arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Powiem na zaś . Przecież Arkadiuszu mogłeś spróbować i już . Miałem mało cytryn i dlatego pytałem.Chciałem być pewny a nie eksperymentować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Miałem mało cytryn Ja zakwaszam już teraz tylko kwaskiem cytrynowym . Myślę że jest łatwiej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem. Do serwatki , która pozostaje z 27 litrów mleka po oscypkach , daję od 10-12 gram kwasku . teraz nawet nie ważę :blush: i daję dwie łyżeczki płaskie kwasku . Nie ma bata na ricottę - musi być :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Ok.PW nieaktualne Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 12 Listopada 2012 Uwędziłem w sobotę troszkę serków oscypkowych No i mają jakąś wadę po przekrojeniu mają dużo dziurek...w smaku są bardzo dobre ale tych dziurek nie powinno być co może być przyczyną takiego stanu :question: Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 12 Listopada 2012 Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin: A bo Wojtuś słaby w "ręcach" jesteś :grin: :wink: . Trzeba było tak mocno, mocno wyciskać, że aż... :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 12 Listopada 2012 Słabo odciśnięta serwatka. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 12 Listopada 2012 a ja stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazami :grin: No nic za dwa tygodnie to będę wyciskał aż krew pójdzie :wink: :grin: mi z rąk :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 12 Listopada 2012 stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazamiJa też na to stawiam. Pozdrawiam serdecznie wosia E. Anna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 12 Listopada 2012 No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał i solankę zrobię bardzo zimną i ociekanie w chłodni :grin: EAnna, dzięki za pozdrowienia ja też pozdrawiam Ciebie i Adama Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 12 Listopada 2012 No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał Wojtek nie przesadzaj z wyciskaniem , bo odcisków dostaniesz . Odpowiednia ilość dziurek w ................................ :grin: tego typu serze jest wskazana . :tongue: :grin: To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną . :grin: Gorąco Was pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 12 Listopada 2012 Odpowiednia ilość dziurek w ................................ tego typu serze jest wskazana . To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną . No właśnie a ja....solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27* :devil: wszystkiego się człowiek musi czasami uczyć od początku,bo przecież już kiedyś robiłem i nie było tyle dziurek ale właśnie najpierw do prawie zamrożonej solanki i następnie albo w chłodni albo w zimnym pomieszczeniu. Pozdrawiamy Ciebie Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 12 Listopada 2012 solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27*no, koryciński Ci o mały włos nie wyszedł :grin: Z tym odciskaniem o tyle jest na rzeczy, że w serwatce znajduje się znacząca część laktozy-cukru mlecznego. Dlatego w mniej odciśniętym serze bakterie znajdują więcej tego cukru i lepiej się rozwijają. Również propionowe, wytwarzające dziurki w serze. Z tego też powodu ilość pozostawionej serwatki decyduje o kierunku dojrzewania serów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 12 Listopada 2012 A mnie się podobają te dziurki, pewnie jest bardziej miękki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 12 Listopada 2012 Kempes nie nabijaj się ze mnie :grin: ale bardziej miękki jest Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 12 Listopada 2012 w smaku są bardzo dobrebardziej miękki jestDziękuję Ci bardzo kolego :smile: Nie nabijam się, po prostu lepiej mi smakują takie oscypki maślane na kanapkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 12 Listopada 2012 Dziś pierwsze oscypki Beatki praktycznie wykonane własnoręcznie tylko z niewielką moją pomocą :grin: a dziś czekając aż się uwędzą poczytałem sobie ten temat od strony 1-30 ciekawa lektura jak kolejni forumowicze zbierali doświadczenia - ciekawy wątek jak Wosiu dzielnie walczył o swoje pierwsze oscypki, a Andrzej K dopytywał się jak się to robi... :question: , a dzisiaj po 6 latach wsiadamy w auto i jedziemy na kurs gdzie w pigułce dostajemy rzetelną wiedzę od najlepszych specjalistów :clap: :!: :lol: Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 12 Listopada 2012 Dziś pierwsze oscypki Beatki praktycznie wykonane własnoręcznie tylko z niewielką moją pomocą pioro jak na pierwszy raz to wielkie :clap: :clap: Pozdrawiam gorąco . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 16 Listopada 2012 20 l mleka przywiezione, znam nawet parametry - tłuszcz 4,07%, białko 3,72Zaraz zadam podpuszczkę, potem do roboty z oscypkami. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 17 Listopada 2012 :grin: Piotr,nie musisz aż tak mocno wygniatać (wyciskać),wystarczy tylko uformować kształt,siatka zrobi to za ciebie po 8- 12h.Jeżeli ser robisz Gąsiorowskim sposobem. :grin: Wygniatam 10 min. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 17 Listopada 2012 nie musisz aż tak mocno wygniatać (wyciskać),wystarczy tylko uformować kształt,siatka zrobi to za ciebie po 8- 12h Mam problem, bo wczorajszy słabo się kleił, może mam za zimno w pomieszczeniu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 18 Listopada 2012 :grin: a jakim sposobem przygotowywałeś cały proces (szkoła Gąsiorowska ) czy inny. Ja po uformowaniu od razu wkładam do zimnej wody (latem wodę wkładam do lodówki w celu z chłodzenia,solę wodę,wkładam ser i do lodówki) teraz wystawiam na zimny korytarz. A czy po odcieknięciu masy serowej i pokrojony wkładasz na 15 min. do podgrzanej wody 55*C. :question: Jak po uformowaniu ser gdzieś się nie klei to się tym nie przejmuję,po wyjęciu z solanki,włożeniu do siatki,ociekaniu i wędzeniu zawsze jest jednolita masa sera. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-250588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam, nie wytrzymałem ... odważyłem się zrobić pierwszy w życiu ser, padło na a'la oscypki z mleka krowiego. Poniżej fotki serków przed i po wędzeniu. Nie jestem już pewien czy w oryginale wskazane są dziurki czy nie, mnie się udało zrobić bez, a może nie udało mi się zrobić z dziurkami, wszystko jedno, smakują wybornie! Z 10L otrzymałem 560g pysznej ricotty i 1,46kg oscypka - przed włożeniem do solanki i po wyjęciu waga się nie zmieniła, po wędzeniu nie zdążyłem zważyć, szybko został "namierzony" i napoczęty. Chyba zdobyłem kolejną sprawność? Po góralskich smakach pora na coś z innego regionu, może Korycin? Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-256965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam, nie wytrzymałem ... odważyłem się zrobić pierwszy w życiu ser, No i :clap: kolego :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-256972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.