tier Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dzisiaj oscypki z braku czasu na szybko :grin: szybkie solenie 2.5h, osuszanie przy piecu i wędzenie ok 2.3h :grin: trochę mało słone więc jeszcze serki się dosalają. :grin: :tongue: :lol: http://monki.us/~tier/wd/oscypki26.01.13/IMG_3008.JPG http://monki.us/~tier/wd/oscypki26.01.13/IMG_3025.JPG http://monki.us/~tier/wd/oscypki26.01.13/IMG_3028.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 26 Stycznia 2013 szybkie solenie 2.5h, osuszanie przy piecu i wędzenie ok 2.3h :grin: trochę mało słone więc jeszcze serki się dosalają. :grin: :tongue: :lol: Wędzone dosalasz :question: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Andrzej no tym razem wyboru nie mam, odrobina solanki - foliowa torebka i tak sobie poleżą ze 2 dni. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Wygladaja normaniej, niegdzie sie nie spiesza :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 13 Lutego 2013 No właśnie , też mnie ten problem dosięgnął ! Zbyt krótkie leżakowanie w solance i "łoscypki" wyszły mało słone ! Nigdy mi to się niezdażyło więc niewiem jak ten problem "zaatakować" ? Myślałem , również o powtórnym ( po wędzeniu ) wrzuceniu do solanki - ale jakoś mi to niepasuje... Może podpowiecie jak z tego wyjść ?! Tymbardziej , że są przeznaczone dla kogoś ... Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-267942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 13 Lutego 2013 Może podpowiecie jak z tego wyjść ?! Tymbardziej , że są przeznaczone dla kogoś ... Jeżeli są dla kogoś to ja bym nie praktykował na nie sprawdzonych przez Ciebie metodach . Po prostu zrobił bym nowe . Moje pływają w 10% solance przez 12-14 godzin . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-267966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zbyt krótkie leżakowanie w solance i "łoscypki" wyszły mało słone !Wszystkie sery można wysolić na sucho. Użyj tylko do tego drobnej soli i zaczekaj aż zostanie wchłonięta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-267994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 14 Lutego 2013 Dziękuję Aniu , Andrzejku za podpowiedzi ! Tak jak Aniu piszesz , zrobiłem - natarłem solą, teraz będę czekał aż się wchłonie ! Pozdrawiam Was serdecznie życzę Wam ( w dniu dzisiejszym ) dużo miłości na codzień a nie tylko od święta !!!!!!!!!!!!! P.S. Wczoraj niezdążyłem Wam podziękować za odpowiedź na moje pytanie bo... Zaczeła się Liga Mistrzów . Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-268073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam wszystkich, z przeczytanych postów postanowiłem zrobić ser typu oscypek :smile: . Wyszły bardzo smaczne, wędziłem delikatnie jak na pierwszy raz, więc kolorek nie jest zbyt intensywny. Po pierwszym razie musze stwierdzić, iż skrzep musi być bardzo gęsto przecięty, żeby serwatka cała się wysączyła a ociekała 14 h., ponieważ później ugniatałem w rękach i wciskając dalej nie udało mi się wszystkiego wycisnąć, (a jestem kawał chłopa :smile: ), i są dziurki w środku, w smaku oczywiście są pyszne. w załączeniu zdjęcia. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Filemonek :grin: . Dziurki są seksi :wink: . Brawo za serki :clap: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dziurki dziurkami, ale smak się liczy! :clap: a o kolorze to niedługo zapomnisz. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dzięki za miłe słowa, następno razo dłużej powędze i kolorek będzie intensywny :grin: Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 11 Września 2013 Wszystko jest fajnie gdy to co robimy wychodzi, jest powtarzalne i smaczne. Na zdjęciu 2 wyroby po lewej serek wędzony tydzień temu w smaku pyszny, dobrze zasolankowany (skrzypi pod zębami) dobrze odciśnięty, po prawej serek uwędzony dziś - zrobiony wczoraj z mleka które było świeże (od udoju do zaszczepienia podpuszczką minęło około 4 godzin - mleko trochę podgrzewałem z temp. około 25C do 37C). Coś jednak poszło nie tak - albo za późno przelałem serek przez tetrę (najpierw zająłem się korycinami), albo na jakimś etapie jakiś dziki szczep bakterii wdał się w serki. Solankowanie w solance 15% solance około 18 godzin. Odciekanie w siatce 3godziny. Podpatrzyłem na zdjęciach u kogoś patent że siatka od spodu nie była przewiązana. Pomyślałem że zobaczę - może to ma wpływ na to że serek ma bardziej wrzecionowaty podłużny kształt. Efekt jak widać na zdjęciu, serek jest długi, ale miękki - po przekrojeniu jest gąbczasty i kwaskowy w smaku. Serek po wyciągnięciu z solanki był taki śliski z wierzchu (choć był mocno wyciskany). Co może być powodem tego że tym razem wyrób nie do końca się udał - jakaś bakteria, niewychłodzone odpowiednio serki (bo po odciśnięciu były wrzucane do zwykłej wody (a nie wystudzonej w lodówce), a może niewystudzona do końca solanka? http://img849.imageshack.us/img849/1893/5d32.jpg http://img823.imageshack.us/img823/7595/4gpj.jpg http://img547.imageshack.us/img547/7307/okdo.jpg http://img844.imageshack.us/img844/2540/3tfz.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 11 Września 2013 Kurp, niech się jeszcze wypowiedzą fachowcy... ale albo mleko miałeś nie świeże, albo przesadziłeś z temp skrzepu... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 12 Września 2013 nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się , że ser był za słabo wyciśniety. Też tak miałem, dopóki nie zacząłem stosować przy wyciskaniu zwykłej pałki od chińskiego żarcia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 12 Września 2013 nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się , że ser był za słabo wyciśniety. Też tak miałem, dopóki nie zacząłem stosować przy wyciskaniu zwykłej pałki od chińskiego żarcia. Pałka od chińskiego żarcia - a co niby nią robisz? Wbijasz w środek? abratek ni napisał że dostał mi się szczep kwasu mlekowego. Jedynym momentem kiedy mogło się to stać to niewyparzone wiadro. Co teraz z taką ilością sera robić? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 12 Września 2013 kurp, a solankę trzymałeś w temp. pokojowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 12 Września 2013 To jest efekt ciepłej solanki ja też tak miałem... na 100% od kiedy wkładam serki do lodowatej solanki i wysalam w lodówce nie mam tego problemu. Pozdrawiam Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 12 Września 2013 Co może być powodem tego że tym razem wyrób nie do końca się udał - jakaś bakteria, niewychłodzone odpowiednio serki (bo po odciśnięciu były wrzucane do zwykłej wody (a nie wystudzonej w lodówce), a może niewystudzona do końca solanka? Wydaje mi się, że to sprawa temperatury serków i solanki. Ciepła solanka i dość ciepłe serki przed włożeniem do solanki spowoduje taki efekt. Jeżeli masz możliwość, to zrób solankę dzień wcześniej i włóż do lodówki. Przed włożeniem serów do solanki, schłodzić je w zimnej wodzie. Trzy godziny na ociekanie serków, to za mało. Na pewno nie zdążą wyschnąć. Daj im dobę po wyjęciu z solanki, a jeżeli dalej są mokre, to osusz papierowymi ręcznikami. Jeżeli te serki nie są mocno kwaśne, to może grilowane zrób, albo przynajmniej spróbuj. Najwyżej dostaniesz... No wiesz co będzie :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 12 Września 2013 Trzy godziny na ociekanie serków, to za mało.Ja suszę niecałe dwie godziny, w nierozpalonej jeszcze wędzarni ale z włączonym wentylatorem. Siatka na serkach działa jak sączek; wyciąga wodę a nadmuch to wysusza. Co jakiś czas włączam grzałkę w termowentylatorze by osuszyć powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 12 Września 2013 Tak, wbijam patyk w ser i wyciskam,wyciskam a jak serek przestygnie podgrzewam i znowu wyciskam :grin: . Solanke robię z zimnej wody z kranu, a pojemnik z serkami wynoszę do sieni na całą noc i nigdy jeszcze mi się coś takiego jak kurpiowi nie przydarzyło. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 12 Września 2013 no i mam odpowiedź - solanka była niewystarczająco wystudzona, przyznaję się bez bicia - była letnia ;(i ja pojemnik z tą solanką i serkami wstawiłem od razu do lodówki - pomyślałem że w lodówce wszystko dojdzie do normy, a to był błąd ;/ Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 12 Września 2013 temperatura się tylko przyczyniła do szybkiego rozwoju.... - jest wyraźnie napisane że serki sa ukwaszone.... a dziury to efekt "pracy gazu"... kurp007, przy sprzyjających warunkach (temperatura) złapały po prostu z powietrza.... to tak jak z ogórkami - niby nic nie dodajesz a jednak się kiszą prawda? mleko stawiasz w cieple i masz zsiadłe prawda? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 13 Września 2013 temperatura się tylko przyczyniła do szybkiego rozwoju.... - jest wyraźnie napisane że serki sa ukwaszone.... a dziury to efekt "pracy gazu"... No i o tym właśnie mówimy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 13 Września 2013 Też tak miałem, dopóki nie zacząłem stosować przy wyciskaniu zwykłej pałki od chińskiego żarcia. A cóż do za patent? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-301062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.