EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 beatag, W tym wątku jest post z fotorelacją z produkcji serka a'la oscypek: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=28594#28594 Podgrzewanie do min.45 st.C dezaktywuje podpuszczkę. Podgrzewanie powinno odbywać się w wodzie (woda wypłukuje podpuszczkę i obniża kwasowość skrzepu). Ma to znaczenie dlatego, że pozostałości podpuszczki powodują dalsze obkurczanie się skrzepu i trudno serek obsuszyć przed wędzeniem. Podgrzanie do 55st.C dodatkowo uplastycznia skrzep ułatwiając jego formowanie. Jest to istotne szczególnie przy wyrobie serków ze słodkiego bunzu. Lekkie jego zakwaszenie uplastycznia ser już w temo. ok. 47st.C. Jeżeli chcesz wyprodukować słodki bunz to nie podgrzewaj już skrzepu tylko po opadnięciu na dno garnka wybierz go łyżką cedzakową na durszlak. Aby ten słodki bunz nie skwaśniał natychmiest najlepiej mleko przed zaprawieniem podpuszczką spasteryzować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 witam arkadiusz, Jak byś jeszcze był tak miły i podał jaką to siatkę masz?, jaki typ?, a najlepiej link-a do tej siatki. ja jeszcze nic do siatek nie pakowałem a widziałem że chyba jest kilka rodzajów. masz całkiem prosty sposób! Niż odgniatanie – strasznie dużo czasu zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 masz całkiem prosty sposób! Niż odgniatanie – strasznie dużo czasu zajmuje. bartnik nie przesadzaj . Zanim się serwatka na ricottę zagotuje to ja już serki mam w siatkach i w solance . ( 13-15 szt ) z prawie 30 litrów mleka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 A jaką to siatkę masz? Daj no namiar. Ja jeden raz robiłem ten drugi ser (nikomu nie smakował) więcej nie robiłem. Na którymś zdjęciu widziałem u Ciebie porozstawiane na schodach miski, sitka jak serek się robił, masz opisany Twój sposób gdzieś? dość dużo tego robisz, to i dobre knify masz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 A jaką to siatkę masz? Siatka : SCHINKENNETZE rozmiar 14/28/4/CB rolka 50m . Kupuję w sklepie zaopatrzenia masarni . dość dużo tego robisz, Tak trochę na śniadanie . to i dobre knify masz. Jak każdy , żeby ułatwić sobie życie . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Cytat: Arkadiusz Przecież napisałem.Punkt 4 i 5.Nie wiem ,czy to bundz czy inne licho.Na serach się aż tak nie znam.Zapytaj EAnnę na PW to Ci odpowie i to fachowo.Ja wolę wędlinki niż serki. Takie odpowiedzi są mądre i rozważne. Lepiej niech się wypowie ktoś kto zrobi to prawidłowo i nie wprowadzi zamieszania. Objaśnienia mało kompetentne są niewiele warte. Tu na statku mam czas i kolekcjonuję przepisy uwzględniając opinie i rady. Już je wykorzystywałem z należytym skutkiem. Jest to wiedza nieoceniona. Dobrze wykorzystana nie wymaga pytań i w efekcie jest dobry wyrób. Można się zorientować kto jest fachowcem, a kto nim chciałby być.Jak zrobię po powrocie do domu wyroby to się przypomnę i poproszę o opinie.Pozdrawiammasgar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Jeżeli chcesz wyprodukować słodki bunz to nie podgrzewaj już skrzepu tylko po opadnięciu na dno garnka wybierz go łyżką cedzakową na durszlak.A dlaczego?.Ja własnie wczoraj robiłem i skrzep po ponownym podgrzaniu do 45C też jest słodki, ale zauważyłem ,że wtedy serek, już gotowy lepiej skrzypi niż ten ogrzewany jeden raz. arkadiusz, Jak byś jeszcze był tak miły i podał jaką to siatkę masz?,Siatka zwykła wędliniarska, ale nie wiem czy o to Ci chodziło.A serek ocieka na durszlaku.Trochę nawierciłem więcej otworów w bocznej ścianie. [ Dodano: Nie 29 Kwi, 2012 08:53 ]Mam jeszcze pytanie do "serowarów.:"Czy z wczorajszej serwatki można zrobić ricottę?.Zawsze robię na bieżąco ,ale wczoraj jakoś nie miałem weny :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Czekałem czekałem i się nie doczekałem :sad: .Serwatka wylana.Pytanie nieaktualne.Nie będę dziękował bo nie ma za co.Pozdrawiam wszystkich serowarów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Czekałem czekałem i się nie doczekałem Powiem na zaś . Przecież Arkadiuszu mogłeś spróbować i już . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Powiem na zaś . Przecież Arkadiuszu mogłeś spróbować i już . Miałem mało cytryn i dlatego pytałem.Chciałem być pewny a nie eksperymentować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Miałem mało cytryn Ja zakwaszam już teraz tylko kwaskiem cytrynowym . Myślę że jest łatwiej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Jak ostatnio tak próbowałem a nie znałem proporcji to i tak wszystko wyłałem. Do serwatki , która pozostaje z 27 litrów mleka po oscypkach , daję od 10-12 gram kwasku . teraz nawet nie ważę :blush: i daję dwie łyżeczki płaskie kwasku . Nie ma bata na ricottę - musi być :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Ok.PW nieaktualne Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-215834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 9 Maja 2012 Czy z wczorajszej serwatki można zrobić ricottę?Można, serwatka sama się skwasi i nie trzeba dawać cytryny lub kwasku Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-217045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 12 Listopada 2012 Uwędziłem w sobotę troszkę serków oscypkowych No i mają jakąś wadę po przekrojeniu mają dużo dziurek...w smaku są bardzo dobre ale tych dziurek nie powinno być co może być przyczyną takiego stanu :question: Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 12 Listopada 2012 Serowarzy ruszyć głowami i odpowiedzieć proszę na taką zgadkę :grin: A bo Wojtuś słaby w "ręcach" jesteś :grin: :wink: . Trzeba było tak mocno, mocno wyciskać, że aż... :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 12 Listopada 2012 Słabo odciśnięta serwatka. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 12 Listopada 2012 a ja stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazami :grin: No nic za dwa tygodnie to będę wyciskał aż krew pójdzie :wink: :grin: mi z rąk :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 12 Listopada 2012 stawiałem na to że solanka była w temp.pokojowej i odciekanie też i w związku z tym jakieś bakterie po prykały sobie jakimiś gazamiJa też na to stawiam. Pozdrawiam serdecznie wosia E. Anna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 12 Listopada 2012 No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał i solankę zrobię bardzo zimną i ociekanie w chłodni :grin: EAnna, dzięki za pozdrowienia ja też pozdrawiam Ciebie i Adama Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 12 Listopada 2012 No dobra to za dwa tygodnie będę mooocnoo wyciskał Wojtek nie przesadzaj z wyciskaniem , bo odcisków dostaniesz . Odpowiednia ilość dziurek w ................................ :grin: tego typu serze jest wskazana . :tongue: :grin: To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną . :grin: Gorąco Was pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 12 Listopada 2012 Odpowiednia ilość dziurek w ................................ tego typu serze jest wskazana . To fakt solankę mam zawsze zimną a latem nawet zmrożoną . No właśnie a ja....solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27* :devil: wszystkiego się człowiek musi czasami uczyć od początku,bo przecież już kiedyś robiłem i nie było tyle dziurek ale właśnie najpierw do prawie zamrożonej solanki i następnie albo w chłodni albo w zimnym pomieszczeniu. Pozdrawiamy Ciebie Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 12 Listopada 2012 solanka woda temp. pokojowa i następnie w pomieszczeniu o temp.25-27*no, koryciński Ci o mały włos nie wyszedł :grin: Z tym odciskaniem o tyle jest na rzeczy, że w serwatce znajduje się znacząca część laktozy-cukru mlecznego. Dlatego w mniej odciśniętym serze bakterie znajdują więcej tego cukru i lepiej się rozwijają. Również propionowe, wytwarzające dziurki w serze. Z tego też powodu ilość pozostawionej serwatki decyduje o kierunku dojrzewania serów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 12 Listopada 2012 A mnie się podobają te dziurki, pewnie jest bardziej miękki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/37/#findComment-249229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.