witt Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dzięki za podpowiedz. Serdeczne pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-575426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) I jeszcze na koniec dzisiejszego dnia coś z wędlin podrobowych - wątrobianka Arku, cała gama salcesonów i przepisów w tym temacie Napisz proszę parę porad o wątrobiance. Czy przepis podobny do wątrobianki grodziskiej? Edytowane 23 Listopada 2017 przez wojs40 Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Dokładny przepis masz na stronie głównej.Mieso z kości z dziką możesz zastąpić mięsem z kości schabowych lub ll wp.https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny Edytowane 24 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 24 Listopada 2017 Bardzo ladna :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 24 Listopada 2017 Arkadiuszu, Twoja wątrobianka to uśmiech na twarzy oglądając to zdjęcie. Na sam widok ma się ochotę na zjedzenie. Serdeczne pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 24 Listopada 2017 I jeszcze na koniec dzisiejszego dnia coś z wędlin podrobowych - wątrobianka Arku, cała gama salcesonów i przepisów w tym temacie Napisz proszę parę porad o wątrobiance. Czy przepis podobny do wątrobianki grodziskiej? Czy można taką podwędzić?W jakiej temperaturze?I jak długo wędzić?Smaka mi narobiłes? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Paszeko czytaj, Arek napisał że przepis jest na stronie głównej. Odpowiedzi na Twoje pytania również.Tu: https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny Edytowane 24 Listopada 2017 przez wojs40 Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Arkadiuszu znalazlam w Twoim watku ozory w galarecie ,https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=394107przeczytalam przepis ale jakos nie bardzo zrozumialam , napisales ze lepiej zrobic w oslonce , Ile powinnam dac zelatyny na 1 l wody ? Mam ok 1kg ozorow wieprzowych ktore pekluje . w oslonce rozumiem ze mam ulozyc gorace i zalac garacym roztworem woda/zelatyna ...Czy pozniej jeszcze parzyc ? jesli tak to jakie temp i czas . Chcialam zrobic jakos inaczej niz tylko zalane galareta na talerzu jak to robie co rokuDziekuje z gory za pomoc i wskazowki Edytowane 26 Listopada 2017 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Ile powinnam dac zelatyny na 1 l wody ? Są różne żelatyny o różnym stopniu żelowania, ale ja bym zrobił 18-20 % - towy roztwór. .Czy pozniej jeszcze parzyc ? Można zalać gorąca żelatyną , ale ja w mandolinie jeszcze parzyłem w 80 C do temp. w środku 68 C Edytowane 26 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 26 Listopada 2017 To jak dobrze zrozumialam na kazde 80 ml wody 20 g zelatyny / mam w listkach ale jakos to ogarne Jak dam do oslonki barierowej to parze w tem 80 st C max, az bedzie w batonie bedzie 68st C https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Na każdy 1l wody czyli 1000G 200g żelatyny.Reszta tak jak piszesz. Edytowane 27 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 26 Listopada 2017 Dziekuje pieknie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 26 Listopada 2017 Witaj Arek!Siostrzeniec dzisiaj rano zastrzelił sarnę i zanim rzucił kotom uratowałem piękną wątrobę. Był to ładny kozioł, (rasa Odocoileus virginianus), waga wątroby prawie 2,5kg. Zwracam się do Ciebie jako mistrza wyrobów podrobowych, co byś radził zrobić? Co ty byś zrobił z takiej wątroby? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Odocoileus virginianus Według wikipedii to jeleń a nie sarna Wielkość wątroby też raczej sugeruje coś większego . A swoją drogą ja też mam nadmiar wątrób, płucek i serc z dzika Dzisiaj Mójślubny przyniósł trzy "zestawy" - już wątróbki na obiad nikt nie chce jeść . Płuca gotuję psu . A serca zbieram na gulasz. Może jakies smakowite propozycje podrzucicie ' Edytowane 26 Listopada 2017 przez chudziak "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 26 Listopada 2017 Według wikipedii to jeleń a nie sarna Wielkość wątroby też raczej sugeruje coś większego . Masz racje, właśnie jest to jeleń wirgiński. Nie wiem dla czego, ale wszyscy Polacy tutaj mówią ze to sarna. Po angielsku, "white tail deer". Właśnie ten "jeleń" upolowany jest w prowincji Saskatchewan, w której są największe jelenie tej rasy w Północnej Ameryce. Wczoraj szwagier i drugi siostrzeniec tez pobrali po jednej sztuce. Kolega tez trafił, i jutro mamy cztery do rozbioru. Wracam za kilka dni do domu samolotem i niestety nie mogę więcej jak 20kg mięsa zabrać, ale będzie z czym się pobawić. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 27 Listopada 2017 A swoją drogą ja też mam nadmiar wątrób, płucek i serc z dzika Witaj Olgo Jeżeli będziesz miała naprawdę nadmiar , to ja chętnie się do niego przytulę . Zamrożone elementy w paczkę i do Pobiedzisk . Pozdrowionka Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Zwracam się do Ciebie jako mistrza wyrobów podrobowych, co byś radził zrobić? Co ty byś zrobił z takiej wątroby? Z samej wątroby to nie za wiele da się zrobić, ale ja bym dołożył 2,5 kg mięsa z obgotowanych kości z tego jelenia , 2,5 kg podgardla wp. i zrobił wątrobiankę.Dokładny przepis masz na stronie głównej pod adresem https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowinyalbo zrobił bym salceson brunszwicki , albo dodał do kaszanki. Może jakies smakowite propozycje podrzucicie Możesz zrobić z tego pierogi z mięsem albo pierogi z kapustą kiszoną i z mięsem. Edytowane 28 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 28 Listopada 2017 Na każdy 1l wody czyli 1000G 200g żelatyny.Reszta tak jak piszesz. .........mysle ze dodajesz do 1L wody 20g nie 200g.....albo sie myle ? pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 28 Listopada 2017 Policz to jeszcze raz.Roztwór ma być 18- 20% -towy Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 28 Listopada 2017 Lekko obsmażona, potem duszona w śmietanie z cebulą i pieprzem. Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 28 Listopada 2017 Policz to jeszcze raz.Roztwór ma być 18- 20% -towy No tak, Przy 20 g to będzie 2%. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 29 Listopada 2017 ..........liczenie liczeniem, ale na opakowaniu pisze ze aby otrzymac twardy Gelee to dodajemy ok. 18-20 g na 1L wody (cieczy).Wiec z tego powodu mnie to zdziwilo,bo to dawka 10-cio krotna ?Ale jak tak ma byc to OK. pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 29 Listopada 2017 @Olek.P, tak ale to jest jak sie robi cos ma byc zalane galareta , a nie ma trzymac calosc , tak przynajmniej mi sie wydaje , bo sama taka galareta o stezeniu 20% to raczej jak kauczukowa pilka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 30 Listopada 2017 Arek, wracam jeszcze do wątrobianki, zamiast mięsa od kości dam II wp lecz nie mam grubych jelit. Czy mogę użyć takich jak używa się do kiełbas, 26? Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 30 Listopada 2017 Czy mogę użyć takich jak używa się do kiełbas, 26? Jeżeli już, to ja bym użył tych 32+. Tak kiedyś robiłem i było OK. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi