Skocz do zawartości

Rozmaitości kulinarne Ann..


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Przekrój chleba ....

 

Wygląda jak ciasto drożdżowe bez kruszonki, chlebek to kalorii ma dla mnie za dużo i za prosty do trawienia -  ale ogólnie  ciekawe doświadczenie... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-394731
Udostępnij na innych stronach

Anuś... po prostu szalejesz... wszystko wygląda bardzo smacznie  :)  :clap:

Chlebek piękny... pokusiłabym się by upiec, ale szkoda bo ja jadam tylko ciemny  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-394734
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chlebek piękny... pokusiłabym się by upiec, ale szkoda bo ja jadam tylko ciemny

Haluś ... będę robić też taki tylko z dodatkiem mąki żytniej i pewnie jakieś ziarna dodam ... jak się uda to pokażę :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-394736
Udostępnij na innych stronach

Anus, chlebek ladny,  z reszta wszystko smacznie wyglada :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-394824
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Nie bardzo wiedziałam gdzie wstawić ten przepis. To nie wędlina, nie ciasto ani nie słoik z dżemem. Wyszperałam niedawno w necie przepis na nutellę z avocado i bananami. Dzisiaj postanowiłam ją zrobić. Wzorowałam się na tym przepisie http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/06/nutella-domowa-z-bananem-i-awokado.htmlz małymi własnymi modyfikacjami. Dodałam orzechy włoskie, bo takie akurat miałam w domu, uważam że banany mają wystarczającą ilość słodyczy w sobie że niepotrzebny jest cukier. Nutella jest puszysta a nie twarda i  ''ciągnąca''. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni i najważniejsze, ze nie zawiera konserwantów i chyba do polubienia przez dzieci :) Można ją użyć do naleśników, na pieczywo i do przełożenia ciasta.

post-53395-0-72929900-1434898140_thumb.jpg

Zmiksowany banany i avocado

post-53395-0-54579200-1434898415_thumb.jpg

Dodałam orzechy i ponownie użyłam blendera, aż uzyskałam gładką masę.

post-53395-0-59103500-1434898535_thumb.jpg

I gotowe :)

post-53395-0-69678500-1434898618_thumb.jpg

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-431702
Udostępnij na innych stronach

Anus, dziekuje za grzebanie po necie i wyszukanie tego przepisu, rob tak dalej, to ja bede tylko kopiowac od ciebie. JUz wiem co dzisiaj zrobie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,002_Rk_orig.gif

 U nas teraz sezon avokado sie zaczyna,  wiec zrobie aby cos innego bylo dla slodyczojadow .

Twoja hn, czekoladowa pasta wyglada na prawde smacznie, tylko jesc http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,19_Zm_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-431737
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dostałam zlecenie od przyjaciółki .. pasztet z królika trzeba poczynić. Przyznam się, ze robiłam to pierwszy raz. :) Mój był drobiowy... a jej z królika. :)

Ugotowałam :cool: obok w słoiku vegeta zrobiona z moich warzyw :)

post-53395-0-62481400-1450880602_thumb.jpg

Mięsa było sporo .. bo nie jeden królik był :D

post-53395-0-80204800-1450880656_thumb.jpg

W foremkach ...mój jest nieco ciemniejszy .. dodałam boczku i grzyby suszone ugotowane.

post-53395-0-78239400-1450882247_thumb.jpg

I po upieczeniu :) obok śledzie po śródziemnomorsku oraz pokaźna ilość bigosu .. gotowany 4 dni :cool: z pomidorami .. z mojej spiżarni.

post-53395-0-00410400-1450882918_thumb.jpg

:)

 

 

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-464739
Udostępnij na innych stronach

Anuś bigosik, śledziki, pasztecik wszystko cudne :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-464754
Udostępnij na innych stronach

Smakowite :thumbsup: ,moje srodziemnomoeskie tez sie  maseruja..a ja rybe faszerowana robie w galarecie ,tez pierwszy raz :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-464764
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pasztet w innej odsłonie .. bezmięsny :D z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej.  Przepis dostałam od koleżanki. Trochę go zmieniłam na swój sposób. ;)

Składniki :

400 g zielonej soczewicy

szklanka (250 ml kaszy jaglanej ) ugotowana w 2 szklankach wody

5 sztuk śliwek suszonych

2 średnie cebule

pieczarki .. dałam 6 sporych okazów

4 ząbki czosnku

seler gotowany

3 jajka

Przyprawy :

sól

pieprz ziołowy

czubryca zielona

czubryca czerwona

majeranek

Soczewice zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy na sitku.

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, w celu usunięcia goryczki  i zalewamy w garnku 2 szklankami wody i doprowadzamy do zagotowania. Po upływie kilku minut ( u mnie było to około 7 minut) zestawiamy z palnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia Łączymy kaszę z soczewicą, dodajemy pokrojone drobno śliwki oraz podsmażone na 2 łyżkach oliwy pieczarki cebulę i czosnek. Blenderem jest dość trudno połączyć w jednolitą masę wszystkie składniki, dlatego użyłam do tego robota kuchennego z miską i zamontowanym w środku ostrzem. Ilość przypraw zastosować wg własnego uznania .. może być wersja bardziej łagodna lub ostrzejsza.

Mimo, że nie dodawałam żadnego wywaru ( choć można by było dolać) pasztet jest wilgotny i dość smarowny.

post-53395-0-09701000-1453639032_thumb.jpg

post-53395-0-59327500-1453639485_thumb.jpg

post-53395-0-16404200-1453639107_thumb.jpg

:)

post-53395-0-61425400-1453639107_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-470749
Udostępnij na innych stronach

Anuś wyglądają zacnie te pasztety, ale ja jakoś mam taki wewnętrzny opór przed takim jadłem. Kiedyś próbowałam, złe to w smaku nie było, ale....

Jakby jednak nie patrzył . Anuś :clap: :clap: :clap::thumbsup: :thumbsup: :thumbsup::clap: :clap: :clap:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-470753
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Trzeba by odświeżyć temat, bo dawno nic się nie działo. Tym razem coś ''słoikowego'' :) obiadki dla Syna. Nie żeby żonka nic mu  nie gotowała ale to w trasę, kiedy go nie ma cały tydzień.

Mięso wp  duszone w sosie własnym z dodatkiem pieczarek. Z przypraw tylko pieprz czarny i sól. Ryż lub kasza ugotowane al dente, i na koniec warzywa. Dałam wszędzie groszek konserwowy. Zapomniałam, że On go nie lubi. Następnym razem był już brokuł. :) też wcześniej wrzucony na wrzątek na kilka minut , ale fotek już nie robiłam. Pasteryzacja dwuetapowa. Pierwszy dzień 40 minut, drugi dzień 30 minut. Chyba tyle wystarcza, bo wszystko przetrwało w klimatyzowanym schowku w ciężarówce.

post-53395-0-38023600-1565381179_thumb.jpg post-53395-0-79760000-1565381316_thumb.jpg

post-53395-0-82707200-1565381353_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637399
Udostępnij na innych stronach

Anuś, przygarnij mnie  :)

:laugh:

Zbliża się sezon na dynie, może ktoś chętny na zrobienie pasztecików właśnie z nią w roli głównej.

Przepis na ciasto ( zrobiłam z połowy porcji )

1 kg mąki

10 dag drożdży

5 jajek

szklanka mleka

kostka masła

1.5 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie :

Mąkę i sól wsypać do miski, dodać roztrzepane widelcem jajka. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 3 płaskie łyżki mąki, następnie odstawić i poczekać aż drożdże zaczną ''pracować'' W tym czasie rozpuszczamy masło ( ma być ciepłe a nie gorące). Do miski gdzie jest mąka i jajka, dodajemy drożdże i masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kawałki ( ja miałam składniki na połowę porcji, więc podzieliłam na dwie części) Rozwałkowałam i nałożyłam farsz, a następnie odłożyłam do czasu, kiedy ciasto nie podwoiło swojej objętości. Następnie pokroiłam i posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawione do piekarnika na 30 minut. Piekłam w temp 180 stopni grzałka góra- dół, ale wszystko zależy jak komu działa piekarnik.

Farsz do pasztecików:

Puree z dyni w ilości 330 ml,

pasta z suszonych pomidorów w ilości 3 łyżek

sól i pieprz ziołowy do smaku ( jak ktoś nie lubi to może być czarny )

2 łyżki suszonej bazylii lub jedna płaska łyżeczka czubrycy zielonej

3 łyżki stołowe serka mascarpone

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Wszystkie składniki zblendować w celu uzyskania jednolitej masy i nakładać na ciasto.

post-53395-0-90696000-1565466636_thumb.jpg post-53395-0-51953200-1565466659_thumb.jpg

post-53395-0-00156400-1565466688_thumb.jpg post-53395-0-74788700-1565466728_thumb.jpg

post-53395-0-79276900-1565466959_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637464
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbliża się sezon na dynie, może ktoś chętny na zrobienie pasztecików właśnie z nią w roli głównej.

 

Kto wie, kto wie  :)

Anuś wymiata .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anuś wymiata

Nie od dziś, nie od dziś. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637470
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

W tym roku jest inaczej. Totalny brak czasu, ale coś tam zdążę chyba zrobić. Dzisiaj ''odkurzyłam'' przepis, który kiedyś dostałam od Naszego Kolegi leśniaka.  Jak zawsze muszę dołożyć coś od siebie :)

Zamiast tradycyjnego chrzanu lub ćwikły.

Galaretka  buraczano- chrzanowa z suszonymi wiśniami.

Suszone wiśnie robię w taki oto sposób https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-7. Zalałam wrzątkiem pół szklanki tych owoców. Kiedy zrobiły się miękkie odsączyłam z wody i dodałam do ugotowanych i starych buraków. było ich około pół kg  Zblendowałam na gładką masę i dodałam galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody. Przełożyłam do słoiczków i schłodziłam w lodówce. Śmietankę 30% ( 250ml) lekko podgrzałam, dodałam do niej rozpuszczoną w 100 ml wody przeźroczystą galaretkę Wymieszałam i lekko schłodziłam około 15 minut. Następnie dodałam słoik chrzanu. Wymieszałam wszystko i wyłożyłam na warstwę buraków z wiśniami. Białej warstwy trochę mi zostało, więc wylałam w foremkę.w kształcie babeczki. Można taką galaretkę zrobić w wąskiej formie i kroić na plastry. W słoiczkach też chyba nie wygląda źle :)

Konsystencja jest lekkiej pianki, warstwa dolna nieco słodka, górna dość ostra.

post-53395-0-37120200-1586545814_thumb.jpg post-53395-0-97280700-1586546073_thumb.jpg

post-53395-0-76360500-1586546312_thumb.jpg post-53395-0-16513800-1586546603_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-662925
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj  poczyniłam pasztet drobiowy. Bazowałam na przepisie Halusi, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/ z tą różnicą, że dałam połowę wątróbki, ale więcej boczku. Chciałam, żeby był bardziej smarowny. Zobaczymy, czy cel osiągnęłam :) dwa słoiki z czosnkiem niedźwiedzim suszonym, dwa słoiki z czubrycą czerwoną i dwa słoiki pasztetu klasycznego.

post-53395-0-24284500-1587579224_thumb.jpg

Na noc ''zapakowałam'' praskę :) jutro się okaże czy moja improwizacja się udała :)

post-53395-0-07973800-1587579377_thumb.jpgpost-53395-0-84318100-1587579482_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664444
Udostępnij na innych stronach

Aniu, smarowność najlepiej reguluje się dodatkiem wywaru (rosołu) w którym gotowało się mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664445
Udostępnij na innych stronach

Maxell wywar z gotowanego mięsa też dodałam :) ale dziękuję za cenną radę :)

Ocenię za kilka dni :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664447
Udostępnij na innych stronach

Ja zbieram "wazówką" ten z samej góry. Pasztecik smaruje się jak masełko. :D

Smacznego. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664449
Udostępnij na innych stronach

Anuś, będzie super, ja również taką modyfikację już dawno wprowadziłem, a właściwie to moja Jola wprowadziła :) więcej wywaru zbieranego "z góry" jak to Maxell napisał :tongue: i więcej boczku.... wychodzi super.

Ostatnio zrobiliśmy eksperyment i dodaliśmy boczek oraz słoninę, wszystko dobrze i mocno uwędzone z dopiekaniem na końcu, zrobiliśmy tylko dwie foremki, a szkoda że nie całość ponieważ pasztet wyszedł o posmaku wędzonki, dla nas rewelacja bo lubimy wszystko co jest wędzone :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664482
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.