Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

Rozkroilam moj ser z 10/10  w smaku lekko ostry ,znajomym smakowal..chociaz im wszystko co zrobie smakuje .. :) ( oczywiscie nie mowie im ze jak beda narzekac to nie dostana do smakowania :D )

Ja lubie wszystkie sery ,wiec napewno sie nie zmarnuje.

Wyszedl jaki wyszedl, popekal ,pewnie ma to ze byl zle przechowywany bo na parapecie okna ktore to raz bylo zamykane raz otwierane ,takze z ta wilgotnoscia bywalo roznie .

post-58387-0-05948700-1451475753_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-465524
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Brawo Electra  :clap:  , nastepny juz bedzie bez popekanych sladow. Nie martw sie tym, a serem smaczny to jest najwazneijsze. Dopracujesz jeszcze i sie bedziesz sama dziwic , ze na poczatku blady jakies robilas.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-465614
Udostępnij na innych stronach

Anno ja robie tak zeby zobaczyc co wyjdzie napewno nigdy nie da sie zrobic podobnego ,bo nie ma na to warunkow, ale fajnie posmakowac cos innego niz sklepowy ,mam juz kolejny ,tylko jeszcze za swiezy. Moze zrobie jeszcze ze dwa bo wiecej miejsca na parapecie nie ma  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-465657
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Naszlo mnie na mielonke ...wiec zrobilam ...

Dopadl ja juz TZ i widac ze znow cial nozem do chleba :tongue:  :D

 

post-58387-0-57572600-1455706890_thumb.jpg

to co sie nie zmiescilo do szynkowara wsadzilam do sloika i wstawilam razem  do garnka.

parzenie 72-75 st C ,w srodku wyrobu 68st C, sloik wyjelam wczesniej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-476529
Udostępnij na innych stronach

Electro serek :thumbsup:  mielonka :clap: zaśliniłam się . Troszkę musztardy i byłabym szczęśliwa :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-476538
Udostępnij na innych stronach

Mielonka bez przepisu .. kupilam kawalek zeberek przykarczkowych, kosci usunelam, pokroilam w kawalki ok 3x3 zapeklowalam 20 g/kg peklosoli . Peklowanie 36 h, po czym mieso zmielilam na sitku 6mm, dodalam ok 20 % wody na 1 kg miesa i 3 %maki i gotowa mieszanke do tyrolskiej. Wyrobilam dokladnie calosc i zapakowalam  do szynkowaru odstawilam do lodowki i po ok 6 h parzylam.

Taki test miesa jak do tej pory nigdy nie uzywanego przezemnie  do wyrobu wedlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-476547
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dopadl ja juz TZ i widac ze znow cial nozem do chleba :tongue::D

 

Był zapewne cholernie głodny i uwielbia Twoje wyroby  :thumbsup::clap::D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-476551
Udostępnij na innych stronach

JuzTy go nie bron  :D jak zwykle wstal za pozno i szykowal na szybko kanapki do pracy :)

Elu wlasnie zjadlamm kawalek zamiast lunch wlasnie z musztarda ale  bez chleba 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-476561
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cos dla odmiany ..boczek pieczony ..mocno czosnkowy  :)

post-58387-0-70574000-1460482446_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-490906
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Juz od dawna za mna chodzilo zeby sprobowac zrobic Paprykarz szczecinski -jako ze nigdy tego nie jadlam ,zawsze wydawalo mi sie ze to wyglada paskudnie i tez tak pewnie i smakuje ..no ale co innego jak zrobie sama i wiem co mam ..forumowy przepis ,wiec musi byc dobry  :D

 

Skladniki
- ryba mrozona  filet szczupak bo taki sie bidak jeszcze ostal w zamrazalce- 300g
- ryba wedzona - makrela( niestety kupna )200g
- woda - 350ml
- cebula - 400g
- przecier pomidorowy - 200g
- ryz  - 200g
- olej - 80g
Przyprawy:
 
- sól - 25 g
- cukier - 6g
- papryka ostra miala byc slodka ale sie skonczyla  (w proszku) - 10g
- sos sojowy 15g
- ocet 15g
- chilli - 2g
- pieprz grubomielony - 2g
 
Process produkcji jak w przepisie forumowym :)
 
 
A tak to wyglada  co do smaku to jest bardzo dobry  wiec mozna powtorzyc ,Tz powiedzial ze smaczny i nie to co z puszki pamieta..
post-58387-0-48848800-1461245326_thumb.jpg
post-58387-0-25742800-1461245353_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-492635
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejny wytwor sloikowy  :)

Boczek mielony  :)

Boczek bez skory pokroilam na kawalki i zapeklowalam na 48h peklosola w ilosci 18 g / kg  skorki posolilam 18g /kg.

Boczek zmielony na sitku 8, skorki ugotowane do  miekkosci i zmielone 2 razy na sitku chyba 3 (takie jakie mialam najmniejsze)

Po zieleniu calosc wymieszana z pieprzem grubo zmielonym (2g/kg) i majerankiem (1.5g/kg) oraz dalam przecisniety czosnek do calosci 5 zabkow.

Upchalam do sloikow , pasteryzowanie 2x 40 min temp ok 75-80st C .

post-58387-0-34508500-1462278810_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-494848
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Wieprzowina w maslance

Skladniki na   4 porcje

 

500g wieprzowiny ( szynka ,lopatka)

50 g masla 

4 zabki czosnku posiekany

puszka 400g passaty z pomidorow

500 ml buljonu drobiowy lub warzywny

250 ml maslanki

1 posiekana w kostke cebula

1 srednia marchew tez w kostke posiekana

ok 10 cm pora ( bardziej zielonej czesci)

2 liscie laurowe 

100 g peczaku ,(mozna dac bulgur tak jest w oryginale)

 

 

smietana ,natka pietruszki i szczypiorek 

 

Marynata do miesa 

1 lyzeczka kminku

1 lyzeczka cayenne peppar 

2 lyzeczki papryki mielonej wedzonej

sol pieprz do smaku

ok 5 lyzek oliwy

mieso kroimy w w kawalk i zalewamy marynata  wkladamy do lodowki na conajmniej godzine ,najlepiej na cala noc.

 

Mieso podsmazamy na niewielkiej ilosci oliwy przekladamy do garnka , na tej samej patelni przesmazamy lekko pozostale warzywa..dodajemy do garnka ,do garnka  dodajemy tez  passate z pomidorow, buljon , maslanke i maslo oraz peczak (surowy)

mieszamy i dusimy 1-1,5h 

serwujemy z kleksem kwasnej smietany,natka i szczypiorkiem, szybkie danie ktore robi sie praktycznie samo :)

post-58387-0-93728000-1476203668_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-521869
Udostępnij na innych stronach

Kolejny wyrob z szynkowara -biff peklowany 6 dni ..po czym obsypany rozmarynem ,tymiankiem , pieprzem papryka chili .. 

porzony do 60 st C wsrodku ..kruchy soczysty ..powiem krotko... smaczny :)

post-58387-0-83598100-1476520359_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-522406
Udostępnij na innych stronach

 

 

.powiem krotko... smaczny :)

 

 

I wygląd piękny . :thumbsup::clap: :clap:

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-522435
Udostępnij na innych stronach

 

 

biff peklowany

Z jakiego mięśnia wołowego? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-522493
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z jakiego mięśnia wołowego? 

Byl to gotowy kawalek a pod nazwa sklepowa moze byc to razbratel lub rostbef, napewno nie byl to antrykot .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-522519
Udostępnij na innych stronach

 

 

razbratel lub rostbef,

I to jest bardzo ważne  :excl:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-522520
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Galareta "dla zdrowotnosci " :D -same stopki bo taka najlepiej lubie ...marchewka czosnek i natka i duuuzo czarnego pieprzu  :)

post-58387-0-98699700-1477832850_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-524461
Udostępnij na innych stronach

 

 

-same stopki bo taka najlepiej lubie ...marchewka czosnek i natka

 

 

elektro :thumbsup::clap: .......   prawie jak moja , ja dodaję ucho wp . :)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-524488
Udostępnij na innych stronach

@andrzej k,ja nigdy z uchem nie robilam ,bo u nas ucho jeszcze do nie dawna bylo nieosiagalne zeby kupic ,teraz sa ale tez nie w kazdym sklepie i nie zawsze ..dobrze ze teraz mozna juz kupic razem z lbem,jak zobacze i beda to kupie i zamroze na kolejna no i do swiatecznego cwaniaka :) 

a dla mnie taka na samych nogach najlepsza ..jakos nie pasuje mi taka z golonki ,bo nawet i golonke mialam, dzis byla na obiad ,pozarta zostala i foty nie ma ..dobra byla ..troche taka insza ze swierzym imbirem sosem soyowym czosnkiem i cayenpepar ,na warzywkach pieczona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-524522
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Electro, z golonką ma całkowicie inny smak i wtedy nie smakuje tak jak tradycyjne "zimne nóżki" powinny smakować, to się wtedy robi jak to niektórzy nazywają "galart", czyli galaretka z różnych mięs, ale to już nie są smakowo te tradycyjne "nóżki" czy "stópki", jak piszesz. Osobiście lubię jedno i drugie, ale jednak też preferuję same "stópki" tak jak ty :D.

Ps. Uszy możesz zawsze zawsze zamówić ile sztuk potrzebujesz, w "Citygross", zawsze tam zamawiam jak robię "cwaniaka".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/18/#findComment-524534
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.