miro Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Września 2013 Forumowicze mają swoje mini blogi, to i czemu ja nie miałbym mieć. Postaram się tu powklejać moje dzieła rozproszone po forum. Dziś robiłem kiełbasę którą mogę nazwać ..... na czuja. Nie podpierałem się żadną recepturą a tylko własnym przeczuciem. Będąc w sklepie zauważyłem niezły kawałek boczku, obok leżała całkiem tłuściutka łopatka i tak mnie tknęło ..... będzie kiełbasa. Do całości dobrałem golonko i do roboty. Mięso sklasyfikowane, zapeklowane na sucho, trzy dni w lodówce, masaż klejowy, nadziewanie i cała reszta procedury. Dziś z ręką na ramieniu bo pogoda płakała dziś figle zabrałem się za wędzenie. Mimo niesprzyjających warunków obyło się bez przeszkód, a po wędzeniu jak wiadomo parzonko w wodzie: Po parzeniu na talerz, fota dla potomnych i .... konsumpcja degustacyjna. Jest spoko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Września 2013 :grin: po mojemu za mały garnek do parzenia (za ciasno upchana kiełbasa). Kiełbasa wygląda apetycznie. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-300571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Września 2013 Miro na pewno będę śledził z przyjemnością jako, że Twoje przepisy zawsze wychodzą i już miałem okazję się o tym przekonać kiełbaska 'z połcia' ajt? wygląda bardzo zacnie i soczyście Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-300581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Września 2013 miro, ladna kiełbasa z "czucia " tez parzę w szybkowarze , ale troche maja luzniej u mnie , w zasadzie czekam do wypłyniecia -sparzone na wskroś pływaja, wtedy wujmuje schladza w zimnej wodzie lub na kijach , czasu jednak marnuj e wiecej .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-300582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Września 2013 po mojemu za mały garnek do parzenia (za ciasno upchana kiełbasa).Macie rację Panie EL G jednak Miro mało robi, tylko dla siebie, żonki i syna, to i gara w domu wielkiego nie mam. Może zdjęcie trochę przekłamuje, ale aż tak ciasno kiełbaski nie mają. Z zakupionego prawie 5kg wsadu połowa poszła na białą, a druga połowa na wędzoną kiełbaskę. Z pozostałości w nadziewarce napchałem słoiczek i na konserwę poszło. Wolę częściej i na świeżo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-300590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2013 Konserwa słoikowa z tłustej peklowanej łopatki. Tym razem posłuchałem kolegi Dziadka i pasteryzowałem: - pierwszy raz 120 min - drugi raz 60 min - trzeci raz 40 min Temperatura wody ok 85-90C. Galaretki znacznie mniej niż przy poprzedniej wersji pasteryzacji (120, 120, 120). Mięso ok, smak ok. Dziadku Twoim zdaniem wygląda poprawnie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-301137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2013 Postaram się tu powklejać moje dzieła No i CACY :clap: :thumbsup: :clap: Kiełbaska apetyczna , a i konserwa...niczego sobie :grin: !!! Pozdro :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-301149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Ja zrobiłem konserwę Mira tyndalizacja 120, 60, 40 min. i stała u mnie pół roku. Pół na pół w piwnicy i w garażu a powiem że garaż nie ma ocieplonego dachu i w lato jest gorąco. Zjadłem była smaczna i żyje :grin: Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-301278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Września 2013 Chciałbym tylko dodać ze na "nowym świecie", tyndalizacja jest w stanie wymarłym, i naprawdę nieznana. Z ciekawością, i przyjemnością czytam o tej metodzie konserwowania mięs. Co roku konserwujemy około 30 słoiczków łososi, ale to w szybkowarze, przez 100 minut. Musze się przyznać ze nie znam nikogo w moim gronie kto był miał ochotę poświecić tyle czasu na procedurę tyndalizacji. Gratki Miro że należysz do zwolenników anty fast-food! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-301285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) jak widać tyndalizacja mimo swojego założenia może nie usunąć skutków np złej jakości surowca..... bo to ten jest akurat w tym przypadku podejrzany... tę wersję mielonki mam niejako "w stałym programie" i choć zazwyczaj nie miałem tak ekstremalnych warunków przechowywania to były jednak dość zbliżone i nigdy nic się nie działo.... ja też robił będę jednak już baczniej będę wybierał surowiec a i do samego przechowywania bardziej się przyłożę Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-301297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2013 Niedziela pochmurna, a w wędzarni zadymiona atmosfera. Kiełbasa Szynkowa, na trochę starczy. Parzenie do 70C w środku: Jeszcze nie całkiem wystudzona: Z dedykacją dla Arkadiusza, dziura na 11-tej.: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2013 miro, no fajniucha ta twoja szynkowa :clap: , jakos takiej ślicznej jeszcze nie udało mi się zrobić , Z jakiego to przepisu ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2013 Przepis zaprzyjaźnionego masarza z długoletnią praktyką.Zapytałem go ostatnio jak robił szynkową i aż się zdziwiłem .... powiedział mi.Może temu, że przeszedł na emeryturę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2013 miro, podejrzanie ładna , dziura chyba zrobiona specjalnie :wink: :clap: :clap: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2013 Mireczku, dlaczego w tej części są przebarwienia ? Poproszę przepis Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Września 2013 Na zdjęciu wygląda jak brąz, a w rzeczywistości się mieni na złoto.Przypuszczam, że to zasługa izo-askorbinianu który dodałem do mięsa. Przepis za chwilę, muszę ogarnąć wędzarnię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Kiełbasa szynkowa wg. Miro z przepisu Edwarda.Składniki:Mięso wieprzowe z szynki kl. I – 1kgMięso wieprzowe z golonki kl. I -30 dkgPeklosól- 26 gCukier- 5gPieprz biały mielony - 1-2gIzo-askorbinian sodu- 3gWoda – ok.100mlOsłonki białkowe średnica 65mm (mogą być innego kalibru, wg. uznania)Mięso wieprzowe I klasy kroimy na kawałki (kostka 2-3cm) i delikatnie tłuczemy tłuczkiem.Do mięsa dodajemy:peklosól 20 g,cukier 3g,pieprz biały 2gizo-askorbinian 2g,woda ok.100mlI teraz mieszamy, mieszamy i mieszamy, aż mięso puści klej.Ja mieszałem ok. 10 min, a potem "masowałem" w mojej mini masownicy ok. 1h.(Jak nie ma opcji masowania, mieszamy dłużej ok. 20 minut)Mięso wieprzowe z golonki kroimy na kawałki do późniejszego zmielenia.Do mięsa dodajemy:peklosól 6gcukier 2gizo-askorbinian sodu 1gMięsa peklujemy osobno 72h, codziennie chwilę mieszając.Po zapeklowaniu:Mięso wieprzowe kl. I ponownie dobrze mieszamy.Mięso z golonki mielimy dwa razy na sitku 4mm.Łączymy mięsa, porządnie mieszamy i nadziewamy w osłonkę białkową.Osadzanie: 12h w temperaturze 6-8CNastępnie osuszamy i wędzimy ciepłym dymem ok.3h. (55-65C)Po uwędzeniu parzymy w temperaturze ok. 75C do uzyskania w środku batonu 70C.Schładzamy wkładając wyrób do wody o temperaturze ok.30-40C.Po schłodzeniu się wyrobu pozostawiamy na powietrzu do wystygnięcia.Kuniec .... Link do przepisu w wersji pdf.http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/Przepisy/Szynkowa_wg_Edwarda_B.pdf Edytowane 9 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Września 2013 Muszę i ja się pokusić o wyrób tej przecudnej urody kiełbaski, bo u mnie to ciągle krakowska :grin: miro, wyrób klasa, Pieprz biały mielony - 10g nie dominuje ? jak jest wyczuwalny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal.dek59 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Września 2013 Super kielbaska, spróbuje ją zrobic Cytuj Waldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Września 2013 Dla mnie wygląda OK i przepis już sobie wydrukowałem. :thumbsup: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Jak smakuje, nie ma problemu, dla mnie tylko ten pieprz i ten izo, który i tak nie wiem, w czym ma pomóc. Póki co moja szynkowa w wędzarni, przepis z 16-ki, mało nowatorskie, ale cóż, otworzyłem, przeczytałem i zrobiłem. Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Witam, wyrób super a smak będzie taki jak go sobie przygotujemy. Panowie klasyfikacja mięsa wg mnie jest dobra do produkcji seryjnej, powtarzalnej. My w warunkach domowych powinniśmy kierować się tradycją i ją zachować dla naszych potomnych.Miro tak trzymaj. Edytowane 15 Listopada 2013 przez miro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-302931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Września 2013 Ale muszę się przyznać do błędu, choć nie był świadomy. Zawsze pekluję w normalnej starej lodówce która jest przeznaczona tylko na moje wyroby. Tym razem ze względu na małą ilość mięso peklowałem w naszej lodówce domowej. Tylko zapomniałem o tym, że jest to lodówka typu NO FROST i ta cholera wysysa wilgoć ze wszystkiego co się da. Mieszałem mięso i jakieś takie inne było, jakby za suche. Nadziałem w osłonkę, włożyłem do lodówki i jak wyciągałem ..... zonk. Mięso tuż pod osłonką było podsuszone, a osłonka w dotyku przypominała papier ! Tak więc nie peklujcie na sucho w lodówkach tego typu ! :grin: Ps. Może jest to też podpowiedź dla osób które narzekają na suche, twarde jelito na kiełbasie. Może macie podobne lodówki i kiełbasa zostaje osuszona już w lodówce ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-303010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Września 2013 miro, i tu masz moze rację , nowe doświadczenie , stare lodówki wracja do łask . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-303071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Września 2013 Dzisiejsza przygoda z wędzeniem, mały przegląd całości. Wędzi się, a właściwie już dopieka. Zdjęcie mi się cholerka zamazało ...... Kiełbaska wyjęta wcześnie w fazie parzenia.Jadę na dwa gary bo ....... jeden nie uciągnął. Przekrój całości ..... I eksperyment, mam nadzieję że udany już po pieczeniu w piekarniku.Wygląda, że wyszło .... poprawnie. Jutro będzie kosztowane. Pozdrawiam Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8490-wyroby-by-miro/#findComment-303753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.