Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Dzisiaj wędzone, ale jeszcze nie krojone :wink:. Będą na kolację :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ładne :grin: zapytam z ciekawości jaka jest średnia waga jednej sztuki po uwędzeniu ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 20 Grudnia 2012 jaka jest średnia waga jednej sztuki po uwędzeniu ?? Dwadzieścia kilka dkg. Jeden mniej, drugi więcej. Zależy jak mi się ukulało :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Dzisiaj wędzone, ale jeszcze nie krojone :wink: Radku.. Ty czego się nie złapiesz to wszystko Ci wychodzi.. :wink: Serki wyglądają smakowicie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Radek., prawdziwy Górol :lol: :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 21 Grudnia 2012 A ja do dzisiaj Aniu :grin: :grin: :grin: . Humorystycznie do tego podszedłem :lol: To było jakby majtek przejął stery kapitana :wink: . Wyszło na dobre, bo "serkowo" zbystrzałem raz, dwa :grin: :wink: . Już można jeść :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 21 Grudnia 2012 dlaczego w moich serkach takich dziurek nie ma, w Twoich są? Zapewne wpływ górskiego powietrza :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Nie wiem, dlaczego w moich serkach takich dziurek nie ma, w Twoich są? a ja wiem, po prostu nie byłeś na serkowym kursie w Bukowinie :grin: :grin: :grin: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Nie wiem, dlaczego w moich serkach takich dziurek nie ma,Zostaw je w solance w temp. pokojowej i zobacz, co z tego wyjdzie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-257917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarantus Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zarażony waszym oscypkowaniem zrobiłem swój pierwszy ser ala oscypek.Od lokalnego rolnika wziąłem 13 litrów, wyszło po wygniataniu 2,1 kilograma i z reszty ricotta. Problem miałem z podpuszczką, kupiłem w piwodzieju i dałem tak jak na opakowaniu napisali, 4krople na litr. Po godzinie mleko niezauważalnie się ścięło w zasadzie to wcale. Ponieważ trzymałem w ciężkim garnku i przykryłem go kocem to temperatura wynosiła po godzinie 34. Postanowiłem nie podgrzewać i dodałem jeszcze 6/kroi na litr, rozpuszczone w 100 ce wody. I pojawił się skrzep :lol: Następnym razem od razu dodam 10 kropli/litr. Serek super, fajnie skrzypi :thumbsup: Cytuj Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-263355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dzisiaj oscypki z braku czasu na szybko :grin: szybkie solenie 2.5h, osuszanie przy piecu i wędzenie ok 2.3h :grin: trochę mało słone więc jeszcze serki się dosalają. :grin: :tongue: :lol: http://monki.us/~tier/wd/oscypki26.01.13/IMG_3008.JPG http://monki.us/~tier/wd/oscypki26.01.13/IMG_3025.JPG http://monki.us/~tier/wd/oscypki26.01.13/IMG_3028.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 26 Stycznia 2013 szybkie solenie 2.5h, osuszanie przy piecu i wędzenie ok 2.3h :grin: trochę mało słone więc jeszcze serki się dosalają. :grin: :tongue: :lol: Wędzone dosalasz :question: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Andrzej no tym razem wyboru nie mam, odrobina solanki - foliowa torebka i tak sobie poleżą ze 2 dni. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Wygladaja normaniej, niegdzie sie nie spiesza :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-264207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 13 Lutego 2013 No właśnie , też mnie ten problem dosięgnął ! Zbyt krótkie leżakowanie w solance i "łoscypki" wyszły mało słone ! Nigdy mi to się niezdażyło więc niewiem jak ten problem "zaatakować" ? Myślałem , również o powtórnym ( po wędzeniu ) wrzuceniu do solanki - ale jakoś mi to niepasuje... Może podpowiecie jak z tego wyjść ?! Tymbardziej , że są przeznaczone dla kogoś ... Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-267942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 13 Lutego 2013 Może podpowiecie jak z tego wyjść ?! Tymbardziej , że są przeznaczone dla kogoś ... Jeżeli są dla kogoś to ja bym nie praktykował na nie sprawdzonych przez Ciebie metodach . Po prostu zrobił bym nowe . Moje pływają w 10% solance przez 12-14 godzin . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-267966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zbyt krótkie leżakowanie w solance i "łoscypki" wyszły mało słone !Wszystkie sery można wysolić na sucho. Użyj tylko do tego drobnej soli i zaczekaj aż zostanie wchłonięta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-267994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 14 Lutego 2013 Dziękuję Aniu , Andrzejku za podpowiedzi ! Tak jak Aniu piszesz , zrobiłem - natarłem solą, teraz będę czekał aż się wchłonie ! Pozdrawiam Was serdecznie życzę Wam ( w dniu dzisiejszym ) dużo miłości na codzień a nie tylko od święta !!!!!!!!!!!!! P.S. Wczoraj niezdążyłem Wam podziękować za odpowiedź na moje pytanie bo... Zaczeła się Liga Mistrzów . Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-268073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam wszystkich, z przeczytanych postów postanowiłem zrobić ser typu oscypek :smile: . Wyszły bardzo smaczne, wędziłem delikatnie jak na pierwszy raz, więc kolorek nie jest zbyt intensywny. Po pierwszym razie musze stwierdzić, iż skrzep musi być bardzo gęsto przecięty, żeby serwatka cała się wysączyła a ociekała 14 h., ponieważ później ugniatałem w rękach i wciskając dalej nie udało mi się wszystkiego wycisnąć, (a jestem kawał chłopa :smile: ), i są dziurki w środku, w smaku oczywiście są pyszne. w załączeniu zdjęcia. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Filemonek :grin: . Dziurki są seksi :wink: . Brawo za serki :clap: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dziurki dziurkami, ale smak się liczy! :clap: a o kolorze to niedługo zapomnisz. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dzięki za miłe słowa, następno razo dłużej powędze i kolorek będzie intensywny :grin: Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-297886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 11 Września 2013 Wszystko jest fajnie gdy to co robimy wychodzi, jest powtarzalne i smaczne. Na zdjęciu 2 wyroby po lewej serek wędzony tydzień temu w smaku pyszny, dobrze zasolankowany (skrzypi pod zębami) dobrze odciśnięty, po prawej serek uwędzony dziś - zrobiony wczoraj z mleka które było świeże (od udoju do zaszczepienia podpuszczką minęło około 4 godzin - mleko trochę podgrzewałem z temp. około 25C do 37C). Coś jednak poszło nie tak - albo za późno przelałem serek przez tetrę (najpierw zająłem się korycinami), albo na jakimś etapie jakiś dziki szczep bakterii wdał się w serki. Solankowanie w solance 15% solance około 18 godzin. Odciekanie w siatce 3godziny. Podpatrzyłem na zdjęciach u kogoś patent że siatka od spodu nie była przewiązana. Pomyślałem że zobaczę - może to ma wpływ na to że serek ma bardziej wrzecionowaty podłużny kształt. Efekt jak widać na zdjęciu, serek jest długi, ale miękki - po przekrojeniu jest gąbczasty i kwaskowy w smaku. Serek po wyciągnięciu z solanki był taki śliski z wierzchu (choć był mocno wyciskany). Co może być powodem tego że tym razem wyrób nie do końca się udał - jakaś bakteria, niewychłodzone odpowiednio serki (bo po odciśnięciu były wrzucane do zwykłej wody (a nie wystudzonej w lodówce), a może niewystudzona do końca solanka? http://img849.imageshack.us/img849/1893/5d32.jpg http://img823.imageshack.us/img823/7595/4gpj.jpg http://img547.imageshack.us/img547/7307/okdo.jpg http://img844.imageshack.us/img844/2540/3tfz.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 11 Września 2013 Kurp, niech się jeszcze wypowiedzą fachowcy... ale albo mleko miałeś nie świeże, albo przesadziłeś z temp skrzepu... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 12 Września 2013 nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się , że ser był za słabo wyciśniety. Też tak miałem, dopóki nie zacząłem stosować przy wyciskaniu zwykłej pałki od chińskiego żarcia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/39/#findComment-300625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.