Skocz do zawartości

Rozmaitości kulinarne Ann..


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Chlebek piękny... pokusiłabym się by upiec, ale szkoda bo ja jadam tylko ciemny

Haluś ... będę robić też taki tylko z dodatkiem mąki żytniej i pewnie jakieś ziarna dodam ... jak się uda to pokażę :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-394736
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Anus, chlebek ladny,  z reszta wszystko smacznie wyglada :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-394824
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Nie bardzo wiedziałam gdzie wstawić ten przepis. To nie wędlina, nie ciasto ani nie słoik z dżemem. Wyszperałam niedawno w necie przepis na nutellę z avocado i bananami. Dzisiaj postanowiłam ją zrobić. Wzorowałam się na tym przepisie http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/06/nutella-domowa-z-bananem-i-awokado.htmlz małymi własnymi modyfikacjami. Dodałam orzechy włoskie, bo takie akurat miałam w domu, uważam że banany mają wystarczającą ilość słodyczy w sobie że niepotrzebny jest cukier. Nutella jest puszysta a nie twarda i  ''ciągnąca''. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni i najważniejsze, ze nie zawiera konserwantów i chyba do polubienia przez dzieci :) Można ją użyć do naleśników, na pieczywo i do przełożenia ciasta.

post-53395-0-72929900-1434898140_thumb.jpg

Zmiksowany banany i avocado

post-53395-0-54579200-1434898415_thumb.jpg

Dodałam orzechy i ponownie użyłam blendera, aż uzyskałam gładką masę.

post-53395-0-59103500-1434898535_thumb.jpg

I gotowe :)

post-53395-0-69678500-1434898618_thumb.jpg

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-431702
Udostępnij na innych stronach

Anus, dziekuje za grzebanie po necie i wyszukanie tego przepisu, rob tak dalej, to ja bede tylko kopiowac od ciebie. JUz wiem co dzisiaj zrobie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,002_Rk_orig.gif

 U nas teraz sezon avokado sie zaczyna,  wiec zrobie aby cos innego bylo dla slodyczojadow .

Twoja hn, czekoladowa pasta wyglada na prawde smacznie, tylko jesc http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,19_Zm_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-431737
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dostałam zlecenie od przyjaciółki .. pasztet z królika trzeba poczynić. Przyznam się, ze robiłam to pierwszy raz. :) Mój był drobiowy... a jej z królika. :)

Ugotowałam :cool: obok w słoiku vegeta zrobiona z moich warzyw :)

post-53395-0-62481400-1450880602_thumb.jpg

Mięsa było sporo .. bo nie jeden królik był :D

post-53395-0-80204800-1450880656_thumb.jpg

W foremkach ...mój jest nieco ciemniejszy .. dodałam boczku i grzyby suszone ugotowane.

post-53395-0-78239400-1450882247_thumb.jpg

I po upieczeniu :) obok śledzie po śródziemnomorsku oraz pokaźna ilość bigosu .. gotowany 4 dni :cool: z pomidorami .. z mojej spiżarni.

post-53395-0-00410400-1450882918_thumb.jpg

:)

 

 

 

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-464739
Udostępnij na innych stronach

Anuś bigosik, śledziki, pasztecik wszystko cudne :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-464754
Udostępnij na innych stronach

Smakowite :thumbsup: ,moje srodziemnomoeskie tez sie  maseruja..a ja rybe faszerowana robie w galarecie ,tez pierwszy raz :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-464764
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pasztet w innej odsłonie .. bezmięsny :D z zielonej soczewicy i kaszy jaglanej.  Przepis dostałam od koleżanki. Trochę go zmieniłam na swój sposób. ;)

Składniki :

400 g zielonej soczewicy

szklanka (250 ml kaszy jaglanej ) ugotowana w 2 szklankach wody

5 sztuk śliwek suszonych

2 średnie cebule

pieczarki .. dałam 6 sporych okazów

4 ząbki czosnku

seler gotowany

3 jajka

Przyprawy :

sól

pieprz ziołowy

czubryca zielona

czubryca czerwona

majeranek

Soczewice zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc. następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy na sitku.

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, w celu usunięcia goryczki  i zalewamy w garnku 2 szklankami wody i doprowadzamy do zagotowania. Po upływie kilku minut ( u mnie było to około 7 minut) zestawiamy z palnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia Łączymy kaszę z soczewicą, dodajemy pokrojone drobno śliwki oraz podsmażone na 2 łyżkach oliwy pieczarki cebulę i czosnek. Blenderem jest dość trudno połączyć w jednolitą masę wszystkie składniki, dlatego użyłam do tego robota kuchennego z miską i zamontowanym w środku ostrzem. Ilość przypraw zastosować wg własnego uznania .. może być wersja bardziej łagodna lub ostrzejsza.

Mimo, że nie dodawałam żadnego wywaru ( choć można by było dolać) pasztet jest wilgotny i dość smarowny.

post-53395-0-09701000-1453639032_thumb.jpg

post-53395-0-59327500-1453639485_thumb.jpg

post-53395-0-16404200-1453639107_thumb.jpg

:)

post-53395-0-61425400-1453639107_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-470749
Udostępnij na innych stronach

Anuś wyglądają zacnie te pasztety, ale ja jakoś mam taki wewnętrzny opór przed takim jadłem. Kiedyś próbowałam, złe to w smaku nie było, ale....

Jakby jednak nie patrzył . Anuś :clap: :clap: :clap::thumbsup: :thumbsup: :thumbsup::clap: :clap: :clap:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-470753
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Trzeba by odświeżyć temat, bo dawno nic się nie działo. Tym razem coś ''słoikowego'' :) obiadki dla Syna. Nie żeby żonka nic mu  nie gotowała ale to w trasę, kiedy go nie ma cały tydzień.

Mięso wp  duszone w sosie własnym z dodatkiem pieczarek. Z przypraw tylko pieprz czarny i sól. Ryż lub kasza ugotowane al dente, i na koniec warzywa. Dałam wszędzie groszek konserwowy. Zapomniałam, że On go nie lubi. Następnym razem był już brokuł. :) też wcześniej wrzucony na wrzątek na kilka minut , ale fotek już nie robiłam. Pasteryzacja dwuetapowa. Pierwszy dzień 40 minut, drugi dzień 30 minut. Chyba tyle wystarcza, bo wszystko przetrwało w klimatyzowanym schowku w ciężarówce.

post-53395-0-38023600-1565381179_thumb.jpg post-53395-0-79760000-1565381316_thumb.jpg

post-53395-0-82707200-1565381353_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637399
Udostępnij na innych stronach

Anuś, przygarnij mnie  :)

:laugh:

Zbliża się sezon na dynie, może ktoś chętny na zrobienie pasztecików właśnie z nią w roli głównej.

Przepis na ciasto ( zrobiłam z połowy porcji )

1 kg mąki

10 dag drożdży

5 jajek

szklanka mleka

kostka masła

1.5 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie :

Mąkę i sól wsypać do miski, dodać roztrzepane widelcem jajka. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 3 płaskie łyżki mąki, następnie odstawić i poczekać aż drożdże zaczną ''pracować'' W tym czasie rozpuszczamy masło ( ma być ciepłe a nie gorące). Do miski gdzie jest mąka i jajka, dodajemy drożdże i masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kawałki ( ja miałam składniki na połowę porcji, więc podzieliłam na dwie części) Rozwałkowałam i nałożyłam farsz, a następnie odłożyłam do czasu, kiedy ciasto nie podwoiło swojej objętości. Następnie pokroiłam i posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawione do piekarnika na 30 minut. Piekłam w temp 180 stopni grzałka góra- dół, ale wszystko zależy jak komu działa piekarnik.

Farsz do pasztecików:

Puree z dyni w ilości 330 ml,

pasta z suszonych pomidorów w ilości 3 łyżek

sól i pieprz ziołowy do smaku ( jak ktoś nie lubi to może być czarny )

2 łyżki suszonej bazylii lub jedna płaska łyżeczka czubrycy zielonej

3 łyżki stołowe serka mascarpone

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Wszystkie składniki zblendować w celu uzyskania jednolitej masy i nakładać na ciasto.

post-53395-0-90696000-1565466636_thumb.jpg post-53395-0-51953200-1565466659_thumb.jpg

post-53395-0-00156400-1565466688_thumb.jpg post-53395-0-74788700-1565466728_thumb.jpg

post-53395-0-79276900-1565466959_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637464
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbliża się sezon na dynie, może ktoś chętny na zrobienie pasztecików właśnie z nią w roli głównej.

 

Kto wie, kto wie  :)

Anuś wymiata .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anuś wymiata

Nie od dziś, nie od dziś. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-637470
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

W tym roku jest inaczej. Totalny brak czasu, ale coś tam zdążę chyba zrobić. Dzisiaj ''odkurzyłam'' przepis, który kiedyś dostałam od Naszego Kolegi leśniaka.  Jak zawsze muszę dołożyć coś od siebie :)

Zamiast tradycyjnego chrzanu lub ćwikły.

Galaretka  buraczano- chrzanowa z suszonymi wiśniami.

Suszone wiśnie robię w taki oto sposób https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-7. Zalałam wrzątkiem pół szklanki tych owoców. Kiedy zrobiły się miękkie odsączyłam z wody i dodałam do ugotowanych i starych buraków. było ich około pół kg  Zblendowałam na gładką masę i dodałam galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody. Przełożyłam do słoiczków i schłodziłam w lodówce. Śmietankę 30% ( 250ml) lekko podgrzałam, dodałam do niej rozpuszczoną w 100 ml wody przeźroczystą galaretkę Wymieszałam i lekko schłodziłam około 15 minut. Następnie dodałam słoik chrzanu. Wymieszałam wszystko i wyłożyłam na warstwę buraków z wiśniami. Białej warstwy trochę mi zostało, więc wylałam w foremkę.w kształcie babeczki. Można taką galaretkę zrobić w wąskiej formie i kroić na plastry. W słoiczkach też chyba nie wygląda źle :)

Konsystencja jest lekkiej pianki, warstwa dolna nieco słodka, górna dość ostra.

post-53395-0-37120200-1586545814_thumb.jpg post-53395-0-97280700-1586546073_thumb.jpg

post-53395-0-76360500-1586546312_thumb.jpg post-53395-0-16513800-1586546603_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-662925
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj  poczyniłam pasztet drobiowy. Bazowałam na przepisie Halusi, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/ z tą różnicą, że dałam połowę wątróbki, ale więcej boczku. Chciałam, żeby był bardziej smarowny. Zobaczymy, czy cel osiągnęłam :) dwa słoiki z czosnkiem niedźwiedzim suszonym, dwa słoiki z czubrycą czerwoną i dwa słoiki pasztetu klasycznego.

post-53395-0-24284500-1587579224_thumb.jpg

Na noc ''zapakowałam'' praskę :) jutro się okaże czy moja improwizacja się udała :)

post-53395-0-07973800-1587579377_thumb.jpgpost-53395-0-84318100-1587579482_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664444
Udostępnij na innych stronach

Aniu, smarowność najlepiej reguluje się dodatkiem wywaru (rosołu) w którym gotowało się mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664445
Udostępnij na innych stronach

Maxell wywar z gotowanego mięsa też dodałam :) ale dziękuję za cenną radę :)

Ocenię za kilka dni :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664447
Udostępnij na innych stronach

Ja zbieram "wazówką" ten z samej góry. Pasztecik smaruje się jak masełko. :D

Smacznego. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664449
Udostępnij na innych stronach

Anuś, będzie super, ja również taką modyfikację już dawno wprowadziłem, a właściwie to moja Jola wprowadziła :) więcej wywaru zbieranego "z góry" jak to Maxell napisał :tongue: i więcej boczku.... wychodzi super.

Ostatnio zrobiliśmy eksperyment i dodaliśmy boczek oraz słoninę, wszystko dobrze i mocno uwędzone z dopiekaniem na końcu, zrobiliśmy tylko dwie foremki, a szkoda że nie całość ponieważ pasztet wyszedł o posmaku wędzonki, dla nas rewelacja bo lubimy wszystko co jest wędzone :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664482
Udostępnij na innych stronach

Podam jeszcze wielokrotnie wypróbowany sposób na zawsze świeży pasztet. Pewnie już to było, ale przypomnę. Otóż my robimy zawsze więcej pasztetu, niż aktualnie potrzebujemy. Reszta, w stanie surowym doprawionym, wędruje do keksówek, owijana jest folią i do zamrażarki. Po rozmrożeniu do piekarnika i mamy świeżutki, pachnący pasztecik. Robimy tak, gdyż sami wiecie, że robienie pasztetu, to duży bałagan i sporo roboty.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664483
Udostępnij na innych stronach

Anuś, będzie super,

 

Mariusz jak dla mnie jest super :D  nie wytrzymałam i musiałam dzisiaj otworzyć jeden słoiczek :D ten akurat z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Jak dla mnie bardzo dobry w smaku i smarowny . Zapomniałam dopisać wczoraj, że żadnych jajek nie dodawałam, a boczku było 20 dag więcej niż w przepisie Halusi. I przy takim przepisie zostaje :)

post-53395-0-04298900-1587640514_thumb.jpg post-53395-0-26170000-1587640738_thumb.jpg

 

Ostatnio zrobiliśmy eksperyment i dodaliśmy boczek oraz słoninę, wszystko dobrze i mocno uwędzone

 

No tego akurat swojego nie posiadam, ale pewnie smakuje wybornie :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664504
Udostępnij na innych stronach

Spojrzałem na słoiczek i przypomniało mi się, że jeśli będziesz rozrzedzała farsz pasztetowy rosołem "ze spodu" garnka, to nie będzie tyle tłuszczu pod wieczkiem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaito%C5%9Bci-kulinarne-ann/page/5/#findComment-664508
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.