Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

beatag,

W tym wątku jest post z fotorelacją z produkcji serka a'la oscypek:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=28594#28594

Podgrzewanie do min.45 st.C dezaktywuje podpuszczkę. Podgrzewanie powinno odbywać się w wodzie (woda wypłukuje podpuszczkę i obniża kwasowość skrzepu). Ma to znaczenie dlatego, że pozostałości podpuszczki powodują dalsze obkurczanie się skrzepu i trudno serek obsuszyć przed wędzeniem. Podgrzanie do 55st.C dodatkowo uplastycznia skrzep ułatwiając jego formowanie. Jest to istotne szczególnie przy wyrobie serków ze słodkiego bunzu. Lekkie jego zakwaszenie uplastycznia ser już w temo. ok. 47st.C.

Jeżeli chcesz wyprodukować słodki bunz to nie podgrzewaj już skrzepu tylko po opadnięciu na dno garnka wybierz go łyżką cedzakową na durszlak.

Aby ten słodki bunz nie skwaśniał natychmiest najlepiej mleko przed zaprawieniem podpuszczką spasteryzować.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215671
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

witam

arkadiusz, Jak byś jeszcze był tak miły i podał jaką to siatkę masz?, jaki typ?, a najlepiej link-a do tej siatki. ja jeszcze nic do siatek nie pakowałem a widziałem że chyba jest kilka rodzajów. masz całkiem prosty sposób! Niż odgniatanie – strasznie dużo czasu zajmuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215678
Udostępnij na innych stronach

masz całkiem prosty sposób! Niż odgniatanie – strasznie dużo czasu zajmuje.

bartnik nie przesadzaj . Zanim się serwatka na ricottę zagotuje to ja już serki mam w siatkach i w solance . ( 13-15 szt ) z prawie 30 litrów mleka .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215682
Udostępnij na innych stronach

A jaką to siatkę masz? Daj no namiar.

 

Ja jeden raz robiłem ten drugi ser (nikomu nie smakował) więcej nie robiłem.

 

Na którymś zdjęciu widziałem u Ciebie porozstawiane na schodach miski, sitka jak serek się robił, masz opisany Twój sposób gdzieś? dość dużo tego robisz, to i dobre knify masz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215688
Udostępnij na innych stronach

A jaką to siatkę masz?

Siatka : SCHINKENNETZE rozmiar 14/28/4/CB rolka 50m . Kupuję w sklepie zaopatrzenia masarni .

 

dość dużo tego robisz,

 

Tak trochę na śniadanie .

 

to i dobre knify masz.

 

Jak każdy , żeby ułatwić sobie życie .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215690
Udostępnij na innych stronach

Cytat: Arkadiusz

 

Przecież napisałem.Punkt 4 i 5.Nie wiem ,czy to bundz czy inne licho.Na serach się aż tak nie znam.Zapytaj EAnnę na PW to Ci odpowie i to fachowo.Ja wolę wędlinki niż serki.

 

Takie odpowiedzi są mądre i rozważne. Lepiej niech się wypowie ktoś kto zrobi to prawidłowo i nie wprowadzi zamieszania. Objaśnienia mało kompetentne są niewiele warte. Tu na statku mam czas i kolekcjonuję przepisy uwzględniając opinie i rady. Już je wykorzystywałem z należytym skutkiem. Jest to wiedza nieoceniona. Dobrze wykorzystana nie wymaga pytań i w efekcie jest dobry wyrób. Można się zorientować kto jest fachowcem, a kto nim chciałby być.

Jak zrobię po powrocie do domu wyroby to się przypomnę i poproszę o opinie.

Pozdrawiam

masgar

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215700
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz wyprodukować słodki bunz to nie podgrzewaj już skrzepu tylko po opadnięciu na dno garnka wybierz go łyżką cedzakową na durszlak.

A dlaczego?.Ja własnie wczoraj robiłem i skrzep po ponownym podgrzaniu do 45C też jest słodki, ale zauważyłem ,że wtedy serek, już gotowy lepiej skrzypi niż ten ogrzewany jeden raz.

 

arkadiusz, Jak byś jeszcze był tak miły i podał jaką to siatkę masz?,

Siatka zwykła wędliniarska, ale nie wiem czy o to Ci chodziło.A serek ocieka na durszlaku.Trochę nawierciłem więcej otworów w bocznej ścianie.

 

[ Dodano: Nie 29 Kwi, 2012 08:53 ]

Mam jeszcze pytanie do "serowarów.:"

Czy z wczorajszej serwatki można zrobić ricottę?.Zawsze robię na bieżąco ,ale wczoraj jakoś nie miałem weny :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215727
Udostępnij na innych stronach

Czekałem czekałem i się nie doczekałem :sad: .Serwatka wylana.Pytanie nieaktualne.Nie będę dziękował bo nie ma za co.Pozdrawiam wszystkich serowarów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215821
Udostępnij na innych stronach

Czekałem czekałem i się nie doczekałem

Powiem na zaś . Przecież Arkadiuszu mogłeś spróbować i już .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215822
Udostępnij na innych stronach

Powiem na zaś . Przecież Arkadiuszu mogłeś spróbować i już .

Miałem mało cytryn i dlatego pytałem.Chciałem być pewny a nie eksperymentować.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215824
Udostępnij na innych stronach

Miałem mało cytryn

Ja zakwaszam już teraz tylko kwaskiem cytrynowym . Myślę że jest łatwiej .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215826
Udostępnij na innych stronach

Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215831
Udostępnij na innych stronach

Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem.

Do serwatki , która pozostaje z 27 litrów mleka po oscypkach , daję od 10-12 gram kwasku . teraz nawet nie ważę :blush: i daję dwie łyżeczki płaskie kwasku . Nie ma bata na ricottę - musi być :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215833
Udostępnij na innych stronach

Ok.PW nieaktualne

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215834
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Uwędziłem w sobotę troszkę serków oscypkowych

 

 

No i mają jakąś wadę po przekrojeniu mają dużo dziurek...w smaku są bardzo dobre ale tych dziurek nie powinno być co może być przyczyną takiego stanu :question:

 

Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin:

 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249120
Udostępnij na innych stronach

Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin:

A bo Wojtuś słaby w "ręcach" jesteś :grin: :wink: . Trzeba było tak mocno, mocno wyciskać, że aż... :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249124
Udostępnij na innych stronach

a ja stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazami :grin:

 

No nic za dwa tygodnie to będę wyciskał aż krew pójdzie :wink: :grin: mi z rąk :wink:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249126
Udostępnij na innych stronach

stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazami

Ja też na to stawiam.

Pozdrawiam serdecznie wosia

E. Anna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249182
Udostępnij na innych stronach

No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał i solankę zrobię bardzo zimną i ociekanie w chłodni :grin:

 

EAnna, dzięki za pozdrowienia ja też pozdrawiam Ciebie i Adama

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249198
Udostępnij na innych stronach

No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał

 

Wojtek nie przesadzaj z wyciskaniem , bo odcisków dostaniesz . Odpowiednia ilość dziurek w ................................ :grin: tego typu serze jest wskazana . :tongue: :grin: To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną . :grin:

 

 

Gorąco Was pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249207
Udostępnij na innych stronach

Odpowiednia ilość dziurek w ................................ tego typu serze jest wskazana . To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną .

 

No właśnie a ja....solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27* :devil: wszystkiego się człowiek musi czasami uczyć od początku,bo przecież już kiedyś robiłem i nie było tyle dziurek ale właśnie najpierw do prawie zamrożonej solanki i następnie albo w chłodni albo w zimnym pomieszczeniu.

 

Pozdrawiamy Ciebie

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249216
Udostępnij na innych stronach

solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27*

no, koryciński Ci o mały włos nie wyszedł :grin:

Z tym odciskaniem o tyle jest na rzeczy, że w serwatce znajduje się znacząca część laktozy-cukru mlecznego. Dlatego w mniej odciśniętym serze bakterie znajdują więcej tego cukru i lepiej się rozwijają. Również propionowe, wytwarzające dziurki w serze.

Z tego też powodu ilość pozostawionej serwatki decyduje o kierunku dojrzewania serów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249217
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.