Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę polskiego kawioru. :D

 

post-41296-0-90811500-1392457622_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-333665
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Ale zes mi narobil smaku tym salcesonem

Eluniu,

to jest kaszaneczka, tylko w różnego rodzaju jelitach. To najgrubsze to kątnica :D

Arkadiusza wyroby to pierwsza liga  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-337073
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostatnio robiłem salcesonik i troche tłuszcz się zebrał pod osłonką, czyżby za tłusta głowa wieprzowa była, powinienem nie dodawać tego tłustego mięsa (zmielone razem ze skórkami sitko 4?.

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-340421
Udostępnij na innych stronach

Trochę polskiego kawioru. :D

 

attachicon.gifDSC05039.jpg

A ja jeśli można poprosiłbym przepis na kawior i na te ozorki prasowane. Jak będą w Twoim wątku to nie uciekną (już widzę że co nieco z niego wykorzystam).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-340427
Udostępnij na innych stronach

A ja jeśli można poprosiłbym przepis na kawior i na te ozorki prasowane

 

Każda kaszanka u mnie jest robiona pod surowiec jaki posiadam.Staram się ,żeby było 60% składników mięsnych a reszta to kasza ,rosół i krew.Krwi dodaje o połowę mniej niż jest w przepisie z 16-stki a resztę uzupełniam rosołem z gotowania mięsa i zwiększam ilość skórek w stosunku do przepisu z 16-stki bo u mnie preferują dość ścisłą kaszankę.

Ozorki robię zgodnie z przepisem ,który zamieścił kiedyś Dziadek.

 

http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1322-blok-ozorkowy-dziadka

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-340481
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Prośba o poradę .Jaki jest powód powstawania galaretki w środku salcesonu ozorkowego?.Proszę jedynie o merytoryczną dyskusję i skupienie się na problemie a nie na osobie.Niemerytoryczne posty będą z miejsca usuwane lub zgłaszane do moderacji.Zapraszam do dyskusji. :)

 

post-41296-0-73346900-1395511549_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342013
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie pozostał pęcherz powietrza, który pozostawił przestrzeń pozwalającą zapełnić płynem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342020
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawdopodobnie pozostał pęcherz powietrza, który pozostawił przestrzeń pozwalającą zapełnić płynem.

 

Diagnoza do mnie przemawia tylko jak się tego pozbyć.Nadziewania nadziewarką salcesonu ozorkowego jeszcze nie próbowałem a chyba było by to najlepsze rozwiązanie.Masowanie jak widać też niewiele pomaga.O ile się orientuję ten problem nie występuje jedynie u mnie. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342030
Udostępnij na innych stronach

cytat ,, Stosunkowo duża zawartość przetłuszczonych bądź tłustych składników surowcowych , jak również biochemizm krzepnięcia krwi w czasie którego dochodzi do poważnego rozfrakcjonowania osocza ,stwarzają naturalne warunki do wytapiania się tłuszczu i powiększenia razem z osoczem i wyciekiem cieplnym zawartości płynnych składników salcesonów. Część tych płynnych składników gromadzi się w lepiszczu między poszczególnymi kawałkami składników surowcowych , pozostała część gromadzi się pod osłonką.''

W. Pezacki .-Technologiczne odchylenia jakości wyrobów mięsnych . Str.413

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342048
Udostępnij na innych stronach

Tej pozycji nie posiadam. :( Skórki odtłuszczone, podgardle jak na mój gust chude, ale następnym razem zmniejszę ilość podgardla i zobaczymy czy osiągnę pożądany efekt.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342063
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak jak dla mnie to te oczko galaretki dodaje super urokowi tego wyrobu!!!ale to moje skromne zdanie;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342067
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili przyszła mi taka myśl: mniejszy dodatek rosołu do składu, wówczas mniej galarety.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342071
Udostępnij na innych stronach

 

 

mniejszy dodatek rosołu do składu, wówczas mniej galarety.

 

Mnie po poprzedniej produkcji też tak się wydawało, że farsz był za moc rozcieńczony i dlatego tu nie ma rosołu.Jedynie można zmniejszyć ilość krwi, ale jest jej i tak nie dużo bo 0,5 l na ponad  5 kg wkładu mięsnego.Można by całkowicie zrezygnować z krwi bo kolor zapewni wątroba, ale to już nie będzie ten smak. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342146
Udostępnij na innych stronach

Jak widać reszta jest w porządku.Któryś kolega pytał jak to robią inni.? Odpowiadam.Inni robią tak. :cool:

 

post-41296-0-23721000-1395568544_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-342160
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zaraz po parzeniu.

 

post-41296-0-84073800-1399137395_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-349784
Udostępnij na innych stronach

....i już można jeść.

 

post-41296-0-50530400-1399199343_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-349965
Udostępnij na innych stronach

Piękne;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-350011
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

post-41296-0-30334700-1400348288_thumb.jpg

 

post-41296-0-62637200-1400348297_thumb.jpg

 

P.s.

Przepraszam za jakość drugiego zdjęcią, ale było robione komórką a i w pomieszczeniu było nieco naparowane.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-352616
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Idę chyba w złym kierunku?.Robię coraz bardziej chude salcesony. :facepalm:  :D

 

 post-41296-0-75846500-1403417016_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-358687
Udostępnij na innych stronach

Raczej luksusowy .  

 

No luksusowy to on jest, ale jeśli chodzi o cenę surowca  :D .Użyłem między innymi ozorków cielęcych a te cholernie drogie  :facepalm: , ale smaczne. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/2/#findComment-358727
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.