Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem na zaś . Przecież Arkadiuszu mogłeś spróbować i już .

Miałem mało cytryn i dlatego pytałem.Chciałem być pewny a nie eksperymentować.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215824
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miałem mało cytryn

Ja zakwaszam już teraz tylko kwaskiem cytrynowym . Myślę że jest łatwiej .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215826
Udostępnij na innych stronach

Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215831
Udostępnij na innych stronach

Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem.

Do serwatki , która pozostaje z 27 litrów mleka po oscypkach , daję od 10-12 gram kwasku . teraz nawet nie ważę :blush: i daję dwie łyżeczki płaskie kwasku . Nie ma bata na ricottę - musi być :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215833
Udostępnij na innych stronach

Ok.PW nieaktualne

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215834
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Uwędziłem w sobotę troszkę serków oscypkowych

 

 

No i mają jakąś wadę po przekrojeniu mają dużo dziurek...w smaku są bardzo dobre ale tych dziurek nie powinno być co może być przyczyną takiego stanu :question:

 

Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin:

 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249120
Udostępnij na innych stronach

Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin:

A bo Wojtuś słaby w "ręcach" jesteś :grin: :wink: . Trzeba było tak mocno, mocno wyciskać, że aż... :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249124
Udostępnij na innych stronach

a ja stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazami :grin:

 

No nic za dwa tygodnie to będę wyciskał aż krew pójdzie :wink: :grin: mi z rąk :wink:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249126
Udostępnij na innych stronach

stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazami

Ja też na to stawiam.

Pozdrawiam serdecznie wosia

E. Anna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249182
Udostępnij na innych stronach

No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał i solankę zrobię bardzo zimną i ociekanie w chłodni :grin:

 

EAnna, dzięki za pozdrowienia ja też pozdrawiam Ciebie i Adama

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249198
Udostępnij na innych stronach

No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał

 

Wojtek nie przesadzaj z wyciskaniem , bo odcisków dostaniesz . Odpowiednia ilość dziurek w ................................ :grin: tego typu serze jest wskazana . :tongue: :grin: To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną . :grin:

 

 

Gorąco Was pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249207
Udostępnij na innych stronach

Odpowiednia ilość dziurek w ................................ tego typu serze jest wskazana . To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną .

 

No właśnie a ja....solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27* :devil: wszystkiego się człowiek musi czasami uczyć od początku,bo przecież już kiedyś robiłem i nie było tyle dziurek ale właśnie najpierw do prawie zamrożonej solanki i następnie albo w chłodni albo w zimnym pomieszczeniu.

 

Pozdrawiamy Ciebie

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249216
Udostępnij na innych stronach

solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27*

no, koryciński Ci o mały włos nie wyszedł :grin:

Z tym odciskaniem o tyle jest na rzeczy, że w serwatce znajduje się znacząca część laktozy-cukru mlecznego. Dlatego w mniej odciśniętym serze bakterie znajdują więcej tego cukru i lepiej się rozwijają. Również propionowe, wytwarzające dziurki w serze.

Z tego też powodu ilość pozostawionej serwatki decyduje o kierunku dojrzewania serów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249217
Udostępnij na innych stronach

Dziś pierwsze oscypki Beatki praktycznie wykonane własnoręcznie tylko z niewielką moją pomocą

 

:grin: a dziś czekając aż się uwędzą poczytałem sobie ten temat od strony 1-30 ciekawa lektura jak kolejni forumowicze zbierali doświadczenia - ciekawy wątek jak Wosiu dzielnie walczył o swoje pierwsze oscypki, a Andrzej K dopytywał się jak się to robi... :question: , a dzisiaj po 6 latach wsiadamy w auto i jedziemy na kurs gdzie w pigułce dostajemy rzetelną wiedzę od najlepszych specjalistów :clap: :!: :lol:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249302
Udostępnij na innych stronach

Dziś pierwsze oscypki Beatki praktycznie wykonane własnoręcznie tylko z niewielką moją pomocą

pioro jak na pierwszy raz to wielkie :clap: :clap:

 

 

Pozdrawiam gorąco .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249309
Udostępnij na innych stronach

20 l mleka przywiezione, znam nawet parametry - tłuszcz 4,07%, białko 3,72

Zaraz zadam podpuszczkę, potem do roboty z oscypkami. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250276
Udostępnij na innych stronach

:grin: Piotr,nie musisz aż tak mocno wygniatać (wyciskać),wystarczy tylko uformować kształt,siatka zrobi to za ciebie po 8- 12h.Jeżeli ser robisz Gąsiorowskim sposobem. :grin:

 

Wygniatam 10 min. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250403
Udostępnij na innych stronach

nie musisz aż tak mocno wygniatać (wyciskać),wystarczy tylko uformować kształt,siatka zrobi to za ciebie po 8- 12h

Mam problem, bo wczorajszy słabo się kleił, może mam za zimno w pomieszczeniu? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250511
Udostępnij na innych stronach

:grin: a jakim sposobem przygotowywałeś cały proces (szkoła Gąsiorowska ) czy inny.

 

Ja po uformowaniu od razu wkładam do zimnej wody (latem wodę wkładam do lodówki w celu z chłodzenia,solę wodę,wkładam ser i do lodówki) teraz wystawiam na zimny korytarz.

 

A czy po odcieknięciu masy serowej i pokrojony wkładasz na 15 min. do podgrzanej wody 55*C. :question:

 

Jak po uformowaniu ser gdzieś się nie klei to się tym nie przejmuję,po wyjęciu z solanki,włożeniu do siatki,ociekaniu i wędzeniu zawsze jest jednolita masa sera. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250588
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Witam, nie wytrzymałem ... odważyłem się zrobić pierwszy w życiu ser, padło na a'la oscypki z mleka krowiego.

Poniżej fotki serków przed i po wędzeniu. Nie jestem już pewien czy w oryginale wskazane są dziurki czy nie, mnie się udało zrobić bez, a może nie udało mi się zrobić z dziurkami, wszystko jedno, smakują wybornie!

Z 10L otrzymałem 560g pysznej ricotty i 1,46kg oscypka - przed włożeniem do solanki i po wyjęciu waga się nie zmieniła, po wędzeniu nie zdążyłem zważyć, szybko został "namierzony" i napoczęty.

Chyba zdobyłem kolejną sprawność? Po góralskich smakach pora na coś z innego regionu, może Korycin?

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-256965
Udostępnij na innych stronach

Witam, nie wytrzymałem ... odważyłem się zrobić pierwszy w życiu ser,

No i :clap: kolego :!:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-256972
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.