redzed Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zapach szynki dotarł nawet do mnie!http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/winking-thumbs-up-smiley-emoticon.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zawsze wolalam balereon od szynki ..ale TAKA szynka i do tego chrupiaca bagietka a na wierz plasterek malinowego pomidorka ..az slinka leci https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 21 Grudnia 2016 (edytowane) szynka i do tego chrupiaca bagietka a na wierz plasterek malinowego pomidorka ..az slinka leci Ja bym jeszcze tą bagietkę masełkiem posmarował. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ja bym jeszcze tą bagietkę masełkiem posmarował. oooo!! a jeszcze takim domowej roboty ! https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Grudnia 2016 I szynka Dziadka Arka gotowa.Tym razem bez skóry. No nie darmo masz ten żółty kolorek Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Szynka to moej miesko, a ta szynka to musi byc " niebo w gebie" Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Wygląda apetycznie, a z jakiego mięśnia ? Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Wygląda apetycznie, a z jakiego mięśnia ? Ja tam widzę co najmniej 3 mięśnie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 22 Grudnia 2016 To na zaś DSC00551.jpg a jego zjem na kolację. DSC00556.jpg ... Arku pochwal się, co to za pyszne kiełbaski wyrobiłeś - ze swego przepisu ? ślinka leci ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalesz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Witam. Uwędziłem szynki, sparzyłem zgodnie zaleceniami tego forum i no właśnie. Zewnętrzna warstwa 2-3cm ma inny kolor, nie jest surowa. Środek ma ładny kolorek i jest surowy.I mam prośbę, czy możesz podać cały cykl produkcyjny szynki Dziadka Arka i szynki gotowanej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Wolno, wolno... Gdybyś uwędził, a przede wszystkim sparzył szynkę wg naszych zaleceń, zaręczam Ci, że na pewno nie byłaby surowa w środku.Napisz po kolei, bardzo dokładnie, co robiłeś, jakie temperatury, czasy, procesy. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) jest surowy.Porady z forum + dwa termometry (do woda do mięsa) np takie https://www.google.pl/search?q=termometr+biowin&client=firefox-b&tbm=isch&imgil=ZrXfneqQ27uJAM%253A%253B745IiKsyTGFBVM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fallegro.pl%25252Fszynkowar-1-5-kg-termometr-woreczki-biowin-i4769702568.html&source=iu&pf=m&fir=ZrXfneqQ27uJAM%253A%252C745IiKsyTGFBVM%252C_&usg=__kH-TRwTkNWzl7CfcNsXQlEYoedA%3D&biw=1138&bih=507&ved=0ahUKEwj-wvmk94nRAhVKNVAKHf_qA24QyjcIrQE&ei=9eRcWL70C8rqwAL_1Y_wBg#imgrc=6hTb3MhTp0lf0M%3A i po problemie .Jak nie robisz często to "na praktykę" jest problem i to duży Edytowane 23 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Uwędziłem szynki, sparzyłem zgodnie zaleceniami tego forum i no właśnie. Po objawach widzę, że chyba nie tak jak z forum.Opisz dokładnie jak pisał Maxell to błąd się znajdzie.Ze szczątkowego opisu wynika, że masz sparzone powierzchniowo a w środku już nie.Chyba z termometrem do pomiaru w środku jest coś nie tak, albo go nie użyłeś.Jeśli nie masz termometru to powinno się parzyć ok. 50 min/kg Arku pochwal się, co to za pyszne kiełbaski wyrobiłeś - ze swego przepisu ? ślinka leci ... Ta z lewej ( krucha) to 60% I wp. i 40 % podgardla, a ta z prawej to parówkowa 50% III wp ( mięso z golonek) i 50 % podgardla.Po dokładniejszy przepis zapraszam na PW. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalesz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Temp gotowania 85st , do osiągnięcia temperatury wewnątrz 69st. Według tabeli Dziadka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Temp gotowania 85st , do osiągnięcia temperatury wewnątrz 69st. Sprawdź termometr. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Jeśli występują takie objawy,m o jakich pisałeś wcześniej, to niestety, ale nie wierzę, że zachowałeś te parametry podczas całego parzenia. Przeanalizuj wszystko jeszcze raz. Gdzieś popełniłeś błąd/błędy. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Ja tam widzę co najmniej 3 mięśnie. Młody jesteś i to masz jeszcze dobry wzrok. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Tak jak napisali poprzednicy temperatury były inne jeśli masz szynkę surową w środku Piszesz temperatura wewnątrz ale termometr wbiles do samego środka szynki czy tylko centymetr dwa bo jeśli tak to masz odpowiedź Następnym razem duże szynki takie 3kg i więcej wrzucaj na wrzątek i pogotuj z 10min potem obniż temperaturę a termometr wbijaj do samego środka szynki Tapniete z GT-I9500 Edytowane 23 Grudnia 2016 przez roger Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Uwędziłem szynki, sparzyłem zgodnie zaleceniami tego forum i no właśnie. Po objawach widzę, że chyba nie tak jak z forum.Opisz dokładnie jak pisał Maxell to błąd się znajdzie.Ze szczątkowego opisu wynika, że masz sparzone powierzchniowo a w środku już nie.Chyba z termometrem do pomiaru w środku jest coś nie tak, albo go nie użyłeś.Jeśli nie masz termometru to powinno się parzyć ok. 50 min/kg Arku pochwal się, co to za pyszne kiełbaski wyrobiłeś - ze swego przepisu ? ślinka leci ... Ta z lewej ( krucha) to 60% I wp. i 40 % podgardla, a ta z prawej to parówkowa 50% III wp ( mięso z golonek) i 50 % podgardla.Po dokładniejszy przepis zapraszam na PW. mistrzu po proszę, bo ślinotoku dostanę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalesz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) MaxellJeśli występują takie objawy,m o jakich pisałeś wcześniej, to niestety, ale nie wierzę, że zachowałeś te parametry podczas całego parzenia. Przeanalizuj wszystko jeszcze raz. Gdzieś popełniłeś błąd/błędy. No właśnie chciałem mieć do czego porównać. Dlatego prosiłem Arkadiusza aby opisał jak On to robił. Ale jeżeli to jakaś tajemnica to trudno, będę musiał sam dojść do tego. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez Stalesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Otwórz jakikolwiek przepis branżowy dot. szynki wędzonej i parzonej. Tam jest wszystko. Znajdziesz w subforum Branżowe receptury masarskie. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Stalesz napisałem Ci wyżej jak to się robi Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Dlatego prosiłem Arkadiusza aby opisał jak On to robił. To żadna tajemnica tylko jestem z doskoku bo trochę roboty przed świętami .Szynki kulki po wędzeniu prosto z wędzarni wrzucam do wody o temp. 82-85º C i parzę w tej temperaturze aż szynka w środku będzie miała 67 -68 ºC.Po parzeniu można wrzucić do zimnej wody celem szybkiego wystudzenia. Tą na zdjęciu parze inaczej.Wrzucam prosto z wędzarni do wody o temp. 100º C i gotuje szynkę 15 min. następnie dolewam zimnej wody, żeby uzyskać temp. 82-85º C i w tej temperaturze parzę do 65º C w środku i tej do zimnej wody nie wrzucam tylko wieszam do ostygnięcia. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalesz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Roger tak właśnie robiłem. Wiem co to jest środek.Maxell czytałem bardzo dokładnie całą Akademię Dziadka i całe forum.Gdzieś jest błąd, być może w nowych termometrach, muszę do tego dojść.Arkadiusz dziękuję za opis.Teorię mam tylko brak mi praktyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Jeśli tak robiłeś to sprawdź termometr na wrzącej wodzie i "pod pachą" ... może się okazać ze Ty nie żyjesz a wrzatek ma niecałe 90st Innej możliwości nie ma. Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi