Muski Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 14 Lutego 2018 machnąłem trochę kimch to już do jedzenia [Dodano: 14 lut 2018 - 10:50] taki wyrób "biała kaszanka". mam z tym problem jakoś nie mogę się opszzzeeć kaszance Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-588714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 14 Lutego 2018 to już do jedzenia Jest jedzone regularnie. mam z tym problem jakoś nie mogę się opszzzeeć kaszance Ja też bardzo lubię kaszankę. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-588715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 14 Lutego 2018 zrobiłem taki wyrób "biała kaszanka". Czyli kaszok Jadane na Śląsku Cieszyńskim a szczególnie w Wiśle. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-588725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 14 Lutego 2018 Czyli kaszok Czyli... domniemywam iż skład surowcowy farszu nie odbiega normom składu farszu na zwykłą kaszankę , a jedyna zmiana , to brak dodatku krwi...? Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-588745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Czyli... domniemywam iż skład surowcowy farszu nie odbiega normom składu farszu na zwykłą kaszankę , a jedyna zmiana , to brak dodatku krwi...?Skład:Mięso kuracze i wołowe pozostałe z gotowania rosołu.Troszkę marchewki, cebulka i seler z rosołu.Skwarki pozostałe po wytopie smalcu z dzika.Skórki wieprzowe.Kawałek wątroby wp.Powyższe składniki dane tak na oko.Jedna cebula przesmażonaWszystko zmielone na sitku 4.5 mm jeden raz.Kasza gryczana i pęcak.Przyprawy to sól, pieprz cz., majeranek i ziele ang.Włożona do gotującej się wody i parzona przez 60 min w temp. 80-85C. Edytowane 14 Lutego 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-588759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 15 Lutego 2018 ... No. to całkiem co innego... cosik jakby... ';pasztet z kaszą''... Z pewnością przepisik wypróbuję Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-588897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 15 Lutego 2018 No. to całkiem co innego... cosik jakby... ';pasztet z kaszą'' Chodzi Ci o to, że dałem troszkę marchewki i selera? Czy o coś innego? Tak mi szkoda było wyrzucić i dodałem, ale są praktycznie niewyczuwalne, mało ich było. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-588900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 18 Lutego 2018 No to żeby nie było, że nic nie robię, nie eksperymentuję, to zrobiłem sok do picia z kiszonych buraczków wg Muskiego. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-589297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 23 Lutego 2018 A dzisiaj, żeby nie wyjść z wprawy, i trochę z nudów, machnąłem 4 słoiczki słoninki.Zrobiona wg tego przepisu.Z tym, że pasteryzowałem 1 godz. Słonina wojskowaSkładniki:1 kg słoniny w płatach o grubości od 1 do 1,5cmmała cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka solipieprz do smakuszczypta majerankuSposób przygotowania:Małą cebulę i kawałek słoniny przepuścić przez maszynkę. Do zmielonej cebuli i słoniny dodać zmiażdżony czosnek, sól pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować rozłożone płaty słoniny. Wszystkie płaty zwinąć w rulon i włożyć do słoika, mocno ubijając np. tłuczkiem do ziemniaków i wyrównując. Po zapełnieniu słoika po wierzchu posolić. Słoik zakręcić i pasteryzować prze 3,5 godziny w temperaturze 100° C.I zrobiłem jeszcze kilka słoiczków pasztetu.Wg tego przepisu. Pasztet myśliwski - konserwa domowaSkładniki:- mięso kl. II z dzika 1 kg – ścinki z rozbioru (lub wieprzowe) - 0.5 kg- wątroba z indyka 0,5 kg - 0.25 kg- piersi dzikiej kaczki 0,5 kg - lub z kaczki hodowlanej - 0.25 kg- podgardle wieprzowe 0,5 kg - 0,25 kg- marchew 8 sztuk - 4 szt.- pietruszka 2 szt - 1 szt.- seler- cebula 4 szt - 2 szt,- smalec - pieprz biały 1,5 g/kg- jałowiec 0,5 g/kg- kwiat gałki muszkatołowej 0,5 g/kg- sos sojowy 1 łyżeczka na kg (dobrej jakości)- sól kamienna 15 g/kg- mleko w proszku 20 g/kg- kasza manna 30 g/kg Przygotowanie wsadu:Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, nie za dużo. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy jej. Po ostygnięciu mięso w tym wątrobę rozdrabniamy na sitku 2-3 mm. Z warzyw rozdrabniamy tylko marchewkę, reszty nie wykorzystujemy. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy, dodajemy sól i przyprawy. Przygotowanie kaszy:W garnku zagotowujemy rosół z gotowania mięsa w ilości 3 części rosołu na 1 cześć kaszy. Wsypujemy powoli kaszę manną ciągle mieszając. Po zagotowaniu kaszę odstawiamy celem ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy kaszę do masy mięsnej i wszystko mieszamy.Teraz musimy przygotowaną masę zmiksować na gładko. Do tego używamy kutra, malaksera lub blendera. Podczas kutrowania dodajemy rosołu oraz mleko w proszku. Rosołu dodajemy tyle, aby otrzymana masa była dość luźna, tzn. przy nakładaniu do puszki i stuknięciu kilka razy puszką w stół rozpływała sięNo ale nie obyło się bez skuchy, bo zapomniałem dodać sos sojowy. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-589876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 23 Lutego 2018 I bardzo dobrze, gdyż soja to trucizna. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-589878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 26 Lutego 2018 A ja tak dzisiaj, co by się nie nudzić, machnąłem tuszonkę. Ot tak. Skład:Wp. II 590 g, 44 %,Woł. I 230 g, 17 %Woł. II 590 g, 39 %Sól, pieprz, liść,Sterylizacja w szybkowarze 15 + 70 + 30. Studzone na zewnątrz przy - 5C.Co wyszło, nie wiem, za kilka dni spróbuje. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-590208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Aaa, zapomniałem. I suszona cebula. A, i Woł. II 520 g. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-590241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 28 Lutego 2018 No to trochę dzisiaj powędziłem. Trochę karpia. Solanka 70 g soli/ 1 litr wody, 0.5 litra zalewy na 1 kg ryby, 20 g cukru/1 l, zaparzone przyprawy: ziele, pieprz, listek i czosnek. Moczenie w solance przez 12 godz.Wyjęte z solanki, opłukane pod bieżącą wodą, ociekanie i osuszanie za pomocą wentylatora przez około 2 godz.I do wędzarni. 1. Podsuszanie: Temp. 45 - 60°C, Czas 45 - 60 min 2. Obróbka cieplna: Temp. 90 - 110°C, Czas 40 - 50 min 3. Dymienie: Temp. 60 - 80°C, Czas 50 - 60 min No i? No i jest dobrze. Bo jak moja LP wciągnęła dwa dzwonka, to musi być dobrze. Bo za bardzo karpia nie jada. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-590401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 1 Marca 2018 No i jest dobrze. tak jak bym sam robił Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-590429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 10 Marca 2018 No to i ja zrobiłem ten przysmak z udek piersi i żołądków drobiowych. I powiem tak, jest bardzo jadalne. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-591524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 18 Marca 2018 No i żeby jakoś przeżyć i nie zmarnieć do Świąt , to zrobiłem trochę kaszanki.Parzona. I pieczona. Kaszanka zrobiona na wzór receptury na krupnioki śląskie: Okrawki mięsa wp. II, dzik II i okrawki z głowizny - 500 g, wątroba wp. - m125 g, płuca wp. - 375 g, skórki wp. - 125 g, podgardle wp. - 125 g, skwarki z dzika - 125 g, tłuszcz drobny - 250 g, krew - 500 g, kasza gryczana, nie palona - 200 g, pęcak - 100 g, ryż - 100 g. Z przypraw, sól, pieprz czarny, majeranek, ziele ang. mielone i cebula świeża. I trochę pasztetu, z głowizny, wątroby, wołowiny, indyka i udek kurzych. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 18 Marca 2018 Apetycznie wyglądają . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 18 Marca 2018 Piekna! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 18 Marca 2018 Piekna! Tylko nie wiem dlaczego na tej parzonej tak ściemniał flak? Jak robiłem poprzednio to po parzeniu i studzeniu był taki jasny. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) No i zrobiłem przedświąteczny salceson. Nazwałem go ala ozorkowy-domowy. Robiony na wzór ozorkowego z 16, z tym, że ten biały bez krwi i wątroby, a ten czarny z krwią ale bez wątroby.Skład, to: głowizna, ozorki wp., i ozorki z dz., serca wp., nerki wp., nóżki i skórki wp.Przyprawy takie jak do ozorkowego z 16, pieprz, majeranek, czosnek i goździki. A tutaj zapeklowane żeberka i słonina do wędzenia. Edytowane 21 Marca 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Salceson rasowy.Szczególnie ten w naturalnej osłonce. Edytowane 21 Marca 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 21 Marca 2018 Cwaniak za......y Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 21 Marca 2018 Salceson rasowy.Szczególnie ten w naturalnej osłonce.Dziękuję .Miło słyszeć to od Mistrza. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-592957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 29 Marca 2018 Trochę powędziłem. Kiełbasa od lewej. drobiowa z indyka i kurczaka, taka tam robiona bez konkretnej receptury i krucha. I trochę innych rzeczy, szynki, żeberka, boczek, ogonówka, filet z indyka, słoninka i kiełbasa gruba zrobiona z tego samego nadzienia co wcześniejsza cienka. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-593886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 29 Marca 2018 Jadłbym Szczególnie słoninka mnie interesuje Zaraz rozpalam w moim kibelku, to coś dziś już wciągnę, boś smaka narobił z rańca tymi fotkami Pozdrowionka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/8/#findComment-593889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi