania. 

Przepis z internetu podpatrzony, ale nie skopiowany.

Składniki na ciasto :

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki kakao

2 żółtka

2 łyżki oleju

150 ml ciepłej wody

Z podanych składników zrobiłam ciasto jak na makaron, rozwałkowałam bardzo cienko i wykroiłam odpowiedni kształt pod formę.

Przepis na sos czekoladowy :

300 ml mleka z czego połowę doprowadzam do zagotowania a w pozostałej części rozprowadzam 2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku. Do gotującego się mleka wlewam budyń i wszystko zagotowuje. Odstawiam na chwilkę do przestudzenia, a następnie dodaję żółtko i mieszam całość w celu połączenia się składników. 

Przepis na masę serową :

250 g serka mascarpone

250 g sera twarogowego

100 g czekolady białej rozpuszczonej w kąpieli wodnej

2 łyżki  budyniu śmietankowego

Nieco przestudzoną czekoladę dodajemy do masy serowej i miksujemy. Na końcu wsypujemy budyń i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Układamy zaczynając od posmarowania dna formy sosem, następnie układamy płat ciasta, smarujemy ponownie sosem i wykładamy masę serową i kolejny płat ciasta, sos i masa serowa. na samym wierzchu musi być sos. Piekłam w piekarniku o temp. 180 stopni przez 50 minut.

Moje skromne uwagi :) ciasta jest dość dużo, więc można zrobić w większej formie, a mniej warstw, a porcję masy serowej zwiększyć o połowę. Po przestudzeniu posypać kakao. Można polać lazanie dowolnym musem owocowym.

post-53395-0-81527100-1592237996_thumb.jpg post-53395-0-46781300-1592238192_thumb.jpg

post-53395-0-57579500-1592238367_thumb.jpg post-53395-0-28956400-1592238582_thumb.jpg

post-53395-0-50198100-1592238832_thumb.jpg

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/8/#findComment-669027
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.